Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
101 idees cultura Catalunya 2019

Els 101 millors plans per fer a Catalunya el 2019

Més d'un centenar d'idees per gaudir de la cultura a Catalunya aquest any amb tot el que no et pots perdre el 2019

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

Si aquest 2019 t'has proposat treure més suc a les propostes culturals que es donen cita a Catalunya, t'ho posem fàcil, perquè en reunim les imprescindibles en aquesta llista.

Gaudeix de l'art, el cinema, els festivals, les arts escèniques, l'òpera i la clàssica, la literatura i el patrimoni, de gener a desembre i per tot el territori en 101 propostes que no t'acabaràs.

NO T'HO PERDIS: També et proposem les 19 cites culturals imprescindibles del 2019 a Barcelona.

Anys Joan Brossa i  Teresa Pàmies

1. Anys Joan Brossa i Teresa Pàmies

Barcelona. Tot l'any.

Entre les moltes efemèrides que se celebren aquest 2019, el món de la cultura posarà un especial èmfasi en els centenaris respectius de dues grans figures com Joan Brossa i Teresa Pàmies. Ningú va entendre les avantguardes com Brossa, que va aplicar el mateix sentiment lúdic al món de l’art tant en les seves relectures d’objectes quotidians com en la reivindicació de disciplines menystingudes com el cabaret o el cinema. La Filmoteca, on assistia diàriament en els darrers anys de la seva vida, li dedica un dels seus cicles anuals. I Teresa Pàmies encarna la militància compromesa amb el marxisme aplicada a una pràctica de l’escriptura en què la política es donava la mà amb la captació sensible de la quotidianitat. Enguany també se celebren els 200 anys del naixement de Narcís Monturiol i el 50è aniversari de la primera edició de la Universitat Catalana d’Estiu i de la mort de Margarida Xirgu.

‘PERILL! Salvats per la tecnologia’ al mNACTEC

2. ‘PERILL! Salvats per la tecnologia’ al mNACTEC

Terrassa. Fins al juny.

De quina manera la ciència ens ajuda a prevenir catàstrofes? El Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya ens convida a través de l’exposició 'PERILL! Salvats per la tecnologia' a conèixer els mecanismes i els avenços tecnològics que ens salvaguarden de tot tipus de riscos. La mostra omple 1.000 m² d’espai expositiu organitzat en cinc àmbits: els desastres naturals, els incendis, el factor humà, els desastres industrials i el transport. I inclou objectes reals com un simulador de terratrèmols i un giroscopi d’entrenament per a astronautes.

Publicitat
Cicle BCN Clàssics

3. Cicle BCN Clàssics

Barcelona. Fins al 6 de juny.

Preneu nota d’alguna de les cites indispensables que us proposa aquest cicle de concerts al Palau de la Música: la Shéhérazade de Rimski-Kórsakov interpretada per la Filharmònica d’Oslo (29 de gener), el Concert per a piano núm. 1 de Txaikovski  de la mà de Dmitry Masleev i l’Orquestra de Cadaqués (21 de març), el popular Concierto de Aranjuez executat pel guitarrista Juan Manuel Cañizares (11 d’abril), la violinista Ellinor D’Melon protagonitzant el Concert per a violí també de Txaikovski (6 de maig) i el prestigiós pianista Joaquín Achúcarro oferint un recital únic amb obres de Chopin, Debussy i Ravel (6 de juny).

Apropa Cultura
© La Caldera

4. Apropa Cultura

Arreu de Catalunya. Tot l'any.

La filosofia que mou el projecte Apropa Cultura, que va néixer l’any 2006 amb l’objectiu de millorar la vida de les persones en situació de vulnerabilitat, és que la cultura accessible no és una qüestió de caritat sinó de dignitat. Amb la complicitat dels molts agents culturals del país, Apropa Cultura ofereix una àmplia oferta d’espectacles i activitats a preus accessibles per a persones en risc d’exclusió social o amb discapacitat. La iniciativa també proporciona altres serveis, eines i tallers de formació per convertir la cultura en una forma d’inclusió.

Publicitat
Escena 25
© May Zircus / TNC

5. Escena 25

Arreu de Catalunya. Tot l'any.

Si ets un dels més de mig milió de joves catalans que tenen entre 18 i 25 anys no et pots perdre l’oportunitat de gaudir d’espectacles de música en directe, teatre, dansa i circ per preus més que assequibles, entre 3 i 10 euros. Només cal que t’inscriguis al web de la campanya escena25.cat i des d’allà compris, el dia 25 de cada mes (excepte els mesos d’estiu), les entrades per als espectacles que siguin del teu gust del mes següent. El tiquet s’ha de bescanviar després a la taquilla de l’equipament en qüestió. L’oferta inclou més de 100 sales de teatre i música de tot Catalunya i no hi ha limitació en el nombre d’espectacles pels quals es pot sol·licitar una entrada.

L’art de la postguerra a la col·lecció del MNAC
© Joan Ponç

6. L’art de la postguerra a la col·lecció del MNAC

Barcelona. Primer trimestre.

El Museu Nacional d’Art de Catalunya treballa per incorporar l’art de les anomenades segones avantguardes, el període entre el final de la Guerra Civil i la recuperació de la democràcia, a la seva col·lecció permanent. Durant els primers mesos del 2019 es presentaran les obres d’Aurèlia Muñoz, Joan Claret, Ramón Llovet, Magda Bolumar, Fin (José Vilató) i Francesc Todó i Messa (Francesc Sempere Fernández de Messa), entre d’altres, en una mostra que permet reivindicar els artistes de l’època tant en les seves singularitats com en la seva capacitat per connectar amb les tendències internacionals.

Publicitat
Llegir el teatre

7. Llegir el teatre

Arreu de Catalunya. Fins a finals de juny.

Aquest club de lectura especialitzat en dramatúrgia és fruit de l’aliança del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura, el Teatre Nacional (TNC) i Arola Editors, i enguany també l’editorial Vicens Vives. Amb la complicitat de les biblioteques públiques municipals i els teatres locals, promouen la lectura de textos teatrals i l’interès més gran dels espectadors en l’art de la dramatúrgia. Entre els títols que es treballen aquest 2019 destaquen 'Afanys d’amors perduts' de William Shakespeare, 'La bona persona' de Sezuan de Bertolt Brecht i 'El gran mercado del mundo' de Calderón de la Barca.

‘No em va fer Joan Brossa’ de Cabosanroque
© Inga Knoelke

8. ‘No em va fer Joan Brossa’ de Cabosanroque

Diverses ciutats. A partir de l'11 de gener. 

Laia Torrents i Roger Aixut, Cabosanroque, ens proposen una immersió en la lògica poètica de Joan Brossa a través d’una instal·lació sensorial marca de la casa en què podem fer un recorregut per una superfície rectangular alçada amb gran densitat d’objectes i mecanismes que produeixen so i música. Aquest 2019 No em va fer Joan Brossa farà parada a Alella (11 gen.-17 feb.), el Vendrell (22 feb.-24 març), Granollers (4 abr.-5 maig), Vilanova i la Geltrú (17 maig-30 juny), Vilafranca del Penedès (20 set.-20 oct.), Mollet (nov.-des.) i Cerdanyola (des.-gen. 2020).

Publicitat
‘Patufet, on ets? Aureli Capmany (1868-1954)’

9. ‘Patufet, on ets? Aureli Capmany (1868-1954)’

Barcelona, Tarragona i Girona. A partir del gener.

Al nostre país era habitual conèixer com a patufets allò que ara anomenem còmics. Aquest fet demostra la importància d’En Patufet, la revista il·lustrada en català per a infants que va tirar endavant Aureli Capmany a partir del 1904. Aquesta publicació pionera és el centre de l’exposició que commemora el 150 aniversari del naixement de Capmany, figura cabdal en la recuperació del folklore i les tradicions orals i populars al nostre país, expert també en la ciutat de Barcelona i pare de Maria Aurèlia. La mostra es pot veure a Barcelona fins al 20 de gener, i posteriorment a Tarragona i Girona.

10. Cervera, capital de la cultura catalana

Cervera. Tot l'any.

Cervera ja es prepara per prendre el relleu a Manresa com a nova capital de la cultura catalana a partir del 2019. La ciutat organitzarà tota una sèrie d’actes específics, els quals se sumen a les activitats culturals que la capital de la Segarra celebra des de fa anys. Cervera pot presumir d’una posada en escena de la Passió de Crist durant la Setmana Santa que es remunta al segle XV i implica tres centenars d’actors. A més és una de les ciutats catalanes amb més tradició melòmana lligada a la música clàssica. Cada mes de juliol des de fa quasi quaranta anys organitza el Curs Internacional de Música i el Festival corresponent, juntament amb la Fira de Luthiers, tot en els espais més monumentals de la històrica Universitat. El Festival de Pasqua, per altra banda, és dels més importants al nostre país centrat exclusivament en la música clàssica catalana. L’afició melòmana dels cerverins troba la seva expressió més insòlita en el concert coral que cada juny celebren al túnel de l’Autovia A2. En un registre totalment diferent, Cervera també és coneguda pel seu popular Aquelarre, una festassa de foc, música i bruixeria amb què milers de cerverins i visitants clouen cada any el mes d’agost. Aquest 2019, cap a Cervera falta gent. Atents a l’agenda de la Paeria!

Publicitat
CINC Cinema en Català

11. CINC Cinema en Català

Diverses ciutats. Tot l'any.

El cinema segueix sent un dels àmbits que més discrimina la nostra llengua. “El català en pantalla gran” és el lema de CINC, la iniciativa per incrementar l’oferta i la projecció de pel·lícules infantils en català. La Direcció General de Política Lingüística, amb la col·laboració del Consorci per a la Normalització Lingüística i de diversos ajuntaments, institucions, entitats i cinemes, promou així el doblatge de films populars a la cartellera com 'En Ralph trenca internet' o 'Spider-Man'. Un nou univers que es poden veure en català a fins a una quarantena de localitats, de Vielha a Falset, de Mequinensa a Blanes, passant per Barcelona, Girona i Tarragona.

‘Mela Muter i els artistes polonesos a Catalunya’ a Girona

12. ‘Mela Muter i els artistes polonesos a Catalunya’ a Girona

Girona. Fins al 23 d'abril.

Entre les moltes dones artistes que van contribuir a modernitzar la pintura durant la primera meitat del segle XX per després ser oblidades per la història hi  trobem la polonesa Mela Muter, que va exposar i residir a Catalunya. Girona, que conserva dues obres seves, li dedica una exposició al Museu d’Art on es mostren els seus vincles amb la ciutat de l’Onyar i amb Barcelona, i on es pot resseguir el seu interès per temes com la dona, la maternitat, la vellesa o la ceguesa. A l’exposició també es reivindiquen altres artistes polonesos com Leopold Gottlieb, Eugeniusz Zak i Elie Nadelman.

Publicitat
ArtFutura

13. ArtFutura

Barcelona. Gener.

La tecnologia humanitzada, aquella que s’adapta a les formes de pensament, emoció i creació dels humans, és l’eix temàtic al voltant del qual gira el nou programa d’ArtFutura, el festival de cultura i creativitat digital d’abast internacional que recorre més de vint ciutats d’arreu del món. Aquest 2019 desembarca a Barcelona al gener per mostrar els projectes més destacats dins d’àmbits com la realitat virtual, els new media, el disseny d’interacció i l’animació digital. Les activitats d’ArtFutura inclouen exposicions, conferències, tallers, performances i instal·lacions.

Exposició ‘Jeff Bridges: Fotografies' i ‘Tormenta blanca’ a la Filmoteca
© Jeff Bridges

14. Exposició ‘Jeff Bridges: Fotografies' i ‘Tormenta blanca’ a la Filmoteca

Barcelona. De gener a maig.

L’espai expositiu de la Filmoteca de Catalunya ens descobreix una faceta desconeguda de Jeff Bridges. L’actor nord-americà s’emporta la càmera fotogràfica als seus rodatges, de manera que acaba documentant la vida entre les càmeres des d’una posició privilegiada. I durant el primer trimestre del 2019 podrem gaudir d’aquests testimonis fotogràfics de la filmació d’algunes de les pel·lícules en què ha treballat. La Filmoteca també dedicarà mostres aquest any al director artístic Félix Murcia (d’abril a juny), al cineasta polonès Krzysztof Kieślowski (de juliol a setembre) i als 40 anys de la Federació Catalana de Cineclubs (d’octubre a desembre).

Publicitat
Catalunya és una festa

15. Catalunya és una festa

Catalunya. Tot l'any.

Festa dels Reis d’Igualada (5 de gener). La Cavalcada dels Tres Reis d’Orient de la capital de l’Anoia és la més antiga del país i hi cobra un especial protagonisme el patge Faruk.

Carnaval de Vilanova i la Geltrú (del 28 de febrer al 6 de març).Popular, multitudinari i divers, a aquest Carnaval no hi falten la disbauxa, la crítica social, els balls de les comparses i la ingesta de xató i merenga.

Passions d’Esparreguera i d’Olesa de Montserrat (de març a maig). La Setmana Santa disposa de la seva pròpia celebració escènica a través de les centenàries dramatitzacions de la passió, mort i resurrecció de Jesucrist.
Temporada de castells.El calendari casteller arrenca a l’abril i es clou al novembre. Entre les diades imprescindibles, Sant Fèlix a Vilafranca (30 d’agost), Santa Tecla a Tarragona (23 de setembre) i Santa Úrsula a Valls (21 d’octubre o diumenge següent).

Aplec del Caragol de Lleida (del 3 de maig al 2 de juny). Fins a 200.000 comensals s’apleguen en aquesta reunió on es cuinen i s’assaboreixen durant tres dies fins a dotze tones de caragols.

La Patum de Berga (del 19 al 23 de juny). Foc, foc, foc! La gran festa pirotècnica del país té lloc durant el Corpus. El so del tabal acompanya les passades de les comparses amb el bestiari i els plens diabòlics que desencadenen la fúria infernal.

Falles d’Isil (23 de juny). Recordeu els orígens pagans de la revetlla de Sant Joan a unes falles al cor dels Pirineus.

Festes del Tura d’Olot (setembre). La capital de la Garrotxa és parada obligatòria pels volts del 8 de setembre, dia de la Mare de Déu del Tura.

‘Imatges per creure ‘al Museu de Lleida

16. ‘Imatges per creure ‘al Museu de Lleida

La irrupció de la impremta va facilitar la propagació del conflicte religiós entre catolicisme i protestantisme que va dominar Europa a partir de la Reforma. L’exposició 'Imatges per creure. Catòlics i protestants a Europa i Catalunya, segles XVI-XVIII' posa en relleu la importància del gravat com una eficaç eina de propaganda religiosa. La mostra ja es va poder veure a Barcelona però al Museu de Lleida s’hi han afegit objectes provinents de les seves col·leccions, així com d’entitats com l’Arxiu Capitular, l’Arxiu Diocesà i la Biblioteca del Seminari.

Publicitat
‘Madama Butterfly’ al Liceu

17. ‘Madama Butterfly’ al Liceu

Barcelona. A partir del 12 de gener.

Ainhoa Arteta debuta en el rol de Cio-Cio San, una de les protagonistes més emblemàtiques del repertori operístic en aquesta 'Madama Butterfly' de Puccini que podem tornar a veure fins al 29 de gener al Liceu en la producció de Moshe Leiser i Patrice Caurier. En la temporada operística al teatre líric també destaquen La Gioconda de Ponchielli (de l’1 al 15 d’abril), Les pêcheurs de perles de Bizet (del 13 al 25 de maig), Tosca de Puccini (del 9 al 28 de juny) i Luisa Miller de Verdi (del 14 al 27 de juliol). Per als amants de la dansa, del 25 al 28 de maig el Ballet de l’Opéra de Lyon presenta algunes de les coreografies més representatives de Jiří Kylián.

Festival Sâlmon al Mercat de les Flors

18. Festival Sâlmon al Mercat de les Flors

Barcelona. Del 22 de gener al 10 de febrer.

“La dansa desborda el pensament”, proclamen des del Mercat de les Flors per anunciar la temporada d’enguany, on l’espai de Montjuïc es defineix un cop més com la Casa de la Dansa i convida a reivindicar el cos en moviment per fer front a una realitat estranya i sobrecarregada. Entre una programació curulla de ball, el Mercat acull per darrer any el Festival SÂLMON, que es troba en transició cap a ser un espai encara més obert, col·lectiu i de ciutat. El festival aposta aquest 2019 per l’experimentació, posa l’accent en els creadors locals i redueix la distància entre actors, productors i consumidors.

Publicitat
‘Aüc, el so de les esquerdes’ al Lliure

19. ‘Aüc, el so de les esquerdes’ al Lliure

Barcelona. Del 22 de gener al 10 de febrer. 

Aquesta creació de Les Impuxibles i Carla Rovira arriba al Teatre Lliure amb el repte d’expressar l’experiència corporal, emocional i racional de les violències sexuals. Completa una temporada que posa l’accent en les autores femenines i la lluita contra la dominació patriarcal amb altres obres com Jane Eyre, una autobiografia de Carme Portaceli a partir de Charlotte Brontë, l’adaptació d’ Un amour impossible de Christine Angot duta a terme per Célie Pauthe o la versió de 'Dogville' de Lars von Trier treballada per Pau Miró sota la direcció de Sílvia Munt.

‘Les imatges eco’ de Isaki Lacuesta
© Maria Dias

20. ‘Les imatges eco’ de Isaki Lacuesta

Girona. Del 25 de gener al 28 d’abril.
Barcelona. A partir del maig.

Aquest és l’any d’Isaki Lacuesta. El cineasta gironí encara té en cartell Entre dos aguas, la continuació de La leyenda del tiempo que li va valdre la segona Conxa d’Or al Festival de Cinema de Sant Sebastià. La duplicitat i el ressò són conceptes que travessen tota la seva obra i presideixen Les imatges eco i Les pel·lícules dobles, les peces creades expressament per a aquesta mostra que es va inaugurar al Centre Pompidou de París el passat mes de novembre i es podrà veure des del gener al Bòlit Centre d’Art Contemporani de Girona i a partir del maig a l’Arts Santa Mònica de Barcelona. “Un llibre sagrat diu que Déu emet una paraula, però que nosaltres en sentim dues, i que mai no són les mateixes. (...) No crec en déu, per contra crec en aquesta paraula doble, en tot allò que es dissocia, es barreja i canvia de sentit. De manera simple i natural, el cinema produeix sempre aquest desdoblament: som alhora en dos espais i en dos temps diferents”, explica l’autor a propòsit de Les imatges eco i en relació amb la seva forma d’entendre el cinema. La mostra al Bòlit i a l’Arts Santa Mònica també ressonarà en altres espais i suports: un cicle dels seus films des del gener a la Filmoteca, l’estrena al festival Loop de la peça 'La v(n)ostra veu' que li va valdre el Premi de Videocreació, l’edició d’un llibre entorn de la seva obra, la publicació del catàleg de l’exposició...

Publicitat
‘La bona persona de Sezuan’ al Nacional
© David Ruano

21. ‘La bona persona de Sezuan’ al Nacional

TNC. Del 31 de gener al 17 de març

Amb Joan Carreras i Clara Segura de protagonistes, Oriol Broggi porta a escena 'La bona persona de Sezuan' de Bertolt Brecht en traducció de Feliu Formosa, un dels textos referencials del teatre modern que reflexiona sobre els límits de les bones intencions. La Sala Gran del Teatre Nacional també programa el clàssic de Txékhov 'El jardín de los cerezos' amb Carmen Machi, recupera l’acte sacramental 'El gran mercado de la vida' de Calderón de la Barca amb versió i direcció de Xavier Albertí, i presenta 'Kind' de la companyia belga Peeping Tom. I la sala Tallers inaugura un nou cicle de Teatre per a Joves.

Guitar BCN
© Fito Páez

22. Guitar BCN

Guitar BCN. Del 31 de gener al 18 de març

El Festival de Guitarra de Barcelona reivindica en el seu 30 aniversari el poder de la paraula i la cançó d'autor amb noms com els de Fito Páez, que inaugura el festival el 31 de gener a L’Auditori, Odetta Hartman (9 de febrer al BARTS Club), Pedro Guerra (15 de febrer al Palau de la Música Catalana), el retorn de Javier Álvarez (14 de març a Luz de Gas), Iván Ferreiro homenatjant Golpes Bajos (14 de març al BARTS), Marta Soto (15 de març a Luz de Gas), Víctor Manuel presentant el seu nou disc 'Casi nada está en su sitio' (4 d’abril al Palau de la Música) o Ismael Serrano (18 de juny al Liceu), entre d’altres.

Publicitat
Llum BCN
© Aleix Cruz

23. Llum BCN

Febrer - Festes de Santa Eulàlia

La festa major d'hivern de Santa Eulàlia, patrona històrica de la capital de Catalunya, fa de marc des de fa vuit anys d'un festival del qual la llum n'és la màxima protagonista. Mitgeres il·luminades, instal·lacions, mapatges, audiovisuals, projeccions... quan cau la nit, Barcelona brilla gràcies a la il·luminació convertida en un gran espectacle artístic en localitzacions concretes de la ciutat. El Llum BCN compta amb la participació d’artistes en la matèria i d’alumnes de les escoles d’art, disseny, il·luminació i arquitectura de la capital.

'El somni' de RCR a l'Arts Santa Mònica
© Giuseppe Dall'Arche

24. 'El somni' de RCR a l'Arts Santa Mònica

Febrer-principis d'abril 

'RCR. Somni i natura_Catalonia in Venice', el projecte al voltant de l’equip que formen Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, Premi Pritzker l’any 2017, i que van comissariar Pati Núñez, Estel Ortega i ells mateixos com a representació de Catalunya a la XVI Biennal d'Arquitectura de Venècia, arriba a partir del febrer a l'Arts Santa Mònica. L'exposició vol endinsar-nos en l’univers creatiu d'RCR a través d’una experiència sensorial que ens aproxima a l'espai que han creat els arquitectes a la Vall de Bianya, a la Garrotxa, per investigar la relació de la humanitat amb el món que ens envolta.

 

Publicitat
'La bohème' i 'L'elisir d'amore' al Cicle Òpera a Catalunya
© Amics de l'Òpera de Sabadell

25. 'La bohème' i 'L'elisir d'amore' al Cicle Òpera a Catalunya

Diverses ciutats. A partir del 13 de febrer

El Liceu no és l'únic espai per gaudir de l'òpera a Catalunya. L'Associació d'Amics de l'Òpera de Sabadell fa més de 30 anys que treballa per la divulgació d'aquest art arreu del país. El primer semestre de 2019 programa dues obres, 'L'elisir d’amore' de Donizetti i 'La bohème' de Puccini, que es podran veure al Teatre Municipal La Faràndula de Sabadell, el Fortuny de Reus, el Kursaal de Manresa, el Teatre-Auditori de Sant Cugat del Vallès, l'Atrium de Viladecans, L'Atlàntida de Vic, La Llotja de Lleida, el Teatre Municipal de Girona, el Teatre Auditori de Granollers, el Teatre Tarragona i el Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa.

Animac - Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya
© Animac

26. Animac - Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya

Lleida. Del 21 al 24 de febrer

L'animació no només és una disciplina cinematogràfica que va molt més enllà de les pel·lícules adreçades als infants. Des de sempre ha representat una de les principals eines per a l’experimentació i l'avantguarda. L'Animac de Lleida posa de manifest la riquesa formal d'aquest tipus de cinema. Com a mostra no competitiva, es dirigeix a aquells artistes que usen l'animació com a instrument per a la seva expressió personal, i en aquest sentit ha esdevingut un certamen de referència per als professionals del tema. Però l'Animac aspira sobretot a convertir-se en un lloc on somiar i projectar històries del futur.

Publicitat
Acció artística de Santi Moix a l'església de Sant Víctor de Saurí
© Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura

27. Acció artística de Santi Moix a l'església de Sant Víctor de Saurí

A partir del 2 de març

Saurí és un llogarret de 17 habitants a 1.200 metres d’altitud a la vall d'Àssua, al Pallars. Aquí va arribar Santi Moix, artista barceloní establert a Nova York, de petit i aquí ha anat tornant al llarg dels anys. Així va conèixer l'església d'origen romànic malmesa pel temps. Convidat pels habitants del poble, Moix ha reanimat el petit temple amb les seves pintures vitals i exuberants que omplen les parets amb els colors i formes de l’entorn natural i humà de Sant Víctor, sense perdre la voluntat d’acompanyar a través de l’art la necessitat de meditació i transcendència que es busca en aquest tipus d’espais.

Kosmopolis

28. Kosmopolis

Barcelona. A partir del març

Una de les cites literàries per excel·lència a Barcelona, el Kosmopolis es desplega de dues maneres. Per una banda, se celebra com a festival cada dos anys, i aquest 2019 tornarà a omplir la seva seu habitual, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, amb la seva visió oberta i amplificada de literatura en la qual la paraula en totes les seves manifestacions (parlada, escrita, electrònica...) es relaciona amb la resta de disciplines. Per l'altra, genera una programació contínua que manté viu l’esperit del certamen i de les lletres durant tot l'any a través de converses, xerrades i presentacions dutes a terme per autors locals i internacionals.

Publicitat
75 anys de l'Arxiu Històric de Tarragona
© Arxiu Històric Provincial de Tarragona

29. 75 anys de l'Arxiu Històric de Tarragona

A partir del març

Creat l'any 1944 com a Arxiu Històric Provincial, el de Tarragona va ser el primer d'aquest tipus a Catalunya. Aquest 2019 celebra el seu 75 aniversari amb un seguit d'activitats. L'Arxiu Històric de Tarragona custodia el principal conjunt documental de les comarques d'aquesta demarcació, amb més de 200 fons i col·leccions diferents. Destaca la col·lecció de 2.100 pergamins, datats entre el 1056 i el 1783 de procedències vàries, on es troben privilegis, butlles papals, concessions d’imposicions, sentències... 

Liceu BIB
© La Gioconda

30. Liceu BIB

Arreu de Catalunya. Del març al juny

Acabem d'una vegada per totes amb el prejudici que l'òpera és elitista. El LiceuBIB, el club que acosta l'òpera als usuaris de les biblioteques públiques del nostre país, enfila aquesta temporada 2018/2019 la seva tercera edició amb l'objectiu de seguir oferint recursos bibliogràfics i audiovisuals que permeten aprofundir en aquest gènere liricomusical. Si voleu conèixer millor 'La Gioconda' d’Amilcare Ponchielli, 'Les pêcheurs de perles' de George Bizet o la 'Tosca' de Puccini, les tres obres representades al Liceu el primer semestre de 2019, només cal que ho demaneu a la vostra biblioteca habitual.

Publicitat
El centenari de la United Artists a la Filmoteca
© United Artists Corporation

31. El centenari de la United Artists a la Filmoteca

La Filmoteca recorda l’únic estudi del Hollywood clàssic fundat per cineastes i intèrprets amb el cicle 'Centenari de la United Artists: els anys Chaplin-Pickford'. Preneu nota també de les propostes destacades de la resta de la temporada: 'Instantànies brossianes' (gen. – des.), 'Isaki vs. Lacuesta (gener), 'Jeff Bridges' (febrer), 'Terry Gilliam' (març), 'Stephen Frears' (maig), 'Carta blanca a Mercè Sampietro' (juny), 'Musicals: tal com sonen' (agost), 'Censurats, retrobats, restaurats' (novembre – desembre), 'Roman Polanski / Emmanuelle Seigner' (desembre), així com l'habitual Aula de Cinema i el cicle anual Per Amor a les Arts coorganitzat amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Americana - Festival de Cinema Independent Nord-Americà de Barcelona
© Jeremiah Zagar

32. Americana - Festival de Cinema Independent Nord-Americà de Barcelona

Barcelona. Del 5 al 10 de març

L'únic festival del nostre país especialitzat en cinema independent inèdit dels Estats Units, el Canadà i Mèxic, s'ha consolidat en pocs anys, el 2019 engega la sisena edició, com un dels esdeveniments cinèfils més concorreguts de la ciutat. L'Americana dona cabuda a tot tipus de formats (animació, documental, ficció, curts, sèries...), i entre els noms que ha programat al llarg de la seva curta vida destaquen Kelly Reichardt, Antonio Campos, Frederick Wiseman, Alex Ross Perry, Ava DuVernay, Todd Solondz, Sean Baker, Don Hertzfeldt... Com un petit Sundance, però a Barcelona i sense la neu. #feslindie

Publicitat
Mecal Pro
© Mecal Pro

33. Mecal Pro

Barcelona. Del 14 al 31 de març

Ja fa més de dues dècades que el Mecal, el Festival Internacional de Curtmetratge i Animació de Barcelona, ha esdevingut l’aparador del cinema de curta durada nacional i internacional a Barcelona en tots els seus vessants, des de la ficció tradicional a l’animació passant pel documental i les formes més experimentals. Fins a sis jurats diferents atorguen p remis en distintes categories. El festival compta igualment amb una sèrie d’activitats de caràcter professional, des d’un mercat a tallers i sessions de pitching i coaching. Perquè en el format petit també s’hi troba molt bon cinema.

Carme Ruscalleda al Palau Robert
© Maria Dias

34. Carme Ruscalleda al Palau Robert

Barcelona. De març a setembre

Ara que ha tancat el Sant Pau, el seu restaurant a Sant Pol de Mar, podem retrobar Carme Ruscalleda en 'L'essència del gust', l'exposició que li dedica el Palau Robert. La mostra ressalta un discurs gastronòmic que ha establert un joc entre la tradició i l'avantguarda, entre el coneixement del territori i la projecció internacional. El Palau Robert encara dedicarà una segona exposició a una altra icona de la cultura catalana, Maria del Mar Bonet, aquest cop vista a través dels ulls del fotògraf Toni Catany, testimoni privilegiat de l’inici de la carrera de la cantant mallorquina.

Publicitat
Saló Internacional del Còmic
© Jack Kirby

35. Saló Internacional del Còmic

Barcelona. Març - abril

La 37a edició de l'esdeveniment més important dedicat a l'art de la vinyeta al nostre país, referència ja a escala internacional, tornarà a congregar amants i professionals del còmic en un saló on participen gairebé dos centenars d'expositors en un espai de 50.000 m² per on arriben a passar més de 100.000 visitants. El Saló segueix honorant ninotaires clàssics o oblidats alhora que dona a conèixer els nous noms i tendències dels còmics. A més, compta amb una zona dedicada a la mainada d’entre 5 i 12 anys per incentivar el gust per la lectura i la pràctica de les vinyetes entre les noves generacions.

Dia Mundial de la Poesia

36. Dia Mundial de la Poesia

Arreu de Catalunya. 21 de març

L'any 1999, la UNESCO va declarar el 21 de març Dia Mundial de la Poesia. Cada any, la Institució de les Lletres Catalanes escull per aquestes dates un poeta a qui se li encarrega una peça que es tradueix a múltiples llengües. Les rimes i els versos lliures també se celebren arreu dels territoris de parla catalana a través de centenars d’iniciatives. "Preneu les roses / abans no s’esfullin. Fulles i fulls de llibre / s’abandonen a la fràgil esperança del poeta", proclamava Olga Xirinicas a la diada del 2016.

Publicitat
La Mostra d'Igualada
© La Mostra d'Igualada

37. La Mostra d'Igualada

Igualada. Del 4 al 7 abril

La Fira de Teatre Infantil i Juvenil d'Igualada convoca, és clar, els públics més joves que s'apassionen amb les mostres més variades d’arts escèniques. Fins a 36.000 espectadors assisteixen a les obres seleccionades. Però sobretot ha esdevingut al llarg de les seves ja 30 edicions un mercat estratègic per a programadors d’arreu que trien i remenen aquí els espectacles que després nodriran certàmens i teatres al llarg de l'any. La Mostra és per tant un punt de trobada clau en el sector que aplega més de 700 professionals cada any que disposen d'espais específics per negociar i intercanviar experiències. 

'Moda i modistes' al Museu d'Història

38. 'Moda i modistes' al Museu d'Història

D'abril a setembre

Pocs oficis han contribuït tant a la introducció de la dona en el món laboral com el de modista. El Museu d'Història de Catalunya recorda la tasca de confeccionar indumentària a mida, que es va generalitzar arran de la industrialització, les noves classes mitjanes i el boom del sector tèxtil al nostre país, a més de la propagació de la moda a través dels nous mitjans de comunicació de masses al llarg del segle vint. El MHC també recorda Jordi Sabater Pi, de març a maig i en col·laboració amb la UB, i cap a finals d'any dedica una gran exposició als mapes de Catalunya juntament amb l’Institut Cartogràfic.

Publicitat
John Eliot Gardiner al Palau de la Música
© Sim Canetty-Clarke

39. John Eliot Gardiner al Palau de la Música

Barcelona. 24 d'abril

John Eliot Gardiner retorna al Palau per dirigir el Cor Monteverdi en la interpretació de 'Semele, HWV 58' de G.F. Händel, un dels compositors en què s’ha especialitzat. Basada en les Metamorfosis d'Ovidi i estrenada per Quaresma, aquesta peça va representar tot un escàndol a l'època per l'aparició d’una relació adúltera. Inclou números corals molt importants i àries de gran bellesa. Un dels concerts estrella del Palau en aquesta temporada que compta amb Philip Glass com a compositor convidat; per tant, podem trobar bona part de la seva obra repartida en la resta de la programació.

Saló del Llibre Infantil i Juvenil
© Saló del Llibre Infantil i Juvenil

40. Saló del Llibre Infantil i Juvenil

Mollerussa. Pels volts de Sant Jordi

Fins a cinc mil noves referències reuneixen a Mollerussa durant el Saló del Llibre Infantil i Juvenil, el més important especialitzat en la literatura per als més joves que posa l'accent en el vessant pedagògic d'encomanar l'entusiasme per les lletres. A Catalunya també s'organitzen altres fires literàries com la Fira del Llibre del Pirineu, que té lloc al bressol del català literari, Organyà, al setembre; el Litteratum, la Fira del Llibre Ebrenc, que se celebra al maig a Móra d'Ebre, o el Liberisliber, que convoca les puixants editorials independents cada octubre a Besalú.

Publicitat
Arts Libris
© Arts Libris

41. Arts Libris

Barcelona. Del 23 al 27 d'abril

Entre les moltes activitats que aixopluga la jornada de Sant Jordi destaca aquesta Fira Internacional del Llibre d'Artista i Edició Contemporània que té com a seu principal l'Arts Santa Mònica. L'Arts Libris celebra el desè aniversari amb un copiós programa que inclou el VI Simposi Internacional sobre Edició i Col·leccionisme que convida experts d’arreu del món; les presentacions de l'Speakers' Corner; les exposicions temàtiques; la presentació del cinquè volum de la Sèrie AL, i diversos tallers bibliòfils adreçats al públic més profà. A més, com cada any, s'hi atorgarà el Premi ArtsLibris–Fundació Banc Sabadell.

Sismògraf Olot
© Alfred Mauve

42. Sismògraf Olot

Olot. Del 25 al 29 d'abril.

Els paisatges volcànics de la Garrotxa, però també els carrers, places, sales, museus i teatres d’Olot acullen el que ha esdevingut el festival estratègic pel que fa a la dansa a Catalunya. La joventut del Sismògraf, tot just ha fet els 10 anys, no li ha impedit convertir-se en l’epicentre del ball al nostre país a partir de tenir cura dels seus dos públics, els professionals que hi acudeixen per trobar-se un mercat especialitzat en aquesta disciplina artística, i els espectadors amants de la dansa que volen gaudir de les obres més prestigioses i innovadores en aquest camp.

Publicitat
D’A- Festival Internacional de Cinema d’Autor de Barcelona

43. D’A- Festival Internacional de Cinema d’Autor de Barcelona

Barcelona. Del 25 d'abril al 5 de maig

El D’A presenta cada primavera una panoràmica del bo i millor del cinema independent d’arreu del món, bona part del qual no arriba a les cartelleres. A la seva programació conviuen cineastes de renom amb autors emergents que ens permeten albirar les línies de futur del cinema. El festival també reserva un ampli aparador per presentar els nous títols dels autors catalans i espanyols més inquiets i heterodoxos, de manera que s’ha convertit en un dels esdeveniments culturals més arrelats a Barcelona. Tampoc oblida els nous espectadors, que disposen d’un espai específic, la Sala Jove.

Barcelona, convidada d’honor a la Fira del Llibre de Buenos Aires

44. Barcelona, convidada d’honor a la Fira del Llibre de Buenos Aires

Buenos Aires. Del 25 d'abril al 13 de maig

La Fira del Llibre més important de les que es fan en territoris de parla hispana té Barcelona com a ciutat convidada d’aquest 2019. La invitació servirà per aprofundir en els vincles entre la capital catalana i Buenos Aires a través d’una sèrie de diàlegs entre autors dels dos països. Sota el lema “Barcelona, ciutat literària”, hi ha previst el desembarcament a la Fira del voltant de mig centenar d’escriptors tant en català com en castellà, entre els quals el poeta Joan Margarit i Hèctor Lozano, que aprofitarà l’èxit de la sèrie 'Merlí' a l’Argentina per presentar la seva novel·la 'Quan érem peripatètics'. La capital argentina també gaudirà de l’actuació de Sílvia Pérez Cruz.

Publicitat
CLAM Festival de Cinema Social de Catalunya

45. CLAM Festival de Cinema Social de Catalunya

Manresa i Navarcles. Del 2 al 12 de maig

Les pel·lícules d’arreu del món centrades en els drets humans, civils i socials són l’especialitat del CLAM, un festival fundat el 2003 i arrelat al Bages que a més opta per la descentralització en moure’s entre dues seus principals, Manresa i Navarcles. El certamen programa dues seccions competitives, una de llargmetratges i una altra de curtmetratges, a més de seccions fora de concurs i altres activitats temàtiques. El CLAM també entrega des de la seva primera edició el Premi Casaldàliga a la Solidaritat a l’entitat o persona que, per la seva obra o actitud, hagi contribuït de forma fefaent a la solidaritat entre els pobles o les persones.

Pujada a Sant Pere de Rodes

46. Pujada a Sant Pere de Rodes

Port de la Selva. Primer cap de setmana de maig

Durant la seva època d’esplendor medieval, el monestir de Sant Pere de Rodes funcionava com a centre de pelegrinatge que vivia el seu moment àlgid durant els Anys Sants, quan el 3 de maig, dia de la Santa Creu, queia en divendres. L’any 2013, l’Associació Via Pirena va decidir recuperar aquesta tradició amb la pujada anual a Sant Pere de Rodes, una ruta a peu pels camins històrics que unien els nou pobles del cap de Creus amb el convent benedictí. Aquest 2019, el dia de la Santa Creu torna a caure en divendres 3 de maig i Sant Pere de Rodes encetarà de nou període de celebració de l’Any Sant que anirà des d’aquest dia fins al 2 de maig del 2020.

Publicitat
Fira de Teatre de Titelles de Lleida

47. Fira de Teatre de Titelles de Lleida

Lleida. Del 3 al 5 de maig

Els que mouen els fils en el món de les arts escèniques es reuneixen a principis de maig a Lleida en la fira de referència en l’art dels titelles i putxinel·lis. Lleida acull en els seus carrers, teatres i places una mitjana de vint companyies i més de 300 professionals acreditats, els quals participen en les jornades tècniques, les actuacions programades i les diverses activitats paral·leles, de manera que la ciutat del Segre esdevé el punt de trobada per a programadors, productors i artistes dels ninots-intèrprets que es mouen amb fils, cordes, guants, dits, tiges, filferros o pals.

Trapezi Reus

48. Trapezi Reus

Reus. Del 9 al 12 de maig

La de Reus es defineix com la Fira del Circ a Catalunya i presenta entre els seus objectius esdevenir una eina imprescindible i un gran aparador per fer visible el sector del circ a Catalunya i arreu en totes les seves tendències artístiques. La programació se selecciona a partir de tres criteris que marquen la línia artística del Trapezi: que els espectacles presentin excel·lència tècnica o varietat en els números i disciplines de circ, que siguin produccions de factura professional i que no oblidin la connexió amb el públic. El festival també ha convertit l’ajuda directa a la coproducció d’espectacles en una de les seves prioritats.

Publicitat
Dia i Nit als Museus

49. Dia i Nit als Museus

Catalunya. 18 de maig

A Catalunya podríem anar a un espai museístic diferent cada dia de l’any. El país compta amb 113 museus que inclouen 227 equipaments museístics i 397 col·leccions obertes al públic que comprenen temàtiques de tot tipus, des de la vida rural a l’art contemporani passant per les figures històriques, les ciències naturals i la tecnologia. Si no trobeu mai el moment per anar-hi, recordeu que des del 1977, el 18 de maig els museus celebren el seu dia internacional i obren les portes de bat a bat per convertir-se en els grans protagonistes de la jornada. En una iniciativa pròpiament europea, tots ells allarguen la invitació fins passada la mitjanit i organitzen activitats específiques. Què millor que passar una nit al museu?

50. La Fira Modernista

Terrassa. Segon cap de setmana de maig

Voleu fer un viatge en el temps a la Catalunya de finals del segle XIX i principis del XX? Al mes de maig, Terrassa recupera l’esplendor del modernisme en una festa en què participa tota la ciutat i milers de turistes. Els terrassencs i terrassenques es vesteixen com els seus avantpassats, i pels carrers es passegen personatges singulars i s’omplen de fires d’artesans, exposicions històriques, gastronomia al gust de fa un segle i espectacles de l’època. Els principals monuments de la cocapital vallesana, com la Masia Freixa i el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, s’obren com els escenaris reals d’aquesta gran festa modernista.

Publicitat

51. Docs Barcelona

Barcelona. Del 15 al 26 de maig

El principal certamen dedicat al cinema de no-ficció a Catalunya, el Docs Barcelona, es configura a través de tres seccions competitives. A Panorama s’apleguen els títols internacionals més importants en aquesta disciplina, Latitud DocsBarcelona reuneix films de la península Ibèrica i de l’Amèrica Llatina i What The Doc! aposta per les pel·lícules més arriscades i innovadores. El festival també guarda lloc per a la producció sorgida de les escoles de cinema i universitats al DOC-U, i per a les peces destinades als més joves al Docs & Teens. El Docs Barcelona aposta igualment per la descentralització i estén la programació a nou altres ciutats catalanes.

Primavera Sound
© Maria Dias

52. Primavera Sound

Barcelona. Del 29 de maig al 2 de juny

La catalana Rosalía és un dels caps de cartell del Primavera Sound, en el que suposa un canvi de tendència en aquest festival. Per primer cop, músiques com el trap i el reggaeton s’hi fan un lloc important alhora que el número d’artistes dones iguala al d’homes. El Primavera no oblida, però, els fans de l’indie, que podran gaudir dels directes d’Interpol, Tame Impala, Stephen Malkmus, Jarvis Cocker, Primal Scream, Built to Spill i Guided by Voices, entre molts d’altres. De les activitats paral·leles, destaca el Primavera Pro, amb seu diürna al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

Publicitat
‘La bibliofília a Catalunya’ a la Biblioteca de Catalunya

53. ‘La bibliofília a Catalunya’ a la Biblioteca de Catalunya

Barcelona. Juny - juliol

L'amor als llibres com a objectes de col·lecció i el culte a les primeres edicions centra l’exposició que tindrà lloc a la Biblioteca de Catalunya, amb seu a l'Antic Hospital de la Santa Creu. La bibliofília a Catalunya repassarà la història d’aquesta passió al nostre país i ens permetrà conèixer millor les característiques del llibre de bibliòfil per contrast amb el llibre d’artista. També ens brindarà, entre altres activitats, una oportunitat única per endinsar-nos en les col·leccions especials més destacades de la Biblioteca, que atresora en el seu fons fins a quatre milions de documents.

Patrimoni
© Festival de Música de Sant Pere de Rodes

54. Patrimoni

Juny - setembre

Monestir de Sant Pere de Rodes 
19è Festival de Música

El piano i la música de cambra són els protagonistes d’aquest certamen que té lloc a l’antiga abadia benedictina que s’aixeca sobre el cap de Creus.
Despertant instruments adormits
El mateix monestir és també la seu d’aquest taller de construcció d’instruments i recuperació de músiques medievals.

Canònica de Santa Maria de Vilabertran 
Diàlegs: Pintura, música i patrimoni

Una exposició d’art contemporani posa en relació les tres disciplines en aquest monestir romànic de l’Alt Empordà.

Reial Monestir de Santa Maria de Santes Creus 
Camí reial

El visitant esdevé un pelegrí medieval en aquesta experiència sonora i visual immersiva que ens permet conèixer el monestir a través de la vida del rei Pere el Gran.
Festival de Música
L’antic dormitori dels monjos es converteix en una sala de concerts de música clàssica durant el mes de juliol.
'Master class' d’arts escèniques
L’edifici cistercenc també acull cada estiu un taller teatral.

Castell Monestir d’Escornalbou
Santa Teca Escornalbou
Aquesta peculiar edificació enfilada a un turó al bell mig del Baix Camp esdevé durant un cap de setmana de juliol l’epicentre de la cultura i la gastronomia d’avantguarda a la zona.

Publicitat
Jordi Savall dirigeix les simfonies 1, 2 i 4 de Beethoven

55. Jordi Savall dirigeix les simfonies 1, 2 i 4 de Beethoven

Barcelona. 7 de juny

Per commemorar els 250 anys del naixement de Beethoven, L’Auditori convida Jordi Savall i Le Concert des Nations per interpretar tres de les nou simfonies del compositor alemany, que es podran anar escoltant al llarg de la temporada 2019/2020. En el mateix escenari, la violinista Janine Jansen protagonitza un concert de la temporada de cambra amb el pianista Gavrylyuk (3 d’abril), i l’OCB, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, que té la seu a L’Auditori, clou la temporada amb la versió concert de 'Turandot' de Puccini (24, 25 i 26 de maig).

Dia de l’Associacionisme Cultural
© Generalitat de Catalunya

56. Dia de l’Associacionisme Cultural

Catalunya. 4 de juny

El 4 de juny del 1864 va començar el quart Festival Euterpe, organitzat per la Societat Coral Euterpe sota la direcció de Josep Anselm Clavé. El festival va representar el moment de màxima esplendor del moviment coral per ell impulsat. En record d’aquesta efemèride, la Generalitat ha establert el 4 de juny com a Dia de l’Associacionisme Cultural. Des d’aleshores el #DASC és la jornada en què les associacions de caràcter cultural i popular del país (ateneus, casals, casinos, orfeons...) obren les seves portes per donar-se a conèixer i presentar la seva tasca.

Publicitat
Preestrena de ‘Tosca’ per a menors de 35 anys
© Antoni Bofill

57. Preestrena de ‘Tosca’ per a menors de 35 anys

Barcelona. 8 de juny

Ser jove també té avantatges culturals. Per exemple, poder gaudir de la preestrena de la 'Tosca' de Puccini al Liceu per només 15 €. La iniciativa, denominada Liceu Under 35, inclou a més una sessió de DJ al Foyer i la instal·lació de Food Stands al Saló dels Miralls. L’oferta va adreçada en exclusiva als menors de 35 anys, que podran assistir a aquesta sessió adquirint qualsevol localitat a un preu únic de 15 euros. Liceu Under 35 té lloc dos cops cada temporada i és una experiència musical que vol anar més enllà de l’òpera per acostar-la a les noves generacions.

Dia Internacional i Setmana dels Arxius
© Ajuntament de Barcelona

58. Dia Internacional i Setmana dels Arxius

Catalunya. Setmana del 9 de juny

Els arxius preserven la nostra memòria col·lectiva i garanteixen la bona salut democràtica a partir de la conservació dels documents que en són testimonis en tots els àmbits: cultural, històric, artístic... A més encaren el gran repte de la conservació d’un fons en bona part analògic en l’era de la gestió digital. També són uns dels grans desconeguts de la societat. Per això cada any, amb motiu del Dia Internacional dels Arxius, aquests equipaments ens conviden a visitar-los de forma gratuïta a partir de les jornades de portes obertes que organitzen. 

Publicitat
CineEurope
© CineEurope

59. CineEurope

Barcelona. Del 17 al 20 de juny

Barcelona esdevé la capital de la indústria cinematogràfica a Europa en cada nova edició de CineEurope. La Unió Internacional de Cinemes converteix la seva convenció anual a la ciutat en un esdeveniment exclusiu on els professionals del sector (distribuïdores, exhibidors, agents, periodistes...) poden gaudir de preestrenes o fer un tastet d’algunes de les produccions més esperades de la temporada de la mà d’estudis comlaFox,Disney, Universal, Warner, Sony... També s’hi organitzen seminaris professionals i presentacions de les últimes tecnologies aplicades al cinema.

Festival de Música Antiga dels Pirineus

60. Festival de Música Antiga dels Pirineus

Pirineus. Finals de juny - finals d'agost

Durant l’estiu es poden recórrer els Pirineus de poble en poble al ritme d’aquest certamen. De Bossòst a Sant Joan de les Abadesses, d’Ordino a Castellar de la Ribera, passant per Llavorsí, Saldes o Berga entre moltes altres poblacions, al Festival de Música Antiga dels Pirineus s’interpreten des de cançons populars de la zona a clàssics del repertori musical en el marc de catedrals, esglésies romàniques, refugis de muntanya i centres culturals. De passada, el certamen ens permet conèixer aquestes comarques a través d’una sèrie d’activitats paral·leles.

Publicitat
Grec 2019
© Pere López

61. Grec 2019

Barcelona. Juny-agost

El Festival d’Estiu de Barcelona pren el nom d’un dels seus escenaris, el teatre grec construït a la muntanya de Montjuïc el 1929 amb motiu de l’Exposició Universal. Des d’aleshores acull durant els mesos de calor obres de teatre, dansa i concerts de música en un espai a l’aire lliure al bell mig d’una pedrera. Amb aquesta i altres seus, el Grec ja s’ha consolidat des de fa anys com la gran cita cultural estiuenca a la ciutat i alhora funciona com a impulsor d’espectacles al llarg de l’any gràcies a la seva tasca de producció i d’aparador excepcional per a l’estrena d’obres que més endavant allotjaran altres teatres.

MiraRock
© Josep Giribet / Departament de Cultura

62. MiraRock

Miravet. 29 de juny

El meravellós entorn del castell de Miravet, a la Ribera d’Ebre, serveix d’escenari del MiraRock, un festival d’un sol dia dedicat a la música en català. En les seves cinc edicions fins ara hi han passat grups tan populars com Zoo, Brams, Manel, Sopa de Cabra, Roba Estesa i Els Catarres. Aquest festival és una oportunitat única per conèixer aquesta fortalesa templera medieval, un dels exemples més ben conservats d’aquest tipus d’arquitectura a Europa, que s’aixeca sobre l’Ebre i que, per la seva situació, ha viscut tot tipus de batalles i setges entre les seves muralles al llarg de la història. I amb banda sonora en directe encara mola més!

Publicitat
Kylie Minogue al Cruïlla 2019

63. Kylie Minogue al Cruïlla 2019

Barcelona. 4-6 juliol

La diva australiana del pop Kylie Minogue encapçala el cartell del Cruïlla 2019 en l’únic concert que oferirà a l’Estat espanyol per presentar el seu últim disc, 'Golden'. Foals, Vetusta Morla, Ayax y Prok, Natos y Waor, Xoel López, Gang of Youths, Bastille, DJ Amable i Lildami són les altres confirmacions que ha avançat el Cruïlla, el festival de música que té lloc al Parc del Fòrum de Barcelona cada mes de juliol. El certamen es caracteritza per obrir-se als corrents més urbans i mestissos del pop-rock i per donar cabuda a artistes que s’escapen del cànon anglosaxó més hegemònic.

Retrospectiva Oriol Maspons al MNAC
© Oriol Maspons / MNAC

64. Retrospectiva Oriol Maspons al MNAC

Barcelona. 5 juliol 2019 - 12 gener 2020

Les seves fotografies del Somorrostro, dels Setze Jutges o de la Gauche Divine il·lustren la memòria de la Catalunya dels anys 50, 60 i 70. Oriol Maspons va ser un dels grans renovadors de la fotografia al nostre país durant la segona meitat del segle XX. En morir l’any 2013, va deixar la seva col·lecció al Museu Nacional d’Art de Catalunya, que organitza aquest 2019 la primera gran retrospectiva de la seva obra. L’exposició ofereix un recorregut per quatre dècades del treball de Maspons en àmbits tan diferents com la fotografia amateur, la moda, el fotoperiodisme, la publicitat i el retrat. I recupera els suports on es van publicar, des de caràtules de discos a llibres (amb textos de Camilo José Cela o Miguel Delibes) i revistes (Paris Match, Elle, Boccaccio...), en una necessària tasca de contextualització del recorregut de les imatges.

Al MNAC tampoc no us podeu perdre les exposicions sobre Bartolomé Bermejo (del 15 de febrer al 29 de maig), completa mostra dedicada a un dels grans mestres de la pintura gòtica hispanoflamenca provinent del Museo del Prado; Antoni Fabrés (del 31 de maig al 29 de setembre), que reivindica la figura i obra d’aquest pintor català, hereu del gust orientalista de Marià Fortuny i alhora practicant de les noves tendències del moment; i 'Objecte, tòtem i matèria. Escultura de postguerra a Catalunya' (del novembre del 2019 al març de 2010), que revisa les principals formes d’experimentació en l’escultura de les segones avantguardes al nostre país.

Publicitat
Canet Rock 2019

65. Canet Rock 2019

Canet de Mar. 6 de juliol

Doctor Prats, Zoo i Buhos són les primeres confirmacions del Canet Rock 2019, el festival que cada estiu omple durant 12 hores la vila del Maresme amb la música dels grups catalans més populars del moment. Serà la sisena edició d’aquest esdeveniment que ha volgut recuperar l’esperit del Canet Rock dels setanta. Les entrades ja estan a la venda a un preu de, per ara, 30 €. El Canet Rock és un dels festivals, amb Clownia, Esperanzah!, Rototom, Barnasants i Festiclown, que integren la plataforma Cultura amb Causa, de manera que l’escenari s’aprofita també com a altaveu en defensa d’alguna causa relacionada amb la justícia i els drets humans.

Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic
© Gerard Cruset

66. Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic

Catalunya. Juliol - octubre

El cinema ha funcionat de sempre com a registre de les formes de viure de la societat, també a través de formats habitualment menystinguts com els noticiaris i el cinema amateur. La Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic selecciona cada any les produccions audiovisuals més interessants vinculades amb la recerca i el patrimoni etnològic, amb un territori com a convidat. El certamen és multiseu i recala a Vila-rodona, Torroella de Montgrí, Palamós, Esterri d’Àneu, Puigcerdà, Tremp, Mas de Barberans, Sant Vicenç de Torelló, Cervera, Barcelona, Ripoll, Sant Feliu de Guíxols, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Cugat Sesgarrigues, Vic, Manlleu, Torelló, Solsona, la Vall d’en Bas i Taradell.

Publicitat
Festival Deltebre Dansa
© Festival Deltebre Dansa

67. Festival Deltebre Dansa

Deltebre. Del 8 al 21 de juliol

Durant 15 dies, el cor del Delta de l’Ebre exerceix de capital cultural de la dansa. En aquest entorn natural únic rodejat d’aigua se celebra un certamen que combina la programació d’espectacles d’avantguarda de màxima qualitat, de disciplines variades i de companyies nacionals i internacionals amb la formació de primer nivell en la creació contemporània a través d’una àmplia varietat de tallers especialment dissenyats per als professionals del sector i destinats tant a ballarins amb bagatge com a llecs amb ganes d’iniciar-se en la matèria.

Nits de Cinema Oriental de Vic

68. Nits de Cinema Oriental de Vic

Vic. Del 16 al 21 de juliol.

La principal ambaixada de la cultura i sobretot del cinema asiàtic al nostre país es troba a Vic, on durant una setmana del mes de juliol omplen les nits d’estiu de pel·lícules xineses, japoneses, coreanes, filipines i d’altres països orientals. Amb el cinema com a eix central, el certamen organitza també activitats relacionades amb la gastronomia, les arts plàstiques i escèniques com mostres d’arts marcials, sopars populars o representacions de contes tradicionals. El festival també edita llibres monogràfics que omplen un buit en la bibliografia al nostre país al voltant del cinema asiàtic d’arrel més popular.

Publicitat
Festivals d'estiu a la Costa Brava
Jose Irun @JoseIrun

69. Festivals d'estiu a la Costa Brava

La Bisbal d'Empordà. Juliol-Agost.

Programació de luxe en entorns inigualables. Des de Sant Feliu de Guíxols a Peralada, la Costa Brava compta durant l’estiu amb tres certàmens especialitzats en música en directe que ofereixen concerts de primer nivell perquè en gaudeixin tant els residents com els estiuejants habituals. El de Porta Ferrada a Sant Feliu és el més veterà; el de Cap Roig a Palamós té lloc en un indret privilegiat de la costa, i el del Castell de Peralada dona cabuda a gèneres com la clàssica i l'òpera.

Sónar
© Sónar Festival

70. Sónar

Barcelona. Del 18 al 20 de juliol.

El raper nord-americà A$AP Rocky i l'artista londinenc Skepta encapçalen la primera tongada de noms del cartell del Sónar 2019, on també figuren Disclosure, Paul Kalkbrenner, Nicola Cruz, K Á R Y Y N, Cecilio G, Dixon, Actress, Lotic, Amelie Lens, Andy C, Bruce Brubaker & Max Cooper, Mans O, Deena Abdelwahed, Bad Gyal, Brat Star i Artwork, entre d'altres. El festival inclourà un cop més el Sónar+D, un congrés internacional que explora com la creativitat modifica el nostre present i imagina nous futurs a través de la intervenció d’artistes, pensadors i científics.

Publicitat
Schubertíada

71. Schubertíada

Vilabertran. Juliol- Setembre.

La tradició d'aplegar-se per celebrar la música de Franz Schubert es remunta a la Viena del segle XIX quan, encara en vida del compositor, tenien lloc reunions informals per interpretar i escoltar les seves obres. Vilabertran és un dels pocs llocs del món on es manté viva una Schubertíada anual, amb seu al monestir romànic de Santa Maria. La Schubertíada esdevé així un centre de peregrinació internacional per als amants del lied i de la música pròpia del Romanticisme. El festival posa també l’accent en el seu vessant pedagògic i en el suport en tots els aspectes al talent jove.

Danseu Festival
© Cia. Ertza

72. Danseu Festival

Les Piles. Del 2 a l'11 d'agost.

Les Piles és un poble de 200 habitants a la Conca del Barberà, als peus del Montclar. Travessat per torrents i rierols i amb una presència important de monuments romànics, aquest entorn rural acull durant el mes d'agost dotzenes d'artistes relacionats amb la dansa i les arts escèniques en un festival en què els espectacles es combinen amb els tallers a la casa de colònies de la zona. Aquí hi conviuen 25 participants arribats de tot Europa en una estada en què s'ofereixen tant classes d'alt nivell com laboratoris amb coreògrafs i altres professionals d’aquestes disciplines.

Publicitat
Amb So de Cobla
© Amb So de Cobla

73. Amb So de Cobla

Palamós. Del 7 a l'11 d'agost.

Un dels festivals més novells de Catalunya, aquest 2019 tot just engega la tercera edició, Amb So de Cobla reivindica els instruments tradicionals d'aquest tipus de formació en creacions que van més enllà de la sardana convencional. El flabiol, el tible, la tenora, el trombó, el fiscorn i el contrabaix surten de la cobla per experimentar sense limitacions les seves sonoritats amb altres instruments a la recerca de noves fusions musicals. Amb So de Cobla treballa amb tres objectius alhora: la difusió a través del programa de concerts, la producció de nous espectacles i la formació professional.

Fira de Circ al Carrer

74. Fira de Circ al Carrer

La Bisbal d'Empordà. Del 19 al 21 de juliol.

Funambulisme, malabars, perxa xinesa, diàbolo, corda fluixa, clowns, acrobàcia, monocicle, trapezi, llits elàstics, contorsió, equilibris mà a mà, humor gestual, bàscula... L'art circense s'expressa de múltiples maneres i tècniques diverses, i a la Fira del Carrer de la Bisbal d'Empordà les convoquen totes per a delit de grans i petits, programadors i espectadors ocasionals, que poden gaudir dels espectacles a l'aire lliure que s'escampen pel mapa de la capital del Baix Empordà. La Fira disposa del seu propi espai off on es poden inscriure els artistes que no formen part de la programació oficial.

Publicitat
Eufònic

75. Eufònic

Terres de l'Ebre. Finals d'agost- principis de setembre.

Aquest festival imprescindible al voltant de les arts sonores i musicals té Sant Carles de la Ràpita com a epicentre, però les seves activitats s'estenen per diversos espais de les Terres de l'Ebre. L'Eufònic integra els paisatges i l'arquitectura en la programació de manera que disposa d'alguns dels escenaris més singulars pel que fa a esdeveniments culturals a Catalunya. El mercat Vell i la insòlita església nova de la Ràpita, la zona natural dels ullals de Baltasar i el Xiringuito al bell mig d'unes muscleres emmarquen algunes activitats, però també localitzacions inesperades d'Amposta, Miravet, Tortosa, Ulldecona, el Delta i Vinaròs.

76. FiraTàrrega

Tàrrega. Del 5 al 8 de setembre.

A principis de setembre, cap a Tàrrega falta gent. Capital del teatre de carrer durant quatre dies, FiraTàrrega és un exemple de com un esdeveniment cultural s'escapa dels espais institucionalitzats per anar a buscar el públic al carrer i a altres racons insòlits, de manera que cada espectacle esdevé una vivència única per als diferents espectadors. El certamen configura una oferta eclèctica on es combina l'excel·lència amb les propostes d'avantguarda i la presentació de talent emergent. La Llotja de la capital de l'Urgell es converteix aquells dies en l'espai de trobada professional per als centenars de persones acreditades.

Publicitat
La Setmana del Llibre en Català

77. La Setmana del Llibre en Català

Barcelona. Setembre.

Pels volts de l'11 de setembre l'avinguda de la Catedral de Barcelona acull la Setmana del Llibre en Català, que aquest 2019 arriba a la 37a edició. La cita va més enllà de l'exposició i la venda de publicacions periòdiques i no periòdiques, i ha esdevingut un lloc de trobada imprescindible entre editors, lectors, autors i llibreters que fa palesa la importància i la vitalitat del món de les lletres al nostre país. En el seu vessant propi d'un festival literari, la Setmana organitza tot tipus de presentacions, taules rodones, recitals, itineraris, homenatges i lectures públiques. La Setmana també suposa una oportunitat única perquè els lletraferits triïn i remenin entre les novetats i el fons de catàleg de les editorials per trobar aquell títol que ja no es localitza a les llibreries. En els darrers anys, la Setmana també ha consolidat la seva posició estratègica dins del sector com a fira professional. El 2018 més de 28.000 persones han participat en els 265 actes programats i s'han superat els 31.000 exemplars venuts entre llibres i revistes. L'èxit de vendes i l'alta assistència contribueixen a dinamitzar el mercat literari durant la resta de la temporada.

Festival Altaveu
©Festival Altaveu 2018

78. Festival Altaveu

Sant Boi de Llobregat. Principis de setembre.

Un dels certàmens més veterans de Catalunya, l'Altaveu s'enorgulleix de la seva trajectòria descobrint i consolidant nous talents de la música al nostre país. El Festival consta de la Programació Altaveu, amb actuacions de personalitats musicals de primera línia, l'Altaveu Frontera, la secció competitiva de grups revelació del panorama musical català, i a més entrega els prestigiosos Premis Altaveu, que reconeixen artistes, entitats i iniciatives que han contribuït a l'enriquiment del panorama musical al nostre país. També organitza activitats paral·leles com la projecció de documentals musicals o les trobades professionals.

Publicitat
Barcelona Gallery Weekend

79. Barcelona Gallery Weekend

Barcelona. Últim cap de setmana de setembre.

La cinquena edició d'aquesta nova cita cultural a Barcelona torna a posar en el centre les galeries d’art contemporani i d'avantguarda de la ciutat que, en una programació pensada especialment per a aquest llarg cap de setmana, ens conviden a conèixer els artistes més destacats del moment. La Barcelona Gallery Weekend es complementa amb rutes guiades per a qui no tingui clar quin itinerari seguir i la presentació d'intervencions artístiques en racons concrets de la ciutat. Amb la suma de les seves activitats, el Barcelona Gallery Weekend aplega l’obra de mig centenar d'artistes.

Fira del Llibre d'Ocasió Antic i Modern

80. Fira del Llibre d'Ocasió Antic i Modern

Barcelona. Finals de setembre- principis d'octubre.

Un clàssic de les Festes de la Mercè de Barcelona, la Fira del Llibre d'Ocasió Antic i Modern torna a instal·lar-se al passeig de Gràcia, molt a prop del Monument al llibre de Joan Brossa que el Gremi va impulsar, per oferir una de les ofertes més àmplies del territori en llibres a bon preu, molts d'ells descatalogats, difícils de trobar en les llibreries convencionals o de segona mà. La selecció és per a tots els públics: s'hi troben des de volums per a bibliòfils a obres per als més petits. Més d’una trentena de llibreries de vell participen en la Fira que aquest 2019 arriba a la 68 edició.

Publicitat
Mercat de Música Viva de Vic

81. Mercat de Música Viva de Vic

Vic. Del 18 al 21 de setembre.

Els diferents sectors de la indústria musical es troben cada any a Vic per fer un tast de les noves propostes que presenten artistes i grups catalans, espanyols i d’arreu del món, participar en jornades professionals i comprar i vendre música, en un esdeveniment únic a l'Estat. Però el Mercat no només atrau els professionals. La capital d'Osona s'omple de concerts oberts al públic, gratuïts si són a l'aire lliure o a preus molt econòmics, que es reparteixen en escenaris com L'Atlàntida, la Jazz Cava, el Casino, el Sucre, la plaça Major i els carrers i places de la ciutat. El poder de convocatòria del Mercat de Música Viva es confirma pels escenaris alternatius i mutants que apareixen a Vic durant aquest cap de setmana per iniciativa d'altres organitzadors. A més de l'OFF oficial del mateix Mercat, el 2018 es va tornar a celebrar el Sugar Il·legal Fest i es va estrenar l'Adoberies Fest. Una oportunitat única per gaudir de música d’estrena!

Festival TNT- Terrassa Noves Tendències
© Juanma Pelaez

82. Festival TNT- Terrassa Noves Tendències

Terrassa. Del 26 al 29 de setembre.

Multitud de propostes culturals es concentren en aquests dies en què les noves tendències en arts escèniques i musicals ocupen els carrers, els teatres, els locals, els bars, les cases i equipaments com la Masia Freixa, la Sala Muncunill o la Casa Baumann de Terrassa. El TNT es vol posar a l'avantguarda dels certàmens d'arts escèniques consolidant-se com una potent plataforma de creació artística, d'innovació i de projecció de propostes trencadores dintre del panorama nacional i internacional. La programació inclou espectacles d'allò més diversos que comparteixen una vocació de distanciar-se d'allò previsible, tradicional o canònic.

Publicitat
SWAB Barcelona Contemporary Art Fair
© Sean Carroll

83. SWAB Barcelona Contemporary Art Fair

Barcelona. Del 26 al 29 de setembre.

Aquesta fira internacional d'art contemporani de Barcelona convida galeries de tot el món, projectes comissariats i programes de col·leccionistes per donar a conèixer els principals noms que estan canviant el panorama artístic amb les seves propostes arriscades i trencadores. Fundada el 2006 pel col·leccionista Joaquín Díez-Cascón, la SWAB Barcelona Contemporary Art Fair vol trencar amb l'estereotip que considera l'art contemporani com una disciplina hermètica i elitista. L'any passat va aplegar 60 galeries dels cinc continents i prop de 20.000 visitants.

Fas 6 anys? Tria un llibre!

84. Fas 6 anys? Tria un llibre!

Arreu de Catalunya. Octubre- novembre.

Si a casa vostra hi viu un nen o nena que aquest 2019 fa 6 anys, ja té un regal! Durant el mes d'octubre rebrà una targeta que podrà bescanviar pel llibre infantil que li faci més il·lusió en una de les llibreries adherides a la campanya. N'hi ha més de 300 per tot Catalunya. El període per obtenir l'obsequi va del 15 d'octubre al 30 de novembre. Només heu de tenir en compte que la targeta té un import de fins a 13 €. En cas que l'import del llibre sigui superior, la diferència haurà de ser abonada per l'adult que l'acompanyi. L'objectiu d'aquesta iniciativa és fomentar l'hàbit de la lectura entre els infants i que aquests facin de prescriptors entre els seus amics i companys. D’aquesta manera descobriran de la mà d’un adult el món de les llibreries i el valor que tenen els llibres.
Trobareu més informació i la llista de les llibreries que hi participen al web de la campanya.

Publicitat
Lluís Llach. 50 anys a l'Arts Santa Mònica

85. Lluís Llach. 50 anys a l'Arts Santa Mònica

Barcelona. De l'1 d'octubre al 7 de gener del 2020.

L'Estaca, la cançó en català més emblemàtica de la segona meitat del segle XX, la que més ha transcendit fora de les nostres fronteres, la que han adoptat moviments reivindicatius i populars d'arreu, la que recobra nous significats cada cop que s'entona, celebra el 50 aniversari de la seva publicació aquest 2019, any en què també en fa 52 que Lluís Llach va debutar en directe a Terrassa. L'Arts Santa Mònica ho aprofita per revisar l'obra i figura de Lluís Llach en una exposició comissariada per Jordi Novell i Lluís Gendrau, gerent i director editorial respectivament del Grup Enderrock.

Festival Internacional de Jazz de Barcelona

86. Festival Internacional de Jazz de Barcelona

Barcelona. D'octubre a desembre.

Ja fa més de mig segle que aquest festival demostra any rere any la seva passió incombustible per al jazz amb una selecció dels intèrprets més prestigiosos però també els més prometedors del panorama internacional que actuen en diversos escenaris barcelonins al llarg de gairebé tres mesos. La programació es completa amb una sèrie de concerts gratuïts, classes magistrals a càrrec de primeres figures, conferències divulgatives i trobades amb els artistes. El Festival Internacional de Jazz reserva alguns cartutxos per a la seva programació d’estiu que s’emmarca dins del Grec.

Publicitat
Sitges- Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya
©20thCentFox/Courtesy Everett Collection

87. Sitges- Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya

Sitges. Primera quinzena d'octubre.

L’adaptació ambientada al Vietnam que va dur a terme Francis Ford Coppola del viatge a 'El cor de les tenebres' de Joseph Conrad a 'Apocalypse now', el 'Mad Max' del 1979 que ja va dirigir George Miller amb Mel Gibson com a protagonista, la primera entrega d’'Alien' de Ridley Scott i 'Eyes wide shut' de Stanley Kubrick són els aniversaris cinèfils que celebra el Festival de Sitges en la seva 52a edició. El primer certamen de cinema fantàstic del món segueix oferint cada any una mostra exhaustiva de les noves tendències del gènere on no hi falten els films que descobreixen o certifiquen el talent català per al terror. El festival també convida i homenatja cada any grans noms del cinema que no falten a la seva cita a la ciutat del Garraf, com en la passada edició Ed Harris, Tilda Swinton, M. Night Shyamalan o Pam Grier. Però el gran atractiu del Festival de Sitges és el seu públic entusiasta i entregat que converteix cada projecció en una gran celebració de primer ordre del cinema fantàstic.

Fira Mediterrània de Manresa
© Anna Brugués

88. Fira Mediterrània de Manresa

Manresa. Del 10 al 13 d'octubre.

La tradició cultural mediterrània és l’eix al voltant del qual s’organitza aquest mercat d’espectacles tot posant l’accent en dos àmbits: la cultura popular, sobretot aquella que parteix de la transmissió del patrimoni, la hibridació entre arrel i contemporaneïtat i l’ampliació de la base social; i les músiques del món i el folk, vinculades a l’arrel des de perspectives tant tradicionals com contemporànies. La Fira té un caràcter multidisciplinari i convoca obres que s’expressen en tots els formats a través de les arts visuals, el circ, la dansa, les exposicions, la música, la narració oral i el teatre.

Publicitat
Festival Nacional de Poesia

89. Festival Nacional de Poesia

Sant Cugat del Vallès. Octubre-novembre. 

El Teatre Auditori, però també les llibreries, biblioteques, galeries d’art, escoles, centres cívics, places i carrers de Sant Cugat donen la benvinguda cada any a dotzenes de lectures i espectacles poètics de manera que la ciutat vallesana esdevé la capital catalana de la poesia durant uns dies. El certamen, que el 2018 va arribar a la majoria d’edat, ret homenatge cada any a un poeta insigne de les nostres lletres. Entre els que ja han estat honorats, Màrius Sampere, Montserrat Abelló, Josep Palau i Fabre, Feliu Formosa, Jordi-Pere Cerdà, Joan Vinyoli, Francesc Garriga i Joan Margarit.

A Cel Obert

90. A Cel Obert

Tortosa. Octubre. 

Tortosa proposa a principis d’octubre un festival que permet reivindicar el patrimoni arquitectònic de la ciutat a través d’intervencions artístiques efímeres. Alguns dels principals monuments de la ciutat obren les portes dels seus patis, habitualment tancats a les visites, que esdevenen així espais per a la creació artística. Cadascuna de les intervencions té un equip diferent de participants darrere. A Cel Obert forma part de la Xarxa Transversal, on també hi són presents altres certàmens dedicats a l’art efímer com el Mau de Granollers, el FesCamp de Sant Cugat o el Lluèrnia d’Olot.

Publicitat
Filmets, Badalona Film Festival

91. Filmets, Badalona Film Festival

Badalona. Del 18 al 27 d'octubre. 

Aquesta històrica mostra de cinema amateur es va reconvertir en festival de curtmetratges a partir del 2001 i ha esdevingut un esdeveniment de referència a Catalunya per als autors de pel·lícules de curta durada. El Filmets contribueix a la dinamització del món del curtmetratge no només per la quantitat de públic fidel que aplega en cada nova edició sinó també per la seva participació en altres certàmens i mercats dedicats a aquesta disciplina en què dona a conèixer les produccions del nostre país. És difícil trobar algun director de renom al cinema català que comencés dirigint curtmetratges i no hagi passat pel Filmets.

El COS a Reus

92. El COS a Reus

Reus. Mitjans d'octubre 

El Festival internacional moviment i teatre gestual es reafirma en el seu objectiu de fer d’altaveu de les propostes artístiques a cavall entre la dansa i el teatre gestual i de moviment que presenten tant companyies joves com altres de trajectòria plenament consolidada. El certamen que es du a terme a Reus també treballa cada any perquè els espectacles que s’hi presenten arribin a un públic més nombrós i divers. Per això el carrer ha esdevingut un escenari més del festival. I s’accentuen les accions per implicar-hi el públic més jove, amb tallers a escoles bressol, col·legis i instituts.

Publicitat
In-Edit Barcelona

93. In-Edit Barcelona

Barcelona. Del 24 d'octubre al 3 de novembre 

De la feliç unió entre la música i el cinema va néixer l’In-Edit, el festival de documentals musicals que triomfa cada any amb la seva programació, tan variada en l’espectre musical (hi caben gèneres i estils de tot tipus, encara que el pop-rock defineix el gruix de la selecció) com en la forma d’entendre el cinema de no-ficció. L’In-Edit no només projecta documentals musicals a les grans pantalles. També és present online a través de l’In-Edit TV i Filmin, i busca ampliar l’experiència de l’espectador amb actuacions en directe que acompanyen algunes projeccions, xerrades i sessions de DJs.

Temporada Alta

94. Temporada Alta

Girona i Salt. Octubre-desembre.

La tardor és temporada de gran teatre. Girona i Salt s’han guanyat des de fa anys un lloc en el mapa de les arts escèniques a Europa gràcies al Temporada Alta, que al llarg de tres mesos programa el bo i millor del panorama teatral internacional. Amb una mentalitat plural a tots nivells, el certamen incorpora gèneres i propostes de tot tipus (circ, dansa, música en directe i cinema) i col·labora en la producció o coproducció d’una bona part de les obres que estrenen, de manera que posen en contacte directors internacionals del nivell de Kristian Lupa, Guy Cassiers o Claudio Tolcachir amb equips artístics i tècnics catalans.

Publicitat
Saló del Manga de Barcelona

95. Saló del Manga de Barcelona

Barcelona. Principis de novembre. 

Aquest 2019 el Saló del Manga farà 25 anys que reivindica el còmic japonès i tota la cultura que genera al seu voltant. Una afició que en cap cas es pot considerar marginal, atès que 150.000 persones es van passejar el 2018 pels seus 75.000 m² d’exposició. Entre les activitats del Saló destaca l’atenció que es dedica al cosplay, amb trobades, concursos, desfilades i tallers. No hi falten tampoc les exposicions dedicades a aspectes diversos de la cultura otaku i de la japonesa en general, firmes dels autors convidats, ponències per part d’experts i activitats destinades als més petits, els Manga Kids.

'Art primer' al Museu d'Arqueologia

96. 'Art primer' al Museu d'Arqueologia

Barcelona. Novembre. 

En el marc de la commemoració del 20è aniversari de la declaració de l’art rupestre de l’arc mediterrani com a patrimoni de la humanitat de la Unesco, el Museu d’Arqueologia de Catalunya presenta una exposició al voltant de les restes materials originals del nord-est peninsular que formen part d’aquest llegat prehistòric. També es prestarà atenció a tot el material de recerca que ha originat d’ençà que els primers investigadors van començar a estudiar aquest art rupestre a principis del segle XX. El MAC vol difondre així la importància d’aquest patrimoni i insistir en la necessitat de preservar-lo i gaudir-ne amb tota la ciutadania.

Publicitat
MIRA Digital Arts Festival

97. MIRA Digital Arts Festival

Barcelona. Mitjans de novembre

Nascut el 2011, aquest festival dedicat a explorar les relacions entre art i tecnologia ha trobat el seu hàbitat idoni a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats, al barri de Sant Andreu de Barcelona. El MIRA proclama com a pilars bàsics de la seva programació la música electrònica, la realitat virtual, els sons 3D, els concerts, performances i projeccions en format 360° i fulldome, la robòtica, les experiències immersives i interactives i el nou disseny d’il·luminació, d’escenaris i d’espais. A més organitza conferències, presentacions i tallers per aprofundir en tots aquests temes.

L'Alternativa

98. L'Alternativa

Barcelona. Mitjans de novembre 

Nascut el 2011, aquest festival dedicat a explorar les relacions entre art i tecnologia ha trobat el seu hàbitat idoni a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats, al barri de Sant Andreu de Barcelona. El MIRA proclama com a pilars bàsics de la seva programació la música electrònica, la realitat virtual, els sons 3D, els concerts, performances i projeccions en format 360° i fulldome, la robòtica, les experiències immersives i interactives i el nou disseny d’il·luminació, d’escenaris i d’espais. A més organitza conferències, presentacions i tallers per aprofundir en tots aquests temes.

Publicitat
El Més Petit de Tots

99. El Més Petit de Tots

Diverses poblacions. Mitjans de novembre

El festival El Més Petit de Tots es va fent gran i arriba aquest 2019 a la quinzena edició amb el mateix objectiu que sempre, defensar i difondre les arts escèniques dirigides als infants de 0 a 5 anys a partir també de la seva vàlua artística. Amb seu a una dotzena de localitats, el certamen reivindica les creacions més arriscades que experimenten amb elements com els sentits, l’espai, el temps i els límits de l’escena, de manera que s’ajusten a les formes de comunicació del seu públic objectiu. Experiències escèniques pensades per als més petits de les quals també en poden gaudir els grans.

LOOP

100. LOOP

Barcelona i Àrea Metropolitana

La principal cita a Catalunya dedicada a celebrar les possibilitats del videoart, LOOP Barcelona s’estructura en tres eixos. La Fira ofereix una selecció de peces de vídeo i cinema presentades per galeries de tot el món. El Festival programa arreu de la ciutat una sèrie de propostes vinculades amb la creació de la imatge en moviment en diferents formats, des de la performance en viu a la projecció. I els Estudis convoquen xerrades, tallers i trobades professionals per reivindicar des de la teoria el valor de la imatge en moviment en l’art contemporani. El LOOP també atorga un premi a la millor obra presentada a la Fira, que passa a formar part de la seva col·lecció permanent custodiada al MACBA.

 

Publicitat
Barcelona Games World

101. Barcelona Games World

L'Hospitalet de Llobregat. Novembre-Desembre

La gran cita del videojoc al nostre país arriba just abans de la campanya de Nadal i obre portes al Recinte Gran Via, on divideixen els 52.000 m² disponibles en sis grans àrees temàtiques: Play, per descobrir i gaudir de les novetats que arriben a tot tipus de pantalles; E-Sports, on es duen a terme en directe les competicions més disputades; Retro, el racó dedicat a la nostàlgia i als videojocs històrics; Pro, on es troben les empreses i professionals del sector; Fun-Fest, amb una agenda repleta de tot tipus d’activitats, i Edu, on l’educació al voltant dels videojocs cobra el protagonisme.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat