Notícies

Un dels millors restaurants de Barcelona es reiventa i abarateix el seu tiquet mitjà un cinquanta per cent

El restaurant, a Poblenou, ha canviat per cuinar de cara a la gent del barri i els treballadors

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Editor de Menjar i Beure, Time Out Barcelona
Bajarí
Foto: Irene Fernández Bajarí
Publicitat

A vegades un acaba tenint la sensació que viu en una mena de 'Matrix' gastronòmica. O que li prenen el pèl, directament. Als primers llocs de la llista de restaurants generada per usuaris –aquella que comença per T– coexisteixen les ofertes solvents amb trampes turístiques que exhibeixen fusions de paella congelada amb gambes a l'allet ofegades en oli. Per això és refrescant veure un empresari de la restauració que s'atreveix a prendre riscos i posicionar-se. És el cas de l'acabat d'obrir Bajarí, a Poblenou, un barri on la població 'expat' té un pes específic considerable a l'hora de condicionar noves obertures, sobretot de 'brunch' i de cafeteries d'especialitat

Acabat d'obrir? Sí. Bajarí –que vol dir "Barcelona" en caló– és la reobertura de l'antic Koh, un boníssim restaurant que durant tres anys va triomfar amb plats creatius que fusionaven Perú amb el sud-est asiàtic, i tenia un tiquet mitjà d'entre 35 i 40 euros. A Bajarí, ara s'hi menja sense estar-s'hi de res entre 15 i 20 euros per persona (dos comensals a cor que vols vam sortir-ne per 40 euros justos).

Aquest canvi és una reacció als locals de brunch

En Kike del Olmo, fotoperiodista i propietari de Bajarí, parla sense embuts: "Pots escriure que aquest canvi és una reacció als locals de brunch i les torrades d'alvocat", riu. En realitat, prossegueix, "el Koh era un somni complert i estàvem molt contents. Però vam veure que ens havíem passat de preu, en relació amb el barri. I de cap manera volíem rebaixar el nivell de la cuina. O sigui que hem fet un canvi tan radical de concepte que s'imposava canviar de nom", m'explica amb tota sinceritat. "Hem entès que hi ha gent que es vol fer un homenatge amb amics i tastar vuit coses, però també gent del barri i treballadors que han de poder menjar per 12 o 14 euros", resumeix. "No hem canviat ningú, som els mateixos jugant a un joc nou. I ens engresca molt", explica.

Bajarí
Foto: Irene FernándezBajarí

Bajarí reuneix plats de tot l'arc mediterrani ("no fem cuina gitana, però fem com fan els gitanos, que és el poble més europeu de tots perquè adapta a la seva cultura elements de tot arreu") on predominen la cuina vegetariana: entrants entre 3 i 4 euros i plats principals –incloent carn i peix– on cap arriba a 10 euros (galta guisada amb ratafia a 9,8).

Valorar un lloc pel preu és entrar en un terreny pantanós, però en paràmetres de qualitat-preu, Bajarí és la bomba: l'equip creatiu Marta Roselló-Daniel Benitorace s'adapta a producte més humil, però encara continua oferint plats de traca amb el seu segell inconfusible, com l'esmentada galta o una broqueta de bolets servida amb crema de tofu i pa de pita, que és pura luxúria vegana. I qui vulgui menjar vegetarià combinant tres entrants ho pot fer tranquil·lament per 14 euros: croquetes de falàfel amb cremós de remolatxa i sèsam, polenta fregida amb tzatziki i una porció de galette salada estil pizza amb algun ingredient de temporada seria una opció. 

Bajarí: polenta amb tzatziki, pita de bolets, croquetes de falàfel i galette salada.Sa, mediterrani i popular
Foto: Ricard MartínBajarí: polenta amb tzatziki, pita de bolets, croquetes de falàfel i galette salada.Sa, mediterrani i popular

Els canvis són més ètics que estètics. Han passat d'un interiorisme fosc a un de blanc, però continuen presents la preciosa vaixella artesana de la ceramista Ima Garmendia i la selecció dels llibres de la biblioteca personal del Olmo a les prestatgeries, en un restaurant que no ha perdut el caliu. "Aquest és un projecte molt arriscat. I soc molt conscient que me l'estic jugant. Però és la meva manera de fer. Si obro un lloc, m'hi he d'identificar molt. És una oferta molt honesta, amb cuina sana i producte de proximitat", valora el fotoperiodista. En aquest afany inclusiu, també compta amb una carta d'esmorzars, i berenars, carregada de pastissos dolços i salats tots casolans. Obren de dilluns a divendres de 9 a 19 h. Aneu-hi. Ja. 

NO T'HO PERDIS: Els millors restaurants de Barcelona   

T'interessa la gastronomia? Inscriu-te a la newsletter mensual d'en Ricard Martín i rebràs contingut exclusiu sobre els millors restaurants i bars de Barcelona  

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat