Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Llibres tardor
Foto: Shutterstock

Els 15 millors llibres de la tardor 2021

Les novel·les que voldràs llegir en aquest nou inici de la temporada literària

Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

Novel·les per a addictes a la bona literatura, llibres que faran que la tornada a la rutina després de l'estiu i les vacances sigui un regal ple de paraules. Al setembre i l'octubre seran a les millors llibreries de Barcelona les noves obres de Sally Rooney, Patrick Radden Keefe, Ali Smith, Carlota Gurt i molts escriptors que prometen llargues estones de diversió, entreteniment, saviesa i cultura. Aquestes són les nostres apostes.

NO T'HO PERDIS: Les noves llibreries de Barcelona que has de conèixer

'El senyor Palomar a Barcelona', de Tina Vallès
Llibres Anagrama

1. 'El senyor Palomar a Barcelona', de Tina Vallès

Llibres Anagrama. 192 pàgs. 17,90 €.

De què va?
Fer ressuscitar personatges cèlebres no és una tasca fàcil i molt menys quan es tracta d'algú tan particular com el Palomar d'Italo Calvino, figura clau de la segona meitat del segle XX. Tina Vallès se n'ha sortit prou bé a l'hora de rescatar-lo i, alhora, col·locar-lo a Barcelona entre agost de 2019 i juliol de 2020, un any sencer en el qual, de retruc, la ciutat va viure ben agitada, des de les sentències als presos independentistes al tancament total per mor de la pandèmia.

Per què l'heu de llegir?
La mirada de Palomar és precisa i insòlita, molt propera a la del nen curiós, així com vam poder llegir-la a Time Out (una desena de fragments els va publicar a la revista). I la virtut de l'autora és haver sabut traslladar-la a la seva ciutat, sense tòpics, plena de llum.

'On ets, món bonic', de Sally Rooney
Edicions del Periscopi

2. 'On ets, món bonic', de Sally Rooney

Trad. d'Octavi Gil. Edicions del Periscopi. 384 pàgs. 19,90 €.

De què va?
L'Alice se n’ha anat a viure a una mansió d'un poble on ningú sap qui és ni a què es dedica. Al cap de poc, coneixerà en Felix, un mosso de magatzem. Mentrestant, a Dublín, la seva amiga Eileen intenta arribar a final de mes mentre es recupera d'una ruptura amorosa flirtejant amb un vell conegut, en Simon.

Per què l'heu de llegir?
'Gent normal' és, per a la crítica britànica, “el llibre de la dècada”. Poca broma per a una autora que acaba de fer 30 anys i que ha sabut perfilar la seva generació com ningú. Històries de gent com ella, una mica perduda, que vol tirar endavant passi el que passi. El llançament mundial de 'On ets, món bonic' és el 7 de setembre.

Publicitat
'La història d'en Shuggie Bain', de Douglas Stuart
Edicions de 1984

3. 'La història d'en Shuggie Bain', de Douglas Stuart

Trad. de Núria Busquet Molist. Edicions de 1984. 576 pàgs. 23,90 €. 

De què va?
Als anys vuitanta a Glasgow, antigament una ciutat minera pròspera, les polítiques de Margaret Thatcher fan disparar la desocupació i les famílies es veuen obligades a fer filigranes per sobreviure. Aquesta és la història d'un nen, en Shuggie, que vol ajudar la seva mare a sortir del pou. Els seus germans grans fugen, però ell persevera.

Per què l'heu de llegir?
Aquí tenim una gran epopeia sobre la classe obrera i una gent que no sol ser el centre d'atenció de la narrativa occidental contemporània. És un Henry James en potència que va guanyar el Booker 2020, un dels premis més prestigiosos de les lletres anglosaxones.

'Sola', de Carlota Gurt
Proa

4. 'Sola', de Carlota Gurt

Proa. 384 pàgs. 18 €.

De què va?
La Mei, després de naufragar en la feina i immersa en l'apatia matrimonial, s'aboca a escriure instal·lada a la casa del bosc de la seva infantesa, on farà front rabiosament a la grisor del seu passat, a un present inoportú i a un futur a la deriva. Aquesta és la crònica d'una rebel·lió. És la història de la seva solitud impenitent narrada en un compte enrere agònic de 185 dies.

Per què l'heu de llegir?
Carlota Gurt va debutar amb un llibre de contes magnífic, 'Cavalcarem tota la nit' (premi Mercè Rodoreda 2019), que tothom que el va llegir encara recorda. Ara porta a terme un autèntic 'tour de force' literari que llegireu d'una glopada, amb una protagonista totèmica instal·lada en un indret ple de misteri del qual l'autora en farà brollar literatura de la bona.

Publicitat
'Ahir', d'Agota Kristof
Amsterdam

5. 'Ahir', d'Agota Kristof

Trad. de Jordi Rourera. Amsterdam. 128 pàgs. 16,95 €.

De què va?
Relat poètic i pertorbador de la realitat urbana, la novel·la breu de Kristof narra la vida d'en Sandor Lester, un exiliat hongarès que dia rere dia reprèn la rutina de la seva vida: pujar a l'autobús, fitxar a la fàbrica, seure davant la màquina i foradar infinites vegades... sempre el mateix forat, sempre la mateixa peça. En Sandor és un exiliat solitari i gairebé sense amics.

Per què l'heu de llegir?
Si vau quedar corglaçats amb 'Claus i Lucas', una de les grans novel·les del segle XX, tornareu a Kristof com a bons xais per capbussar-vos en aquesta manera de narrar l'exili i la solitud, el pes del segle passat, com només l'hongaresa va saber-ho fer.

'Els llocs on ha dormit Jonàs', d'Adrià Pujol Cruells
Empúries

6. 'Els llocs on ha dormit Jonàs', d'Adrià Pujol Cruells

Empúries. 224 pàgs. 17,90 €.

De què va?
En Jonàs, programador de videojocs i propietari d’una petita empresa, fa de professor a Figueres a un grapat de mil·lennistes insuportables. Casat i pare de tres fills, no està segur d’haver matat un amor de joventut acabat de retrobar i mentre es recupera d'una nit d'alcohol i altres estupefaents desgrana els records d'una vida inquieta.

Per què l'heu de llegir?
Si hi ha un autor entremaliat, explorador del grotesc, de prosa finíssima, aquest és Adrià Pujol Cruells. 'Míster Folch' va ser, sens dubte, un dels millors llibres de 2019. I ara, en el seu retorn a l'Empordà, no esperem menys del traductor de George Perec.

Publicitat
'La dona amagada', de Colette
Comanegra

7. 'La dona amagada', de Colette

Trad. de Maria-Mercè Marçal. Comanegra. 176 pàgs. 18 €.

De què va?
Una col·lecció de relats breus de l'autora francesa, que amb la seva prosa preciosa, concisa i plena de mala bava, desmunta l'amor romàntic i tira a matar als fonaments del patriarcat.

Per què l'heu de llegir?
Aquí hi trobareu en format breu tota la bellesa d''El blat tendre', una de les seves grans novel·les. Un mite del feminisme literari amb un recull de miniatures narratives marcat per una elegància esmoladíssima. Maria-Mercè Marçal, al pròleg, diu: "La seva escriptura és inimaginable sense un parar i parar l'orella per escoltar la pròpia experiència, enfront dels mites heretats que pretenen esgotar-la, pes mort aclaparador, però, en el seu cas, mai no vencedor definitiu".

'Vides potser', de Joan Vigó
LaBreu

8. 'Vides potser', de Joan Vigó

LaBreu. 276 pàgs. 17 €.

De què va?
Un vigilant de sala de museu reconvertit en detectiu privat rep el seu primer encàrrec d'un client anònim. Haurà de seguir l'enterramorts d'un poble de la costa. Per dur a terme la investigació, s’instal·la a la vila i es relaciona amb els seus habitants, amb una identitat que li permet passar desapercebut.

Per què l'heu de llegir?
Joan Vigó és un dels autors més originals i descarats de la literatura catalana contemporània. Ens ho ha demostrat a 'Pastors d'antenes' i 'Haiku a Brooklyn'. En el seu projecte literari més ambiciós, no decebrà.

Publicitat
'Temps curvilini a Krems', de Claudio Magris
Edicions de 1984

9. 'Temps curvilini a Krems', de Claudio Magris

Trad. d'Anna Casassas. Edicions de 1984. 128 pàgs. 17,90 €.

De què va?
Els personatges principals dels cinc relats d'aquest volum s'enfronten a un temps que sembla no tenir ni principi ni final, una dimensió que s'estén en totes direccions. El passat i el present són intercanviables. I tots cinc protagonistes es fonen en una mateixa persona que, com l'autor, ha arribat a la vellesa i veu l'existència des d'aquesta nova perspectiva privilegiada.

Per què l'heu de llegir?
Claudio Magris és, sens dubte, l'autor 'europeu' per antonomàsia, un escriptor que, en italià, ha sabut encarnar tota la complexitat del continent, a grans llibres com 'Microcosmos' o 'El Danubi'. Aquí torna a les fronteres, a l'amor, a l'escriptura i a la pèrdua, a tot el que l'ha fet un gegant de les lletres.

'Efendi', d'Elisabet Riera
Males Herbes

10. 'Efendi', d'Elisabet Riera

Males Herbes. 160 pàgs. 16,50 €.

De què va?
El protagonista d'aquesta història treballa a la Ciutat Blanca per a una corporació especialitzada a administrar píndoles lexicocromàtiques que contribueixen a mantenir l'Harmonia, l'Ordre i el Benestar en la societat ideal on viu. És un dels millors i això el fa gaudir de certs privilegis. Fins que una nit les visions comencen a irrompre en els seus somnis i es troba en un entorn natural exuberant, animal, brut i fortament sensual, amb un camí que el porta sempre al mateix lloc.

Per què l'heu de llegir?
L'aposta forta de Males Herbes per la ciència-ficció local ens està oferint fruits esponerosos, novel·les que situa al costat de clàssics del gènere, de Philip K. Dick a Stephen King. 'Efendi' és la d'aquesta represa i no podem fer altra cosa que confiar-hi a cegues.

Publicitat
'L'imperi del dolor', de Patrick Radden Keefe
Edicions del Periscopi

11. 'L'imperi del dolor', de Patrick Radden Keefe

Trad. de Ricard Gil. Edicions del Periscopi. 720 pàgs. 23,90 €. 

De què va?
La família Sackler és una de les més riques del món. També és la responsable de produir i promocionar l’OxyContin, un opiaci venut com a analgèsic que ha provocat milers de morts i milions d’addictes als Estats Units. Patrick Radden Keefe retrata de forma implacable les tres generacions de la dinastia farmacèutica que ha causat una de les crisis sanitàries més devastadores dels últims anys.

Per què l'heu de llegir?
L'autor del colpidor 'No diguis res' es capbussa en una de les nissagues més poderoses dels EUA per fer-ne un retrat precís i sense pietat en un moment clau, com el d'ara, on podem comprovar el poder de les farmacèutiques.

'L'amo', de Miquel Adam
Edicions de 1984

12. 'L'amo', de Miquel Adam

L'Altra. 204 pàgs. 18 €.

De què va?
Ludvik Slaby és cap de premsa d'una prestigiosa editorial literària de la ciutat de Praga, però la seva vida laboral, lluny de satisfer-lo, el té angoixat i l'omple de rancúnia. La mecànica inflexible que regeix l’editorial i les particulars i complexes relacions amb els altres protagonistes de la història aniran destruint la moral de Slaby fins a portar-lo a una revisió dolorosa del seu amor incondicional pels llibres i la cultura, i a una lluita aferrissada per aconseguir la salvació.

Per què l'heu de llegir?
Si hi ha una persona que conegui per dintre el món editorial barceloní és Miquel Adam, que just ara té a punt el seu propi segell. És un autor d'un humor esmolat que ja ens va sorprendre amb els contes de 'Torero d'hivern'.

Publicitat
'Estiu', d'Ali Smith
Raig Verd

13. 'Estiu', d'Ali Smith

Trad. de Dolors Udina. Raig Verd. 352 pàgs. 20 €.

De què va?
L'últim lliurament de la tetralogia estacional de l'autora britànica comença el febrer de 2020, quan el virus és encara només una amenaça a l'horitzó. Ens deixem caure a la casa de la família Greenlaw i ens endinsem en vides que s'entrecreuen. Què tenen en comú les persones que pensen que no tenen res en comú? Tornarem als personatges del quartet per descobrir que, malgrat les diferències, tots estem connectats.

Per què l'heu de llegir?
Potser ningú com Ali Smith ha sabut retratar la intrahistòria del món contemporani. Les seves narracions ens endinsen en famílies aparentment corrents, amb problemes que són comuns a tots els europeus. Té una prosa que t'atrapa al primer paràgraf i ja no et deixa anar.

'L'home de la bata vermella', de Julian Barnes
Angle

14. 'L'home de la bata vermella', de Julian Barnes

Trad. d'Alexandre Gombau. Angle. 304 pàgs. 20,90 €.

De què va?
Julian Barnes segueix la vida de Samuel Pozzi, "l'home de la bata vermella", un ginecòleg pioner i lliurepensador de vida escandalosa. La seva vida va coincidir de ple amb l'extravagància, el glamur i l'ostentació de la Belle Époque. La pintura vermella de la coberta és un retrat seu.

Per què l'heu de llegir?
Ningú no ha cantat a la cultura francesa com ho fa l'escriptor anglès Julian Barnes. Els que van llegir aquell magnífic 'El lloro de Flaubert' ja ho saben.

Publicitat
'Queridos niños', de David Trueba
Aanagrama

15. 'Queridos niños', de David Trueba

Anagrama. 456 pàgs. 19,90 €

De què va?
Al protagonista d'aquesta novel·la, Basilio, els seus enemics l'anomenen el Hipopótamo. Un malnom que a ell, amb 119 quilos de pes, li provoca alegria: pot ser que aspiri a la callada quietud d'aquest animal, però també l'atrau el seu instint agressiu. De manera que quan li ofereixen acompanyar
Amelia Tomás, una candidata a presidenta, en la seva gira electoral, la bèstia que porta dins es desperta i actua.

Per què l'heu de llegir?
Amb la política espanyola convertida en un circ, ens ve molt de gust llegir-ne el retrat de David Trueba, un escriptor i cineasta que no ha tingut por i que posseeix un punt de vista força personal dins el panorama narratiu espanyol.

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat