Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Escola Residencial de Kamloops
Amber Bracken per a The New York TimesEscola Residencial de Kamloops

Les fotos guanyadores del World Press Photo 2022

Del 4 de novembre a l'11 de desembre, el CCCB acull les imatges del certamen de fotoperiodisme més prestigiós del món

Rita Roig
Escrit per
Rita Roig
Publicitat

Ha costat que arribi la tardor, però ara ja hi hem entrat i no cal mirar al cel per comprovar-ho. Torna el World Press Photo al CCCB, l’exposijció de fotoperiodisme més coneguda de la ciutat que cada any, després que el canvi horari ens faci els dies més curts, a reflexionar sobre tot el que ha passat al món durant aquest any a través d’imatges.

La Fundació Photographic Social Vision -organitzadora de la mostra- ha seleccionat fotografies amb temàtiques en comú com les cultures indígenes, la crisi mediambiental i els conflictes internacionals, com la Guerra d’Ucraïna.

El World Press Photo d’enguany ha comptat amb la participació de 4.066 fotògrafs de 130 països i 64.823 imatges. De totes aquestes, el jurat n’ha seleccionat 24 guanyadors regionals que provenen de 23 països: Alemanya, l'Argentina, Austràlia, Bangladesh, el Brasil, el Canadà, Colòmbia, l'Equador, Egipte, França, Grècia, l'Índia, Indonèsia, el Japó, Madagascar, Mèxic, Nigèria, Noruega, Països Baixos, Palestina, Rússia, Sudan i Tailàndia.

D’aquests, s’han escollit els 4 guanyadors globals del World Press Photo 2022, per les categories de ‘World Press Photo de l’Any’, ‘Reportatge Gràfic de l’Any’, ‘Projecte a Llarg Termini’ i el premi al ‘Format Obert. Us avancem les fotografies guanyadores per fer-vos dentetes, però no us enganyeu: les imatges s’han de veure en gran format i a les sales del museu així que, després de llegir aquest article, haureu d’anar fent via cap al CCCB.

Premi World Press Photo de l’Any 

Escola Residencial de Kamloops
Amber Bracken per a The New York TimesEscola Residencial de Kamloops

La fotografia guanyadora duu el títol d’'Escola Residencial de Kamloops’ , i és de la fotoperiodista canadenca Amber Bracken per a The New York Times. La imatge mostra l’homenatge als nens que van morir a l'Escola Residencial indígena de Kamloops, una institució constituïda per a forçar l'assimilació cultural dels nens indígenes, després d'haver-se trobat 215 tombes sense senyals identificatius a Columbia Britànica, el 19 de juny de 2021.

Premi World Press Photo al Reportatge Gràfic de l’Any

Salvar els boscos amb foc
Matthew AbbottSalvar els boscos amb foc

És un treball de l’australià Matthew Abbott anomenat ‘Salvar els boscos amb foc’, per a National Geographic/Panos Pictures. S’hi poden veure indígenes australians fent ‘crema freda’ una pràctica estatègica de cremar la terra per a desfer-se de les males herbes, per a prevenir els incendis forestals i reduir així els nivells de CO₂ que contribueixen a l'escalfament climàtic.

Premi World Press Photo al Projecte a Llarg Termini

Distòpia amazònica
Lalo de AlmeidaDistòpia amazònica

S’anomena ‘Distòpia amazònica’ i és de Lalo de Almeida, per a Folha de São Paulo/Panos Pictures. Fa referència a l’amenaça que viu la selva amazònica, en un moment d’acceleració per culpa de les polítiques mediambientals regressives del president Jair Bolsonaro.


World Press Photo al Format Obert 

Blood is a seed
Isadora RomeroBlood is a seed

El treball 'La sang és una llavor', d’Isadora Romero, qüestiona la desaparició de llavors, la migració forçada, la colonització i la subseqüent pèrdua del coneixement ancestral. En format vídeo, aquesta creació combina fotografies digitals i analògiques, algunes de les quals es van prendre amb pel·lícules de 35 mm caducades, sobre les quals més tard va dibuixar el pare d’Isadora. Romero fa un viatge a la seva població ancestral d’Une, Cundinamarca, Colòmbia, per recuperar records oblidats de la terra i aprèn sobre el seu avi i la seva besàvia, que eren “guardians de llavors” i conreaven diferents varietats de patates, de les quals només dues sobreviuen en l'actualitat.

NO T'HO PERDIS: Les millors exposicions de Barcelona

Llegeix el número de novembre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat