Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Claris 118
Foto: Irene FernandezClaris 118

Els millors menús de migdia de Barcelona

Àpats de luxe per ser feliç entre setmana, i per menys de 20 euros: producte fresc, tot fet des de zero i molt d'amor pel comensal

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

Si en les distàncies curtes era quan un perfum se la jugava, ara amb els restaurants això passa amb els menús de migdia. Qui més qui menys, ja no pot prescindir d'aquesta fórmula. I encara que en alguns casos això ha provocat una retallada de qualitat per augmentar el marge de benefici, en molts d'altres ha provocat una competència ferotge a l'hora d'oferir el millor producte i elaboració. El plaer és nostre. A gaudir. I si no voleu sortir al carrer, aquí teniu cuina Michelin a domicili

NO T'HO PERDIS: Els millors restaurants de Barcelona 

  • Restaurants
  • Catalana
  • El Poblenou
  • preu 2 de 4

Amb aires de bar d'esmorzars de barri molt polit, en els darrers anys l'Artesana s'ha consolidat com a un dels millors restaurants neotradicionals de Barcelona: allà on la cuina catalana popular agafa un pessic d'imaginació i tècnica i es converteix en alta cuina de barri.

En Pau Pons, l'Héctor Barbero –cuiners– i la somelier Romina Reyes tenen experiència en temples com Mas Pau, Monvínic o Gresca. I això ho vehiculen en un menú de migdia substanciós i modèlic, a 13 euros, on els plats de tota la vida es renoven –sempre amb primers sans com una crema de coliflor al curri– i t'hi trobes segons de peix fresc i guisats a foc lent, com un capipota d'alta cuina. 

Granja Mabel
  • Restaurants
  • Sant Martí
  • preu 1 de 4

Aquesta granja familiar, quan va passar de pares a fills, es va modernitzar, amb el resultat final d'oferir un dels millors menús de migdia de la zona de Marina. Per 12,50 euros, cada dia ofereix quatre primers i quatre segons de matèria humil –o no tan humil: bacallà, vedella de la Boqueria, tonyina fresca hi sovintegen– però tractats amb gran saber fer i originalitat. Com els macarrons al revés, farcits de pollastre i beixamel. O un costellam de porc rostit, lacat i tendre que més aviat sembla de dinosaure. Tot un poder fàctic a la zona, aneu-hi amb temps que sempre és ple. I si no teniu lloc, doncs aneu a...

Publicitat
  • Restaurants
  • Espanyola
  • preu 1 de 4

L'Ever Cubilla, ex-xef de l'Espai Kru, ha posat casa pròpia a Pau Claris, 118. La seva filosofia és la d'estirar al màxim allò que pot oferir un menú de migdia, per 13 euros (amb copa de vi bo, pa i postres). I encara que disposa d'un únic menú setmanal, és d'aquelles fulles de paper exuberants, plenes de bifurcacions i algun suplement extra que val la pena exercir. Per exemple, un dilluns qualsevol, de primer ens hi trobem vuit primers i vuit segons, que passen per un variat de tomàquets de temporada amb vinagreta de garum, tiradito de bonítol amb 'leche de tigre d'ají amarillo' – suplement de dos euros, aquí s'aprecia el poder Kru del Cubilla més 'gastro'–  i segons com arròs mariner –fins el dimecres–, tacos de lletò estofat (més 1,50 €) o ploma ibèrica a la brasa (extra de 2,50).

Opto per aquest darrer segon: feta al punt, amb aroma de brasa, i una infiltració de greix celestial, escuro fins al fons la salsa chimichurri i mastego amb pau omnívora un tall de carn que, si és ben fet, passa per davant del 90 % de talls bovins, per sabor i textura. Abans he demanat unes croquetes de gamba i nècora on bocins d'aquests animalons neden en cremositat marinera. Com diu el jovent d'ara, top. (reserveu amb dos dies d'antelació mínim)

  • Restaurants
  • Espanyola
  • El Poblenou
  • preu 1 de 4

En Jordi Rufino, factòtum de la Granja Mabel– dirigeix la cuina de l'Actiu, el restaurant de Barcelona Activa, l'organisme municipal dedicat a fomentar la petita empresa i l'emprenedoria. I han exportat la mateixa fórmula que ha convertit la Mabel, de petit bar de plat combinat heretat dels pares, a tot un poder fàctic a la zona: cada dia fan un menú  diferent, creatiu, amb producte senzill i ben tractat i fins i tot amb algun luxe.

Un dia qualsevol, a l'Actiu hi pots menjar una poderosa escalivada molt ben confitada i molta tonyina, o arròs chaufa –cuina nikkei!– o amanida verda, i de segon tonyina vermella amb salsa kimchi ('bluefin' en un menú de preu popular!). Exactament la mateixa teca que a la Mabel al mateix preu: 12,50 euros el menú, amb la diferència que aquí hi ha un menjador enorme i una terrassa entre plantes, adeu a les entranyables estretors de la casa mare. 

Publicitat
  • Restaurants

A Can Boneta hi fan bona cuina! Tapa i platillo creatiu amb regust de tradicional. El restaurant d’aquest arquitecte reconvertit en cuiner presenta una carta de platets clarament basats en el receptari català. Els anomenen “guisadets” i només de llegir-los a la carta ja ve salivera.

I el seu menú de migdia és per fer-los un monument: ajustant cada euro, per només 13, us porten a taula una fórmula de migdia que sobrepassa la categoria de menú de migdia, amb tres tapetes, plat principal i postres. I tot amb el millor producte de temporada possible i un bon gust i tècnica dignes d'alta cuina. Saliveu: de primer, trio crema de carbassa, tapeta de costellam a baixa temperatura, amanida amb escarola, xató i anxova. De segon, a triar entre pop amb cremós i panxeta cruixent o un 'steak' tàrtar. I per postres, trufes de xocolata o formatge de llet crua La Xiquella. 

  • Restaurants
  • Francesa
  • El Poblenou
  • preu 1 de 4

En una vessant quotidiana però d’alt voltatge gastronòmic, Daniel Brin –ex-cap de cuina del Cafè Emma – ha obert el Petit Daniel, a tres minuts a peu del germà gran, el Daniel Cafè. Era una necessitat: el xef de Perpinyà ofereix un dels millors menús de migdia de Barcelona, i el col·lapse de la cua dels seus dijous paella a la Diagonal rivalitza amb els CDRs de la Meridiana. Calia esponjar, diversificar: “Oferim exactament el mateix que al Daniel gran, amb més èmfasi en els esmorzars”, diu.

Poca broma, amb el menú de migdia: per 10,90 euros us hi podeu calçar pasta fresca farcida de la Italiana, un tàrtar de bou amb patata farcida duquessa, o pizza de massa casolana.

També ronda pel migdia un bœuf bourguignon impecable (“de bou de veritat!”, recalca). En carta, no us perdeu, per exemple, un paté de campanya de la casa, famós per tota la Barcelona francòfila (7,40 euros) o una quiche lorraine amb amanida (4,90 euros). Plats de França amb preus de Portbou 91. “No em defineixo com a francès, faig cuina de mercat, pel fet quotidià i el producte fresc”. Ara, en pocs llocs de Barcelona o França menjareu així per poc més de 10 euros. Un servei públic!

Publicitat
  • Restaurants
  • Cuina creativa
  • La Bordeta
  • preu 1 de 4

Mitja Galta, amb un peu a l'Hospitalet i l'altra a Barcelona, es dedica a la nova cuina de barri. És a dir, a dignificar els menús de migdia a base de tractar bé el producte i altes dosis de creativitat. Alguns exemples podrien ser l'arròs bomba amb tripes i zamburiña, o una galta de vedella, desossada, amb una salsa en el seu punt de xocolata.

Cal tastar el seu menú de migdia, proposa una oferta setmanal de dimarts a divendres tan inspirada que venen ganes de fitxar-hi cada dia. Parteixen de la filosofia que hi ha molt camp per córrer dins la tradició. I ho demostra cada dia amb plats sorprenents com el taco de xai amb guacamole. Sempre, sempre, hi trobareu un entrecot filetejat amb un toc d’autor, i els seus arrossos de dijous són de traca. 14 euros són poca cosa per gaudir d'una cuina catalana d'alt voltatge 'gastrocreatiu'. 

  • Restaurants
  • El Raval

“Qualsevol plat argentí que et passi pel cap el tindrem”. Aquest és el titular del nou Sifó. Pablo Antico i Jorge Runnacles van reconvertir el Sifó de bar de nit –pioners, el van obrir fa 18 anys, quan el Raval semblava Kosovo– en restaurant argentí. Preciós: cuina oberta, llum, fusta i dibuixos d’icones argentines (El Eternauta a càrrec del gran Martín Tognola!). Després van oferir durant quinze anys un dels millors menús de migdia al veí Ofis, traslladat ara al Sifó diürn. Ara, amb divuit anys de feina, segueixen essent una potència del migdia amb un menú saborós, casolà i ben fet a 11,90 euros... que no distingeix primers i segons! Pots menjar cap de llom amb salsa barbacoa de primer i pollastre a la graella de segon! 

Publicitat
  • Restaurants
  • Mediterrània

El Cierzo es troba en els antípodes de la carta de menú llarg. Només hi ha dos primers i dos segons (com només hi ha dues persones al local, el cuiner Adrián Rubio i el cambrer-cap de sala Javier Valls). Però cadascuna de les dues opcions és d'una delicadesa casolana d'orfebre creatiu. Per exemple: amanida de pasta, amb vinagreta de pesto, tomàquets i ruca, o 'nuggets' de carabassó amb salsa tahini. De segon, lluç fresc en tempura amb parmentier de moniato o galtes de porc guisades. Opto pels 'nuggets', que en realitat són croquetes de carabassó amb un lleuger toc de comí, calentes i cremoses, que tempero en tahini fresquet. I de segon, unes galtes al vi ranci tan ben guisades que cedeixen davant la més mínima pressió de la forquilla. Delicioses. Tot està fet de zero. Fins a l'extrem que la nata que acompanya el púding, m'informen, s'acaba de fer muntant la mantega. El local és petit, fresc, espaiós i agradable, i el dia que hi vaig anar –que era un divendres– no hi havia aquella desesperació agombolada del restaurant de menú que ho peta.

  • Restaurants
  • Espanyola

A la platja de Badalona, indret balsàmic i després d’un passeig marítim de postal, trobareu el restaurant amb xiringuito La Donzella de la Costa.

I sí, aquest és un lloc de festa arrossera de cap de setmana, però de dilluns a divendres el cuiner Jordi Armada prepara un menú diari amb producte proper, de temporada i elaboració impecable. Set primers i set segons, amb plats com els tagliatelle amb salmó i ruca o l'arròs amb calamars i pebrots del Padró. Atents a l'oferta: per 19,90 euros, plats de mar d'alta qualitat, com un suquet de peix amb cloïsses, postres i beguda (copa de vi o cervesa) incloses. Un luxe quotidià que es gaudeix davant de grans finestrals i amb el mar a la cara. 

Recomanat

    Més de Love Local

      També t'agradarà
        Publicitat