Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Els millors restaurants de cuina tradicional de Barcelona
Xandri
Foto: Ivan Moreno Xandri

Els millors restaurants de cuina tradicional de Barcelona

Famèlica legió, alceu el puny i esmoleu el ganivet

Per Ricard Martín, Maria Junyent, Andreu Gomila, Eugènia Sendra, Maria Jose Gómez i Manuel Pérez
Advertising

A Barcelona encara queden cases de menjar on es dignifica la cuina popular, on patata i mongeta són un plaer i no un càstig, i on els guisats fets a foc lent fan diumenge de dilluns a divendres. Els restaurants que us proposem, us faran gaudir d'una varietat de plats tradicionals (com els canelons) en un entorn familiar i que expliquen diverses dècades d'història: des del fricandó de vedella amb bolets del restaurant Mà de Morter fins als canelons de la cuina de la Maria Xandri al Poble-sec. I si amb aquests llocs tan autèntics encara no en teniu prou, doneu un cop d'ull als restaurants que representen la millor cuina de Barcelona.

NO T'HO PERDIS: els 50 millors restaurants de Barcelona

 

Portolés
© Maria Dias

Portolés

4 de 5 estrelles
Restaurants Dreta de l'Eixample

Menjar senzill, popular i perfecte si s’han d’agafar forces. Tot el que hi ha del dia està escrit en una pissarra. Una oferta àmplia, amb primers i segons d’aquells que es fan anomenar clàssics: fa molts anys que els cuinen i hi tenen la mà trencada, per això han fidelitzat una munió ingent de ciutadans.

Bonanova
©Ivan Giménez

Bonanova

Restaurants Sarrià - Sant Gervasi

Un cartell d’en Barceló, d’una de les darreres corrides de José Tomás, al damunt d’una rastellera de pernils Joselito. Barra de marbre, rajoles hidràuliques de sanefa profunda, sostres alts, ambient modernista. El Bonanova –des del 1964– traspua classe pels quatre cantons i la cuina està a l’altura de les circumstàncies (i del preu, que pica). Bon producte de temporada, amb brasa de carbó vegetal i treballat amb carinyo.

Advertising
Bar Muy Buenas
© Maria Dias

Bar Muy Buenas

Restaurants Catalana El Raval

De la mateixa manera que s’ha recuperat l’origen modernista d’aquest històric establiment, obert el 1924, també se n’ha recuperat el patrimoni gastronòmic original: una casa de menjars catalana. Mereix una menció especial l’extensa carta de vins catalans i la de còctels amb licors catalans i amb noms dedicats a personatges nostrats, com Joan Capri i Pere Gimferrer. Una aposta única, moderna i nostrada.

Casa Trampa

Restaurants Catalana Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes

Casa Trampa és un clàssic de Vallvidrera, més a prop del cel que de la terra. Un restaurant amb solera, que es manté fidel als plats que l’han fet popular –els pèsols, el xai!–, tot i que, de tant en tant, n’incorpora altres de temporada. Un lloc on afinar el tret, per gaudir d’un ambient familiar i casolà, després d’una bona passejada per Collserola.

Advertising

Windsor

Restaurants Cuina creativa Eixample

Cuina catalana en un espai senyorial, els baixos d’una finca modernista de l’Eixample i amb l’opció de seure a la terrassa-jardí. A banda del menú gastronòmic sorpresa –tres mitjos plats i les postres– i el menú Millors Creacions –dues tapetes, quatre mitjos plats i dues postres–, tenen una carta prou extensa, amb tapes que es permeten lleugers tocs de creativitat i plats en què manen els productes de temporada. Són d’agrair, també, els menús vegans.

 

 

 

Sant Joan
©Ivan Moreno

Sant Joan

4 de 5 estrelles
Restaurants Catalana Dreta de l'Eixample

Cuina de sempre, de mercat, amb productes molt frescos. En un dia qualsevol hi podeu trobar de llenties estofades a conill amb bolets, de sopa de galets i pilota a vedella amb pèsols. Senzillesa efectiva, per llepar-se’n els dits.

Advertising

Cal Boter

Restaurants Catalana Gràcia

Restaurant de gran tradició gracienca, amb un tracte excel·lent i un bacallà a la llauna per llepar-se’n els dits. El menú de migdia és de molta qualitat. No hi trobareu cap gran sorpresa, però sí una cuina catalana excel·lent, i una gran varietat de plats com la botifarra, els peus de porc amb cargols o amb gambes, i el bacallà a la 'grattacoglioni' (gratinat amb allioli).

Ca l'Estevet

Restaurants El Raval

Hi serveixen cervellets de xai arrebossats, capipota amb samfaina, mandonguilles amb sípia i gambes, i, aquests dies de fred, escudella i carn d’olla. Són plats que no necessiten descripció perquè l’únic que hi ha al darrere és bon producte i cuina presentada i servida sense filigranes. El menjar s’acompanya d’una modesta carta de vins, ben escollida. N’hi ha de catalans i de Rioja. Juguen clàssics però juguen bé.

Advertising
Gelida
Foto: Scott Chasserot

Gelida

3 de 5 estrelles
Restaurants Catalana La Nova Esquerra de l'Eixample

Fans incondicionals de la bona teca, heu de seure en una de les sol·licitades taules del Gelida ara mateix! Mossegar la galta de porc que hi preparen us farà que us pregunteu com és que no havíeu descobert abans aquest mític restaurant de l’Eixample. Preneu nota dels esmorzars de forquilla: el capipota és el plat estrella, no el passeu per alt. Aquí no hi ha menú, sinó una llista llarga de plats de cuina casolana que no arriben ni als 6 euros.

Cadaqués
Foto: Maria Dias

Cadaqués

Restaurants Catalana Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

El 2019 –l’any que el grup Sagardi complia un quart de segle–, va obrir el Cadaqués, un restaurant d’homenatge a la cuina de l’Alt Empordà. Guanyat a un basar dels porxos d’en Xifré, ofereix arrossos amb foc de cep i de pollancre. L’altre puntal de la carta, esclar, són el mar i muntanya i el platillo (que no és un plat petit! Les racions són per a gent de vida!). Primitivisme de luxe, amb el millor peix d’aquí a Roses, al marge de modes.

Advertising

Petit Comitè

Restaurants Catalana Dreta de l'Eixample

El Petit Comitè ofereix una carta molt intel·ligent i pràctica, basada en una elaboració senzilla, sense pretensions desmesurades, a partir de productes de molt bona qualitat. I, el més important, sota la supervisió del xef Nandu Jubany. Arrossos i cassoletes fets al moment, canelons suculents, delícies del mar i carns de primera, com el fricandó de vedella amb patates rosses, fan del restaurant del passatge de la Concepció una autèntica festa per als sentits.

Ca l'Isidre

Restaurants El Raval

Un dels temples de la cuina catalana de Barcelona, tota una institució. Ara en porta les regnes la filla, la Núria Gironès, que aposta per un servei dels de treure’s el barret. Les parets de Ca l’Isidre han vist grans personatges de tots els sectors menjant, per exemple, la que probablement és la millor tripa de vedella de la ciutat i un cabrit al forn antològic. La carta de vins segurament també és de les més aplaudides de Barcelona: té més de 300 referències.

Advertising
 Xandri
Foto: Ivan Moreno

Xandri

Restaurants Catalana El Poble-sec

Des de finals de la dècada dels 70, la Maria Xandri està al càrrec d’uns fogons que continuen fidels als plats i a l’essència d’una casa de menjars clàssica, i fins i tot els preus són del segle passat: tres plats i postres per només 8,5 euros. Són versions humils però digníssimes de clàssics de la cuina catalana: canelons, capipota, llenties guisades...  En consonància, també decoració i mobiliari ens donen una sensació pretèrita absoluta i, no obstant això, l’estricta netedat fa que sembli acabat d’inaugurar. Fill i nora reparteixen plats amb familiaritat i projecten el negoci cap a un futur mestís: ara els diumenges ens proposen cuina peruana.

Dirty Duck
Foto: Dirty Duck

Dirty Duck

Restaurants Catalana Eixample

Pel nom pot semblar l’últim lloc de moda, una cadena americana o un pub decadent. Tot el contrari: el Dirty Duck té gairebé 40 anys, hi fan cuina casolana i de mercat, i el porten l’Emilio i la Raquel, amb l’ajuda de la seva filla. Al menú hi ha primers com unes llenties estofades (delicioses!) servides a taula amb cullerot i segons com peus de porc, «callos» i, per quatre euros més, un xai rostit que es desfà com xocolata. La Raquel ens explica que les racions de truita (3,80 euros) que serveixen a partir de les 8.30 h han contribuït a fer una clientela fixa. I ara la resposta al misteri: Dirty Duck era el nom del restaurant on anava sovint un familiar del propietari que havia viscut a Anglaterra.

Advertising
Mà de Morter
Foto: Maria Dias

Mà de Morter

Restaurants Les Corts

En Josep Bonavida, xef del Mà de Morter, va ser cap de la partida de peix del Fermí Puig i ha treballat en diversos restaurants de classe i xup-xup. El juny del 2018 va obrir el Mà de Morter, un racó càlid i sense cap artifici ben a la vora del Camp Nou. Dins s’hi juga al mateix nivell que el Barça en gastronomia, i amb un menú d’11 euros amb dos plats, beguda i cafè o postres. Entre les estrelles de la proposta de dinar, un fricandó de vedella amb bolets amb un suquet per sucar-hi una barra sencera i un arròs a la cassola insuperable en melositat. És tan bo, que val la pena recórrer mitja ciutat només per anar-hi a dinar.

Bar Casi

Bars i pubs Bars de tapes Vila de Gràcia

Passejant per la Gràcia costeruda i desèrtica, a un pam de la Travessera de Dalt, et capbusses en un baret de porta opaca, ple de gom a gom, en un carrer desèrtic. I al·lucines: paletes i famílies japoneses comparteixen espera a la barra del Casi, obert el 1978. No tingueu pressa: gaudir de l’atenció d’en Xavi Montes –“Tete! Fa sis anys que no venies però et recordo”– i d’un dels millors menús de Barcelona en la franja dels 12 euros –secció cuina tradicional, guisats a foc lent, potatges i dos entrants sempre de verdura ben feta– no té preu.

Advertising

Bodega d'en Rafel

5 de 5 estrelles
Bars i pubs Sant Antoni

En Rafel té la bodega gastronòmica més sol·licitada de Barcelona; i s’ha guanyat que el coneguin d’Amposta a Indonèsia per una generositat i afabilitat que de tan humanes no ho semblen. S’hi respira simpatia, alegria, barri, bon humor. Un bar fins fa poc només ple d’avis que hi feien el vermut al migdia. Ara, també de joves que hi van a passar els vespres o a fer-hi el vermut el cap de setmana. I que content que està en Rafel de veure jovenalla entre els clients! Senyal que la cuina casolana encara interessa i té adeptes entre les noves generacions.

Bar Andalucía
© Iván Moreno

Bar Andalucía

Bars i pubs Bars de tapes El Poblenou

L’Antonio té la mateixa humanitat incontenible que en Rafel, en format menú (onze primers i onze segons!). La teca és boníssima, producte fresc i de qualitat. “Tenim un petit do, que no es pot fingir”, diu. Es queda curt: en termes de bonhomia, l’Antonio és una força de la natura. Si té temps, al cap de tres minuts ja t’estarà explicant que els seus fills no mengen fruita perquè no volen pelar-la. Aquest baràs, res de baret, va obrir el 1969, al cor del Poblenou fabril, i ha vist totes les transformacions del barri, sempre donant menjar i beure als curriquis.

Advertising
Bar La Fusta
Foto: Iván Moreno

Bar La Fusta

Restaurants Catalana El Poblenou

Obert fa 30 anys per la Pilar Ruiz i en Manuel Baena, està congelat en el temps, en el bon sentit. Voleu saber com era un bar de menú impol·lut el 1988? Aneu-hi. És un club social: la clientela fitxa cada dia, la teca és humil, però honesta i ben feta. Hi fan un menú de migdia generós i equilibrat: faves a la catalana, caldo, puré de verdura i segons com seitons frescos i una galta de porc excel·lent. Tot casolà i fet des de zero, postres incloses. “Potser tenim poc marge de benefici, però fem un servei públic”, diuen.

Romesco
Foto: Romesco

Romesco

Restaurants Catalana El Raval

Us costa trobar un bon restaurant de cuina casolana al centre? Normal, pocs han sobreviscut. El Romesco, a pocs metres de la Rambla, us deixarà bocabadats amb el seu ritme frenètic i una professionalitat de bar madrileny. No patiu per la falta de menú del dia, amb els plats fets i la carta podeu demanar el que us vingui de gust sense patir per la clatellada. Deixeu-vos caure en la trilogia bacallà-fricandó-escudella i us vindran ganes de fer petons al cuiner. L’orujo de cafè és deliciós.

Advertising
Bar Gol
Foto: Ivan Moreno

Bar Gol

Restaurants Espanyola El Poble-sec

Aquest reducte de taules de fòrmica ofereix cuina familiar extraordinària a Parlament des de fa 75 anys. El capità d’aquest "dream team" és en Pere Vives, cosí d’en Josep Maria Gol, qui en va ser el propietari des del 1966 i a qui encara veureu amb un somriure rere la barra. No fan menú, sinó plats que canvien segons el dia; no hi solen fallar les galtes, els caragols, el capipota, els ronyons, ni l’arròs del dijous, entre altres luxúries. Els comerços del barri i els veïns els coneixen molt bé, i en són clients habituals.

Bar Máximo
Foto: Bar Máximo

Bar Máximo

Restaurants Catalana Navas

El pare del Máximo va obrir fa 53 anys un bar-bodega que més tard es convertiria en restaurant i l’establiment resisteix a Navas, servint àpats a una clientela que hi torna des de fa dues dècades. Elaboren paelles per encàrrec i plats “de sempre i per als qui els agrada menjar cuina normal”, diu en Máximo: escudella, estofat, galtes i peus de porc, braó (bo), espinacs a la catalana, albergínies farcides... Al menú sempre hi ha l’opció d’amanida i patates fregides; obeïm i no en deixem cap al plat.

Advertising

Morryssom

Bars i pubs Dreta de l'Eixample

Aquí comparteixen taula paletes i jutges, explica el propietari, Pedro Sausor. I no és una boutade: mentre endrapo veig l’egregi Joan de Sagarra fotent-se un Jameson mentre encarrega taula per a quatre. El Morrysom hauria de ser declarat patrimoni: preus minúsculs per a una cuina casolana d’arrels distingides. Sausor, que va agafar el restaurant el 1974, de jovenet va passar per les grans cuines burgeses de Barcelona.

Can Vilaró, cervellets
© Maria Dias

Can Vilaró

3 de 5 estrelles
Restaurants Catalana Sant Antoni

Menjars casolans. Ja són pocs els llocs que poden definir-se així, com Can Vilaró. Un històric, un clàssic, un autèntic. Ubicat davant el renovat i majestuós Mercat de Antoni, el Sisco i la Dolors reben diàriament com a casa tota una legió de clients fidels que ja saben què escollir. Pel calendari, es podria dir que és un autèntic lloc de cuina de mercat, però agrada més l’etiqueta, menys usada i més concreta, de menjars casolans. Els dilluns hi ha cua, sobretot a l’hivern, per assaborir la seva escudella i carn d’olla, abundant plat únic.

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising