Llibres tardor
Foto: Shutterstock

Els 15 millors llibres per llegir aquesta tardor de 2023

Les novel·les que voldràs llegir en aquest nou inici de la temporada literària

Andreu Gomila
Col·laborador: Borja Duñó
Publicitat

Novel·les per a addictes a la bona literatura, llibres que faran que la tornada a la rutina després de l'estiu i les vacances sigui un regal ple de paraules. Al setembre i l'octubre seran a les millors llibreries de Barcelona les noves obres de Carlota Gurt, Mohamed Mbougar Sarr, Sergi Pàmies, Maria Climent, Ali Smith, Virginie Despentes i molts escriptors que prometen llargues estones de diversió, entreteniment, saviesa i cultura. Aquestes són les nostres apostes.

NO T'HO PERDIS: Els llibres que has de llegir aquest mes

Top de lectures per la tardor 2023

1. 'Biografia del foc', de Carlota Gurt

Proa. 208 pàgs. 19,95 €.

Després de la novel·la 'Sola' i del recull de contes 'Cavalcarem tota la nit', Carlota Gurt torna al relat amb un volum ple d'històries que es relacionen entre elles i comparteixen certes obsessions personals: les relacions de parella, l’enamorament irracional, la fragilitat de l’ésser humà, el xoc de l’individu i la col·lectivitat, la vida al camp enfront de la ciutat, la necessitat de la solitud... Gurt ha creat un autèntic retaule de les relacions humanes, des de l’enamorament més fulgurant fins al ressentiment més agre. Alternant entre la ironia i un to gairebé confessional, l’autora ens convida a entrar en el seu univers.

2. 'Purs homes', de Mohamed Mbougar Sarr

Trad. d'Oriol Valls. Més Llibres. 160 pàgs. 19,95 €.

La temporada passada, l'escriptor senegalès Mohamed Mbougar Sarr ens va deixar bocabadats amb 'La memòria més secreta dels homes', una novel·la esplèndida. I ara toca saber d'on ve aquest autor nascut el 1990 i que ja havia publicat altres obres. L'anterior a la que li va valer el premi Goncourt és 'Purs homes' on tot comença amb un vídeo viral, al Senegal, en què es veu com una turba desenterra el cadàver d’un home i l’arrossega fora del cementiri. Esborronat per aquestes imatges, Ndéné Gueye, un jove professor de literatura decebut amb l’ensenyament i cansat de la hipocresia moral de la seva societat, s’hi obsessiona i comença a investigar: Qui era aquell home? Per què havien exhumat el seu cos?

Publicitat

3. 'A les dues seran les tres', de Sergi Pàmies

Quaderns Crema. 144 pàgs. 14 €.

Cada nou llibre de Sergi Pàmies és tot un esdeveniment. Per això celebrem aquest volum de contes en què la memòria es converteix en revisió de l'experiència, la crònica en compromís amb el passat i la fantasia en un joc que, en funció de l'estat d'ànim, il·lumina, pertorba o reconforta. Esdeveniments històrics o anècdotes deliberadament privades es confabulen en favor de la narració en què Pàmies, fidel a una veu i a un estil inconfusibles, aprofundeix en el domini de la tendresa i la digressió, així com en l'equilibri entre la ironia i la perspicàcia. Tot al servei d'una mirada, resignadament incerta, sobre el pas sigui endavant o enrere del temps.

4. 'A casa teníem un himne', de Maria Climent

L'Altra. 208 pàgs. 20 €.

Una altra autora que torna després d'un llibre memorable. El 2019 va ser el de 'Gina', la novel·la de formació de Maria Climent. 'A casa teníem un himne' ens posa a cara les vides de dues germanes, la Reme i la Marga, dos mons gairebé als antípodes. La Remei té més de quaranta anys, està casada i té un fill, treballa moltes hores a l’hospital i està absorbida per la vida domèstica i professional. La seva germana Marga, una mica més jove, és tot el contrari: soltera i sense cap projecte vital ni professional que la lligui, té la sensació que li ha passat la joventut sense adonar-se’n i encara busca el seu lloc al món.

Publicitat

5. 'Personal i transferible', de Raimon

Empúries. 448 pàgs. 20,90 €

Un dels mites de La Nova Cançó passa revista als seus anys de plenitud, els anys 80 del segle passat, a través de la recuperació d'un dietari d'aquella època en el qual va fixar vivències, reflexions, viatges, lectures, concerts i relacions d’amistat amb personatges com Vázquez Montalbán, Maragall, Maria del Mar Bonet, Espriu, Fuster, Manuel Vicent, entre d'altres. Són anys d’agitació política, però també de desencís, de la crisi de la cançó, etc. Són temps de viatges arreu del món, per bé que els escenaris habituals són Barcelona, València i Roma, la ciutat de la seva estimada Annalisa.

6. 'Lo mig del món', de Roser Vernet

Club Editor. 176 pàgs. 19,95 €

Aquest llibre no és un retorn al passat amb personatges entranyables i el desig de recuperar uns temps que no tornaran. És un volum que, com un laberint, ens porta per viaranys desconeguts, ens ofereix obertures esplèndides, però també ens enganya, perquè passa per grans ciutats, a banda del Priorat, el centre del món de Roser Vernet. Hi ha història i reflexió. Biografia personal respecte a unes parets i a un paisatge. I pensament sobre un país que ha vist fer-te gran. Tot barrejat, ofereix literatura de la bona, de la que no vols que s'acabi, com les proses crepusculars de Clarice Lispector i les novel·les rurals de Marie-Hélène Lafon. O, dit d'una altra manera: com ser dona i ser de poble en un món on cotitza més la brillantor del metall que la robustesa d'una olivera.

Publicitat

7. 'Fantasmes del tsunami', de Richard Lloyd Parry

Segona Perifèria. Trad. d'Anna Llisterri. 360 pàgs. 21,90 €.

L’any 2011, Richard Lloyd Parry, corresponsal del diari The Times, va viure a Tòquio un dels pitjors terratrèmols que es recorden. Després va venir el gran tsunami. Durant els sis anys següents, Parry va cobrir la zona devastada, al nord-est del Japó. Allà, en una vall aïllada i remota, la tragèdia va colpejar especialment una escola de primària. La magnitud del desastre va despertar les forces atàviques d’una cultura mil·lenària, plena de fantasmes i aparicions. Què va passar als nens de l’escola mentre esperaven ser evacuats? Per què els mestres no els van portar a un lloc segur? I per què es va ocultar la veritat a les famílies?

8. 'Lliçons', d'Ian McEwan

Trad. de Jordi Martín Lloret. Llibres Anagrama. 576 pàgs. 24,90 €

El retorn d'un dels grans autors britànics del nostre temps... Quan era petit, els pares d’en Roland Baines el van enviar a un internat. Allí, lluny de l’empara familiar, va rebre lliçons de piano amb una jove professora anomenada Miriam Cornell, amb qui va tenir una experiència tan fascinant com traumàtica, i que va marcar per sempre la seva vida. Els anys, no obstant, han anat passant: en Roland ha viatjat, ha viscut a diversos llocs, s’ha casat i ha tingut un fill. Però quan la seva dona, l’Alissa Eberhardt, l’abandona sense dir res, els fonaments de la seva realitat trontollen de dalt a baix, i es veu obligat a reconstruir tots els seus records per provar d’entendre què ha passat.

Publicitat

9. 'La torna', d'Ali Smith

Trad. de Dolors Udina. Raig Verd. 224 pàgs. 20 €.

'La torna' és la cinquena peça del que fins ara coneixíem com a quartet estacional de l'escocesa Ali Smith. Demostrant que no la frenen ni tan sols les seves pròpies convencions, ens proposa una novel·la com una corda per agafar-nos-hi, quan menys apropiat sembla i quan més la necessitem. Amb dues històries separades pel temps, i travessades per dues pandèmies diferents però semblants. Dues històries que es creuen i s'enriqueixen en un temps de foscor que no renuncia a l'esperança.

10. 'Diré que m’ho he inventat', de Marta Marín-Dòmine

Edicions 62. 184 pàgs. 19,95 €.

Després de la terriblement meravellosa 'Fugir era el més bell que teníem', Marta Marín-Dòmine torna a la novel·la per passar comptes amb la seva mare a través d'una història que es trasllada a la Barcelona de 1950. Quina filla gosa parlar clarament de la mare? El que podria haver estat un dels dies més feliços de la vida de la Marina, el dia del naixement de la seva única filla, va ser l’inici d’una relació gens exemplar. Unides per un vincle atàvic de pertinença i alhora terriblement distants, mare i filla no es van entendre mai. Arran de la tornada a la ciutat i al pis on va viure amb la mare, morta fa anys, la filla intenta encaixar les peces del trencaclosques per mirar de reconstruir retalls de la vida de la Marina, morta fa anys.

Publicitat

11. 'La Conillera', de Tess Gunty

Trad. d'Alba Dedeu. Edicions de 1984. 480 pàgs. 24,90 €.

Aquesta novel·la va guanyar el National Book Award nord-americà el 2022 i és obra d'una autora que aleshores no tenia ni 30 anys. Ens parla d'un lloc, Vacca Vale, Indiana, que la indústria automobilística ha abandonat. També ha deixat enrere els seus habitants. Als afores, en un bloc de pisos tronat conegut com la Conillera, hi viu la jove Blandine, que comparteix pis amb tres nois als quals no entén ni aprecia, però que la fascinen estranyament. Tots venen de famílies desestructurades i lluiten per trobar el seu lloc al món. Com arribar a ser adult en aquesta ciutat en ruïnes, en aquest món al qual no li serveix de res la fragilitat de la joventut?

12. 'Armaris buits', de Maria Judite de Carvalho

Trad. de Melcion Mateu. Angle. 128 pàgs. 17,90 €.

Aquesta novel·la ha suposat el redescobriment internacional de Maria Judite de Carvalho, una de les grans autores portugueses del segle XX. Durant deu anys, Dora Rosário ha plorat la mort del seu marit. Un marit que per principis havia rebutjat tenir qualsevol mena d’ambició personal. Dora i la seva filla, doncs, van quedar soles i sense res, forçades a demanar l’ajuda d’amics i coneguts. Quan una nit la seva sogra li revela un secret esfereïdor sobre el seu matrimoni, Dora s’adona que totes les certeses que tenia sobre la seva vida han desaparegut.

Publicitat

13. 'La classe de grec', de Han Kang

Trad. d’Hèctor Bofill i Hye Young Yu. La Magrana. 176 pàgs. 19,90 €.

Vam descobrir aquesta autora coreana el 2017 gràcies a 'La vegetariana'. I ara ens regala una novel·la que tracta les qüestions de la solitud i la degradació de les persones de manera aparentment freda però extremament sensible. Posa de costat un professor dividit entre Alemanya i Corea del Sud i una estudiant que acaba de perdre la mare i la custòdia del fill. Quan el professor li demana que llegeixi en veu alta, ella roman en silenci. Tenia l’esperança de recuperar la parla apuntant-se a classes de grec antic, però continua sense articular paraula. A cada lliçó, el professor sent una renovada intriga per la dona silenciosa. A ell també el sufoca la seva pròpia degradació: aviat esdevindrà cec del tot.

14. 'Morir sabent poques coses', de Joan Enric Barceló

Ed. del Periscopi. 216 pàgs. 18,50 €.

Debut en la narrativa d'un dels fundadors d'Els Amics de les Arts. Onze relats amb uns personatges que mostren el ventall d'emocions a les quals és capaç d'abocar-se l'ésser humà quan se sent contrariat. A 'Morir sabent poques coses' hi ha dols que comencen arran de morts prematures, desenganys amorosos, revoltes individuals, reptes, desconcert i alguna porta oberta a l’esperança. Aquests textos, afilats i perspicaços, mostren la capacitat de l’autor per observar el comportament humà en tota la seva complexitat.

Publicitat

15. 'Benvolgut imbècil', de Virginie Despentes

Trad. d'Oriol Valls. Sembra Llibres. 228 pàgs. 220 €.

La història de 'Benvolgut imbècil', de Virginie Despentes, arrenca quan Oscar, un novel·lista que frega la quarantena, insulta a través de les xarxes socials una actriu de cinquanta anys, la carrera de la qual està en declivi. Per a l'escriptor, l'actriu s'ha convertit en una “metàfora tràgica d'una època que s'enfonsa”, una dona sublim, icona de la seducció que s'ha convertit en un gripau, un ésser repugnant i sorollós. En una novel·la que està revolucionant les lletres franceses, l'autora desplega totes les arestes del #MeToo, dels feminismes, de les xarxes socials, de les addiccions i del que significa envellir a la nostra societat.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat