L'Agut és una de les grans fondes de cuina catalana de Barcelona, cuina popular amb esperit d'alta gastronomia (o a l'inrevés). Menjar aquí no és car, però tampoc no és barat. Al migdia hi tenen un menú de 14 euros molt recomanable. Ara bé, si el demaneu a la barra –comodíssima, senyorial–, us sortirà per 11,80 (amb vi i postres, tot excel·lent). Si trieu bé l'angle, fins i tot veureu com el cuiner dona el toc final al vostre plat per la finestra de la cuina. Hi menjareu coses com patates emmascarades amb botifarró, boníssimes, espagueti amb fruits del mar o lluerna al forn fresca, fresca, amb aquell punt exacte del peix que ni és babós ni es trenca. Tot amb una matèria primera bona, bona, i un classicisme de lloc d'alta volada molt difícil de trobar en un menú de migdia.
Més o menys tots tenim clares les nostres bones adreces per menjar, però hi ha petits misteris més enllà de la superfície que val la pena descobrir. No intentem emular Iker Jiménez o donar-vos l'exclusiva del segle, però sí assenyalar algunes petites notes a peu de pàgina de certs llocs que us poden donar una sorpresa molt agradable.