Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Acció de força de l'Antic Teatre: "No pararem de lluitar"

Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

Davant la lentitud institucional per solucionar els efectes de la pressió immobiliària sobre el sector cultural, l'Antic Teatre ha fet aquest migdia una demostració de força, tot reunint sota el seu sostre els principals creadors de teatre contemporani de la ciutat. A la sala, no s'hi cabia. Tots hi eren per sentir com la propietat de l'immoble pretén pujar-los el preu del lloguer de 1.500 a 7.500 euros mensuals, una mesura que faria que l'espai del barri de la Ribera hagués de renunciar a fer funcions gairebé cada dia. Fins i tot per sempre. Semolina Tomic, directora de l'Antic, va assegurar que demanen 300.000 euros a l'Ajuntament per fer viable la sala i que continuï sent "un espai cultural per al barri, per sempre". "No pararem de lluitar fins que tot això se solucioni", va afirmar.

A l'Antic estan esperant que l'Ajutament parli amb el propietari i no descarten cap sortida. I tenen pressa. El propietari els reclama 7.500 euros mensuals des de gener per signar un nou contracte i allargar l'actual fins al 2040 (era és vigent fins al 2027). Tomic no oblida que les institucions han invertit 600.000 euros en la reforma del local, un lloc que "era una cova" quan ells hi van entrar, el 2003.

"SI NO HI HA L'ANTIC, NO HI HA RES"
Agnès Mateus, Quim Tarrida, Tomàs Aragay, Mariona Naudín, Txalo Toloza, Soren Evinson, Juan Navarro o Jorge Albuerne van demanar la paraula per explicar la importància de l'Antic Teatre en el teixit cultural i teatral de Barcelona. Mateus, que porta més de dos anys de gira per Europa amb 'Rebota rebota y en tu cara explota', estrenat a l'Antic, va ser la més taxativa: "A Barcelona, si no hi ha l'Antic, no hi ha res". I va deixar clar que els havien declarat la guerra.

Navarro, que acaba de dur al Lliure 'En lo alto para siempre', va anar més enllà: "Aquesta ciutat és un desert per a l'avantguarda". Ell, amb Roger Bernat, van inaugurar l'Antic el 2003 amb l'espectacle 'Bona gent'. El feien a quatre locals alternatius més de Barcelona, dels quals només resisteix el teatre del barri de Sant Pere, va recordar Navarro.

Tomàs Aragay, de la companyia Societat Doctor Alonso, va afegir que l'Antic Teatre és sovint l'únic espai on poden actuar, quan tenen les portes obertes a les principals ciutats europees. "Ens estem començant a cansar de no poder treballar en condicions a Barcelona", va dir.

LES VEÏNES DEFENSEN EL TEATRE
Però no només van parlar els artistes. Les més indignades amb la situació de l'Antic eren les veïnes del barri. Com una que demanava a l'Ajuntament i a la Generalitat que comprin l'edifici "per a què passi a formar part de la ciutat". "L'activitat de l'Antic Teatre ajuda molta gent", va assenyalar l'Emilia. Des de fa gairebé una dècada, el teatre té entre mans un projecte comunitari amb la gent gran del barri que és molt apreciat pels veïns.

La pilota, segons Tomic, és ara al terrat de l'Ajuntament. Des del consistori diuen que no tenen pressa. A l'Antic, sí. I al sector li va la vida. Tot i que, com deia la directora del teatre, cap institució escènica pública de la ciutat hagi obert la boca per, com a mínim, donar-los suport. Aquest migdia, només la directora del Mercat de les Flors, Àngels Margarit, ha assistit a l'acte de suport a l'Antic.

NO T'HO PERDIS: Obres que has de veure si tens menys de 30 anys

Últimes notícies

    Publicitat