Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Equipaments culturals de la Costa Daurada

Auditoris, monestirs, teatres, museus i els centres imprescindibles dels pobles i comarques de la Costa Daurada

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

Costa Daurada - Priorat

Pintures rupestres de Capçanes
 • Llocs d'interès
 • Visites turístiques
Capçanes s’ha convertit en la nova capital rupestre del país després de la troballa d’una concentració de pintures prehistòriques, entre els quals hi ha un mural únic de 27 figures que representen una matança o un sacrifici humà. L’escena forma part de la troballa de pintures rupestres més grans dels últims 35 anys. El conjunt de pintures rupestres està format per una vintena de conjunts pictòrics, que representen més de 150 figures humanes, i d’animals, entre els quals hi ha un gran toro de 54 centímetres, un dels més grans documentats fins avui. Una altra de les singularitats que s’han descobert i que atorguen un pes específic a la zona de Capçanes, són tres gravats al sostre que representen tres cérvols. L’Ajuntament de Capçanes treballa conjuntament amb la secció d’Informació i Estudis del Servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya en les tasques d’adequació de l’espai de les visites i per la rebuda de visitants. Actualment es fan visites guiades tots els primers dissabtes de mes.
Centre d'Interpretació de l'Oli
 • Què fer
 • Activitats gastronòmiques
El Centre d'Interpretació de l'Oli i de les Economies Productives de Montsant disposa de dues plantes: en la planta superior, que és la d’entrada i punt d’atenció al visitant, l’usuari pot veure una rentadora d’olives en funcionament així com una rèplica d’una cuina tradicional. En aquesta sala es projecta l’audiovisual: “Els fruits de la terra”, destinat a donar a conèixer el Parc Natural de Montsant i les activitats econòmiques que s’hi desenvolupen. La planta baixa, a partir d’una ambientació museogràfica i restauració de les peces que hi havia, permet recorre les diferents parts del procés d’obtenció de l’oli a partir d’un itinerari autoguiat que s’acompanya d’un tríptic. Aquí hi trobareu la mòlta i la premsa de les olives, les bassetes de decantació, la conservació en trulls, la pesada, l’espai del moliner, el costum de la rosta i el sistema de transport de l’oli un cop elaborat.
Publicitat
Cartoixa d'Escaladei
 • Llocs d'interès
 • Llocs i edificis històrics
En un paratge únic trobem la primera cartoixa de tota la Península Ibèrica, la d'Escaladei (s.XII), una visita obligada si us acosteu al Priorat. D'acord, gran part de la construcció són avui ruïnes, però us en podreu fer a la idea de l'envergadura d'aquest lloc, amb les restes dels seus tres claustres, un de completament restaurat, l'església, el refectori, un cela reconstruïda amb tot detall... I aprofiteu abans o després per a descobrir també els seus entorns.
Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat
 • Museus i institucions
El Priorat l'associem amb les vinyes i el vi i potser també amb l'oli. Però hi ha hagut altres formes de guanyar-se la vida en aquesta singular comarca, com ara treballant en les mines de Bellmunt, d'on s'extreia la galena per a obtenir-ne plom. Van estar en funcionament fins al 1972, i, de les seves vint plantes subterrànies, avui en podem visitar una, a 35 metres de profunditat.    

Baix Camp

Centre d'Interpretació dels Fruits del Paisatge
 • Museus i institucions
 • Història
El trobem a l'antic edifici i molí de la Cooperativa de Riudecanyes, i hi podem conèixer històries i tradicions de les terres un xic apartades del mar de la Costa Daurada, en especial les del Baix Camp. A través d'audiovisuals, plafons i jocs interactius ens endinsem als paisatges d'interior i als productes que donen aquests terrenys.
Castell Monestir d'Escornalbou
 • Què fer
 • Espais per a celebracions
Un castell si més no peculiar, de l'època en què la burgesia benestant adquiria edificis històrics i els adaptava al seu gust per a fer-ne la seva residència. Eduard Toda rehabilità un monestir fundat l'any 1153, amb excel·lents panoràmiques sobre la comarca. Així, Sant Miquel d'Escornalbou és meitat un luxós habitatge senyorial de principis de segle XX, meitat restes d'un edifici religiós remarcable en els seus temps.
Publicitat
Centre d'Interpretació de les Muntanyes de Prades
 • Museus i institucions
 • Història
A través de mitjans audiovisuals i d'un recorregut museogràfic basat en diversos mòduls interactius que proposen un joc amb els sentits, el visitant va descobrint les característiques de l'espai natural i cultural de les muntanyes de Prades.

Calafell

Castell de la Santa Creu de Calafell
 • Llocs d'interès
 • Llocs i edificis històrics
Dotat d'una magnífica panoràmica damunt les planes de Calafell, arribareu dat del turó per carrers estrets de regust medieval. El turó fou encastellat al segle XII per a la conquesta i repoblació del territori enfront dels musulmans. Al seu recer hi va créixer el nucli de Calafell. Hi veureu les restes de la necròpolis medieval, amb tombes excavades a la roca. Damunt l'església hi ha el comunidor, edifici quadrat i obert als quatre vents que era destinat a allunyar les tempestes i els dimonis i a beneir el terme. Les muralles del castell deixen veure encara les espitlleres per a bombardes.
La Confraria, centre d’interpretació del Calafell pescador
 • Llocs d'interès
 • Visites turístiques

L’edifici de l’antiga confraria de pescadors, l’emblemàtic Pes, ha esdevingut, des del mes de juny de 2016, un centre d’interpretació del Calafell pescador que explica una part del passat col·lectiu, de la història més recent del barri marítim. Un espai creat per mantenir viu el llegat de la platja “amb més fusta” del litoral català, tal com la descrivia l’escriptor Carlos Barral. Conèixer com vivia i s’estructurava la seva comunitat: la relació entre patrons i remitgers, les feines de mar i les de terra, les seves expressions socials i culturals, en definitiva, una forma de vida que ens transporta al segle passat.

Publicitat
Ciutadella Ibèrica de Calafell
 • Llocs d'interès

Singular equipament, ja que a pocs indrets podreu passejar-vos entre la reconstrucció 'in situ' d'un poblat iber. Els arqueòlegs han reproduït, seguint rigorosos estudis, les muralles, els carrers i les cases que hi devia haver entre els segles VI i I aC.

Museu Casa Barral
 • Museus i institucions
 • Història
Casa de l'escriptor i editor Carlos Barral i una de les poques "botigues" de pescadors que queden al municipi. El centre té per objectiu recuperar i difondre les tradicions i costums de la comunitat marinera de Calafell, i també donar a conèixer l'obra literària i editorial de Barral.

Cambrils

Vil·la Romana de la Llosa
 • Llocs d'interès

Es tracta d'un jaciment obert al públic que presenta les restes conservades d'una vil·la de l'entorn immediat de Tarraco habitada entre els segles I aC i VI dC. L'edifici és catalogat Bé Cultural d'Interès Local.

Torre de l'Ermita
 • Museus i institucions

La Torre de l’Ermita és una torre de defensa d’origen medieval que es pot visitar fins al seu coronament després de pujar més de 80 escales. La vista de Cambrils des de la seva part superior, és molt recomanable. Al seu interior hi podreu visitar tot l’any l’exposició permanent “Un lloc anomenat Cambrils”, a més de diverses exposicions temporals que hi organitza el Centre d’Estudis Cambrilencs. L’edifici és catalogat Bé Cultural d’Interès Nacional.

Publicitat
Torre del Port
 • Llocs d'interès

La Torre del Port o també anomenada Torre dels Moros, és una antiga torre de guaita de defensa de la costa alçada al segle XVII. La seva ubicació al mig del port, l’ha convertit en un dels edificis més coneguts de Cambrils, ja que des de l’aparició del turisme sempre s’ha lligat amb la imatge que es vol projectar del municipi. L’edifici és catalogat Bé Cultural d’Interès Nacional i s’obre de forma intermitent amb exposicions temporals.

 • Museus i institucions

El Molí de les Tres Eres és un antic molí fariner hidràulic, avui seu principal del Museu d'Història de Cambrils. Hi podreu visitar tot l’any les exposicions permanents “Cambrils: els orígens”, dedicada a l’arqueologia i “El Molí de les Tres Eres: testimoni viu del passat”, on s’explica l’originària utilització de l’edifici. A més, les exposicions temporals i conferències també hi són habituals. L’edifici és catalogat Bé Local d’Interès Cultural.

L’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors

Ca la Torre
 • Llocs d'interès
Just al costat de l'església i de l'Ajuntament de Vandellòs, Ca la Torre és una casa pairal que pren el nom per la seva torre de defensa, de l'Edat Mitjana. Declarada Bé Cultural d'Interès Nacional, avui és centre cultural i acull diversos serveis pel municipi.
Museu de l'oli
 • Llocs d'interès
Antic molí rehabilitat, restaurat i reconvertit en un centre d'interpretació dedicat a l'oli. Museografia moderna que convida el visitant a descobrir i explorar el món de l'or líquid a través de la maquinària original i coneixent el testimoni d'alguns dels moliners que hi van treballar.

Reus

Gaudí Centre Reus
 • Museus i institucions
 • Història
Antoni Gaudí no té cap edifici amb la seva signatura a Reus, però l'arquitecte és ben present a la ciutat. I si no aneu a la concorreguda plaça del Mercadal i entreu al Gaudí Centre Reus, l'únic centre d'interpretació sobre la vida i l'obra del geni. Dotat amb la darrera tecnologia audiovisual i amb un munt d'espectaculars maquetes de les construccions gaudinianes, la visita és tota una experiència per als sentits.
Institut Pere Mata
 • Llocs d'interès
Obra de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner, aquest hospital psiquiàtric, considerat una de les joies del Modernisme europeu, està ubicat a uns 10 minuts en cotxe des del centre de Reus. Imprescindible la visita al magnífic "Pavelló dels Distingits", l'únic de tot el conjunt dedicat a visites turístiques i actes culturals, que conserva intacta tota la seva espectacular decoració original (vitralls, ceràmica, mosaics, mobiliari...). La visita és lliure, i té una durada aproximada de 40 minuts.
Publicitat
Museu de Reus
 • Museus i institucions
 • Art i disseny

La planta baixa del museu acull exposicions temporals. A la planta superior s'hi exposa de manera permanent un important fons arqueològic amb peces des de la prehistòria fins a l'edat moderna.

Centre de la Imatge Mas Iglesias
 • Museus i institucions
Equipament dedicat a la preservació, estudi i difusió del patrimoni visual, tant documental com artístic. Paral·lelament, des de Mas Iglesias es coordina des de l'any 2007 el festival Memorimage, festival internacional de pel·lícules amb imatges d'arxiu.

Ruta del Cister

Torre de la Mixarda
 • Llocs d'interès

Torre de guaita de planta circular i de 10 metres d'alçada i 6 de diàmetre, es va construir entre els segles XVI i XVII. Es pot visitar el seu interior, on hi trobem un centre d'interpretació de les torres de guaita. Declarada Bé Cultural d'Interès Nacional. Per arribar-hi, des de Figuerola del Camp agafar el camí en direcció a Valls, i seguir unes banderoles verdes.

Conjunt medieval de Conesa
 • Llocs d'interès

El nucli històric de Conesa està declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, i només hi podreu accedir a través del portal de Santa Maria o el de Sant Antoni, del segle XIV. Carrers per passejar-hi tranquil·lament mentre es van veient restes de la muralla, de torres, o l'església parroquial de l'Assumpció. Per a visites guiades cal fer reserva prèvia trucant al telèfon 626 900 520.

Publicitat
Monestir de Santa Maria de Vallbona
 • Què fer
 • Espais per a celebracions
És el cenobi cistercenc femení més important de Catalunya. Compta amb 850 anys d'història i avui segueix habitat per una comunitat de monges. D'aspecte més humil que els de Poblet i Santes Creus, la visita i el desplaçar-s'hi val també en aquest cas la pena i així poder conèixer, entre altres dependències, l'auster però bell claustre, la despullada sala capitular, i l'església d'una sola nau, a més a més d'un arxiu ric en documents històrics.
Centre d’interpretació del tèxtil i Museu Agrícola La Fàbrica
 • Què fer
 • Centres culturals
La Fàbrica era un complex industrial que engloba la fàbrica, la xemeneia, la casa, la bassa, i els terrenys de la fàbrica tèxtil Martí, Llopart i Trenchs, fundada al Pla l’any 1916, i que va donar feina a moltes persones del poble i dels voltants. Destaquen els elements modernistes i la bassa, que sorprèn per les grans seves dimensions. En l'actualitat una de les naus acull el Museu Agrícola, i també hi trobareu el Centre d’Interpretació del tèxtil, amb tres telers centenaris, una taula interactiva i un vídeo promocional. Per visitar-lo, poseu-vos en contacte amb l'Ajuntament a través del telèfon 977 630 006.
Publicitat
Visites Guiades de Santa Coloma de Queralt
 • Què fer
 • Rutes i passejades
A Santa Coloma de Queralt podeu fer tres tipus de visites guiades: La Ruta monumental i històrica, la Ruta del Segle XIX i la Ruta monumental amb cançons i llengües medievals: gregorià, occità, castellà antic, sefardita... Des de l’Oficina de Turisme de Santa Coloma de Queralt s’organitzen al llarg de tot l’any aquestes visites guiades per conèixer els indrets més interessants de la vila. Per més informació i reserves heu de contactar amb l’oficina de turisme.
Museu del Torró i la Xocolata d'Agramunt
 • Llocs d'interès
Un recorregut a través de la història que us portarà a descobrir els orígens i l'elaboració del torró i la xocolata, i la trajectòria de l'empresa Torrons Vicens, a través d'imatges, sons i olors. Afegir que al voltant del 12 d'octubre se celebra a Agramunt la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra.
Publicitat
 • Museus i institucions
 • Història natural
El Museu de la Vida Rural, a l'Espluga de Francolí, comprèn totes les característiques de la vida tradicional a les viles i pobles de Catalunya, fent especial esment a la pagesia com a element primordialment destacat del món rural. Conté un variat fons de peces en exposició permanent relacionades amb la vida tradicional, la cultura, la pagesia, les arts i oficis artesanals. Les col·leccions es troben dividides en diverses seccions instal·lades museogràficament per recórrer a través del temps i fins a l'actualitat el coneixement del món rural català.
 • Museus i institucions
 • Ciència i tecnologia

Un passeig i un salt en el temps per la fàbrica de Cal Trepat, la principal productora de maquinària agrícola de tot l'Estat espanyol durant el segon terç del segle XIX. El museu forma part de la Xarxa de Museus de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.

Publicitat
Conjunt medieval de Guimerà
 • Llocs d'interès
Poble amb encant i amb un conjunt històric de gran valor, catalogat com a Conjunt Historicoartístic per la Generalitat de Catalunya, Guimerà manté els seus carrers d'estructura plenament medieval, en constant pujada fins a l'església de Santa Maria i al que queda del castell, des d'on es pot gaudir d'unes magnífiques vistes. Durant el mes d'agost s'hi organitza un mercat medieval amb un decorat natural privilegiat.

Salou

 • Museus i institucions
 • Art i disseny
De la primera meitat del segle XVI, Torre Vella presenta el seu aspecte original exterior, mentre que l'interior ha anat sofrint modificacions i, junt l'edificació annexa, avui és centre cultural dedicat a exposicions d'art i també acull el Museu de l'Esmalt Contemporani.
Publicitat
 • Llocs d'interès
Conjunt d'edificacions fetes inicialment per a un pessebre monumental, i que es van mantenir en peu i avui s'hi poden contemplar, a més a més de les construccions, eines rurals o animals domèstics i de cria. En total més de cinc mil metres quadrats. Recentment s'ha inclòs zona de jocs infantils, i en els mesos d'estiu acull un mercat d'artesania, mentre que a l'hivern hi trobem la instal·lació del pessebre vivent.

Costa Daurada - Tarragonés

 • Què fer
Localitzada a Constantí, a 6 quilòmetres de Tarragona, és un monument clau de l'art paleocristià. En una de les seves estances, conservada en la seva totalitat, es pot contemplar el mosaic de cúpula de temàtica cristiana més antic del món romà. S'hi duen a terme visites guiades i també activitats per als més petits. La Vil·la està declarada Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO.
Can Bofill
 • Llocs d'interès
Antic xalet envoltat de palmeres i situat al final del passeig Marítim de Torredembarra, va ser construït a principis del segle XX per uns estiuejants a la població, i actualment és la seu de gestió de l'Espai d'Interès Natural dels Muntanyans.
Publicitat
Amfiteatre romà
 • Què fer
 • Espais per a celebracions
Possiblement la imatge més coneguda de Tarragona, la del seu amfiteatre arran de mar. De forma oval i amb grades excavades a la roca, en aquest espai hi tenien lloc les lluites de gladiadors, entre ells o contra feres, i també execucions públiques. Extingit l'Imperi Romà, el segle VI s'hi edificà una basílica visigòtica, i més endavant una església medieval.
Catedral i Museu Diocesà de Tarragona
 • Què fer
 • Espais per a celebracions
La Catedral, dedicada a Santa Tecla, s'alça en el punt més alt de la ciutat, i es va consagrar l'any 1331. Mereix una visita, i conèixer així també el seu claustre, un conjunt arquitectònic i escultòric excepcional a cavall dels segles XII i XIII. Pel que fa al Museu Diocesà, en destaca la col·lecció de tapissos.
Publicitat
Museu Nacional Arqueològic de Tarragona
 • Museus i institucions
 • Art i disseny
És el museu més antic de Catalunya en la seva especialitat, i actualment el centre més important per a la recuperació, conservació, investigació i difusió del patrimoni procedent de la ciutat romana de Tarraco i la seva àrea d'influència. S'hi poden veure multitud de peces d'època romana, i especialment valorats i coneguts són els mosaics. També formen part del MNAT altres espais com la vil·la romana dels Munts i la de Centcelles.
Pretori i Circ Romà
 • Què fer
 • Espais per a celebracions
Visita a dos dels elements més importants que es conserven de l'època romana. Per un costat el circ, alçat al segle I dC i que es calcula tenia capacitat per a uns 30.000 espectadors. Una part important resta sota de diversos carrers de la ciutat, però una altra part és ben visible. Està connectat per passadissos subterranis amb el Pretori, torre que allotjava les escales que permetien el pas de la ciutat baixa fins al fòrum provincial, i que al segle XVI es va convertir en palau dels reis de la Corona d'Aragó.

El Vendrell i Coma-ruga

Casa Museu Àngel Guimerà
 • Museus i institucions
Visita a la casa en la que Àngel Guimerà, autor d’obres tan cèlebres i representades com Terra Baixa o Mar i Cel, va iniciar la seva activitat poètica, per triomfar anys més tard en el món teatral com a dramaturg.
Fundació Apel·les Fenosa
 • Llocs d'interès
Ubicada a la residència i estudi d’estiu de l’artista, un edifici del segle XVI restaurat i amb un bell jardí mediterrani, al museu de la Fundació s’hi mostra una important col·lecció d’escultures originals en terracota i en guix, així com una selecció de bronzes monumentals.
Publicitat
Museu Pau Casals
 • Museus i institucions
 • Història
La casa prop del mar en què el músic Pau Casals descansava de les seves gires és avui un museu on poder conèixer a fons la trajectòria del mestre, a més a més de poder passejar pels jardins, la galeria d'escultures o la sala de música d'aquest edifici reformat per l'arquitecte Antoni Puig i Gairalt als anys 30 del segle passat.
Casa nadiua de Pau Casals
 • Llocs d'interès
 • Llocs i edificis històrics
Al centre del Vendrell es pot visitar la casa on va néixer i viure al llarg de la seva infància i joventut el músic Pau Casals. És una casa humil amb mobiliari de finals del segle XIX i principis del XX i, a través de la visita guiada, coneixerem la part humana del violoncel·lista, els seus orígens però també com es va rebre al seu municipi la notícia de la seva mort.
Publicitat
Museu Deu
 • Museus i institucions
 • Art i disseny
Una de les col·leccions d'art més importants que es poden visitar al nostre país, gràcies a la donació del notari Antoni Deu. És excepcional la sala de les catifes, a la planta baixa, però també les dues plantes superiors tenen peces de gran valor, tant de pintura com d'escultura, i elements d'orfebreria i de vidre bufat.

Vila-seca i la Pineda Platja

Castell de Vila-seca
 • Llocs d'interès
Situat al nord de Vila-seca, el castell és d'aspecte neomedieval i l'Ajuntament el va adquirir encara no fa una dècada. En destaca la Torre dels Olzina, es creu que d'origen romà. La torre és de planta quadrangular i disposa d'un perímetre interior de 5,10 x 4,25 m. i els seus murs exteriors estan construïts amb grans carreus, amb un gruix de gairebé dos metres. A l'edifici s'hi fan alguns actes que permeten visitar l'interior, ja que habitualment no està obert al públic.
Auditori Josep Carreras
 • Música
 • Espais musicals
Annex al Conservatori de Música hi ha aquest auditori que porta el nom del popular tenor català, que acull en el decurs de l'any tota classe de concerts, ja sigui de música clàssica o de música popular. Excepcionalment també acull altres espectacles o bé convencions i simpòsiums.

Mont-roig del Camp i Miami Platja

Centre Miró
 • Museus i institucions
Tot un homenatge a un visitant il·lustre, un centre d'interpretació sobre Joan Miró i la seva obra, i en un espai si més no original: l'església vella de Mont-roig del Camp. Hi trobareu des de reproduccions de facsímils de quadres de Miró relacionats amb la població fins a vídeos que ens acosten a la seva producció pictòrica però sobretot a les seves vivències a Mont-roig.
Museu de l'oli Solé
 • Museus i institucions
 • Història
Un racó on gaudir del món de l'oli a través de màquines, eines i utensilis que feien servir els nostres avantpassats per acabar tenint el preuat líquid.

Més informació de la Costa Daurada

Restaurants
 • Viatge

Una selecció de Time Out Barcelona dels restaurants i bars més recomanables per fer una escapada gastronòmica i tastar les especialitats de la Costa Daurada

Allotjaments
 • Viatge

Hotels, pensions, fondes, cases rurals i càmpings per organitzar una escapada perfecta als pobles i comarques de la Costa Daurada

Publicitat
Recomanat
  També t'agradarà
  També t'agradarà
  Publicitat