Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Michel Houellebecq
©Maria Dias

Els 13 llibres que llegiràs aquest 2019

Marc Pastor, Michel Houellebecq, Sebastià Portell, Alice Munro, Karl Ove Knausgård i companyia publiquen llibres nous

Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

Després de la 'rentrée' de setembre, arriba el nou any i toca omplir els taulells de les llibreries amb els volums definitius fins a Sant Jordi. Són apostes segures de literatura en majúscules, d'autors que fa temps que esperes llibre nou. Literatura d'aquí i d'allà, clàssics recuperats, premis Nobel, grans històries, grans personatges... Ja els podeu reservar a les vostres llibreries de culte!

NO T'HO PERDIS: Els 101 millors plans per fer a Catalunya el 2019

Serotonina, de Michel Houellebecq

1. Serotonina, de Michel Houellebecq

Trad. Oriol Sánchez Vaqué. Llibres Anagrama. 288 pàgs. 19,90 €.

Com els grans autors del nostre temps, la nova novel·la de Michel Houellebecq surt simultàniament en francès, castellà, alemany, italià i català, per explicar-nos la vida de Florent-Claude Labrouste, un home de 46 anys que detesta el seu nom i es medica amb Captorix, un anti depressiu. El seu trajecte comença a Almeria, continua als carrers de París i després a Normandia, on els agricultors estan en peu de guerra. França s’ensorra, la Unió Europea s’ensorra. La vida sense rumb d’en Florent-Claude s’ensorra. L’amor és una entelèquia. El sexe, una catàstrofe. La cultura no és cap taula de salvació.

Carvalho. Problemas de identidad, de Carlos Zanon

2. Carvalho. Problemas de identidad, de Carlos Zanon

Planeta. 352 pàgs. 20 €.

Carlos Zanon és l'encarregat de continuar donant vida al detectiu barceloní més famós de la història, Pepe Carvalho, nascut als anys 70 de la mà de Manuel Vázquez Montalbán, que va tancar la sèrie de manera pòstuma a primers del segle XXI amb el díptic 'Milenio Carvalho'. Ara, amb la ploma de Zanon, el detectiu descobrirà una nova Barcelona on, encara que sembli mentida, Can Lluís i Casa Leopoldo encara romanen oberts.

Publicitat
Serem Atlàntida, de Joan Benesiu

3. Serem Atlàntida, de Joan Benesiu

Edicions del Periscopi. 354 pàgs. 19 €.

El flamant guanyador del premi Llibreter 2015 per 'Gegants de gel', torna a la càrrega amb una nova novel·la on viatja pels territoris de l'antiga Europa seguint la pista de Mirko Bevilacqua, un home extravagant i procliu a trobar-se de manera intermitent i clandestina amb Clara, una jove que té cura d’una vella i elegant dama croata. Joan Benesiu dibuixa la relació entre identitat i territori, posant el focus en el concepte de desarrelament històric i moral. Amb la nostàlgia com a aliada revisita la idea de frontera per demostrar els perills de transformar-nos en testimonis externs de la història.

Final, de Karl Ove Knausgård

4. Final, de Karl Ove Knausgård

Trad. de Carolina Moreno. L'Altra.

El cicle literari del gran escriptor noruec arriba a terme amb la seva sisena novel·la, 'Final'. Durant més de mil pàgines, Knausgård es capbussa en el seu propi retrat, reflexionant contínuament sobre la vida familiar, el conflicte per dotar al text d'estil i de forma, i les implicacions d'haver escrit i publicat la seva obra. Hi haurà espai també per a una efervescent digressió política sobre Hitler i el 'Mein Kampf'. Knausgård és, sens dubte, un dels grans autors del nostre temps.

Publicitat
¿Qui et penses que ets?, d'Alice Munro

5. ¿Qui et penses que ets?, d'Alice Munro

Trad. Dolors Udina. Club Editor.

Club Editor recupera un llibre de 1978 de la premi Nobel canadenca. El subtítol diu 'Stories of Rose and Flo' i el volum té una protagonista única (la Rose) que desgrana la seva vida amb la madrastra Flo des de la infància fins a l’edat adulta. ¿Són contes o capítols d’una novel·la? Munro és una gran constructora d'espais d'intimitat, d'ordir grans històries a partir de la vida de les seves protagonistes.

Ariel i els cossos, de Sebastià Portell

6. Ariel i els cossos, de Sebastià Portell

Empúries. 256 pàgs. 17,50 €.

L'autor mallorquí de 26 anys és un dels noms a tenir en compte després del seu flamant debut novel·lístic amb 'El dia que va morir David Bowie' (LaBreu). Ara s'endinsa en la vida d'Ariel, algú que no sap què respondre quan li demanen si és un home o una dona. La història d’un personatge que existeix i que  estima d’una manera diferent, esquiva, sempre  provisional i desconcertant. Amb ressons de l''Orlando', el cèlebre tractat sobre gènere de Virginia Woolf, aquesta novel·la és un  homenatge als amors que no arriben a néixer i als amors estràbic s que, un cop nascuts, viuen sempre tocats de mort.

Publicitat
Claus i Lucas, d'Agota Kristof

7. Claus i Lucas, d'Agota Kristof

Trad. de Sergi Pàmies. Amsterdam.

Amsterdam recupera una de les grans autores del segle XX, l'hongaresa d'expressió francesa Agota Kristof, amb el que és segurament el seu llibre més cèlebre. La guerra esclata i la mare dels bessons Claus i Lucas es veu obligada a deixar els nois amb la seva àvia, una vella analfabeta, bruta, avara i dolenta que els fa la vida impossible. Les noves circumstàncies empenyen Claus i Lucas a fer exercicis per endurir- se: volen ser resistents al dolor i tenir la crueltat necessària per enfrontar-se a la dona. Els cal sobreviure, créixer ràpidament i deixar testimoni dels seus fets en uns quaderns escolars que, un cop se separin en finalitzar la guerra, els hauran de servir per completar les respectives històries.

La noia de la botiga 24 hores, de Sayaka Murata

8. La noia de la botiga 24 hores, de Sayaka Murata

Trad. d'Albert Nolla. Empúries. 160 pàgs. 16,80 €.

Sayaka Murata és una de les noves plomes de les lletres japoneses de les quals més se'n parla gràcies a aquesta novel·la que ha estat tot un 'best-seller' al seu país. Ens parla de la Keiko Furukura, que sempre va ser considerada una nena estranya, fins que a 18 anys va començar a treballar a temps parcial en una botiga oberta les 24 hores. Per a la Keiko, la botiga va representar un món ordenat i predictible que li va permetre comportar-se com una 'persona normal'. Modèlica, fins i tot. Però quan en té 36, encara continua en aquesta feina d’estudiants i mestresses de casa que necessiten un sobresou, i no ha tingut mai parella ni gaires .amics

Publicitat
Persecució, de Toni Sala
Vane

9. Persecució, de Toni Sala

L'Altra.

El flamant autor d''Els nois', torna a inquietar-nos amb la història d'un home que coneix una dona, a qui li confessa que va matar la seva parella amb un ganivet. Va pagar pena de presó per això. Ella l'acompanya a la porta i li diu que marxi. Però...

El bien sea con vosotros, de Vasili Grossman

10. El bien sea con vosotros, de Vasili Grossman

Galaxia Gutenberg. 200 pàgs.

L'autor de 'Vida i destí', un relat escruixidor, moral, vivencial, sobre la Segona Guerra Mundial, narra aquí un viatge que va fer a Armènia per traduir una novel·la al rus. Una conversa amb el lector sobre com veia el seu país i el món, així com el càncer que patia aleshores.

Publicitat
Amor de monstruo, de Katherine Dunn

11. Amor de monstruo, de Katherine Dunn

Trad. de Jordi Mustieles. Blackie Books.

Aquesta és una novel·la d'amor. De l'amor que senten els fundadors d'aquesta família: ell, propietari d'una fira d'atraccions humanes, la va conèixer a ella decapitant gallines amb la boca. De l'amor que aquest matrimoni sent pels seus fills, als quals van deformar per poder mantenir en marxa el seu espectacle. De l'amor que sent una altra de les filles per un treballador "normal" de la fira. De l'amor que porta a la mare a perseguir la seva filla després d'haver-la donat en adopció.

Els àngels em miren, de Marc Pastor
©Ivan Giménez

12. Els àngels em miren, de Marc Pastor

Amsterdam.

Després de 'La mala dona', traduïda a mig món, l'autor barceloní torna a la novel·la negra amb una investigació policial sobre un doble a crim a Barcelona com a rerefons. Abraham Corvo és el protagonista de la nova obra de l’autor de ‘Bioko’ i ‘Farishta’ on després de la proclamació de la República, el decret d’estat d’excepció, la intervenció de l’exèrcit i els morts al carrer, el cos dels Mossos d’Esquadra necessita recomposar-se i guanyar immediatment el prestigi i l’autoritat perduts davant de l’opinió pública i publicada.

Publicitat
Diaris d'enlloc, de Sanmao

13. Diaris d'enlloc, de Sanmao

Trad. de Mireia Vargas Urpí. Rata. 20 €.

Després de 'Diaris del Sàhara' i' Diaris de Les Canàries', l'editorial Rata publica un nou volum de relats d’aquesta autora xinesa que ha sabut captivar milions de lectors, tant a la Xina com a Europa.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat