Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Les millors bodegues de Barcelona
Celler Cal Marino
Foto: Maria Dias Celler Cal Marino

Les millors bodegues de Barcelona

Bars amb ànima on el vi encara brolla a dojo

Per Martí Sales
Advertising

Botes, aixetes, anxoves i alegria. Patrimoni material i líquid d'una ciutat amb excés de culte a la novetat i als bars acabats d'obrir. Si sou més de la vella escola i us agraden els clàssics a granel que sobreviuen conservant les essències en fusta i tracte familiar, aquest és el vostre article. Aquí podreu practicar la sana religió de les millors tapes, la religió de la bona croqueta i la litúrgia del vermut a les bodegues més carismàtiques de la ciutat. Prepareu-vos per viure la vida a doll.

NO T'HO PERDIS: els millors llocs per fer el vermut a Barcelona

Cal Marino
© Irene Fernández

Cal Marino: temple vermutaire

Restaurants El Poble-sec

A començament del segle XX havia estat una fàbrica de gasoses, així que no és estrany que des de fa quatre anys sigui un celler: l’esperit de la beguda ja hi era quan un vermutaire intrèpid com l’Eduard va decidir convertir-lo en bodega. A Cal Marino tenen una oferta espaterrant de vins, cerveses, croquetes de mil gustos, formatges i platets. En destaquen la truita amb suc, la cecina amb escarxofes, el civet de senglar i el sorbet de gintònic, però sempre hi ha nous plats per descobrir... El local és molt gran, així que és una bona opció per anar-hi en grup.

Bodega J. Cala
© Iván Moreno

Bodega J. Cala: anxoves d'escàndol

Bars i pubs Cellers Provençals del Poblenou

Portes de fusta pintades de vermell. Renglera de tines enfosquides pel pas dels anys. Piles de caixes de cerveses de coloraines. Cartells taurins i una samarreta de l’Espanyol. Terra de fusta i molta tradició: la J ve de Joaquina, la mare del propietari, en Johnny. Amb la seva dona, la Rosa, només obren els migdies i ofereixen el clàssic combinat d’anxoves amb olives farcides i vermut molt econòmic. El matrimoni, encantador, es passa cada vespre dues o tres hores netejant les anxoves perquè l’endemà te les puguis cruspir: això sí que és dedicació.

Advertising
Bodega Montferry
FOTO: Maria Dias

Bodega Montferry: entusiasme renovat

Restaurants Sants - Montjuïc

És un exemple perfecte de l’entusiasme que desperten aquests establiments tradicionals i com es poden reinventar sense perdre unça d’autenticitat. El 1964, en Pere i l’Evangelina van obrir la bodega Montferry i s’hi van passar la vida servint vermuts i anxoves. El 2013 van decidir jubilar-se i l’espavilat bloguer Alberto García d’'En ocasiones veo bares' no s’ho va pensar dues vegades per enredar els seus amics Marc i Raquel per fer-se’n càrrec. Renovades les energies, ara és tot un temple de l’aperitiu, amb un capipota per llepar-se’n els dits i uns entrepans que no paren de rebre elogis.

Bodega Montse: lliçons de vida

Restaurants El Raval

Darrer bastió d’una llarga tradició de bodegues del barri Xino, el fill de la Montse, en Javi, s’encarrega de seguir servint mam a qui passa amb quatre duros a la butxaca, com han fet els propietaris d’aquest local des de fa més de 100 anys. La clientela no és la més jovenívola del món i, precisament per això, si hi vas i pares l’orella, sentiràs històries fascinants, lliçons de vida. A les parets, fotos de la Barcelona antiga, cartells de corrides i pols i teranyines immemorials. Si vols, et serveixen el vi amb un porró, que sempre fa de més bon prendre.

Advertising

Bodega Massana: la institució

Restaurants Catalana Horta - Guinardó

En un carreró d’Horta, davant d’una prunera florida, hi ha una porteta que dona accés a un tresor de celler, tota una institució del barri des de fa més de 80 anys: la Bodega Massana. La botarellotge amb dotze aixetes –amb varietats poc habituals– us rep des de darrere la barra on no paren de despatxar vermuts i canyes, cargols picants, botifarres amb seques i tota mena de menges esplèndides a preus assequibles. Tenen una petita eixida per fumar i descongestionar el local, que és tan popular que sempre hi ha gresca i és ple com un ou. Si hi vas, repeteixes.

La Bodegueta d'en Miquel: Turisme d'interior

Restaurants Nou Barris

Porta és un petit barri barceloní amb topònims mallorquins i tarongers bords. Al costat de la parada de metro de Llucmajor fa 50 anys que hi ha un dels centres socials espontanis del barri, la Bodegueta d’en Miquel. El local, petit i acollidor, ple de botes de vi i ampolles –com ha de ser!–, té especialitats com les tapes de tota mena, zorzas i la torta del Casar. Els dijous al vespre és el dia del pinxo-panxo i ofereixen tapa i beguda per 1,95 euros: pot ser l’excusa perfecta per fer turisme d’interior del de debò, que Barcelona és gran i variada!

Advertising
Bar Bodega Manolo
Foto: Maria Dias

Bar Bodega Manolo: combinació guanyadora

3 de 5 estrelles
Bars i pubs Cellers Gràcia

A l’extraradi de Gràcia, a dalt de tot del Torrent de les Flors, hi ha una bodega centenària que val la pena visitar. A l’entrada, el sostre vermell amb la barra a mà esquerra i les tines enfosquides del fum de tantes vides, més endavant els menjadors, amb mobles d’època i taules de marbre, i la cuina al fons, com mana la tradició. Als fogons, en Manolo s’empesca combinacions guanyadores com els musclos saltats amb albergínia (8,9 euros), les anarkobraves (patates fregides amb allioli de tinta de cefalòpode, 5 euros) o el pop amb Parmentier de bolets (8,9 euros). L’encerta amb el bacallà amb all (9,25 euros) i ens quedem amb les ganes de tastar el filet amb sobrassada, brie, albergínia i mel. També fan coques cruixents amb arengada o foie gras. Es poden fer mitges racions i reservar per a grups. Al migdia tenen un menú d’11 euros, senzill i bo, amb peix del dia de segon, que sempre és d’agrair i no gaire habitual de trobar pels llocs. El Bodega Manolo és un local dels de tota la vida, i com que està fora del circuit habitual, l’ambient és molt familiar i el ritme més humà –que no vol dir que hi falti la gresca sinó que tot passa de manera diferent que als bars de moda: que aquí hi ha més ritual que neguit, vaja.

Bodega El Sidral
© Maria Dias

El Sidral: sidral veïnal

3 de 5 estrelles
Bars i pubs Cellers Sagrada Família

Des del 1930, en aquest número del Dos de Maig, a tocar dels Encants, hi ha una bodega i s’hi mengen unes anxoves que déu-n’hi-do. Abans era la Bodega Vilaseca i ara, amb l’entusiasme de les noves propietàries, s’ha convertit en un lloc més efervescent: la Bodega El Sidral. El nom li ve de l’antic camp on ara hi ha l’eternament inacabada plaça de les Glòries, el Camp del Sidral, esplanada històricament ocupada pel merder considerable d’un desplegament mercantil de tota mena: d’aquí el nom. El Sidral és un punt de trobada quotidià per escampar les cabòries. Tothom es coneix, se saluda i comenta la jugada mentre pren un vermut de Reus amb un cop d’angostura i l’anxova deliciosa marca de la casa (4,40 euros), una cervesa artesana (3 euros) o uns llagostins amorosits amb salsa secreta (3,50 euros). El lloc s’explica sol: una nevera de fusta preciosa el presideix i el clec de les portes s’intercala en les converses dels parroquians com un metrònom. Dues grans botes, al damunt, completen el quadre. Tenen una sala interior, folrada amb diaris antics com 'El Caso', on s’hi poden celebrar aniversaris i, fins i tot, presentar-hi obres de teatre. Per acabar-ho d’adobar, tenen llibres de segona mà per alimentar l’esperit.

Advertising
Bodega Jané
© Iván Moreno

Bodega Jané: centenària

Bars i pubs Cellers Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Després de l’ensulsiada urbanística del forat de la vergonya, la centenària Bodega Jané –entaforada i recòndita, les seves parets et podien explicar 1001 històries– va ressorgir de les seves cendres en un nou local amb més espai i llum que l’antic però la mateixa nevera de fusta que tanta solera li donava. Amb les parets entapissades d’ampolles, licors i caves, tirador de cervesa artesanal i vermut de la casa, si sou pel centre de la ciutat, la bodega Jané és un lloc ideal per deixar-se recomanar un bon vi o picar-hi alguna llauna.

Bodega Carol
©IvanGimenez

Bodega Carol: els reis del 'torrezno'

5 de 5 estrelles
Bars i pubs Cellers El Clot

Un altre exemple de bodega recuperada amb molta gràcia: només cal veure el seu aparador pop amb càntirs, sifons de coloraines i discos de la Sarita Montiel i d’en Joan Capri, entre d’altres. Per completar el quadre, a sota les botes de vi a doll han mantingut la col·lecció de clauers dels antics propietaris. Per menjar, no us perdeu la cecina, la moixama, els 'torreznos', la 'carne mechá', els formatges i les mandonguilles. Tenen una màquina tocadiscos amb rock i rumbes variades per animar la concurrència, que té molt clar que anar a la Carol és una festa. S’hi està de meravella!

Advertising
Bodega Salvat
© Iván Moreno

Bodega Salvat: un viatge en el temps

Bars i pubs Cellers Sants

La ciutat és plena de sorpreses i llocs per descobrir, com aquesta cantonada del Sants més profund: la llum que hi toca al migdia ja valdria per si sola una visita a aquest racó del barri, però si a més a més hi ha una de les millors bodegues de la ciutat, la peregrinació és obligada. Amb trofeus antics a les parets i tines de l’any de la Mariacastanya, les anxoves de la Salvat tenen fama merescuda i et faran mantenir viva la set per seguir bevent els xops de cervesa que serveixen sense parar, i si voleu vi a doll, demaneu un priorat que es diu Setze Vàlvules i sabreu el que és bo.

Càssics a granel

Priorat

Un imprescindible dels àpats del dia a dia, un vi de taula que fa el pes i a bon preu. És un garnatxa, potent, per això sovint es prefereix rebaixat amb aigua o gasosa.

Vi Ranci

Pot ser blanc o negre i és un vi de sobretaula, perfecte per acompanyar fruits secs i galetes. Les padrines l’adoren tant com el moscatell, un altre a doll ideal per a cafès i postres.

Advertising
Gandesa

Originari de la Terra Alta, és un blanc brisat, fermentat amb les pells del raïm, que li atorguen les seves característiques tonalitats daurades. Acompanya com els àngels un esmorzar de forquilla.

Alella

És un blanc dolç, fet amb la varietat pansa blanca. Marida perfectament amb arrossos, fideuades i especialitats de peix contundents, com la sarsuela, així com plats especiats.

100 anys sadollant Gràcia

Irene Fernandez

Bodega Marín

4 de 5 estrelles
Restaurants Vila de Gràcia

La Tere Cercós és l’ànima, juntament amb el seu marit Antonio i el seu fill Jordi, de la bodega Marín. Sota uns cabells rossos i rinxolats, la seva mirada inquieta es passeja constantment pel local, atenta a les necessitats dels clients per saludar-los, comentar la jugada i servir-los.

Quina és la història d’aquesta bodega?
La Marín neix com a ultramarins el 1916 en mans d’Enrique Marín. El 1941 l’agafa un altre Marín, l’Emilio, que no és parent del primer. El 1961 passa a l‘Encarna Marín, que tot i dir-se igual, tampoc és de la mateixa família: sembla mentida, oi? Ella i el seu marit Fernando són els que converteixen el local en bodega i comencen a oferir croquetes i tapes als clients, costum que jo mateixa vaig conservar quan ens van traspassar el local l’any 1991.

Per aquí hi han passat mil personatges: quin en destacaries?
L’Armand era un senyor molt simpàtic que quan alguna noia demanava pel servei, ell preguntava a quin servei es referia, que ell oferia el servei de ‘tocador’. El nostre gat, el Mini, també era molt famós: s’estava a la seva cadireta i tothom el saludava, era part del local des que el van agafar fins al 2010.

Quina és la situació actual de la bodega?
En perill d’extinció per incertesa amb la nova propietat de l’immoble.

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising