Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Xuixo pastisseria Triomf
Foto: Pastisseria Triomf

El millor xuixo del món es fa en una pastisseria de Barcelona

La quarta edició del certamen ha premiat aquest establiment del Poblenou que es va inaugurar l'any 1952

Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Laia Jordà Sánchez
Publicitat

Si sou llaminers com nosaltres, segur que ja heu tastat alguns dels millors dolços de Barcelona com el croissant d'avellana i Nutella de Bubó, els 'cinnamon rolls' de Demasié i ara, si no ho heu fet ja, també podreu tastar el millor xuixo del món sense sortir de Barcelona. La quarta edició del concurs 'El Millor Xuixo del Món' ha reconegut, aquest diumenge 10 de març, la històrica pastisseria Triomf, al número 41 de la Rambla del Poblenou. Gisela Bellart, la pastissera de l'establiment, ha estat l'encarregada de recollir el premi a L'Escala, a l'Alt Empordà, on s'ha celebrat el certamen.

Bellart pertany a la tercera generació de pastissers de Triomf, un negoci que va néixer l'any 1952 al mateix local on es troba avui en dia. Originalment, va obrir com una pastisseria/xarcuteria i el 1993 la segona generació de la família va convertir Triomf en una pastisseria amb una zona de degustació especialitzada en bombons, pastes de te, pastissos tradicionals i altres productes personalitzats. Aquest no és el primer guardó que rep Gisela Bellart, ja que l'any 2022 també va guanyar el premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador que atorga la Generalitat.

El Millor Xuixo del Món 2024
Foto El Millor Xuixo del Món 2024

El jurat format per pastissers com Agustí Gardella, Àngel Garcia Pubill i Lluís Estrada han valorat els xuixos segons diversos criteris com la qualitat de la crema, l'aspecte interior de la massa, el fullat, la cocció i l'esponjament, la qualitat del fregit i el sabor. Aquest dilluns 11 de març, Bellart explicarà els seus secrets per aconseguir el xuixo perfecte en una sessió especial sota el nom de 'xuixcooking' al Fòrum Gastronòmic de Girona.

El primer any que guanya Barcelona

El concurs va néixer l'any 2018 de la mà del gastrònom Salvador Garcia-Arbós per celebrar el centenari del xuixo i fer valdre aquest dolç, així com per incrementar-ne les vendes. Des que es va crear el certamen, aquest és el primer cop que guanya una pastisseria de Barcelona: en la primera edició es va imposar la pastisseria Padrés de Banyoles; el 2020 ho va fer Pa Artesà del Vallès, amb seu a Santa Perpètua de Mogoda; i l'any 2022 la guanyadora va ser pastisseria Juhé, de L'Escala. Amb la victòria de la pastisseria Triomf, l'any vinent Barcelona es convertirà en la seu del xuixo i acollirà la pròxima edició del certamen.

Un emblema gastronòmic de Girona

El xuixo és un dels productes més representatius i el dolç per excel·lència de Girona, on hi ha empreses que fa més d'un segle que es dediquen a fer-lo i comercialitzar-lo. Una d'elles és El Xuixo de Castelló, una empresa familiar que és coneguda per fer els xuixos "autèntics de Girona" gràcies a una recepta centenària que ha passat de pares a fills. Fa uns mesos, a principis de desembre del 2023, El Xuixo de Castelló va inaugurar a Girona el primer i únic obrador del món que es dedica en exclusiva a l'elaboració d'aquest producte i que té una superfície de 500 metres quadrats.

NO T'HO PERDIS: Aquestes són les dues millors pastisseries de Barcelona de 2023

T'interessa la gastronomia? Inscriu-te a la newsletter mensual d'en Ricard Martín i rebràs contingut exclusiu sobre els millors restaurants i bars de Barcelona 

Últimes notícies

    Publicitat