Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
eclipse solar

On veure l'eclipsi parcial de sol el 20 de març a Barcelona

Us diem quins són els millors horaris i llocs i els consells de seguretat per gaudir d'aquest fenomen astronòmic

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat
El 20 de març tindrà lloc un d'aquests fenòmens astronòmics que més ens agraden: un eclipsi parcial de sol. A Barcelona es podrà veure entre les 9.11 i les 11.27 h del matí –el moment de màxima observació serà a les 10.16 h– i amb un 70% d'ocultació. Penseu què estareu fent i intenteu trobar una excusa per sortir d'on esteu perquè fins al 12 d'agost del 2026 no tornarà a haver-hi un altre d'aquest tipus.

El que succeeix és que la lluna, el sol i la terra estan alineats, la lluna fa ombra i impedeix que es vegi el sol en una petita part de la terra. En concret, l'eclipsi serà total a les Illes Fèroe, en una petita llengua de la superfície terrestre del Mar del Nord i l'Oceà Àrtic, i durarà més de dos minuts en el punt major de durada, com ens expliquen des de l'Agrupació Astronòmica de Barcelona (ASTER).

Josep Bordes, vicepresident de l'Agrupació, ens dóna les claus si voleu gaudir d'aquest fenomen en condicions. El millor lloc per veure l'eclipsi és la primera línia de mar, és a dir, des de l'Hotel W passant per totes les platges del litoral barceloní. Un altre punt força bo és la balconada del Castell de Montjuïc, així que si sortiu a córrer per aquesta part de la ciutat, tindreu una recompensa espectacular. Al contrari, desaconsella tota la part del Tibidabo, ja que la pol·lució que pateix la ciutat impedeix molt qualsevol visibilitat.

I, primer de tot, la seguretat! "És obligatori portar ulleres homologades, les ulleres de sol normals no serveixen per veure un fenomen com aquest, on els raigs ultraviolats poden ser molt perjudicials", explica Bordes.

Si voleu veure l'eclipsi amb totes les garanties, els membres d'ASTER estaran davant el Parc de la Barceloneta, a prop de l'Hospital de Mar, des de les 9 fins a les 11.30 h del dia 20. Tot i que és una activitat pensada per als escolars, tothom és benvingut. Posaran al vostre abast telescopis de l'Agrupació així com ulleres homologades en préstec i en venta perquè participeu d'aquesta meravella de la natura sense patir.

I si teniu molta paciència, us agradarà saber que el 2026 l'eclipsi total de sol es podrà veure amb un 100% d'ocultació entre Sitges i Vilanova i amb un 95% a Barcelona.

També t'agradará

Restaurants amb vistes
  • Restaurants

Els llocs on, a més de menjar molt bé, podreu gaudir de panoràmiques espetarrants de la ciutat Torre d'Alta Mar Aquest és el lloc per impressionar algú: la torre del telefèric que està més a prop del mar acull aquest restaurant, elegant i chic, on també la vostra cartera quedarà bocabadada. Calculeu 80 euros pel cap baix, però un dia és un dia. Penseu que pujar llagostes, oli i vins a 75 metres d'altura no és fàcil ni barat. Si voleu una opció més econòmica, aneu-hi entre setmana i gaudiu del menú de migdia. Las Delicias Si sou lectors de les novel·les de Marsé segur que recordareu aquest bar de tapes d'Horta Guinardó que apareixia a 'Últimas tardes con Teresa'. Després de tastar les braves de dos colors, especialitat de la casa, podeu embadalir-vos amb vistes de l’entrada al Parc del Guinardó. I després si us animeu sempre podeu fer una bonica excursió fins al Parc Güell. Tot a un preu molt assequible. Miramar Una altra aposta segura per triomfar. Des de les altures de Montjuïc, trobareu unes vistes espectaculars de la ciutat. Aquí fan cuina mediterrània amb una mesurada avantguarda. El resultat és una carta molt refinada amb producte de molta qualitat. La Caseta del Migdia Té fama de tenir una de les millors postes de sol de la ciutat i només això ja és una bona excusa per acostar-s’hi. Si a més voleu sopar, podreu fer-ho per uns 15 € i menjar-vos un combinat de barbacoa (botifarra, pollastre, amanida, pa torrat, blat de moro...) i també creps. Si encara no hi heu vingut, f

Gratis! Sortir sense gastar
  • Què fer

Els diners no són l'excusa per quedar-vos al sofà de casa sense fer res… A Barcelona (encara) hi ha una bona pila de propostes culturals molt interessants que es poden fer completament gratis. Aquí teniu algunes de les nostres preferides per als propers dies. Equipaments culturals gratuïts Virreina Centre de la Imatge El Palau de la Virreina, seu de l'Institut de la Cultura de Barcelona, acull aquest centre d'exposicions especialitzat en la imatge en totes les seves expressions. Arts Santa Mònica L'Arts Santa Mònica és un centre expositiu i d'investigació  on conflueixen la creació artística contemporània amb disciplines com la ciència, el pensament i la comunicació. Amb la connexió entre disciplines com a principi, el centre, nascut el 1984 com a espai expositiu de la Generalitat, vol promoure el diàleg entre les diferents aportacions locals i els moviments socials globals. Palau Robert El Palau Robert va ser construït entre el 1898 i 1903 com a residència privada de Robert Robert i Surís, marquès de Robert, un aristòcrata influent, financer i polític d'origen gironí. L'edifici actualment pertany a la Generalitat de Catalunya i acull un centre d'exposicions amb tres sales, un espai per a concerts, el Centre d’Informació de Catalunya, una oficina de turisme de la ciutat, una llibreria i jardins oberts al públic. Espai Cultural Obra Social Caja Madrid Està a una ubicació privilegiada, a la plaça de Catalunya, per on passen cada dia milers de persones, tant autòctons com turi

Publicitat
  • Què fer

Contempleu els racons més bells de la ciutat: carrers, façanes, patis, cantonades i cafès que han nascut perquè els admiris. Orgull barceloní! També t'agradarà Art a l'aire lliure a Barcelona Algunes de les millors obres d'art de la ciutat es troben en plena ciutat El més vist 5 coses per fer avui Aprofita el teu temps i troba el que necessites: el millor del dia al teu abast Japonisme. La fascinació per l'art japonès Que consti que en Pere Calders ja ens havia avisat: som víctimes d’una invasió subtil. Jo mateix em vaig criar amb la Heidi i el Marco, escoltava música d’un Walkman Sony i m’afarto de sushi. Qui no ha tingut una Playstation o ha jugat al Super Mario Bros? O rigut amb 'Humor amarillo'? Doncs aquest fenomen ja dura segle i mig, com bé demostra l’exposició 'Japonisme. La fascinació per l’art japonès' al CaixaForum. Tot va començar el 1868, quan, després de segles d’aïllament, el Japó va reobrir els seus ports al comerç internacional. No avançaré esdeveniments, però al carrer de Ferran, per on ara passen la majoria de les manifestacions, hi havia fins a sis botigues de productes japonesos. I a Barcelona, dos museus dedicats a l’art japonès s’anunciaven a les guies turístiques. Hi havia grans col·leccionistes d’art japonès, com Josep Mansana, que va arribar a reunir més de 3.200 obres de gran qualitat.Deia que tot va començar el 1868. París va ser el gran centre comercial de productes japonesos. I Barcelona estava a 24 hores en tren de la capital francesa. Tots els

Arquitectura prop del mar
  • Art

Seguint les recomanacions d'Arxius d'Arquitectura de Catalunya, us proposem una ruta per la millor arquitectura vora el mar Arxius d'Arquitectura de Catalunya va néixer el 2008 fruit de la curiositat de quatre estudiants que van inventariar obres arquitectòniques i d'urbanisme que no constaven al temari de la Facultat d'Arquitectura. Al capdavant d'aquesta tasca quixotesca hi havia Manuel Julià, Aureli Mora, Omar Ornaque i Lucas Sentís, que, ara ja com a arquitectes, continuen engreixant un arxiu que té 2.000 referències d'edificis, obres públiques, projectes paisatgístics, d'interiorisme i de disseny industrial d'arreu de Catalunya. Seguint la seva catalogació exhaustiva –al web presenten les obres amb fotografies, mapes i una memòria que raona els projectes–, ens proposen una ruta per la ciutat. El tret de sortida és una obra d'infraestructures: el Moll de la Fusta, de Manuel Solà Morales, del 1987. "Va ser tot un referent de com obrir la ciutat al mar, integrant infraestructures i serveis", recorden els mosqueters Julià, Mora i Ornaque. Les pèrgoles, 'La cara de Barcelona' de Roy Lichtenstein i el monument a Colom són els referents visuals d'un passeig que ha quedat en segon pla –amagat rere el Maremàgnum–, sota del qual, emfatitzen els arquitectes, transiten les rondes. La segona obra és un espai públic construït a quatre mans: Olga Tarrasó, Jordi Heinrich i d'altres van donar forma al passeig Marítim de la Barceloneta a partir del 1995. L'objectiu er

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat