Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Els llibres de la 'rentrée' 2019

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

Ona Llibres

Els llibres de la 'rentrée' 2019

Les novel·les que voldràs llegir en aquest nou inici de la temporada literària

Per Andreu Gomila
Advertising

Novel·les per a addictes a la bona literatura, llibres que faran que la tornada a la rutina després de l'estiu i les vacances sigui un regal ple de paraules. Al setembre i l'octubre seran a les millors llibreries de Barcelona, les noves obres de Ferran Torrent, James Ellroy, Ian McEwan, Delphine de Vigan, i molts escriptors que prometen llargues estones de diversió, entreteniment, saviesa i cultura. Aquestes són les nostres apostes.

NO T'HO PERDIS: Restaurants literaris de Barcelona

El top 19

Un cor massa gran

1. Un cor massa gran, d'Eider Rodríguez

Trad. de Pau Joan Hernàndez. Ed. Del Periscopi. 336 pàgs. 19 €.

Queixals trencats a destemps, un exmarit a qui cal cuidar, uns veïns ressorgits de les flames, l’extirpació d’un mioma, l’espera del retorn d’un desaparegut. Els personatges d’aquests relats es troben en aquell moment d’inflexió on sembla que tot està a punt d’esmicolar-se, quan la rutina s’ensorra i s’intensifica el diàleg entre l’emoció i la raó. Sense concessions ni filtres, l’autora observa la línia que separa l’amor del dolor, una frontera gairebé imperceptible que determina les accions dels que decideixen ser fidels a ells mateixos encara que sigui contra la moral establerta. Rodríguez és l'esperança blanca de la lletres basques contemporànies!

L'esqueix de la carn

2. L'esqueix de la carn, de Philippe Lançon

Trad. de Joan Casas. Angle. 512 pàgs. 21,90 €.

Amb una prosa planera i un estil depuradíssim, Lançon ens ofereix a 'L'esqueix de la carn' un vastíssim retrat de la seva vida -de París, de França, del món- després d'haver sobreviscut al terrible atemptat de 'Charlie Hebdo' del 7 de gener de 2015. Aquest retrat, que és necessàriament una reconstrucció, corre paral·lel a altres reconstruccions: la de la seva mandíbula -destrossada per una bala- i la de la seva nova vida després d'aquell matí. Perquè, com és possible viure després d'haver patit un atemptat, quan tants companys i amics han perdut la vida? Què suposa seguir vivint quan s'ha estat a l'infern a la terra? No és això també una condemna?

Advertising
Les lleialtats

3. Les lleialtats, de Delphine de Vigan

Trad. de Jordi Martín Lloret. Edicions 62. 176 pàgs.

A la nova novel·la de Delphine de Vigan, autora de l'espaterrant 'Res no s'oposa a la nit', el lector segueix la trajectòria de quatre protagonistes maltractats per la vida. D’entrada hi ha en Théo, un adolescent amb els pares separats. El seu amic Mathis no és pas més afortunat i acaba sent el seu millor company de borratxeres. I després hi ha l’Hélène, la professora de naturals d’un institut que no ha superat mai les pallisses que va rebre de petita i que convertirà en Théo en el seu protegit.

L'estrangera

4. L'estrangera, de Serguei Dovlàtov

Trad. de Miquel Cabal. LaBreu. 150 pàgs. 16 €.

Un nou Dovlàtov és sempre un esdeveniment: la seva munió de fans l'espera amb ànsia. Aquesta és una de les novel·les més còmiques de l'escriptor rus, una farsa sobre la comunitat russa a Nova York, emparentada amb 'La filial' i la segona part de 'L’ofici'. La protagonista és Marússia Tataróvitx, filla d’un alt funcionari soviètic, està acostumada a gaudir de privilegis i viu envoltada d’admiradors. No té motius raonables per voler abandonar Rússia. Però contra tot pronòstic, sense saber ben bé per què, com un caprici més o com una fugida endavant, decideix emigrar i s’instal·la a a casa d’uns parents, a Queens. Allà s’hi troba una comunitat russa impermeable a la cultura americana i plena de personatges típicament dovlatians.

Advertising
Entre dos silencis

5. Entre dos silencis, d'Aurora Bertrana

Club Editor. 222 pàgs. 16,50 €.

Aurora Bertrana va fugir cap a Suïssa a la primavera del 38. Hi va viure la Guerra Mundial tal com havia viscut l'experiència polinèsia, relatada a 'Paradisos oceànics': com un ull que ho vol absorbir tot. Voltada de refugiats arribats d'arreu d'Europa i recollida per una confraria de bohemis ginebrins, va arribar a exercir de reportera a Ràdio Berna i llegia exhaustivament els informes enviats pels delegats de la Creu Roja als fronts i als països ocupats. Però l'experiència més colpidora d'aquella guerra l'esperava després de l'Armistici, quan, acompanyant una missió humanitària d'ajut a la reconstrucció, va passar uns mesos al poble francès d'Étobon, que s'havia quedat sense homes després que fossin afusellats pels nazis en represàlies a una acció del maquis. La importància d'aquells mesos en la seva obra és el que la nova edició d''Entre dos silencis' posa en evidència.

Poder contar-ho

6. Poder contar-ho, de Ferran Torrent

Columna. 496 pàgs. 21 €.

El valencià és, sens dubte, l'autor més divertit, poca-solta i irreverent de les nostres lletres. I aquí ens ofereix la tercera entrega de la sèrie El Segon Sistema, que va començar amb 'Un dinar un dia qualsevol', seguida d''Individus com nosaltres'. Aquesta és una novel·la coral on els personatges habituals tornen 35 anys enrere, a les acaballes de 1982 i principis de 1983, l’època en què els socialistes assoliren el poder a l’Estat espanyol. El periodista Marc Sendra malda per esbrinar com es va organitzar l’insòlit atracament que es va produir a València durant la primera mascletà fallera de l’any 83. Un assalt de deu minuts per a saquejar 1.500 milions de pessetes, que comença a ordir-se des del primer capítol, amb una trama plena de peripècies.

Advertising
Míster Folch

7. Míster Folch, d'Adrià Pujol

Empúries. 224 pàgs. 17,50 €.

Després de 'Picadura de Barcelona' o 'La carpeta és blava', esperàvem la primera novel·la d’Adrià Pujol Cruells, autor que ha tret molt petroli de l'autoficció, una història barcelonina explicada per Déu, que busca la complicitat del lector en presentar-li Míster Folch, un individu nascut en una porteria de l'Eixample de Barcelona durant la postguerra. Fill bastard d'un burgès despòtic i sense escrúpols, Míster Folch descobreix que té uns poders insòlits. Entra en contacte amb cercles espiritistes i també amb la lluita clandestina contra Franco. La seva vida fa un gir quan, com si fos un superheroi, se sent cridat a salvar la ciutat i el país de la dictadura.

L'analfabeta

8. L'analfabeta, d'Agota Kristof

Trad. de Montserrat Solé. Amsterdam. 120 pàgs.

Després de l'èxit de 'Claus i Lucas' de fa uns mesos, que Amsterdam va recuperar amb traducció de Sergi Pàmies, ara li arriba el torn a 'L'analfabeta', el testimoni de vida d’Agota Kristof. La frase curta i concisa, d’una sobrietat  commovedora, li basten per esbossar el relat sobre com la brutalitat de l'Europa del segle XX va torçar el destí d'una nena hongaresa que només volia llegir i inventar històries.

Advertising
Els llibres galàctics

9. Els llibres galàctics, de Jaume Sisa

Llibres Anagrama. 764 pàgs. 27,90 €.

Dos volums amb l’obra (quasi) completa de Jaume Sisa, el cantautor galàctic autor del clàssic 'Qualsevol nit pot sortir el sol', i els seus àlter egos Ventura Mestres, Ricardo Solfa, Armando Llamado i el Viajante. Repartits en set llibres, cada un dels dos volums expliquen les vides conquistades per Sisa: la vida cantada, la somiada, la pensada, la viscuda, la prestada, l’amagada i la reencarnada. Sisa demostra així que no només ha estat autor d'himnes incontestables, sinó que és i ha estat un creador majúscul, icona de la Catalunya més moderna i avantguardista. Un heroi.

Listas, guapas, limpias

10. Listas, guapas, limpias, d'Anna Pacheco

Caballo de Troya. 14,90 €.

La protagonista d'aquesta novel·la és a la piscina amb la seva amiga d'infància Yaiza. És el principi de les seves vacances en el barri obrer de Barcelona on s'ha criat. Encara que el que li agradaria seria quedar-se amb la seva amiga parlant de música, cossos i nois, la situació familiar a la qual s'enfronta farà que les seves vacances siguin menys suportables. Amb una primera persona íntima però també àcida, en aquest primer assalt a la ficció de la jove periodista Anna Pacheco trobem una dona en permanent conflicte amb les seves idees polítiques, la construcció social del seu gènere i de la seva classe.

Advertising
Química

11. Química, de Weike Wang

Trad. de Neus Bonilla. Empúries. 144 pàgs. 16,90 €.

Obra guanyadora del PEN/Hemingway a la primera novel·la, aquest és un llibre que a primer cop d'ull, ens presenta una protagonista atrafegada i poc convencional que és en el camí de la felicitat. Estudia per a un prestigiós doctorat en química orgànica a Boston que farà que els seus pares immigrats xinesos n'estiguin orgullosos, i té un nòvio brillant, també científic, que està boig per ella i li acaba de proposar que es casin. Però bé, això és només a primer cop d’ull.

Mirar-nos de cara

12. Mirar-nos de cara, de Vivian Gornick

Trad. de Martí Sales. L'Altra.

Una col·lecció d'assajos que Vivian Gornick, autora de la imprescindible 'Vincles ferotges/La dona singular', va publicar als anys 90 i que exploren la lluita diària i incansable de l'escriptora per encarar-se sense sentimentalismes ni malenconia a la seva solitud creixent i al difícil equilibri per mantenir una vida independent i, alhora, establir una profunda connexió amb els altres.

Advertising
La parte recordada

13. La parte recordada, de Rodrigo Fresán

Literatura Random House. 752 pàgs. 22,90 €.

Amb 'La parte recordada', l'autor argentí resident a BarcelonaRodrigo Fresán tanca el tríptic centrat en les tres parts que intervenen en la redacció de les vides fictícies i en la narració de les obres reals. Parts que determinen la manera en què funciona el cap d'un creador que ja no creu en gairebé res excepte en aquelles històries en què s'aconsella tenir molt present el passat, perquè d'això depèn el futur. Una sèrie que ha estat premiada a França i als EUA.

Màquines com jo

14. Màquines com jo, d'Ian McEwan

Trad. de Marc Rubió. Llibres Anagrama. 352 pàgs. 20,90 €.

Londres, anys 80 del segle passat. Un Londres distòpic i alternatiu, en què la història ha seguit uns camins diferents. Per exemple, el Regne Unit ha perdut la guerra de les Malvines i el científic Alan Turing no s’ha suïcidat de resultes del judici per homosexualitat al qual va ser sotmès als anys 50, sinó que continua viu. No només viu, de fet, sinó plenament actiu i dedicat al desenvolupament de la intel·ligència artificial, camp en què ha aconseguit crear els primers éssers humans sintètics, uns prototips que bateja amb els noms d’Adam i Eva. McEwan és un dels grans novel·listes del nostre temps.

Advertising
Gente normal

15. Gent normal, de Sally Rooney

Trad. d'Ernest Riera. Ed. del Periscopi. 256 pàgs. 19,90 €.

Una història de fascinació mútua, d'amistat i d'amor entre dues persones que no aconsegueixen trobar-se, una reflexió sobre la dificultat de canviar qui som. La segona novel·la de Sally Rooney, un dels últims meteorits de les lletres irlandeses, acompanya durant anys a dos protagonistes magnètics i complexos, dos joves que arribem a entendre fins a la seva contradicció més sonada i en els seus més greus malentesos. Aquesta és una història agredolça que mostra com ens conformen el sexe i el poder, el desig de ferir i ser ferit, d'estimar i ser estimat.

Les aventures del baró de Münchhausen

16. Les aventures del baró de Münchhausen, de Gottfried August Bürger

Trad. de Joan Fontcuberta. Males Herbes. 144 pàgs. 19,90 €.

El baró de Münchhausen va existir de veritat. L'autenticitat de les seves històries és bastant més dubtosa. Tanmateix, la gràcia i la imaginació amb què narrava tot de proeses impossibles protagonitzades per ell mateix el van acabar convertint en part de la cultura popular europea, fins el punt que van aparèixer versions impreses de les seves aventures.

Advertising
Milkman

17. Milkman, d'Anna Burns

Trad. de Josefina Caball. Edicions de 1984. 448 pàgs. 20 €.

En aquesta ciutat anònima, ser interessant és perillós. La germana mitjana, la protagonista del flamant guanyador del Man Booker 2018, s'entesta a evitar que la seva mare descobreixi el seu possible nòvio i a no donar explicacions sobre la seva trobada amb el lleter. Però així que el primer cunyat descobreix la seva situació i fa córrer el rumor, la germana mitjana es torna 'interessant'. L'últim que ella vol. Perquè ser interessant implica que tinguin cura de tu i això és perillós. 'Milkman' és una història de rumors i xafarderies, de silenci i sordesa intencionada en l'època àlgida del conflicte d'Irlanda del Nord.

Esta tormenta

18. Esta tormenta, de James Ellroy

Trad. de Carlos Milla. Literatura Random House. 672 pàgs. 22,90 €.

Aquesta novel·la és la continuació de 'Perfidia' y forma part del segon Quartet de Los Angeles, en el qual Ellroy recorre els anys de la Segona Guerra Mundial als EUA. Aquí som a gener de 1942. Los Angeles trontolla després del xoc de l'atac japonès a Pearl Harbor. Pluges torrencials assolen la ciutat. Les autoritats detenen i confinen en camps d'internament els japonesos establerts als EUA. A Griffith Park un cadàver queda al descobert després d'una esllavissada. Els policies creuen que és un cas rutinari. S'equivoquen. És un primer auguri del caos que s'acosta.

Advertising
Contes, de John Cheever

19. Contes, de John Cheever

Trad. de Jordi Martín Lloret. Proa. 880 pàgs. 26,90€.

Sens dubte, un dels millors contistes del segle XX, que Proa vol tornar a posar de moda amb una tria de les millors narracions feta pel mateix autor. Aquesta antologia, que recull una trajectòria de gairebé tres dècades, va merèixer l’any 1979 el premi Pulitzer i el National Book Critics Award. En les seves narracions, denses com novel·les, Cheever ens parla dels americans que viuen als suburbis de Nova Anglaterra o als barris més residencials de Manhattan. La seva mirada capta amb gran riquesa de matisos els problemes matrimonials, les aspiracions d’una classe mitjana que viu per sobre de les seves possibilitats, la solitud dels perdedors, però també la gràcia que reben els que mantenen la fe i l’esperança per damunt de totes les misèries de la vida. Hi trobareu, per exemple, el magistral 'El nedador'.

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising