Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Girona icon-chevron-right La millor cuina creativa

La millor cuina creativa

Els 20 restaurants on s'elaboren els plats més originals de Girona i la Costa Brava

Plat Celler de Can Roca
Plat Celler de Can Roca
Per Dúnia Riera i Albert Riera |
Advertising

Imaginació, noves experiències, cultura gastronòmica i innovació. Són les bases de la cuina creativa. Han passat uns quants anys des de que Ferran Adrià va utilitzar el terme per definir la seva cuina, però aquesta manera de fer continua essent un dels grans protagonistes dels fogons gironins. Fem una ruta pels 20 millors restaurants de cuina creativa de Girona i la Costa Brava. 

11
Caneló de tonyina amb sabors mediterranis
Francesc Guillamet
Restaurants, Cuina creativa

Compartir Cadaqués

icon-location-pin Alt Empordà

Modernitzar el pica-pica i convertir-lo en tota una experiència gastronòmica. Aquest és el propòsit del Compartir. Amb els amics o amb la família, l’important és gaudir dels platets de la cuina més moderna i de la més tradicional en bona companyia, en un ambient distès i al privilegiat entorn Cadaqués. Des d’una amanida de tomàquets confitats amb crema de parmesà i gelatina de llimona al caneló de tonyina amb gustos mediterranis, un dels plats més característics del restaurant. De postres, els bombons líquids de xocolata amb sorbet de grosella negra o el pastís de formatge amb sorbet de cireres. Compartim?

12
Turbot brasa
Restaurants, Cuina creativa

Els Tinars

icon-location-pin Est

Des d’una masia situada al peu de les Gavarres, els germans Gascons assumien el repte de posar al dia la cuina catalana elaborada amb productes de proximitat i de temporada. Tasteu el llobregant blau (llamàntol), cuinat amb ingredients tan singulars com el tomàquet, l’alvocat o el fonoll, juntament amb cítrics i una maionesa de coral –la massa que té al cap–. Us adonareu que el repte està més que superat! De fet, una estrella Michelin els abona des de 2008. Però si encara no esteu prou convençuts, observeu la combinació de la tòfona negra i la salsa de mantega amb els nyoquis melosos de patata. A les carns, admirareu l’actualització que fan del típic entrecot a partir de bou gallec a la brasa de carbó, polenta, carxofes i cebetes. DÚNIA

Advertising
13
Massana
Restaurants, Cuina creativa

Massana

icon-location-pin Eixample

Una idea, un plat. Així neix la cuina creativa al Massana, de la mà dels ingredients de temporada de més qualitat, vinguin d’on vinguin, però que permetin plasmar el concepte que es vol transmetre. Tota una declaració d’intencions mereixedora d’una estrella Michelin des del 2007. A la carta, un bon tractament de les matèries primeres, domini de les coccions i picades d’ullet a la cuina japonesa o de l’orient, de tant en tant. Salmó semicurat fumat al moment i salsa 'ponzu', 'gyoza' de perdiu a la col, anguila lacada sobre cansalada i amanida d’encurtits i, a les postres, 'yuzu' i cogombre en textures i aromes de menta fresca. Deixeu-vos seduir per les idees Massana!

14
Nu
Restaurants, Cuina creativa

Nu

icon-location-pin Centre

Nu versus Massana o Massana versus Nu. El Nu és el rock’n’roll mentre que el Massana és tradició. Tots dos restaurants gironins formen un binomi gastronòmic exquisit, cadascú amb la seva singularitat. El Nu opta per la fusió de la cuina meditarrània amb la del sud-est asiàtic. Diuen que fan cuina urbana (nou concepte a tenir en compte?): ràpida, ben elaborada i bona. Què en pot sortir d’aquesta combinació? Una carta molt especialitzada en plats crus i frescos, d’aquí ve el terme nu. Coriandres, juliverts, peixos del dia… mesclats amb creativitat. Parlen també de cuina transparent, sense floritures innecessàries: ceviche de corball, steak tartar, llagostins amb shiso verd i maionesa d’all negre, tagliata de bou a la brasa, tataki de tonyina lacat amb fruites vermelles i gel de coco… Let’s rock’n’roll!

Advertising
15
Restaurants, Catalana

El Roser 2

Com en molts altres casos de restaurants familiars, el Roser 2 és un bon exemple de com la il·lusió i la formació acadèmica d’una segona o tercera generació converteix un restaurant de cuina marinera tradicional en alguna cosa més de valor afegit a través dels camins de la creativitat i la sofisticació, sense abandonar mai la base i la devoció cap a la matèria primera de qualitat i de proximitat. El restaurant, emblema de l’oferta gastronòmica de l’Escala i ubicat arran de costa amb privilegiades vistes de la Badia de Roses des de les taules, està dirigit de manera bicèfala pels germans Jordi i Rafael Sabadí des del 2005. El primer és l’amo i senyor dels fogons, on hi cou una cuina marinera i empordanesa, sensible a cada estació de l’any, però també posada al dia amb tocs moderns i d’autor. En tots els plats és primordial el bon producte, i especialment en el cas del peix i el marisc que, sempre que es pot, prové de les barques dels pescadors de l’Escala o Roses. El segon germà és el cap de sala i, sobretot, el somelier del restaurant. En Rafael pot presumir d’una extensa i premiada carta de vins amb més de 600 referències, que són un resum de les millors zones vinícoles del món, sempre amb especial protagonisme dels vins de la DO Empordà.

16
Bombons de fomatge
Restaurants, Cuina creativa

Cúrcuma

icon-location-pin Centre

En un raconet amagadet del Barri Vell gironí, a tocar de l’ajuntament, el Cúrcuma prepara platets creatius per als que cerquen compartir un sopar en la intimitat i la més absoluta tranquil·litat. Aconsellen triar-ne 7 o 8 entre dues persones i acompanyar-ho d’un bon vi de la carta, amb més de 50 referències, principalment de la DO Empordà, però també d’altres zones vinícoles. El bacallà Antònia Font posa el punt de ritme a la calma del Cúrcuma. Amb aquest nom, queda clar que porta sobrassada, no? El couen a baixa temperatura amb ceba caramelitzada i hi posen un punt de mel. Sorprenent el caneló de ceps amb mantega d’herbes i els dumplings de confit d’ànec i poma o d’espinacs amb formatge blau. Afegiu-hi dos clàssics imprescindibles: les braves amb salsa casolana i les croquetes XL de rostit i cúrcuma. Els migdies laborables tenen un menú senzill però molt elaborat amb productes de temporada i de proximitat.

Time Out diu
Advertising
17
Antaviana
Restaurants, Catalana

Antaviana

icon-location-pin Alt Empordà

A l’Antaviana fan cuina de km0. Ostenten el distintiu Slow Food Catalunya, que acredita que fan servir aliments de qualitat, justos i de proximitat. Bo, net i just. Són les premisses que tenen en compte a l’hora d’escollir els productes de la seva carta. Compren a pagesos de la zona i el peix, ve de la costa empordanesa. L’Antaviana és ideal per anar-hi a sopar i compartir unes quantes de les seves mitges racions entre amics. Si hi ha més gana, complementeu-ho amb un plat principal, com ara el carpaccio de foie gras, un clàssic que mantenen des de fa anys, les cocotxes de bacallà al pil-pil o els peus de porc desossats farcits amb cep i botifarra negra. Tenen una celler amb 230 referències, majoritàriament de vins de l’Empordà i d’altres DO catalanes, però també d’emergents com Cadis o Méntrida. Al migdia fan menú a un preu força ajustat.

18
El Motel
Restaurants, Catalana

El Motel

icon-location-pin Alt Empordà

Per parlar del Motel s'han d’activar les majúscules. És un dels grans de l’Empordà. De fet, diuen que és aquí on neix la modernitat de la cuina catalana, de la mà de Josep Mercader, cuiner i fundador de l’Hotel Empordà, la seu del Motel. Mercader va renovar la cuina tradicional catalana i empordanesa inspirant-se en la 'nouvelle cuisine'. Plats que avui en dia es consideren del receptari tradicional són, de fet, creacions seves, com l'amanida de faves amb menta, la sopa de farigola o els naps amb formatge blau, que encara es mantenen a la carta. Jaume Subirós, xef actual i gendre de Mercader, ha mantingut aquesta tradició i treballa amb producte de mercat i de temporada seguint les regles de la modernització de la cuina catalana.

Advertising
19
Restaurant Coordenades
Restaurants

Coordenades

icon-location-pin Girona

La cuina del Coordenades desprèn el surrealisme més característic de Dalí. Evoca els famosos ous i també els rellotges tous, recreats amb mel, taronja, espècies, xocolata, sèsam i col llombarda. El Coordenades és dels pocs restaurants de Figueres que practiquen la gastronomia molecular que abandera Ferran Adrià. El xef Xavier Quera ha passat pels fogons del Bulli, on va aprendre a aplicar escumes, aires, esferificacions i gelatines a les seves creacions. En surten plats tan avantguardistes com la terrina de fetge d’ànec amb caviar de garnatxa de l’Empordà i coca de vidre torrada, o una reinvenció del mar i muntanya com el carpaccio de gamba vermella farcit de crema de botifarra amb sopa de pescador i aire de mar (obtingut a partir d’aigua de mar i fonoll). Entre les carns, destaca el garrí cuit a baixa temperatura amb chutney de fruites i, a les postres, l’esponja de cheese cake amb fruites vermelles i panses.

20
Els Brancs
Restaurants, Cuina creativa

Els Brancs

icon-location-pin Alt Empordà

Amb la fi d’el Bulli a la cala Montjoi, els Brancs assegura la presència d’almenys una estrella Michelin a Roses. El restaurant va tenir un punt d’inflexió el 2012 quan, per sorpresa i emoció dels mateixos directors i equip de cuina, va aconseguir la primera gran condecoració dins del món de la gastronomia. Als fogons hi trobem el xef granadí Javier Cabrera, format amb grans cuiners com ara Ferran Adrià i Joan Roca, i també al restaurant Arzumendi. La seva és una cuina catalana d’autor, creativa, que es basa en els productes més propers de la zona i reconverteix els plats més coneguts buscant l’excel·lència en cada detall aplicant les tècniques més actuals. Podreu escollir entre un menú 'Experiències' complet o un menú degustació més econòmic que va variant contínuament. Plats com l’arròs melós amb gambes de Roses, el garrí confitat, els raviolis d'alfàbrega i verdures o la botifarra de llamàntol amb mongetes del ganxet, poden emocionar els paladars més capritxosos. Si no fa fred, la millor decisió és intentar agafar taula a la terrassa. El restaurant agafa el nom dels esculls ancorats just al seu davant, sota un petit penya-segat que mor a la platja del Bonifaci. Un entorn idíl·lic dins la Badia de Roses.

Advertising