Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Plats viscerals: atreviu-vos amb els menuts!

Plats viscerals: atreviu-vos amb els menuts!

Farts de punyetes 'flexiterianes', quinoa i pastissos cuquis? Foteu-vos un bon plat de menuts, veritable arqueologia gastronòmica.

Cervellets de xai
© Maria Dias Cervellets de xai
Per Ricard Martín |
Advertising

Tot i l'onada de 'cuquisme', sucs premsats en fred i menjar saludable que es envaeix, a Barcelona encara podem trobar alguns fenomenals exemples de plats tradicionals fets amb menuts. És la cuina dels nostres pares i avis: bona, barata i substanciosa. Vegeu –i sobretot tasteu– aquests sis platassos menuts i deliciosos, que hom diria que són arqueologia gastronòmica. Però són a la cantonada de casa vostra, amagats rere el menú del dia o al fons de la pissarra. 

Plats no aptes per a pusil·lànimes

Restaurants, Catalana

Can Vilaró: testicles de toro!

icon-location-pin Sant Antoni

Menjars casolans. Ja són pocs els llocs que poden definir-se així, com Can Vilaró. Un històric, un clàssic, obert d'ençà prinicipis de segle, que els pares d'en Sicu Vilaró van agafar l'any 1967. Hi trobareu cuina catalana tel·lúrica, i amagats en un racó de la carta (però sempre presents) plats de menuts que són pura arqueologia gastronòmica: fetge amb ceba, lletons amb mongetes, galtes de be amb all i julivert... I turmes! Què coi són? Contesta, sorneguer, en Sicu: "Collons de toro arrebossadets. Boníssims". Sí, allò que en castellà en diuen criadillas. Algú s'atreveix?

Time Out diu
Portolés
©MariaDias
Restaurants

Portolés: tripa de xai

icon-location-pin Dreta de l'Eixample

Tot el que se serveix al Portolés està escrit en una pissarra. Una oferta àmplia, en què hi trobem primers com un molt bon gaspatxo, una fideuada, uns seitons arrebossats que són dels millorets que podeu tastar per aquí. I entre tanta recepta tel·lúrica no hi poden faltar, esclar, els menuts. Una de les grans especialitats de la casa és la tripa de xai a la catalana, que la cuinera, la Carmen López, prepara com ho feia la seva sogra. Tripa de xai estofada a foc lent, especiada amb farigola i canyella, ben tendre, i que no xaieja. Es serveix amb patates fregides, i és una delícia que quan és a la pissarra desapareix en qüestió de minuts.

Time Out diu
Advertising
Restaurants, Italiana

Xemei: fetge a la veneciana

icon-location-pin El Poble-sec

No és el mateix dir “avui hem sopat en un italià” que “avui hem sopat en un venecià”. Encara hi ha categories! Quan, al Poble-sec va obrir el Xemei, aquest incís es va fer imprescindible. Semblava que per primera vegada algú portés a Barcelona una cuina italiana que no fos pasta pizza. Aquesta impressió, esclar, és falsa, però els germans Colombo es distingeixen per versionar la cuina transalpina amb finesa d'artista i un producte excels. El seu 'hit' visceral indiscutible és el fetge a la veneciana: fetge de vedella passat per la paella amb llorer i ceba melosa, en què el seu suc es barreja amb la polenta d'acompanyament.

Restaurants

Cullera de Boix: arròs amb tripa de bacallà

icon-location-pin Dreta de l'Eixample

La Cullera de Boix no és un restaurant per tirar coets, però presenta una oferta prou satisfactòria, sobretot per als passejants que diumenges o festius circulen pel centre amb molts restaurants tancats. I si hi ha una cosa que fan bé són els arrossos, amb el gra ben escollit i al punt de cocció. Val a dir que la triperia també pot ser marina: un exemple d'això és un clàssic de mar i muntanya que a hores d'ara costa trobar pels llocs, on conviu la melositat de la tripa de bacallà i la de la botifarra negra. Boníssim.

Time Out diu
Advertising
© Maria Dias
Restaurants, Catalana

Chicoa: cervells de xai

icon-location-pin Eixample

Dels establiments clàssics de la ciutat, el Chicoa continua sent una autèntica referència a Barcelona que no ha renunciat mai als cervelles de xai. Que no us facin cap yuyu: van perfectament arrebossats i acompanyats per bastonets d’albergínia. Els cervells es desfan a la boca amb la doble satisfacció d’un arrebossat crocant, gens oliós i de gust mantegós de la matèria primera excel·lentment tractada.

Time Out diu
Restaurants, Peruana

Mochica: cor de vedella

Mochica és un bulliciós i senzill peruà que ofereix cuina 'norteña de la costa', en la qual l’especialitat són els plats de peix i marisc. Però també tenen una carta farcida de plats de carn. A diferència de molts altres restaurants peruans que s'han adaptat al gust local i hi posen entrecot, ells segueixen fent l''anticucho' com ha de ser: una broqueta amb trossos de cor de vedella a la brasa, amanits amb oli, all, sal, vinagre i 'ají panca'. Aquest és el menjar de carrer del Perú.

Time Out diu
Advertising
Restaurants, Mexicana

Oaxaca: 'Chapulines'!

icon-location-pin La Barceloneta

D'acord, sou zombies flexiterians, però no voleu menjar una cosa tant vulgar i humana com el peix (i passeu de la flora intestinal). Doncs feu com el Renfield del film de Coppola (interpretat per Tom Waits): mengeu insectes! Al sublim mexicà Oaxaca us serviran una bona racció de formigues i saltamartins, que afegiran sabor i textura cruixent als fenomenals 'moles' de Joan Bagur.

Advertising