Dim sum o 'gyoza'?

Origami Gyoza Bar, nou lloc de 'gyoza', vs. els dim sum d'Out of China

Publicitat

Patim una disfunció de cosmopolitisme 'gastro': és més senzill trobar uns nem vietnamites que unes panades mallorquines, a Barcelona. Quina època, aquella en què l'empanada asiàtica fumejant era el moment més exòtic del sopar al xinès. El farcellet llunyà és tendència.

Pioners del dim sum
I ara que tothom treu el seu farcellet, cal trencar un bastonet a favor dels dim sum -la variant xinesa-  d'Out of China. És, potser, el restaurant xinès que fa més temps que prepara els dim sum amb estàndards de qualitat d'alta cuina. Chenqui Wang, propietària, m'explica que "la gràcia del dim sum rau en el fet que es preparin tots manualment. Si no, no hi ha cap diferència amb un ravioli del súper. I nosaltres som dels pocs que ho fem", assegura.

El millor aquí és demanar una selecció variada de sis dim sum: dos de fets a la planxa (wonton i llom amb ceba xinesa); dos, al vapor (porc i anguila fumada), i dos més, fregits (rotlle vegetal i bunyol de gambes). Petites peces presentades amb cura extrema, sabors senzills però delicats. Alto, he dit rotlle i bunyol? Dim sum no vol dir 'farcellet', explica Wang, "sinó que literalment vol dir 'tocar el cor'".
Un dim sum no ha de ser per força un ravioli asiàtic, sinó un plat no gaire abundant. Com, per exemple, potes de pollastre al vapor. És un terme molt genèric. Vaja, com les tapes. "Cal tenir en compte que als catalans ens podria molestar que els estrangers ens identifiquessin exclusivament amb un plat, com la botifarra amb seques", reflexiona Wang.

Una darrera consideració dimsumana: els d'Out of China són molt diferents dels que trobarem en un restaurant xinès per a xinesos. Aquests darrers tenen la pasta més gruixuda, incorporen un farcit menys sofisticat i són molt més grossos. "Però són bons igualment, són l'entrepà xinès i per anar ràpid són fenomenals".

Una planxa per a 'gyoza'
A dalt de tot del carrer de Balmes han obert un bar especialitzat en gyoza, la versió japonesa. I un gerent alemany, Alexander Valkovskiy, em lloa les virtuts d'una planxa específica per a 'gyoza', que permet fregir-ne la base i bullir-los amb aigua i vapor alhora.

No sé apreciar la diferència entre aquestes i les fetes amb wok i tapa. Però les crestes són més que bones, amb farciments abundants i consistents i un bon equilibri de cruixent i vapor. Al migdia disposen d'un menú molt recomanable: per poc més de 10 euros, vuit 'gyoza' -tenen vuit receptes diferents-, una amanida japonesa i una sopa de miso. No, no és la rèplica d'una taverna tradicional d'Edo, però és una oferta de qualitat-preu molt acceptable, sobretot als migdies de la Diagonal més cara.

Més informació

  • Xinesa
  • Eixample
  • preu 2 de 4
Out of China
Out of China

Un xinès amb esperit jove pels qui troben poc cool els xinesos. –R.M

  • Japonesa
  • L'Antiga Esquerra de l'Eixample
  • preu 1 de 4
  • 3 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Origami Gyoza Bar
Origami Gyoza Bar

Aquest restaurant especialitzat en 'gyoza' no passarà a la història per ser la taverna japonesa més autèntica de Barcelona, però el seu producte és més que digne: les crestes són ben bones, amb farciments abundants i consistents i un bon equilibri de cruixent i vapor. Al migdia disposen d’un menú molt recomanable: per poc més de 10 euros, vuit 'gyoza' –tenen vuit receptes diferents–, una amanida japonesa i una sopa de miso. No, no és la rèplica d’una taverna tradicional d’Edo, però és una oferta de qualitat-preu molt raonable.

També t'agradarà

  • Asiàtica
La cuina asiàtica més exòtica
La cuina asiàtica més exòtica

Indochine Ly Leap Un deliri de tapes d'inspiració asiàtica, en què Ly Leap juga virtuosament amb les espècies, els cítrics i les herbes aromàtiques. L'espai és una bogeria: mil metres quadrats de jungla, on les taules són illots en un canal d'aigua, amb peixos i tot. –R.M Dos Palillos Albert Raurich –bullinià de pro– demostra que existeix germanor entre les tapes asiàtiques i espanyoles, i un nivell d'excel·lència de producte i creativitat que els ha valgut la seva primera estrella Michelin. Dos Palillos és una perfecta fusió entre bar Manolo i barra asiàtica d’alta cuina, un lloc que no té ni taules i on, si no tenen temps, no et van abocant el vi. Reflexió: part de l’estrella Michelin sempre premia el servei, i que ells la tinguin encara posa en més valor les seves fenomenals tapes asiàtiques. Koy Shunka El germà bessó del Shunka és l'evolució sofisticada d'aquest; la seva carta, llarguíssima, demana que triem el menú de vuit plats per tenir una perspectiva general del seu excels magisteri del sushi. –M.C Bangkok Cafè Avui m’empeny el dilema. ¿Segur que he d’explicar que hi ha un restaurant tailandès fantàstic al barri de les Corts que molts no coneixen, i que els fans del menjar exòtic consideren una troballa de les proporcions d’Atapuerca? Només accepta comensals de dijous nit a diumenge, i és imprescindible que hi reserveu. Mosquito El Mosquito és la repera de l'exotisme. Elaboren cuina cantonesa excel·lent i, en especial, els famosos farcellets xinesos, els dim sum. En

Restaurants indis i pakistanesos de Barcelona
Restaurants indis i pakistanesos de Barcelona

Curri, espècies, sabors intensos i exòtics...Si us agrada la cuina índia i pakistanesa, en aquest reportatge trobareu els llocs perfectes de la ciutat per tastar-la La cuina de la península de l'Indostan és fascinant. Aromàtica, profunda i estimulant, porta les nostres papil·les a experiències ben allunyades a les acostumades per la tradició culinària mediterrània. Amb 'hits' com el curri i el 'tikka masala' i amb la tècnica del tenduri per bandera, les especialitats de l'Índia i Pakistan tenen molt a oferir als gurmets exploradors de sabors i aromes. Us conviden a descubrir-los a casa nostra. Bembí Bembi és la paraula que utilitzen a Bombay per designar el melic, el nexe d’unió entre la mare i el fill. Ells també són un nexe d’unió entre la cuina índia i Barcelona, i han aconseguit portar un tros d’aquell país a l’asfalt de Consell de Cent. Tranquil i acollidor, aquest restaurant és perfecte per sorprendre la parella amb un menú degustació: una estimulant desfilada de receptes 100% índies amb aires creatius i producte de màxima qualitat. Cada mossegada un viatge en catifa voladora: màgic. Rangoli Restaurant amb vocació d'oferir una panoràmica de l'amplitud gastronòmica de l'Índia. Estan especialitzats en plats fets al tendur, un forn de fang que s'alimenta amb carbó i les espècies es tiren directament sobre les pedres calentes. El rei, esclar, és el pollastre tenduri encara que els que busquin ampliar horitzons haurien de tastar especialitats com el korma, un pollastre negat

Publicitat
  • Asiàtica
Els 50 millors restaurants de Barcelona: cuina asiàtica
Els 50 millors restaurants de Barcelona: cuina asiàtica

Iki El nom d'aquest japonès fa referència a una actitud senzilla, eficaç i elegant però poc ostentosa. I la fan palesa en plats que ajunten Japò amb barcelona, com la tempura de calçots. Els seus 'yakisoba' són fabulosos, i la carta de suhsi és molt extensa i de primera. Indochine Ly Leap Un deliri de tapes d'inspiració asiàtica, en què Ly Leap juga virtuosament amb les espècies, els cítrics i les herbes aromàtiques. L'espai és una bogeria: mil metres quadrats de jungla, on les taules són illots en un canal d'aigua, amb peixos i tot. Koy Shunka El germà bessó del Shunka és l'evolució sofisticada d'aquest; la seva carta, llarguíssima, demana que triem el menú de vuit plats per tenir una perspectiva general del seu excels magisteri del sushi. Yashima El Yashima és un restaurant tradicional de luxe on seureu en taules baixes, com si fóssiu al Japó. També té un cobejat teppan (planxa): el grup de comensals s’hi asseu al voltant, amb el cuiner, i aquest els va oferint allò que cuina al moment. Els preus són alts, però en consonància amb el seu producte i el servei. Un àpat al Yashima és tota una experiència. Kuo El germà de Nomo és més gurmet i íntim. Hi podem trobar una cuina japonesa de nivell que no dubta a picar l'ullet a la cuina catalana –'ngiris' de brie o foie– alhora que innova: tasteu els seus 'ngiris' calents, de salmó flamejat i ja em direu. O un impressionant cranc en tempura amb pebrots del padrón. Bangkok Cafè Avui m’empeny el dilema. ¿Segur que he d’explicar que hi

Pasta asiàtica
Pasta asiàtica

Si hi ha algú que pot fer-li ombra als italians a l'hora de preparar la pasta, sens dubte són els asiàtics. Ja siguin noodles, udon, ramen... la pasta asiàtica no hi té res a envejar als spaghettis, raviolis i macarrons. Aquí teniu 5 locals imprescindibles per deixar la forquilla i agafar els 'palillos'! Reserva a restaurants de cuina asiàtica Udon Quan va néixer l’Udon, ara ja un imperi, la idea d’obrir un japonès que no servís sushi semblava lleugerament kamikaze. El temps ha demostrat que l’Udon no s’equivocava quan va apostar per aquest concepte de slow food fast: una base d’udon (tallarines japoneses) amb diferents acompanyaments i una bona relació qualitat-preu. Ramen Ya-Hiro Aquest establiment especialitzat en ramen (la versió japonesa de la sopa xinesa de fideus fins) té al capdavant de la seva petita sala l’Hiroki Yoshiyuki, reconegut xef acreditat pel seu pas pel Tempura-Ya. La pasta ramen s’elabora artesanalment cada dia i s’acompanya de brou de soja o miso i d’altres. La Vietnamita El primer Vietnamita va obrir a Gràcia fa tres anys i tot just ha vist néixer al Born el seu segon establiment, que serveix uns fabulosos bún. Aquests fideus d’arròs s’acompanyen de diversos ingredients, que varien setmanalment. També hi podem tastar el bún bo, vedella marinada amb citronel·la i soja sobre fideus bún. Iki Tot i que la pasta no és la seva especialitat, la carta de l’elegant Iki ofereix algunes opcions a tenir molt en compte: des del yakisoba i el yakiudon,

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat