Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Els 9 millors colmados de Barcelona

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

Colmado Casa Buendía
Foto: Irene Fernandez Colmado Casa Buendía

Els 9 millors colmados de Barcelona

9 botigues de queviures amb ànima que ens omplen el rebost amb productes extraordinaris

Per Naila Tahbub
Advertising

Queviures, colonials, ultramarins, drogueries, bodegues, xarcuteries, mantequeries i així fins a omplir un parell de línies més. Totes aquestes paraules es fan servir per anomenar un ventall de tipologies diverses que va des de la botigueta de barri on trobar una mica de tot fins al celler on comprar vi a granel, fruita seca i alguna llauna. El verb castellà ‘colmar’ (vessar) dona nom i conceptualitza aquest tipus de botigues que tenen el seu origen a les drogueries de Ciutat Vella, que oferien cacau, café, vainilla i tota mena de productes d'ultramar.

Al llarg d’aquest reportatge veurem com les característiques d’aquests establiments –qualitat, tracte, proximitat– s’entrellacen creant més confluències que diferències en botigues que són úniques en la seva espècie. Reivindiquem els colmados i ho fem per molts motius: per la seva bellesa (en contingut i continent), per la seva història arrelada a la ciutat i per la seva proximitat. Veniu?

NO T'HO PERDIS: les botigues més boniques de Barcelona

Colmado Múrria
Colmado Múrria
Foto: Irene Fernandez

1. Colmado Múrria

Botigues Botiga especialitzada en menjar i begudes Dreta de l'Eixample

Fundat el 1898 i situat al número 85 de Roger de Llúria, aquest carismàtic establiment es coneix per la seva façana i per la seva cartelleria modernista, signada per artistes de primer ordre. “Una mostra del primer màrqueting contemporani gastronòmic”, segons l’experta en aquests establiments, Inés Butrón.

Tierra Trágame
Tierra Trágame
Foto: Irene Fernandez

2. Tierra Trágame

Botigues Botiga especialitzada en menjar i begudes Eixample

Un clar exemple que, a l’hora d’adaptar-se als nous temps, aquests establiments adopten models de negoci heterogenis i cada cop més especialitzats. Tierra Trágame neix com a distribuïdor de productors petits i difícils de trobar per a l’hostaleria i hoteleria a escala mundial. Però, a més a més, al seu magatzem amagat en un tranquil passatge al costat del passeig de Sant Joan, tothom qui ho vulgui pot comprar i degustar aquest mateix producte de qualitat i especialitat.

Advertising

3. Bodega Buenavista

Botigues Botiga especialitzada en menjar i begudes Gràcia

Local de vins petit i acollidor al sud del barri de Gràcia. Un establiment on també es pot disposar d’una molt bona selecció de formatges, embotits i 'foies'. Molt interessant el seu celler, amb unes 300 referències. Tenen una sola taula, mig amagada al fons del local, ideal per a bons àpats, tant per a trobades íntimes com per a grups nombrosos. Allà podreu tastar els productes que venen al taulell, tots deliciosos. Des d’aquí us animem a seguir les recomanacions del maridatge. Feu cas als qui en saben!

Casa Pepe
Casa Pepe
www.casapepe.es

4. Restaurant Casa Pepe

Botigues Botiga especialitzada en menjar i begudes Sant Gervasi - La Bonanova

Un establiment familiar i clàssic de la zona de la Bonanova, filial de l’originari (1947) situat a Balmes, que neix com a botiga de queviures. Degut al seu èxit va passar, en poc temps, de botiga a restaurant, al mateix establiment. Podeu degustar els seus productes en una barra que fa la funció de cafeteria i de bar. Us assegurem que aquest és el lloc ideal per recompensarnos de qualsevol mal de la vida a qualsevol hora del dia, a base d’ostres i de cargols punxencs. Se us acut un pla millor que aquest?

Advertising
Casa Gispert
Casa Gispert
Foto: Jordi Serra Maosa

5. Casa Gispert

Botigues Botiga especialitzada en menjar i begudes Ciutat Vella

Fundat l’any 1851, és un dels pocs establiments en actiu previs a l’enderrocament de les muralles de Barcelona. Creat com a botiga de ‘colonials’ especialitzada en la torrefacció de cafè i fruita seca –activitat que encara es manté–. És la botiga més antiga d’alimentació del barri de la Ribera. Coneguts per haver-se actualitzat de generació en generació, sense perdre l’essència, exporten fruita seca a tot Europa. Si us apropeu per la zona, l’aroma inconfusible del torrat us conduirà fins a les seves portes.

6. Mantequería Lasierra

Botigues Botiga especialitzada en menjar i begudes Sants

Clar exemple de les botigues de queviures destinades a la burgesia del segle XX, que un cop caigudes les muralles, busquen llocs més salubres on es respira, es viu i es menja més bé i amb més netedat. Amb el temps, aquest establiment va trobar en l’especialització un punt de distinció de la mà del gust elegant i afrancesat per la mantega i els formatges. Actualment hi trobareu una excel·lent selecció de vins, embotits, formatges, caves i conserves. No us quedeu contemplant la façana: entreu-hi i gaudiu-ne.

Advertising
Queviures Serra
Queviures Serra
Foto: Departament de Patrimoni Arquitectònic Històric Artístic. Ajuntament de Barcelona

7. Queviures Serra

Botigues Botiga especialitzada en menjar i begudes Eixample

De botiga de queviures de xamfrà del nou Eixample, a botiga especialitzada en vins, caves i conserves. Compta amb una acuradíssima selecció de formatges i amb un personal caracteritzat pel mestratge de qui fa molts anys que es dedica al mateix ofici. Si hi aneu, sisplau, compreu. Aquests establiments no són només patrimoni cultural, 'cosa muerta', 'seco olvido' (que diria el poeta Alberti) al qual peregrinar. Són cara visible dels productors i del paisatge autòcton, alhora que porta d’entrada gastronòmica d’altres cultures.

Xarcuteria Adrià
Xarcuteria Adrià
Foto: Xarcuteria Adrià

8. Xarcuteria Adrià

Botigues Botiga especialitzada en menjar i begudes Sarrià - Sant Gervasi

No és la forma sinó el contingut el que dona valor a aquest local. Situat en una anodina plaça del barri de Sant Gervasi, res no adverteix del plaer per als sentits que obtens un cop hi entres. Xarcuteria, plats per emportar... Però el més important és a les prestatgeries plenes de conserves perfectament disposades. Mostra del fet que aquest és un petit gran establiment són els formatges: tenen peces senceres de grans dimensions dignes de monument. Un plaer per als sentits.

Advertising
Colmado Casa Buendía
Colmado Casa Buendía
Foto: Irene Fernandez

9. Colmado Casa Buendía

Botigues Botiga especialitzada en menjar i begudes Eixample

Susana Palomino sap que el valor d’una botiga de queviures no es basa només en la selecció del producte de qualitat, artesanal i de proximitat. La Susana sap que l’autèntic valor es troba en la creació de fidelitat a través del tracte familiar, personal i honest. I podem dir que ho ha aconseguit. En aquest establiment et sentiràs com a casa, d’aquí el seu nom. Si només hi poguéssiu anar un sol dia a la vida, us recomanem els seus esdeveniments al voltant del vermut.

MÉS PROPOSTES AMB ÀNIMA

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising