[title]
Barcelona és una de les ciutats més visitades d'Europa i el nombre de turistes que arriben a la nostra ciutat només fa que créixer. La Sagrada Família, el Park Güell i la platja de la Barceloneta són alguns dels punts preferits pels turistes, una llista en la qual tampoc pot faltar la Boqueria. Tot i que encara és un dels mercats més emblemàtics de Barcelona, ha anat perdent l'ambient local i els paradistes amb productes de proximitat i de tota mena. Ara, per reviure i potenciar la seva vocació de mercat de barri i trobar un equilibri amb els turistes, l'Ajuntament vol recuperar "l'essència tradicional" del mercat, segons ha explicat la regidora de Comerç, Restauració i Mercats, Raquel Gil.
"Volem garantir que el Mercat de la Boqueria manté la seva singularitat i que continua sent un mercat utilitzat pels veïns i les veïnes del voltant, que dona resposta a les necessitats de la ciutat", ha explicat Gil. Per aconseguir aquest equilibri entre el veïnat i els turistes, l'Ajuntament, amb l'aprovació de l'Associació de Comerciants de la Boqueria, proposa una transformació per actualitzar l'espai i així donar nou usos a la plaça de la Gardunya per garantir l'oferta de fresc i de producte elaborat al conjunt del mercat. No només es transformarà l'espai de la plaça, sinó que també ho farà la seva façana per tal de millorar l'obertura del mercat cap al barri del Raval, així com s'aprofitarà per substituir la coberta de fibrociment de l'edifici.
Es preveu que la reforma se centri a guanyar més espai lliure, el manteniment del nucli central dedicat al peix i la creació d'un nou passadís central per oxigenar l'actual edifici. Tot i que encara no hi ha una data oficial d'inici de les obres, es preveu que donin el tret de sortida el pròxim 2025 i finalitzin el 2027, una reforma que es farà en paral·lel amb la de la Rambla.
Intentar crear un equilibri
Durant el 2023, fins a 63.000 visitants van passar cada dia per la Boqueria i, segons Gil, ha xifrat en 40.000 els usuaris potencials del mercat. Per aconseguir l'objectiu de la reforma de trobar l'equilibri entre els locals i els visitants, no només es reformarà l'espai perquè sigui més còmode per als clients, sinó que també es buscarà trobar l'equilibri entre el producte fresc i el producte elaborat. Segons l'Ajuntament, l'objectiu és "renaturalitzar" el mercat per garantir que els establiments mantenen l'oferta enfocada al client barceloní i que, alhora, poden vendre aliments ja preparats.
La Boqueria, un emblema de la ciutat
La de Barcelona és una de les xarxes de mercats que dona servei a quasi tots els barris, amb un total de 39 mercats alimentaris arreu de la ciutat. D'entre tots, però, el primer va ser el de la Boqueria. El mercat del barri del Raval és el més antic de Barcelona, ja que el primer esment a la seva existència data del segle XIII. Actualment, s'ha convertit no només en un espai emblemàtic de la ciutat, sinó internacional, i ja és el mercat amb més establiments de Barcelona, amb un total de 178.
Amb el canvi de l'oferta comercial i l'arribada massiva de turistes, però, des de l'any 2017 es va restringir l'entrada als grups organitzats de visitants de 15 persones o més els divendres i dissabtes entre els mesos d'abril i octubre. Ara, la nova mesura de l'Ajuntament intentarà recuperar la tradició local que caracteritzava l'espai des que va néixer.