Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Festes de Sant Roc
Foto: Associació de festes de la Plaça Nova

Així són les festes més antigues de Barcelona (que segur et sorprendran)

La celebració ja es documenta l'any 1589, antiguitat que el transforma en l'esdeveniment festiu més longeu de la ciutat

M. P. Muñoz
Escrit per
M. P. Muñoz
Publicitat

Quan la gent pensa en l'estiu de festa a Barcelona, els primers noms que venen al cap són barris com Gràcia i Sants, amb els tradicionals carrers guarnits que són tot un emblema. Però, abans de tot això, la ciutat ja tenia unes festes de referència durant el mes d'agost, una celebració amb, ni més ni menys, 434 anys d'història ininterrompuda.

Festes de Sant Roc sXX
Foto: Arxiu de l'Associació de Festes de la Plaça Nova

Durant més de quatre segles –en concret, documentades des de 1589– els barcelonins ja s'ajuntaven per celebrar l'estiu prop de la catedral, amb tota una tradició festiva que arriba als nostres dies amb personatges populars i tradicions ben arrelades com la Cucanya, els Gegants de Sant Roc, el Globos del capità Munyon o l'acte de beure en el tradicional "porró llarg".

Festes de Sant Roc a la Plaça Nova
Foto: Nico Alonso / Ajuntament de Barcelona

Els habitants de la ciutat més aguerrits ja les coneixeran, però segur que molts altres ni eren conscients de la seva existència. Parlem de les tradicionals Festes de Sant Roc de la Plaça Nova, la celebració del Gòtic que ostenta el rècord d'antiguitat entre els actes festius de la nostra ciutat, si excloem, esclar, altres actes més solemnes com el Corpus que superen els 700 anys d'història.

Enguany, les festes se celebren entre el 12 i el 16 d'agost, coincidint amb el pont festiu més important de l'any.

Festes de Sant Roc
Foto: Associació de Festes de la Plaça Nova

Tradicions de les Festes de Sant Roc de la Plaça Nova

La plaça Nova se situa molt prop de les escales de la catedral i és l'epicentre de les festes de Sant Roc. Els panellets de Sant Roc són un altre dels seus elements tradicionals, que es poden adquirir només durant les festes en pastisseries del barri i també hi ha una degustació gratuïta el dia 16 al matí.

Panellets de Sant Roc
Foto: Associació de Festes de Sant Roc a la Plaça Nova

Enguany, com a novetat, les Festes de Sant Roc recuperaran el Beco, un capgròs històric datat el 1906 que va desaparèixer als anys seixanta. Els responsables del seu retorn són el Taller de Casserras i Colla Gegantera de Sarrià.

Programa d'actes destacats de les Festes de Sant Roc de la Plaça Nova

  • Dissabte 12Cercavila i presentació de Beco a les 18 h, passa-carrers liderat pel tradicional capgròs Cu-cut sobre un ase. Al voltant de les 19 h pregó a càrrec del periodista i veí Xavi Cervantes.
  • Dilluns 14Festa del Gos, en honor a l'animal que sempre acompanya al sant, amb tots els gossos del barri convidats (19.30 h).
Trobada de gegants Festes de Sant Roc
Foto: Associació festes de la Plaça nova
  • Dimarts 15 d'agost – Encontre i ball de gegants a la plaça Nova. 17 h i concert d'havaneres a les 22 h
  • Dimecres 16 d'agost – Seguici de Sant Roc 9.30 h a la plaça Nova. Ball de l'Àliga a les escales de la catedral (12 h), Porró Llarg a partir de les 13 h.
    Correfoc (22 h) i castells de focs (22.55 h).
Porró LLarg de les Festes de Sant Roc
Associació de les Festes de la Plaça nova

NO T'HO PERDIS: la troballa arqueològica en plena Rambla que sorprèn els tècnics

Llegeix el número de juliol i agost de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat