Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Barcelona
Photograph: Shutterstock

El Top 10 de Montjuïc

Els llocs de la muntanya de Barcelona que la fan encara més màgica.

Escrit per
Laura Conde
Publicitat

Potser ja coneixes tots els secrets de Collserola, i els llocs més bonics d'aquesta muntanya. Però, has tret tot el suc possible a Montjuïc? Montjuïc és, ras i curt, un paradís en un barri inmillorable, i no tots els barcelonins sabem aprofitar tot el que aquesta històrica muntanya té per oferir-nos: hi ha cultura, racons amagats, llocs perquè la canalla s'oblidi de la ciutat, equipaments esportius... Hi pugem?

Barri de la Satalia

El conjunt de cases antigues que formen el barri de la Satalia, situat sobre el passeig de l’Exposició i considerat ‘el poble de Montjuïc’, és un dels llocs amb més carisma de Barcelona, on sembla que no hagi passat el temps, on les senyores surten amb la cadira a xerrar amb les veïnes a les nits d’estiu, els nens juguen al carrer i els edificis conserven l’aspecte que tenien quan van ser construïts, fa cent anys. El carrer de la Dàlia, al barri de la Font de la Guatlla, també conserva cases originals amb hort i jardí, mig senyorials mig decrèpites, i, com és el cas de la Satalia, solicitadíssimes.

Parc del Mirador de Poble-sec

No és el parc més bonic, ni el més cuidat, però sí un dels menys coneguts i més carismàtics, ubicat al vessant de la muntanya, mirant el mar, entre els jardins de Costa i Llobera i el parc de la Primavera (Pg. de Montjuïc, 28), un parc molt popular entre infants i mascotes del Poble-sec gràcies a la seva àrea infantil i l’espai per a gossos. Té una gran pèrgola, una cascada esglaonada i nombrosos camins des dels quals començar a ascendir per la muntanya. També hi ha taules de ping-pong, pistes de petanca i un llac encisador.

Publicitat

Escola del Bosc de Montjuïc

És una de les dues escoles públiques de Montjuïc i la més antiga de Barcelona, ja que l’any passat va fer cent anys. És un centre pioner a la ciutat perquè va ser fundat per la mestra i pedagoga Rosa Sensat, que va voler crear a Montjuïc (Av. Miramar, 7) una escola que establís les bases del que segons ella havia de ser l’educació pública: contacte amb la natura, activitats a l’aire lliure, educació artística i musical, respecte per les intel·ligències individuals i, en definitiva, el lloc en el qual els nens s’embruten mentre aprenen.
 • Museus i institucions
 • Sants - Montjuïc
És un dels edificis més bonics de la ciutat, construït amb motiu de l’Exposició Universal del 1929 amb vidre, acer i marbre per l’arquitecte alemany Ludwig Mies van der Rohe. Profundament contemporani, tot i la seva edat i vicissituds (va ser desmantellat i posteriorment reconstruït i reinaugurat als 80), amb les seves cadires Barcelona originals, aquest exemple d’elegància i sobrietat és una de les joies arquitectòniques del segle XX i, sens dubte, l’altra cara de l’arquitectura de l’espectacle que ha caracteritzat la Barcelona postolímpica.
Publicitat
Fundació Fran Daurel
 • Museus i institucions
 • Art i disseny
 • Sants - Montjuïc
Un dels secrets amagats del Poble Espanyol és aquest espai dedicat en exclusiva a l’art contemporani, amb una col·lecció que acull obres de Picasso, Miró, Tàpies, Chillida, Gómez de la Serna, Barceló i així fins a 80 artistes. Aquesta iniciativa creada pel col·leccionista Francisco Daurella acull dibuix, pintura i ceràmica, però també una  selecció d’escultures al jardí d’Escultures, un lloc oníric on conviuen figurativisme i abstracció, amb 41 obres de gran format de 27 artistes.
 • Llocs d'interès
 • Sants - Montjuïc
La visita al castell no us ha tret del forat? Cap problema. Perquè no hi ha cap mal existencial que no pugui curar una exposició de bonsais, entre altres activitats relacionades amb la natura que ofereix aquesta joia de Montjuïc, un lloc màgic que, desgraciadament, molts només descobreixen quan tenen nens. Al Botànic, hi trobareu tots els paisatges de la conca mediterrània i semblances fantàstiques. No deixeu de visitar el misteriós gabinet de curiositats de la natura.
Publicitat
 • Llocs d'interès
 • Sants - Montjuïc
Hi ha poques coses més relaxants quan tens un dia delicat que pujar al castell de Montjuïc, sempre que la butxaca no us permeti l’spa del Majestic. Es pot agafar el funicular a l’estació de Paral·lel i, des d’allà, enllaçar amb el Telefèric i solcar el cel. Visitar la seva col·lecció, que explica la història de l’edifici des que es va construir la primera torre de guaita al segle XVII fins que es va aixecar el castell que coneixem ara, a mitjan segle XIX, és tota una experiència. Els diumenges a la tarda l’entrada és gratuïta.
Cementiri de Montjuïc
 • Llocs d'interès
 • Sants - Montjuïc
Una de les imatges més impactants que ens sorprèn quan entrem a Barcelona pel port és trobar-nos a mà esquerra l’imponent complex de nínxols del cementiri, que sembla voler recordar-nos que: a) entrem a Barcelona i the party is on però, amics, la mort forma part de la vida, i b) Barcelona és una ciutat densa, que mai no es podrà permetre Père Lachaises per recordar els morts. Cada segon i quart diumenge de mes fan visites guiades per admirar la seva arquitectura, amb obres de Jujol o Puig i Cadafalch, i els conjunts escultòrics i visitar tombes com les de Macià i Miró.
Publicitat
 • Què fer
 • El Poble-sec
Situat als jardins de Joan Maragall, la gran zona verda que es troba entre l’Estadi Olímpic i el Palau Nacional, aquest edifici és un dels secrets de Montjuïc. Residència oficial dels reis en les seves visites a Barcelona –es veu que a Joan Carles I no li agradava el Palau de Pedralbes–, va ser construït amb motiu de l’Exposició del 1929 i acull, a més d’obres d’artistes com Dalí, una interessant selecció d’escultures ubicades als jardins, que es poden visitar els matins dels caps de setmana i festius.
Museu Nacional d'Art de Catalunya. MNAC
 • Museus i institucions
 • Art i disseny
 • Sants - Montjuïc
Una visita a aquest museu té nombrosos atractius. En primer lloc, l’edifici, el Palau Nacional, construït amb motiu de l’Exposició Universal del 1929 i inspirat en el Renaixement, amb una magnífica vista panoràmica sobre la ciutat. Hi destaca també una de les col·leccions d’art romànic més importants del món, a més de peces fonamentals del gòtic i una notable col·lecció d’art modernista. Si la jornada artística us obre la gana, reserveu taula al restaurant Oleum, amb un menjador senyorial i una vista d’escàndol.
Recomanat
  També t'agradarà
  També t'agradarà
  Publicitat