Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Ferran Garcia
Foto: Males HerbesFerran Garcia

Els 19 millors llibres del 2022

Aquests són els títols que més ens han fet gaudir aquest any. Ideals per regalar per Nadal!

Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

Amb el canvi d'any, arriba la nostra tradicional llista dels millors llibres dels últims dotze mesos. Hem llegit de tot: molta novel·la, sí, però també poesia i assaig. I de totes les pàgines que hem devorat, hem fet la tria de les que més ens han agradat. Segur que n'hi ha més, però aquests són títols imprescindibles, on descobrireu autors i autores que potser no coneixíeu, però on també trobareu vells i velles conegudes. Uns i altres us faran una companyia impagable a la tauleta de nit.

Resseguiu tota la llista, perquè tot i que tots són magnífics regals per aquest Nadal, cap al final en trobareu tres que fan especialment patxoca si voleu fer feliç algú amb bon gust per l'art, el cinema i la música. I si amb dinou títols encara no en teniu prou, podeu recuperar les llistes de millors llibres del 2021 i de millors llibres del 2020, segur que més d'un us havia passat per alt i mai és tard per recuperar una bona història. Que vagi de gust.

NO T'HO PERDIS: Els millors llibres del mes en català

Els millors llibres del 2022

'Guilleries', de Ferran Garcia
Males Herbes

1. 'Guilleries', de Ferran Garcia

Males Herbes. 179 pàgs. 17 €.

De què va?

En Boi, tot just un noi, es veu embolicat en una aventura que l'obligarà a desenterrar el passat familiar i veure's arrossegat per una tropa de pistolers sense llei que el portaran a veure coses que mai no s'hauria imaginat. Ambientada a Taradell i rodalia durant el segle XIX, 'Guilleries' és un western i una novel·la de formació sobre la culpa i la redempció.

Per què l'heu de llegir?

Dir de 'Guilleries' que és, sense cap mena de dubte, un dels millors llibres de 2022 no és cap barbaritat. El seu autor, Ferran Garcia, bregat en el gènere, ha aixecat un western de categoria que farà que tinguem malsons amb l'home del barret de dits, el pobre Boi i l'equívoc Joan Tur, l'home tranquil. El paisatge de la plana de Vic t'arriba a absorbir com una pel·li del Phenomena. Garcia barreja de manera sublim la bellesa i la brutalitat.

 

'La memòria més secreta dels homes', de Mohamed Mbougar Sarr
Més Llibres

2. 'La memòria més secreta dels homes', de Mohamed Mbougar Sarr

Trad. d'Oriol Valls. Més Llibres. 460 pàgs. 22,90 €.

De què va?

Mentre la Béatrice i en Musimbwa fan el clau del segle, en Diégane, que ha decidit no formar un trio, manté una conversa amb una aparició de Crist. Ha publicat a París un primer llibre que ha passat sense pena ni glòria, l'amor de la seva vida ha marxat, però acaba de descobrir 'El laberint de l'inhumà', l'autor del qual, T. C. Elimane, va desaparèixer sense deixar rastre abans de l'esclat de la Segona Guerra Mundial. Just al cim del clímax sexual, Crist li diu, de nou a la creu: “Ho hauria tornat a fer”. Què hauria tornat a fer?, ens preguntem. Sacrificar-se?

Per què l'heu de llegir?

Aquesta és una novel·la vibrant, hipnòtica, que t'embruixa i et torna el sabor de les grans novel·les marginals, no escrites per agradar, sinó per necessitat. 'La memòria secreta dels homes' està plena de camins que aparentment no porten enlloc, viaranys i giragonses, però també hi ha grans avingudes i esclats de llum. Perquè la investigació d'en Diégane, una mena d'alter ego de l'autor, rere les passes d'Elimane és una capbussada brutal en la identitat africana contemporània, les relacions nord-sud i les arrels de l'escriptura, amb un esperit que sobrevola l'obra: Roberto Bolaño.

Publicitat
'Tot passa baix', de Teresa Pascual
LaBreu

3. 'Tot passa baix', de Teresa Pascual

LaBreu. 72 pàgs. 14 €.

De què va?

Llibre de maduresa de Teresa Pascual, on els matisos de la llum, i la importància de les finestres, s'imposen a la dualitat foscor-claror i el dins i el fora es comuniquen com a parts d'un mateix espai on el concepte de llindar, de lloc de pas, ajuda a relativitzar la importància de les coses. Un llibre de poemes sobre la mort on sura la vida, el que passa a dalt.

Per què l'heu de llegir?

“Hui tornen ells, / veuen baixar el riu, / tot passa baix / i tot es veu menut / i res no importa més”. Serveixi aquest breu poema de Pascual per destacar la grandesa d'aquest recull de la poeta de Gandia, en el qual l'autora, lluny del dramatisme, abaixa el to de veu per fer memòria i mirar el present sense grandiloqüència, amb tot el que ha perdut, tots els que han marxat. Un llibre sobre el dol i què fer quan et vas quedant sol a la vida.

'La veritat sobre la llum', d'Auður Ava Ólafsdóttir
Club Editor

4. 'La veritat sobre la llum', d'Auður Ava Ólafsdóttir

Trad. de Macià Riutort. Club Editor. 224 pàgs. 19,95 €.

De què va?

La Dýja és una dona de mitjana edat de Reykjavík que, com la seva tieta-àvia Fífa i la seva besàvia, és llevadora. En els anys que porta treballant ha ajudat a néixer milers d'infants, viu sola al pis que va ser de la Fífa, al qual no ha fet cap reforma, espera Nadal sense gaire il·lusió mentre una tempesta bíblica s'acosta a la ciutat i fa temps que repassa els manuscrits inèdits que li va llegar la tieta-àvia. El que podria ser una història anodina se'ns revela com un relat enlluernador sobre l'existència humana narrada per un personatge tan important, i tan desconegut, en la vida de tothom que fa feredat.

Per què l'heu de llegir?

A través de les reflexions de la Dýja i del que aquesta troba a les pàgines de la Fífa, Auður Ava Ólafsdóttir construeix una novel·la que bé podria ser una aproximació popular a la filosofia negativa d'un Cioran. Perquè s'ha escrit molt sobre la mort, però molt poc sobre l'acte brutal del naixement. I qui aquí ens parla és una dona que hi manté una relació quotidiana, familiar, que coneix mares, criatures i pares, que només mirant-los ja sap com són.

Publicitat
'Ràbia', de Sebastià Alzamora
Proa

5. 'Ràbia', de Sebastià Alzamora

Proa. 200 pàgs. 18,50 €.

De què va?

Un home de mitjana edat viu amb la seva gossa, anomenada Taylor, a la zona de xalets adossats del nucli turístic de Bellavista, en una illa mediterrània sense nom. Un dia la Taylor mor enverinada, sense que el seu amo sàpiga qui pot haver-ho fet, ni per què. Tampoc comprendrà una altra mort absurda, la d'una persona amb qui coincidien sovint quan passejava la gossa.

Per què l'heu de llegir?

És molt difícil fer el que ha portat a terme Sebastià Alzamora en dos anys: publicar dues novel·les boníssimes que no tenen res a veure. Si a 'Reis del món' (Proa) furgava en les biografies de dos homenots, a 'Ràbia' s'endinsa en la vida d'un home solitari que viu amb una gossa amb la nitidesa d'un John Fante. La novel·la és d'una pulcritud enlluernadora, un monòleg dur salpebrat amb una galeria de personatges magnífics que expliquen com es pot viure sol en un indret devastat per la mà de l'home.

'Dysphoria mundi', de Paul B. Preciado
Anagrama

6. 'Dysphoria mundi', de Paul B. Preciado

Anagrama. 560 pàgs. 21,90 €.

De què va?

Aquest llibre és un diari de la transició planetària que pren la forma d'un text mutant, fet d'assaig, filosofia, poesia i autoficció, que busca capturar les convulsions de la fi del capitalisme patriarcocolonial. Preciado descriu les modalitats d'un present revolucionari: no una cosa que va passar en un passat mític o que passarà en un futur messiànic, sinó una cosa que ens està succeint.

Per què l'heu de llegir?

Paul B. Preciado sempre va dues passes per davant de tothom. I en aquest assaig-novel·la-poètica, llibre total, analitza com ningú, amb un bisturí finíssim, tot el que ha passat al món des que van quedar atrapats amb la pandèmia de la covid i augura un altre futur pròxim. Diu que estem vivint la que podria ser la més gran revolució de la història. Ens ho serveix amb un llibre hipnòtic que ens atraparà des de la primera pàgina.

Publicitat
'Els irredempts', de Cristina Garcia Molina
LaBreu

7. 'Els irredempts', de Cristina Garcia Molina

LaBreu. 154 pàgs. 15 €.

De què va?

'Els irredempts' és una narració en tres temps en què els personatges es regiren en els seus panells i generen la seva pròpia iconografia. És un tríptic de diapositives on trobem un solar per a una escola de la perifèria on bastir un simulacre de vides; una família superada pel llenguatge i per la pèrdua dels pares, que obre una falla vital; i una ciutat escindida com a testimoni de la desfeta de l'amor platònic enmig de l’art.

Per què l'heu de llegir?

Aquests tres relats de Cristina Garcia Molina són com una petita llaminadura que degustarem ràpidament, però de la qual en retindrem el sabor durant molt de temps. La poètica de l'autora és abassegadora, i amb poc fa molt, des de fer una profunda reflexió sobre el món que hem construït a través d'una escola devastada fins a un exercici de bijuteria fina expressiva gràcies al món interior d'una família trencada. Una petita gran obra.

'Fusta d'eucaliptus cremada', d'Enatu Domingo
Navona

8. 'Fusta d'eucaliptus cremada', d'Enatu Domingo

Navona. 168 pàgs. 18 €.

De què va?

Ennatu Domingo va tenir sort. Amb set anys, amb poques setmanes de diferència, va perdre tot el que la lligava al món, però van aparèixer com per art de màgia l'Anna i el Ricard per oferir-li una segona oportunitat a la vida, cosa que els passa a molt pocs infants extremadament pobres d'Etiòpia. A partir d'aleshores, va poder créixer a Gràcia, estudiar i llaurar-se un futur. Però va deixar de banda les arrels, les va negar, fins al punt que, tres anys més tard, quan va tornar al seu país d'origen, es va adonar que havia oblidat del tot la llengua materna.

Per què l'heu de llegir?

'Fusta d'eucaliptus cremada' és un relat dur i sincer d'una noia que va tenir la fortuna de ser adoptada en un moment tràgic i que porta els seus 26 anys de vida reconstruint-se, tombant la vista enrere sense deixar de mirar endavant. Una noia que és catalana de cap a peus i que té unes ganes terribles de canviar el món, perquè ningú no torni a passar el seu calvari. La narració de l'últim viatge amb la mare i el germà petit en un autobús pel nord d'Etiòpia, que esquitxa tot el llibre, no dona treva al lector. Sense tremendisme, Domingo explica què va viure i busca un perquè. No es queda de braços plegats: un cop adulta ha buscat implicar-se, aportar.

Publicitat
'Història del fill', de Marie-Hélène Lafon
Angle

9. 'Història del fill', de Marie-Hélène Lafon

Trad. de Valèria Gaillard. Angle. 144 pàgs. 16 €.

De què va?

Amb poc més de cent pàgines, Marie-Hélène Lafon retrata tot un segle, des que el pare del protagonista assisteix a l'accident que portarà el seu germà bessó a la mort fins que el net de l'André recús el drama familiar que ha sobrevolat la seva família des d'aleshores. De 1908 a 2008. Enmig, a partir de dates assenyalades, viurem una epopeia íntima, fins i tot petita, com totes les gestes familiars, al cap i a la fi, en què l'André, el fill de Paul Lachalme, intentarà saber qui és el seu pare. Ell, que s'ha criat amb una germana de la mare, a qui li han vetat conèixer el pare, intentarà existir amb una pregunta sense resposta.

Per què l'heu de llegir?

Tan pendents de les 'boutades' de Michel Houellebecq i Amélie Nothomb com estem que potser ens hem perdut la veu més singular de les lletres franceses contemporànies, una autora que ha construït un univers faulknerià a l'Alvèrnia amb una prosa curosa i sublim i unes històries que, com xiuxiuejades a cau d'orella, et mantenen clavat a la cadira fins que apareix la paraula 'fi'. Es tracta de Marie-Hélène Lafon, la gran narradora de la França rural, diuen, però que, llibre a llibre, pedra a pedra, ha subvertit qualsevol etiqueta i que a 'Història del fill' ens regala una delicada definició del que és escriure bé i encisar el lector.

'La volta de l'oca', d'Erri de Luca
Bromera

10. 'La volta de l'oca', d'Erri de Luca

Trad. d'Albert Pejo. Bromera. 160 pàgs. 19,95 €.

De què va?

Una nit de tempesta, un home rellegeix 'Pinotxo' davant de la llar de foc. L'electricitat se n'ha anat i, de sobte, el protagonista sent la presència del fill que no va tenir mai. Se li apareix adult, però el reconeix i li parla com si fos real. I, així, desfilen a poc a poc els records de la seva vida: Nàpols, la infantesa, les relacions sentimentals, la paternitat, la passió pels llibres...

Per què l'heu de llegir?

“Em considero apuntat al vocabulari. Em veig com un element de transformació, per una banda entra la meva vida viscuda i per l'altra surt la vida escrita”, escriu Erri de Luca en aquest llibre que és un exercici d'introspecció brutal, un mirar-se al mirall que sovint deixa sense alè, perquè el fill que no va tenir, quan agafa la paraula, el posa entre l'espasa i la paret, el desafia, fa evidents les seves contradiccions, fa aflorar el seu món. 'La volta de l'oca' és una nova prova que l'autor napolità és imprescindible a qualsevol llibreria sensible.

Publicitat
'1969', d'Eduard Márquez
L'Altra

11. '1969', d'Eduard Márquez

L'Altra. 536 pàgs. 23,90 €.

De què va?

Eduard Márquez s'ha proposat descriure el tardofranquisme amb un llibre en el qual el narrador desapareix per donar veu a múltiples persones de carn i os que van viure'l no només des de primera línia, sinó també a la rereguarda. És un fresc viu d'aquell temps que ara ens sembla tan llunyà i, per als que no el van viure, un document important i fresc per poder endinsar-nos en un moment històric fosc i tèrbol, que només els testimonis són capaços de reviure.

Per què l'heu de llegir?

Novel·la? Assaig? Documental? Tant se val. A '1969' li sobren definicions i adjectius. És una gran peça literària sense literatura, on més que un autor al darrere, hi ha un comissari brillantíssim que ha sabut pouar en la memòria col·lectiva i servir-nos aquest collage vivencial que ens permet, com ningú, recuperar una època com si hi haguéssim estat. Márquez, com el millor espia, ha sabut parar l'orella i recollir informació. El llibre l'acabem nosaltres al nostre cap. Una genialitat.

'Dies apassionants', de Naoise Dolan
Edicions de 1984

12. 'Dies apassionants', de Naoise Dolan

Trad. de Glòria Artiaga. Edicions de 1984. 320 pàgs. 18 €.

De què va?

Amb 22 anys, l'Ava deixa Dublín per Hong Kong, on viu en un pis compartit i fa de professora d'anglès per a nens. De tant en tant es veu amb en Julian, un jove britànic que treballa a la banca. De vegades la convida a quedar-se a dormir al seu pis luxós. Quan surten, sempre és ell qui paga. A en Julian no li fa res deixar-li la targeta de crèdit. Però quan ella li demana si l'estima, ell no es mulla.

Per què l'heu de llegir?

Els fans de Sally Rooney trobaran en Dolan una autora que ens farà recordar la simplicitat brillant de 'Gent normal' o 'Converses amb amics'. No debades, la dublinesa forma part, amb Rooney i Niamh Campbell, dels que s'anomenen YIAs (Young Irish Authors). I aquí desplega tot el seu potencial a l'hora de tractar l'amor romàntic des d'una perspectiva de classe. Perquè l'Ava, al final, fa tot el que fa perquè mai no podrà aspirar a l'estatus d'en Julian ni tan sols al de l'Edith, la noia amb qui descobrirà la seva bisexualitat. Una mica de marxisme en els temps que corren no va gens malament.

Publicitat
'Les altures', de Sebastià Portell
Empúries

13. 'Les altures', de Sebastià Portell

Empúries. 280 pàgs. 18,90 €.

De què va?

Sebastià Portell ha escrit una mena de biografia novel·lada de l'artista modernista Ismael Smith que no es limita a explicar els èxits i els fracassos del personatge, sinó que ordeix un retrat psicològic de Smith i la seva família, tant o més curiosos que ell. És un dels grans artistes oblidats de l'art català del segle XX, un home estrafolari que va pujar dalt de tot i va caure sense que ell acabés d'entendre per què. Era massa diferent per a un país massa primmirat? Va morir el 1972, sol, en una residència psiquiàtrica fent màscares de la gent que l'envoltava.

Per què l'heu de llegir?

'Les altures' rebaixa la intensitat lírica de les obres anteriors de l'autor per jugar amb una trama i unes figures humanes clares, amb una prosa matisada, de metàfores justes. Un canvi de rumb brillant que repassa gairebé tot un segle XX en què la identitat de gènere ha fet un tomb bestial i que just ara ens permet valorar artistes que els nostres avis i pares havien bandejat per 'rarets'.

'A recer de les gosses hipodèrmiques', de joan josep camacho grau
Documents Documenta

14. 'A recer de les gosses hipodèrmiques', de joan josep camacho grau

Documents Documenta. 228 pàgs. 21,90 €.

De què va?

Una selecció d'alguns dels millors poemes de joan josep camacho grau (així, en minúscula) que ens permet endinsar-nos de debò (o descobrir) un autor que fa més de vint anys que pica pedra, sovint en l'anonimat, i que ha construït una de les carreres literàries més sòlides del nostre temps. Hi tenim una antologia oficial i una cara B, amb els llibres descartats o apartats pel mateix autor. Guim Valls, Rafael Cruz i el mateix camacho grau firmen els pròlegs.

Per què l'heu de llegir?

Enric Casasses ha dit més d'una vegada que camacho grau és el millor poeta que tenim. I ara, per fi, podem fer-nos una imatge completa d'un autor que ha publicat de manera intermitent i gairebé clandestina durant dues dècades. És un poeta que beu del punk, que defuig el Parnàs i que es mira al mirall sense contemplacions. Ell mateix afirma: “Per a mi, l'escriptura és una recerca d'aquest diguem-ne equilibri entre l'ànsia maníaca de voler poetitzar-ho tot i el buit abismal que comporta la temptació de no fer res”.

Publicitat
'El llibre de les cases', d'Andrea Bajani
Edicions del Periscopi

15. 'El llibre de les cases', d'Andrea Bajani

Trad. d'Anna Casassas. Ed. del Periscopi. 296 pàgs. 19,90 €.

De què va?

Narració fragmentada de la vida d'un home, de les seves amistats, els amors, les decepcions, la poesia que l'acompanya, la història familiar a través dels espais que ha habitat. És el compendi dels seus últims cinquanta anys a través de les cases on ha viscut. Andrea Bajani ha creat una obra delicada i poètica sobre una vida en construcció, sobre la seva arquitectura real, els seus interiors i els llocs que ens formen com a persones.

Per què l'heu de llegir?

Els fans de George Perec i el seu 'Espècie d'espais' o 'La vida, manual d'ús' tenen en Bajani un autor a seguir, ja que aquest 'El llibre de les cases' és gairebé tan original com els de l'autor francès, ja que demostra com l'arquitectura, els llocs que habitem, són tan determinants a la vida com la gent amb qui ens topem. El millor és com l'autor italià sap fer confluir espais i personalitats, cases i personatges.

'L'aigua del llac no és mai dolça', de Giulia Caminito
L'Altra

16. 'L'aigua del llac no és mai dolça', de Giulia Caminito

Trad. de Mercè Ubach. L'Altra. 288 pàgs. 21,90 €.

De què va?

La Gaia té tres germans, una mare abassegadora i un pare en cadira de rodes. Estudia fort i no es deixa intimidar. És pobra, sí, però a casa faran mans i mànigues perquè pugui tirar endavant. De petita, a Roma, a recer de l'Antonia, la mare, i del seu admirat germà gran, en Mariano. De gran, als afores de la capital italiana, a Anguillara, a la recerca de l'amor i de l'amistat vertadera. Una noia com tantes altres, però que Giulia Caminito rescata de l'anonimat.

Per què l'heu de llegir?

'L'aigua del llac no és mai dolça' és una novel·la que parla del mateix que les històries d'Annie Ernaux, de la vergonya de classe, dels problemes de les dones normals, d'una vida on res no és de franc. I, en certa manera, Caminito ens parla del fracàs del somni europeu a través d'una història de superació molt ben travada, amb moments d'ira, de dol, però també d'altres de gran domini de la narració i uns personatges que recordarem durant molt de temps.

Publicitat
'Totoro y yo', d'Amaia Arrazola
Lunwerg

17. 'Totoro y yo', d'Amaia Arrazola

Lunwerg. 200 pàgs. 22,50 €.

De què va?

Una biografia il·lustrada d'Hayao Miyazaki, centrada en l'univers de l'Studio Ghibli i en la seva filmografia, que fa parades obligades en els personatges icònics d'aquest estudi d'animació japonès en la direcció artística i en la banda sonora de pel·lícules que ja s'han convertit en obres de culte de l'animació. A través de 200 pàgines completament il·lustrades, Amaia Arrazola analitza la influència de Studio Ghibli en la cultura japonesa i, per extensió, a la mundial.

Per què l'heu de llegir?

Els fans de Miyazaki, que són legió, tenen el llibre que feia anys que esperaven, no només per recordar les pel·lícules que fa quatre dècades que ens regala, sinó per tornar-les a veure i, fins i tot, descobrir moltes coses. Arrazola repassa la seva filmografia i l'il·lustra amb un llibre que és, ras i curt, preciós, ideal per compartir amb la canalla de casa i veure de nou les obres mestres del genial director japonès.

'Cent dues artistes', d'Elina Norandi
Univers

18. 'Cent dues artistes', d'Elina Norandi

Univers. 264 pàgs. 80 €.

De què va?

Primer assaig que repassa, amb exhaustivitat, l'activitat de les dones artistes a Catalunya des del segle XIX fins a l'actualitat i en reprodueix, amb gran format i magnífica qualitat d'impressió, les seves obres més destacades. Incorporant tot l'àmbit de les arts visuals (pintura, escultura, ceràmica, art tèxtil, il·lustració, fotografia, vídeo, performance i instal·lacions), l'assaig elabora una genealogia de l'experiència creativa femenina i mostra més de cent obres produïdes en contextos molt diferents.

Per què l'heu de llegir?

Aquest és el llibre que tothom ha de tenir a casa si pretén valorar amb la justa mesura el gruix de l'art català dels últims 150 anys. Per comprovar que més enllà dels Miró, Picasso i Tàpies, en aquest país hi ha hagut, i hi ha, moltes dones que han estat al primer nivell mundial de l'art i que, segurament, n'han estat foragitades per ser dones. El llibre en ell mateix és una filigrana que ens permetrà tornar a Remedios Varo i Lola Anglada per posar-les de costat de grans noms actuals com Lúa Coderch o Eugènia Balcells.

Publicitat
'Filosofía de la canción moderna', de Bob Dylan
Anagrama

19. 'Filosofía de la canción moderna', de Bob Dylan

Trad. de Miquel Izquierdo. Anagrama. 352 pàgs. 29,90 €.

De què va?

Aquest és el primer llibre de Bob Dylan des del 2004. Inclou més de seixanta assaigs centrats en cançons d'altres artistes, que van des de Stephen Foster fins a Elvis Costello, passant per Hank Williams i Nina Simone. Dylan analitza el que anomena el parany de les rimes fàcils, desglossa la manera com una sola síl·laba pot malmetre una cançó i fins i tot explica la relació entre el bluegrass i el heavy metal.

Per què l'heu de llegir?

Tot melòman amb una mica de seny hauria de córrer a la llibreria més propera per aconseguir aquest assaig de Bob Dylan, editat amb cura infinita i amb un contingut que ens deixarà bocabadats, ja que el premi Nobel de literatura se'ns presenta com un home que ha sabut escoltar i ha après dels millors. Dylan es capbussa en les cançons que més l'han atret i hi trobem temes tan diferents com el 'London calling' de The Clash i 'Strangers in the night' de Frank Sinatra.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat