Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Pont Vell i la Cova
© Oscar RodbagPont Vell i la Cova

10 grans excursions per fer en tren des de Barcelona

Oblideu-vos d'agafar el cotxe i prepareu-vos per gaudir de les següents propostes!

Escrit per
Xavier Amat
Publicitat

Time Out, en col·laboració amb FGC, us proposa una pila de destinacions als quals podeu arribar sense necessitat d'agafar el cotxe. Podeu fer petites excursions en tren per visitar racons romàntics de Catalunya, o escapades d'un dia que no oblidareu. La xarxa de transports dels FGC (i altres trens) ens proposa alguns destins als quals podem arribar còmodament i per un preu molt econòmic, així com un grapat d'activitats per a tots els gustos i totes les edats. Aquestes són algunes de les opcions que més ens agraden.

NO T'HO PERDIS: Més escapades genials que només necessiten un bitllet de tren

Manresa i Sant Ignasi
© Oscar Rodbag

1. Manresa i Sant Ignasi

La capital del Bages és coneguda per moltes persones perquè és l’indret on Ignasi de Loiola va escriure els seus cèlebres Exercicis espirituals. Era l’any 1522 quan el fundador de la Companyia de Jesús va passar onze mesos a la població, i, segons diu la tradició, va ser en una balma natural on va meditar i trobar la inspiració. Avui coneguda com la Santa Cova o Cova de Sant Ignasi, al lloc també hi trobarem un gran santuari, espai ignasià per excel·lència i un referent universal del món jesuític. Però a Manresa hi ha molts altres punts que ens permeten acostarnos al sant. Per alguns sabem que hi va passar, i d’altres es van erigir precisament en memòria seva. Per conèixer-los sense perdreus detall, el millor és que feu un itinerari acompanyats d’un guia. Si us plantegeu anar fins al Bages amb transport públic, preneu nota d’aquesta opció: podeu comprar el bitllet combinat de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) que porta per nom "Enotren- Manresa universal, la ciutat de Sant Ignasi", i que inclou el trajecte d’anada i tornada amb tren fins a Manresa i la ruta guiada. Es compra a través del correu electrònic turistren@fgc.cat, i el punt de trobada és davant la Cova. En un parell d’hores passareu per llocs com la basílica de la Seu –en aquesta ruta no s’entra a l’interior–, l’Antic Col·legi de Sant Ignasi –actual Museu Comarcal de Manresa–, el pou de la Gallina o la capella del Rapte. De l’estada de Sant Ignasi de Loiola, aviat en farà 500 anys, i de segur que la ciutat ho commemorarà amb diversos actes. No cal, però, que us espereu a l’any 2022 per seguir la petjada de Sant Ignasi a través dels racons de Manresa

Com arribar-hi: Amb les línies R5 o R50 de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i baixant a l'estació de Manresa Alta.

Cultura i natura al Vallès
© Ajuntament Sant Cugat / Mané Espinosa

2. Cultura i natura al Vallès

Sant Cugat del Vallès, o bona part del seu terme municipal, es troba al Parc de Collserola. Així mateix, la població té alguns edificis històrics de gran valor patrimonial, començant pel seu reial monestir, el més majestuós a l’època medieval de tot el comtat de Barcelona. Hi ha alguna cosa millor que combinar natura i cultura en la nostra visita a la ciutat? A més a més, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ens ho posa fàcil, no només per l’alta freqüència de trens de l’anomenat 'metro del Vallès' que s’aturen a Sant Cugat, sinó també perquè és possible adquirir un bitllet combinat que inclou els trajectes d'anada i tornada, una visita amb audioguia al monestir, i el lloguer d’una bicicleta elèctrica equipada amb GPS i amb una ruta programada per Collserola. Per passar un dia fantàstic! La gegantina rosassa gòtica que presideix la façana us donarà la benvinguda al reial monestir. També les torres que, aixecades al segle XIV, encara es mantenen dretes. Podreu anar a recollir la bicicleta elèctrica al VAIC, al número 13 de la plaça de Lluís Millet, just al costat de l’estació d'FGC. El GPS us permetrà seguir un itinerari de gran interès i no gaire dificultat pels boscos de Collserola, i en cas que no estigueu gaire acostumats a anar amb bicicleta, l’electricitat incorporada us ajudarà a no cansar-vos tant, sobretot en les pujades! Si porteu algun infant que necessiti cadireta, indiqueu-ho a l’hora de fer la reserva.

Com arribar-hi: Amb la línia Barcelona-Vallès de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). S'aturen a Sant Cugat els combois de l'S1, S2, S5, S6 i S7.

Publicitat
El cor medieval de Terrassa

3. El cor medieval de Terrassa

Una altra opció és anar còmodament fins a Terrassa i conèixer dos dels espais més fascinants que hi ha a la ciutat, i més si us agrada el patrimoni medieval. FGC ofereix un bitllet combinat (Turistren) que inclou el trajecte d’anada i tornada amb tren i l'entrada als dos edificis. L'un és el castell cartoixa de Vallparadís, i l’altre, a pocs metres, la Seu d’Ègara. Comencem pel segon, ja que aquest conjunt monumental format per tres temples és únic al continent i presenta candidatura per ser declarat patrimoni de la humanitat per la Unesco. La basílica de Santa Maria, l’edifici funerari de Sant Miquel i l’església de Sant Pere són tres joies arquitectòniques a través de les quals es pot traçar la història de l’art del nostre país des dels visigots fins, com qui diu, avui mateix, amb les reformes ben diferenciades que s’hi van executar no fa gaires anys. L’edifici que més ens crida l’atenció és el del mig, el de Sant Miquel, quadrat i amb una cúpula que se sosté per vuit columnes, cadascuna amb característiques pròpies. Anem ara al castell cartoixa, del qual se’n tenen notícies des del segle XII. De castell residencial va passar a ser monestir cartoixà un parell de segles més tard, però no per gaire temps, ja que al segle XV aquells monjos es van traslladar al Maresme, a Tiana. Des d’aleshores l’edificació ha tingut usos diversos, i avui és la seu principal del Museu de Terrassa.

Com arribar-hi: Podeu adquirir el bitllet combinat a les màquines expenedores de qualsevol estació d'FGC de la línia Barcelona-Vallès. Agafeu la línia S1 i baixeu a Vallparadís Universitat.

 

El Gaudí més icònic
© Maria Dias

4. El Gaudí més icònic

Sempre és un bon moment per visitar la Casa Milà, la Pedrera, si ho preferiu, un dels edificis més coneguts de Barcelona i de l’arquitecte Antoni Gaudí. Us proposem que hi aneu amb un bitllet combinat de FGC, ja que hi arribareu còmodament i inclou el trajecte d’anada i tornada fins a l’estació de Provença i l’entrada a l’edifici. Declarada per la Unesco patrimoni de la humanitat, la Pedrera es troba situada al passeig de Gràcia, a la cantonada amb el carrer de Provença, i va ser construïda entre el 1906 i el 1912. L’encàrrec li va arribar a Gaudí de part de l’empresari Pere Milà i Camps i de la seva dona, Roser Segimon i Artells. El geni hi va abocar tot el seu saber, no sense crítiques i polèmiques, especialment per les formes ondulades de la façana de pedra i els ferros forjats dels balcons i finestres –dissenyats per Josep M. Jujol–, que van causar gran impacte en l’època. L’estil modernista és desbordant a fora, però també a l’interior. Les golfes, amb els arcs catenaris, i l’espectacular terrat, amb graons i unes xemeneies singulars –el poeta Pere Gimferrer va batejar l’espai com "el jardí dels guerrers" pel seu aspecte–, completen una visita única en un edifici com no n’hi ha cap altre al món.

Com arribar-hi: Amb la línia Barcelona-Vallès de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Baixarem a l’estació de Provença, a pocs metres de la Casa Milà.

Publicitat
Pels entorns d'Olesa

5. Pels entorns d'Olesa

Us agrada caminar per la muntanya? Esperem que sí, perquè us volem proposar un itinerari a peu, de certa dificultat, però per al qual l’esforç paga la pena. Es tracta de la ruta de les ermites d’Olesa de Montserrat, a la comarca del Baix Llobregat, un itinerari elaborat pel guia excursionista Joan Soler i Gironès. Durant el recorregut coneixereu masies, alguns paratges singulars, especialment l’aflorament geològic de les Ribes Blaves, però també les planes del Fideuer i de les Carboneres. Ara bé, un dels grans atractius del recorregut, i ja ho diu el nom amb què ha estat batejat, són les tres ermites que hi trobem: Sant Jaume de Castelló, Sant Pere Sacama i Sant Salvador de les Espases. La primera té els seus orígens al segle XV, i presenta una capella d’una sola nau acabada en absis pentagonal i un campanar d’un ull; la de Sant Pere Sacama data dels segles X-XI, i està alçada sobre uns rocs a l’extrem nord-est del municipi, en un punt que separa el Baix Llobregat del Vallès Occidental; finalment, la de Sant Salvador de les Espases, es troba aïllada dalt d’un espadat, i era l’antiga capella del castell de les Espases, documentat des del segle X. La ruta de les tres ermites també permet gaudir d’excel·lents vistes, sobretot quan s’arriba a la Creu de Saba, el punt més alt d'Olesa.

Què visitarem: El Molí d'Oli, que ens dona mostra de la importància de la producció de l'or líquid a la localitat. Concerteu-ne una visita a oliolesa.cat.

Creuant el Pont del Diable
© Xavier Borràs

6. Creuant el Pont del Diable

Diu la llegenda que fa molt temps una velleta travessava cada dia un petit pont damunt el riu Llobregat per anar a buscar aigua a l’altre costat de la riba. Una nit una forta tempesta es va emportar el pont, i la velleta no sabia com fer-s’ho per seguir abastant-se d’aigua. Se li va aparèixer el diable, que li va proposar fer un nou pont molt més gros i fort amb la condició que s’enduria l’ànima i el cos del primer que el creués. La velleta va acceptar, i al matí següent ja va trobar un immens pont que salvava el curs del Llobregat, i amb el diable a l’altre costat esperant. La dona, que se les sabia totes, va deixar anar un gat que portava al cistell, i aquest va ser el primer que va travessar el pont, amb el disgust del diable, que no li va quedar altre remei que emportar-se l’ànima i el cos del gat, mentre que la velleta i el poble van poder gaudir pels segles dels segles d’un nou pont. De la llegenda a la realitat. L'emblemàtic Pont del Diable de Martorell va ser alçat l’any 10 aC com a tram de la Via Augusta. D’aquella construcció romana encara se’n poden observar detalls: els estreps (amb les inscripcions de les legions que hi van treballar), la base i l’arc triomfal que dona accés per l’extrem oriental del pont, en aquest cas del segle II dC i amb dues pilastres d’ordre corinti. L’any 1289 se’n va fer una reconstrucció d’estil gòtic, amb arcs ogivals desiguals, i si fa no fa deixant-lo com el coneixem ara, si bé els arcs van ser destruïts en el decurs de la Guerra Civil i el pont es va reconstruir el 1963, mantenint-ne l’estil gòtic.  També conegut com de Sant Bartomeu, el nom li va ser donat per la capella romànica que hi havia a tocar del pont, avui desapareguda.

Com arribar-hi: Amb la línia Llobregat-Anoia de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Els trens de les línies S4 i S8 tenen parada a Martorell Vila-Castellbisbal.

Publicitat
Capellades: seguint el rastre dels neandertals

7. Capellades: seguint el rastre dels neandertals

Al nean-parc prehistòric de Capellades, a la comarca de l’Anoia, hi trobem una vintena de jaciments arqueològics de diverses èpoques, des del paleolític fins a l’edat mitjana. És un espai d’una indubtable riquesa arqueològica, a la qual cal sumar-hi també la geològica i paisatgística, amb la Cinglera del Capelló de protagonista. La cinglera és una plataforma de travertí de prop d’un quilòmetre de llargada i 35 metres de mitjana d’altura, al damunt de la qual s’asseu Capellades. Els entesos diuen que el jaciment de més importància científica és l’anomenat Abric Romaní, corresponent al paleolític neandertal. La recerca que s’hi està fent ha posat de manifest la complexitat dels comportaments culturals i econòmics dels grups neandertals que van ocupar aquesta balma. Eren grups de caçadors recol·lectors que hi establien els seus campaments, a voltes de manera breu, i altres com a campament base a partir del qual explotaven l’entorn llargues temporades. Que s’hi estigui excavant no impedeix que s’hi pugui dur a terme una visita. Primer es veu l'exposició temàtica introductòria, tot seguit es projecta un audiovisual sobre els neandertals que van deixar aquí la seva petjada i després hi ha una explicació i visualització del jaciment i del registre arqueològic. Però això no és tot: per acabar els visitants participen en un taller de tir amb propulsor i tir amb arc. Podeu arribar al Parc Prehistòric amb el bitllet combinat que ofereix FGC: inclou el trajecte d'anada i tornada fins a Capellades, desplaçament amb autobús fins al parc, i entrada al recinte. El bitllet es ven exclusivament amb reserva prèvia.

Què visitarem: L'Abric Romaní, al Parc Prehistòric de Capellades, àrea d’alt valor geològic i paisatgístic i d’una gran vàlua arqueològica.

Món Sant Benet Bages
© Fundació Catalunya La Pedrera

8. Món Sant Benet Bages

Allí on es troben passat i futur, on conviuen un monestir amb un innovador centre internacional de recerca de cuina. És el Món Sant Benet, projecte cultural, turístic i de lleure d’una gran singularitat situat al terme municipal de Sant Fruitós de Bages. El trajecte Barcelona Sants-Manresa pot fer-se amb la línia R4 de Rodalies RENFE i des de la mateixa estació pot agafar un taxi (hi ha una parada a la mateixa estació). Si es prefereix el bus, cal agafar la línia 751 que enllaça amb Navarcles. De l’estació d’autobús fins al Món Sant Benet hi ha un recorregut a peu d’un quart d’hora aproximadament. Un dels plats forts –mai millor dit!– del complex és la seva oferta gastronòmica. Hi ha tres restaurants, un amb estrella Michelin, i també hi té la seu la Fundació Alícia, centre de recerca dedicat a la innovació tecnològica en cuina, a la millora dels hàbits alimentaris i a la valoració del patrimoni agroalimentari i gastronòmic. És possible visitar la Fundació Alícia, així com participar en algun dels tallers que organitza. També es fan visites guiades al monestir medieval. Vosaltres també podeu fer nit al Món Sant Benet, en el modern i confortable hotel del complex.

Què visitarem: El Monestir de Sant Benet de Bages, amb una part medieval i una altra de modernista, i un campanar accessible amb una vista espectacular.

Publicitat
Núria, especial tot l'any

9. Núria, especial tot l'any

Són moltes les persones que en els mesos freds de l'any pugen al cremallera de Núria carregades amb esquís i altres enginys per lliscar damunt la neu. Però quan el blanc deixa pas al verd, aquesta vall tan especial també és plena d’atractius, i no només naturals i patrimonials. A l'estació de Vall de Núria del Grup FGC hi trobareu a l'estiu la possibilitat de practicar el tir amb arc i el minigolf, podreu pujar a barques i canoes i visitar el Cau de la Marmota i l’exposició sobre el cremallera. També hi podreu muntar a cavall i en poni, posar-vos a prova al circuit d’orientació, visitar la granja... A tot això, hi cal sumar les activitats del Parc Lúdic, on hi ha circuit de patinets, piscina sensorial, cintes transportadores, jocs d’equilibri, castell inflable, rocòdrom, tirolina, tubbys, etc. Ja veieu que pot ser un lloc ideal per anar amb família, i a més estareu enmig d’un paratge de gran bellesa, a 2.000 metres d’altitud, amb la desbordant natura pirinenca per tots costats, i on només es pot accedir després d’una llarga excursió a peu o amb el costerut i bucòlic viatge de 12,5 km del tren cremallera. O sigui que res de fums ni sorolls de motor! Ja veieu que són moltes les coses que hi podeu fer, i per tant és possible que us plantegeu estarvos- hi més d’un dia. Cap problema! Podeu fer nit a l’hotel de tres estrelles de la mateixa vall. Disposa de 69 habitacions, equipades confortablement. I potser no caldria ni dir –som als Pirineus!– que els amants del senderisme hi tenen un tresor, a Núria. Hi ha un munt d’itineraris a fer, des de senzills i ideals si porteu canalla fins a travesses i ascensions per als més preparats!

Què visitarem: El santuari de Núria, lloc de culte i peregrinació des de l’any 700 dC, i on es conserva la talla romànica de la marededeu que dona nom a la Vall.

Patrimoni artístic a Montserrat
© Picasso

10. Patrimoni artístic a Montserrat

Des d'arqueología del món antic fins a art d’avantguarda. El Museu de Montserrat acull una de les col·leccions més importants del país, i si bé és cert que aquesta muntanya tan especial té un munt d’atractius per passar-hi hores, creueu algun dia la porta d’entrada del centre museístic situat a la mateixa esplanada del monestir. Els horaris són generosos –obre tots els dies de l’any–, i s’hi exposa la flor i nata del patrimoni de l’abadia. Tot i que té uns orígens més antics –el 1911 va ser inaugurat el Museu Bíblic de Montserrat, amb materials arqueològics, etnològics, zoològics i botànics–, el Museu que coneixem avui obria portes l’any 1963, amb materials arqueològics del Pròxim Orient i pintures del Renaixement i del barroc. El 1982 va ser un any important, ja que s’ampliava la col·lecció amb una donació de pintures dels segles XIX i XX per part de Josep Sala Ardiz, i també peces de l’arquitecte Xavier Busquets. Declarat pel Parlament de Catalunya museu d’interès nacional, passejant per les sales del Museu de Montserrat podreu observar pintures de Caravaggio, El Greco, Picasso, Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Pissarro, Dalí o Julio Romero de Torres, així com escultures de Josep Llimona, Manolo Hugué o Pablo Gargallo, per citar només alguns dels grans noms que hi són presents. A més a més, part de l’edifici que acull el Museu porta el segell de Josep Puig i Cadafalch, un dels grans arquitectes modernistes. Es pot accedir fàcilment al Museu amb Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), amb els trens de les línies R5/ R50 que arriben a Monistrol de Montserrat, i aquí es pot enllaçar amb el Cremallera. Una manera d’arribar a l’esplanada del monestir que és tota una aventura! FGC disposa de diferents opcions de bitllets combinats que inclouen el trajecte i l’entrada al Museu.

Què visitarem: Aprofiteu l’estada a Montserrat per conèixer les nombroses escultures que hi ha a l’aire lliure, tant al camí de la Santa Cova com al dels Degotalls.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat