Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Sant Medir 2020

  • Què fer
Sant Medir
© Carla SampereSant Medir
Publicitat

Time Out diu

Segons la tradició, Sant Medir era un pagès català que va viure a principis del segle IV a la serra de Collserola, a prop del que avui seria Sant Cugat del Vallès, i que va morir degollat pels romans per ajudar suposadament un bisbe. La tradició i el culte al sant es van perdre i oblidar gairebé del tot fins que, a partir del segle XIX, es va començar a recuperar pels veïns de Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi, origen de les celebracions que es fan actualment cada 3 de març.
 
Dimarts, dia de Sant Medir, les diferents Colles de Sant Medir participen en la cercavila pels principals carrers i places dels barris. A Sarrià les entitats i autoritats es troben al migdia a la Plaça del Consell de la Vila. A  la  tarda,  a  partir  de  les  18.30  h,  la  Colla  Nova  de  Sarrià  desfila pels carrers del barri des del Desert de Sarrià fins a la Plaça del Consell de la Vila. La resta de colles es desplacen a Gràcia per dur a terme el seguici del vespre. A Sant Gervasi les  colles participen  a  la  cercavila  pels carrers i les places del barri i també es desplacen cap a Gràcia. Al vespre, es reuneix amb la resta de colles al carrer Sant Salvador per a realitzar la desfilada al barri de Gràcia. Durant el matí a Gràcia les colles participen en la cercavila pels carrers i les places, i partir de les 10 h totes les colles passen per la Plaça de la Vila de Gràcia, per davant de la seu del Districte de Gràcia. La festa de Sant Medir a La Bordeta té lloc una setmana després, el 8 de març, quan es concentren totes les colles en seguici al davant de la Parròquia de Sant Medir preparats per sortir encapçalades per la Colla la Parròquia de Sant Medir i la Orquestra Municipal de la Guàrdia Urbana Muntada.

Generalment, les Colles acostumen a estar formades per cavalls, carruatges i camions, tot això encapçalat per una banda de música que amenitza la festa. Els romeus i romeves llencen caramels i llaminadures a la gent que troben pel camí amb la màxima dolçor possible, però sempre s’ha d’anar ben preparat, amb una bossa que vora el migdia serà plena de sorpreses. Les colles acostumen a buscar els mercats, les places i les escoles, ja que és on es troba més gent esperant el seu pas, però també recorren carrers estrets i avingudes amples, així que toca còrrer per atrapar-los.
 
Al migdia, cap a les 13 hores, totes les colles participen a l’aplec que s’organitza al voltant de l’Ermita de Sant Medir, a la serra de Collserola. Es celebra la diada amb una misa i es fa entrega a les colles de la llaçada commemorativa.
 
Quan cau el sol i com ja és tradició, les nits de Sant Medir es viuen al barri de Gràcia, concretament als carrers Escorial, Sant Salvador i Gran de Gràcia. Les Colles es col·loquen en formació una darrera l’altre des Gran de Gràcia amb Nil Fabra cap enrera. A les 20 h arrenca la cercavila i van desfilant tot baixant encapçalats per la Guàrdia Urbana muntada. La gent espera a les Colles amb ganes de carmels des del carrer. Al finalitzar la cercavila del carrer Gran de Gràcia, al Pla de Nicolás Salmeron es col·loca una tarima on es col·loquen les autoritats municipals i saluden les Colles una per una, sovint intercanviant caramels.


NO T'HO PERDIS: els millors plans per fer al març

Detalls

Adreça
Publicitat
També t'agradarà
També t'agradarà