Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Llibres petits
Foto: A.G.Llibres petits

Grans llibres petits per llegir al metro

Són assajos, novel·les, contes, volums de no més de cent pàgines ideals per cruspir-se en uns quants trajectes en transport públic

Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

Són bons, molt bons, i te'ls empasses en una glopada. O el que és el mateix: ens uns quants trajectes en transport públic a Barcelona, ciutat de llibres i literatura. Potser els heu regalat per Nadal o penseu fer-ho per Sant Jordi a aquells que saben que passen bona part del dia en metro o en autobús. Caben dins la butxaca de l'abric i, quan els acabeu, en voldreu més. N'estem segurs.

NO T'HO PERDIS: Les llibreries més boniques de Barcelona

Lítica, de Lucia Pietrelli

1. Lítica, de Lucia Pietrelli

Males Herbes. 108 pàgs. 16,80 €.

De què va?
L'autora italiana resident a Mallorca construeix un bonic relat sobre la relació d'una noia amb la seva germana gran. Un viatge d'iniciació (afectiva, sexual, filial) que ens col·loca dins una casa gran en un racó apartat del món on la narradora observa com la seva germana aprèn a viure al costat del Gael, el Noi de Marbre, la mare i la iaia. Un univers familiar format per dones descrit amb una veu lírica portentosa.

Temps de lectura: 40 minuts.

L'analfabeta, d'Agota Kristof

2. L'analfabeta, d'Agota Kristof

Amsterdam. Trad. de Montserrat Solé Serra. 96 pàgs. 13,50 €.

De què va?
"Com hauria estat la meva vida si no me n'hagués anat del meu país? Més dura, més pobra, em penso, però també menys solitària, menys esquinçada, i feliç, potser". L'escriptora hongaresa, autora de la cèlebre 'Claus i Lucas', repassa en aquest breu relat autobiogràfic com va marxar d'Hongria i es va instal·lar a Suïssa, on va haver d'aprendre francès per tirar endavant. "L'únic que tinc clar és que jo hauria escrit igual, tant se val on i tant se val en quina llengua". És un text breu, concís, esqueixat, que ens ajuda a saber la gènesi de la seva gran trilogia.

Temps de lectura: 30 minuts.

Publicitat
Qui va matar el meu pare, d'Édouard Louis

3. Qui va matar el meu pare, d'Édouard Louis

Més Llibres Trad. de Rubén Luzón. 88 pàgs. 10,90 €

De què va?
El jove escriptor francès, autor de la imprescindible 'Violència' (Empúries), posa nom i cognom als polítics que, amb les seves decisions, van arruïnar la vida del seu pare fins a portar-lo a la mort. Louis es capbussa en la seva infantesa, en una vida de suburbi, lluny de la capital, al cor d'una família treballadora. Com la 'Carta al pare' de Kafka, l'autor passa comptes amb l'home que el va dur al món. Però sobretot ens mostra les conseqüències de les polítiques liberals que estan desfent l'estat del benestar. Sense oblidar-se de referències cabdals com Jean-Paul Sartre (l'amor) i Didier Eribon (classes socials).

Temps de lectura: 35 minuts.

Me llamo Vila-Matas, como todo el mundo, d'A.G. Porta

4. Me llamo Vila-Matas, como todo el mundo, d'A.G. Porta

Acantilado. 80 pàgs. 10 €.

De què va?
Escrit com un diàleg, aquest és un llibre per passar-s'ho bé. Molt bé. Encara que no sigueu fans de l'autor de 'Bartleby y compañía'. Perquè el que ens proposa Porta és una conversa amb ell mateix transformat en Vila-Matas, un exercici de tall beckettià en el qual intenta ficar-se dins el cap de l'escriptor barceloní i en aquella obsessió per desaparèixer. Ser un autor sense obra. O una obra sense autor. És absurd, tot plegat. Però també és deliciós.

Temps de lectura: 30 minuts.

Publicitat
Mary Ventura i el Novè Regne, de Sylvia Plath

5. Mary Ventura i el Novè Regne, de Sylvia Plath

Periscopi. Trad. de Marta Pera. 64 pàgs. 5,99 €.

De què va?
La gran poeta nord-americana, autora d''Ariel' o 'La campana de vidre', va escriure aquest conte de molt jove (amb 20 anys), el va enviar a diverses revistes i el van rebutjar. És un relat tenebrós, que parla del control de la pròpia vida, on la protagonista, la que dona títol al conte, entra dins un tren que ella no ha escollit per portar-la a un lloc on no està segura de voler-hi ser. Dins el vagó, descobrirà moltes coses. Baixarà? Seguirà? El relat és trepidant i hipnòtic. Quan l'acabeu, anireu directes a la seva gran obra.

Temps de lectura: 30 minuts.

Carta a D., d'André Gorz

6. Carta a D., d'André Gorz

Edicions de 1984. Trad. de Mia Tarradas. 112 pàgs. 12,90 €.

De què va?
Un bon dia, a la vellesa, el periodista i pensador André Gorz es va adonar que no havia escrit gairebé res sobre la seva esposa, la dona que el va ajudar a fer-se un nom, a trobar un lloc al món, i de qui està profundament enamorat. I va decidir escriure aquest petit relat autobiogràfic on li ret homenatge alhora que repassa els moments més importants de la seva vida en comú. És un llibre preciós, una declaració d'amor en tota regla que farà que l'envegem, per haver gaudit d'una història com la seva.

Temps de lectura: 40 minuts.

Publicitat
El ball, d'Irène Némirovsky

7. El ball, d'Irène Némirovsky

Viena. Trad. de Xavier Pàmies. 88 pàgs. 12 €.

De què va?
Némirovsky va ser una de les grans autores de la primera meitat del segle XX, la vida de la qual va acabar al camp d'extermini d'Auschwitz. Era jueva. 'El ball' és una de les seves obres més emblemàtiques, ja que retrata aquella societat parisenca de primers de segle, opulenta, intel·lectual, a través dels ulls d'una adolescent a qui la mare li prohibeix assistir al ball que ha organitzat. Aquest relat és la història d'una venjança que ens farà riure, però també gaudir d'una prosa portentosa amant dels petits detalls.

Temps de lectura: 40 minuts.

Un combat, de Patrick Süskind (il·lustrat per Sempé)

8. Un combat, de Patrick Süskind (il·lustrat per Sempé)

Amsterdam. Trad. de Joan Ferrarons. 80 pàgs. 14 €.

De què va?
No hi ha gaires llibres que parlin d'escacs (tenim el cèlebre i també breu 'Novel·la d'escacs', de Stefan Zweig) i aquest relat de l'autor d''El perfum' és la història d'un iaio parisenc que no ha perdut mai i que s'enfronta a la possibilitat de la primera derrota davant d'un jove contrincant. Tot passa als Jardins de Luxemburg, davant la mirada de la multitud. El conte no és extraordinari. El que sí que ho és són les il·lustracions del gran Sempé. Dibuixos no relacionats amb el conte, però que ens apropen al París de l'il·lustrador francès.

Temps de lectura: 25 minuts.

Publicitat
Un cinéfilo en el Vaticano, de Román Gubern

9. Un cinéfilo en el Vaticano, de Román Gubern

Anagrama. 144 pàgs. 9,90 €.

De què va?
Aquest llibre, de format reduït, és un assaig sobre com funciona el Vaticà per dintre, però també és una gran història, ja que Gubern ens explica la vida d'un català, Enrique Planas, que va ser director d'una instutició que potser no coneixeu: la Filmoteca Vaticana. Amb ell, l'estudiós del cine va poder veure de prop la col·lecció de pel·lícules religioses que tenen a Roma i escoltar moltes llegendes. Creieu que el 'Decameró' de Pasolini és en un prestatge de la filmoteca catòlica?

Temps de lectura: 45 minuts.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat