Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Jordi Vilà, xef d'Alkimia, és el nou Premi Nacional de Gastronomia

Rafel Muria, xef del restaurant Quatre Molins i Javier Oliveira, cap de sala del Via Veneto, també tenen premi

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

Merescudíssim Premi Nacional de Gastronomia a Jordi Vilà: sobretot perquè el xef porta quasi un quart de segle de cuina a Barcelona amb un altíssim estàndard d'excel·lència i creativitat. I de fet, l'aportació de Vilà a l'hora de definir com és el restaurant d'alta cuina a Barcelona dels darrers 20 anys és clau

El president de la Generalitat Pere Aragonès i el de l'Acadèmia Catalana de la Gastronomia, Carles Vilarrubí, van entregar el Premi a Vilà en una cerimònia al Palau de Pedralbes. L'Acadèmia Catalana de la Gastronomia destaca de Vilà "una trajectòria en la qual continua en primera línia de la nova cuina catalana, esbossant el demà amb valors tradicionals com el culte al bon producte i el treball manual en el seu reliquiari particular".

Jordi Vilà (El Papiol, 1973) va néixer en una família on la cuina era un element central. Allà, amb la seva mare com a cap de cuina, envasaven els tomàquets, feien botifarres i posaven les anxoves en salmorra, entre moltes altres activitats. De tot això participava Vilà, tot i que, des de ben petit, més que cuinar el que li entusiasmava era menjar. Amb quinze anys va començar a treballar a la pastisseria Baixas. Després d'estudiar a l’escola d’Hostaleria Joviat de Manresa. I després de passar per cases com Neichel o Casa Irene –on coneix a la seva parella, Sònia Profitós– l’any 1998 obren l’Abrevadero a l’Avinguda Paral·lel, amb Profitòs a càrrec de la sala. Un restaurant modest amb bona cuina.

El 2002 el tàndem Vilà-Profitós inaugura l’Alkimia, i el restaurant té un èxit immediat: una estrella Michelin des de l’any 2004. Després de tretze anys al carrer Indústria, el juny del 2016 reobre a la planta principal de l’edifici de la fàbrica Moritz, cervesera amb la qual Vilà col·labora des del 2011 com a director gastronòmic. El nou restaurant compta amb una cuina vista des de la qual el xef ofereix dues propostes: Alkimia, la més gastronòmica i en la que Vilà exposa la seva visió de cap on s’ha de dirigir la cuina catalana i Al Kostat, el traç més personal i proper de Jordi Vilà amb producte de proximitat i poca manipulació. 

Els altres guardonats han sigut Rafel Muria, xef del restaurant Quatre Molins de Cornudella al Priorat, amb el Premi Revelació; Javier Oliveira del restaurant Via Veneto, amb el Premi Cap de sala; i Assocome, l’associació d’empreses majoristes Mercabarna amb el Premi Especial de l’Acadèmia.

L'Acadèmia Catalana de la Gastronomia ha produït el documental 'La Sopa d’all, i el món que ve', una reflexió sobre el moment crític i el punt d’inflexió que viu la gastronomia i la indústria agroalimentària del país, i que s'estrenarà el dimecres 28 de juliol a TV3. 

NO T'HO PERDIS: Els millors restaurants de Barcelona 

Llegeix el número de juliol i agost de Time Out Barcelona, amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat