[title]
El seu final va ser dur i trist: situat a la cantonada del carrer de la Cera amb Reina Amàlia, en ple centre del Raval, Can Lluís era un dels restaurants més carismàtics de Barcelona, un punt de trobada d'actors i artistes on es respirava el pes de la història i la cultura. Va tancar el maig del 2021, per la impossibilitat que van tenir Ferran Rodríguez i Júlia Ferrer –segona generació d’un restaurant obert el 1929– de pagar el lloguer al fons d’inversió propietari de l’immoble.
Segons els restauradors, la finalització del contracte de renda antiga va suposar un augment de 900 a 3.000 euros, inassumible per a un restaurant popular i petit. Després del tancament forçós ordenat pel jutge, amb desnonament inclòs, el restaurant va patir ocupacions, destrosses i un robatori.

Però sembla que aquest abandonament no durarà gaire temps. Segons publica El Periódico, una empresa familiar russa propietària d’establiments turístics al centre de Barcelona reobrirà Can Lluís l’estiu vinent. La seva intenció, segons El Periódico, és ser respectuosos amb la seva història i cuina i no enfocar-lo exclusivament al turisme. Can Lluís, com a establiment amb valor patrimonial, disposa d’una protecció E3 per part de l’Ajuntament: la que només protegeix la façana en virtut de la importància que té per a la identitat del barri.
Obert el 1929 per Lluís Rodríguez i Elisa Vilaplana, a Can Lluís hi practicaven una excel·lent cuina tradicional, amb un peu a Alacant i l’altre a Catalunya. Els seus arrossos eren molt bons, així com el menú de migdia, i era potser l’únic lloc de la ciutat on podies menjar una olleta d’Alcoi. A més de ser un dels restaurants preferits de Vázquez Montalbán, Can Lluís –gairebé centenari!– ha vist passar la Guerra Civil, la Transició, i ha estat un punt clau on han quallat i fermentat la cultura pròpia de Barcelona: la rumba catalana o el teatre barceloní, per exemple. Una mostra molt recent d’aquesta rellevància cultural és que Pol Rodríguez Ferrer, fill de Ferran i Júlia, acaba de guanyar un Goya a la millor direcció per la pel·lícula Segundo Premio.
NO T’HO PERDIS: Els millors restaurants de Barcelona