Notícies

La terrasa secreta de Collserola que fa el seu propi vi i té unes vistes espaterrants

Entre vinyes, aquest espai gastronòmic ofereix una visió espectacular de la cara menys coneguda del Tibidabo

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Editor de Menjar i Beure, Time Out Barcelona
Can Calopa
Foto: Cooperativa l'Olivera | Can Calopa
Publicitat

Ho recordo bé: cap al 2005, als pica-piques de l'Ajuntament hi posaven un vi negre de batalla que era per arrencar a córrer, d'aquells que tastes amb una ampolla de gasosa a mà per si l'has de rebaixar. Era el vi municipal de Barcelona: va ser una idea de Joan Clos (que passarà a la història per ser l'alcalde del Fòrum de les Cultures i la samarreta ajustada ballant a l'autobús).

L'any 2001, l'Ajuntament va rehabilitar la finca de Can Calopa, una masia del segle XVI i en les cent hectàrees properes hi van iniciar la producció de l'únic vi públic de Catalunya, pensat per oferir en esdeveniments de l'Ajuntament: de la producció se n'encarregava Parc I Jardins! No va superar mai la categoria d'esforçat vi de taula. Fins que el 2010 l'Ajuntament va cedir la producció al projecte social de la cooperativa l'Olivera de Vallbona de les Monges, que a partir del 20216 en va assumir la gestió total.

Vinoteca de Can Calopa
Foto: Cooperativa l'OliveraVinoteca de Can Calopa

La qualitat del vi es va disparar (aquest és un fet ben conegut): ara bé, allò que no és tant del domini públic és que la Vinoteca de Can Calopa (Masia Can Calopa de Dalt,  BV-1468, Km 4) disposa d'una magnífica terrassa, quasi secreta, on poder gaudir de dinars, vespreig, afterwork i sopars. Es tracta d'un espai rodejat de natura i amb una terrassa-mirador que s’aboca sobre les vinyes de la cooperativa, i ofereix unes vistes espectaculars a la cara menys coneguda del Tibidabo, la muntanya i el temple del Sagrat Cor, vistos des del capdamunt de Collserola. Està oberta els dijous de 18.00 a 24.00, divendres d’11.00 a 24.00, dissabte d’11.00 a 24.00 i el diumenge d’11.00 a 18.00 i cal fer reserva

Can Calopa
Foto: Cooperativa l'OliveraCan Calopa

S'hi menja prou bé; tenen una carta de tapes i entrepans d'allò més curosa, articulada amb productes de proximitat. Per exemple, podeu començar amb unes braves, hummus i crudités i una russa de la casa –o una torrada amb sardines fumades, pebrot escalivat i cibulet– i acabar amb un entrepà de brioix de xai esfilagarsat amb reducció de vi de nous, ceba cruixent i allioli de codony.

Vinoteca de Can Calopa
Foto: Cooperativa l'OliveraVinoteca de Can Calopa

I s'hi beuen els vins de la casa, esclar: hi trobareu el Vinyes de Barcelona negre i blanc, a més dels altres vins de l'Olivera. El negre s'elabora amb garnatxa i sirà, i manté la frescor àcida d'un vi jove, però amb els matisos complexos de l'envelliment en bota de roure. El blanc és 100 % xarel·lo. I aquest és un projecte de viticultura social amb un gran valor afegit: la majoria dels treballadors de la masia de Can Calopa –i de l'Olivera– són persones amb discapacitat psíquica, una vintena de joves d’entre 18 i 32 anys que a més “són gent desprotegida, d’estructura familiar trencada”, explica una de les sòcies del projecte, la Maria Dolors Llonch.  

NO T'HO PERDIS: Els millors bars de vins de Barcelona 

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de ciutats verdes
    Últimes notícies
      Publicitat