Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Els millors restaurants de cuina tradicional de Barcelona

Els millors restaurants de cuina tradicional de Barcelona

Famèlica legió, alceu el puny i esmoleu el ganivet

Xandri
Foto: Ivan Moreno Xandri
Advertising

A Barcelona encara queden cases de menjar on es dignifica la cuina popular, on patata i mongeta són un plaer i no un càstig, i on els guisats fets a foc lent fan diumenge de dilluns a divendres. Els restaurants que us proposem, us faran gaudir d'una varietat de plats tradicionals (com els canelons) en un entorn familiar i que expliquen diverses dècades d'història: des del fricandó de vedella amb bolets del restaurant Mà de Morter fins als canelons de la cuina de la Maria Xandri al Poble-sec. I si amb aquests llocs tan autèntics encara no en teniu prou, doneu un cop d'ull als restaurants que representen la millor cuina de Barcelona.

NO T'HO PERDIS: els 50 millors restaurants de Barcelona

 

 Xandri
Foto: Ivan Moreno
Restaurants, Catalana

Xandri

icon-location-pin El Poble-sec

Des de finals de la dècada dels 70, la Maria Xandri està al càrrec d’uns fogons que continuen fidels als plats i a l’essència d’una casa de menjars clàssica, i fins i tot els preus són del segle passat: tres plats i postres per només 8,5 euros. Són versions humils però digníssimes de clàssics de la cuina catalana: canelons, capipota, llenties guisades...  En consonància, també decoració i mobiliari ens donen una sensació pretèrita absoluta i, no obstant això, l’estricta netedat fa que sembli acabat d’inaugurar. Fill i nora reparteixen plats amb familiaritat i projecten el negoci cap a un futur mestís: ara els diumenges ens proposen cuina peruana.

Restaurants, Catalana

Cal Boter

icon-location-pin Gràcia

Molt a prop del centre del món, que, segons el ‘místic’ Víctor Nubla, es troba a la plaça del Raspall, aquest restaurant gracienc fa més de 30 anys que ofereix menges catalanes de primera, amb un bacallà grata colloni (cobert d’una espessa capa d’allioli) que és de traca i mocador, i unes mandonguilles amb sípia que et fan tocar el cel. Al menú de migdia, d’uns escassos 12 eurets, et pots trobar, com qui no vol la cosa, uns ous estrellats amb tòfona i patata confitada, entre altres delícies. Hauria de ser patrimoni nacional!

Advertising
Dirty Duck
Foto: Dirty Duck
Restaurants, Catalana

Dirty Duck

icon-location-pin Eixample

Pel nom pot semblar l’últim lloc de moda, una cadena americana o un pub decadent. Tot el contrari: el Dirty Duck té gairebé 40 anys, hi fan cuina casolana i de mercat, i el porten l’Emilio i la Raquel, amb l’ajuda de la seva filla. Al menú hi ha primers com unes llenties estofades (delicioses!) servides a taula amb cullerot i segons com peus de porc, «callos» i, per quatre euros més, un xai rostit que es desfà com xocolata. La Raquel ens explica que les racions de truita (3,80 euros) que serveixen a partir de les 8.30 h han contribuït a fer una clientela fixa. I ara la resposta al misteri: Dirty Duck era el nom del restaurant on anava sovint un familiar del propietari que havia viscut a Anglaterra.

Mà de Morter
Foto: Maria Dias
Restaurants

Mà de Morter

icon-location-pin Les Corts

En Josep Bonavida, xef del Mà de Morter, va ser cap de la partida de peix del Fermí Puig i ha treballat en diversos restaurants de classe i xup-xup. El juny del 2018 va obrir el Mà de Morter, un racó càlid i sense cap artifici ben a la vora del Camp Nou. Dins s’hi juga al mateix nivell que el Barça en gastronomia, i amb un menú d’11 euros amb dos plats, beguda i cafè o postres. Entre les estrelles de la proposta de dinar, un fricandó de vedella amb bolets amb un suquet per sucar-hi una barra sencera i un arròs a la cassola insuperable en melositat. És tan bo, que val la pena recórrer mitja ciutat només per anar-hi a dinar.

Advertising
Portolés
© Maria Dias
Restaurants

Portolés

icon-location-pin Dreta de l'Eixample

Una de les darreres cases de menjars segueix treballant només amb pissarra, que anuncia plats clàssics a preus de riure. Menjar senzill, popular i perfecte si s’han d’agafar forces el migdia per tornar a la feina. Tot el que hi ha del dia està escrit al mur. Una oferta àmplia, amb primers com gaspatxo, fideuada, carxofes al vapor o un arròs a la cubana, o uns segons que van des d’unes galtes de porc o una escalopa amb vinagre de Mòdena, fins a un magret d’ànec o un bacallà amb tomàquet, passant per uns rogers de roca fregits o una truita de riu a la navarresa.

Time Out diu
Bars i pubs, Bars de tapes

Bar Casi

icon-location-pin Vila de Gràcia

Passejant per la Gràcia costeruda i desèrtica, a un pam de la Travessera de Dalt, et capbusses en un baret de porta opaca, ple de gom a gom, en un carrer desèrtic. I al·lucines: paletes i famílies japoneses comparteixen espera a la barra del Casi, obert el 1978. No tingueu pressa: gaudir de l’atenció d’en Xavi Montes –“Tete! Fa sis anys que no venies però et recordo”– i d’un dels millors menús de Barcelona en la franja dels 12 euros –secció cuina tradicional, guisats a foc lent, potatges i dos entrants sempre de verdura ben feta– no té preu.

Advertising

Bodega d'en Rafel

icon-location-pin Sant Antoni

En Rafel té la bodega gastronòmica més sol·licitada de Barcelona; i s’ha guanyat que el coneguin d’Amposta a Indonèsia per una generositat i afabilitat que de tan humanes no ho semblen. S’hi respira simpatia, alegria, barri, bon humor. Un bar fins fa poc només ple d’avis que hi feien el vermut al migdia. Ara, també de joves que hi van a passar els vespres o a fer-hi el vermut el cap de setmana. I que content que està en Rafel de veure jovenalla entre els clients! Senyal que la cuina casolana encara interessa i té adeptes entre les noves generacions.

Time Out diu
Bar Andalucía
© Iván Moreno
Bars i pubs, Bars de tapes

Bar Andalucía

icon-location-pin El Poblenou

L’Antonio té la mateixa humanitat incontenible que en Rafel, en format menú (onze primers i onze segons!). La teca és boníssima, producte fresc i de qualitat. “Tenim un petit do, que no es pot fingir”, diu. Es queda curt: en termes de bonhomia, l’Antonio és una força de la natura. Si té temps, al cap de tres minuts ja t’estarà explicant que els seus fills no mengen fruita perquè no volen pelar-la. Aquest baràs, res de baret, va obrir el 1969, al cor del Poblenou fabril, i ha vist totes les transformacions del barri, sempre donant menjar i beure als curriquis.

Advertising
Gelida
Foto: Scott Chasserot
Restaurants, Catalana

Gelida

icon-location-pin La Nova Esquerra de l'Eixample

No coneixeu l’esmorzar de forquilla si no l’heu fet al Gelida. A l’hora de dinar hi trobareu una cinquantena llarga de grans èxits de cuina catalana, a no més de cinc euros el plat. Qui no s’hagi assegut mai al Gelida –pàtria de l’esmorzar de forquilla a l’Eixample– i s’enfronti a un full de word amb què exhibeixen una cinquantena de plats de casa de menjars (quasi cap sobrepassa els cinc euros) faria bé de decantarse per una galta de porc al forn canònica i melosa, que ha seduït comensals tan exigents com els germans Colombo del Xemei.

Time Out diu
Bar La Fusta
Foto: Iván Moreno
Restaurants, Catalana

Bar La Fusta

icon-location-pin El Poblenou

Obert fa 30 anys per la Pilar Ruiz i en Manuel Baena, està congelat en el temps, en el bon sentit. Voleu saber com era un bar de menú impol·lut el 1988? Aneu-hi. És un club social: la clientela fitxa cada dia, la teca és humil, però honesta i ben feta. Hi fan un menú de migdia generós i equilibrat: faves a la catalana, caldo, puré de verdura i segons com seitons frescos i una galta de porc excel·lent. Tot casolà i fet des de zero, postres incloses. “Potser tenim poc marge de benefici, però fem un servei públic”, diuen.

Advertising
Romesco
Foto: Romesco
Restaurants, Catalana

Romesco

icon-location-pin El Raval

Us costa trobar un bon restaurant de cuina casolana al centre? Normal, pocs han sobreviscut. El Romesco, a pocs metres de la Rambla, us deixarà bocabadats amb el seu ritme frenètic i una professionalitat de bar madrileny. No patiu per la falta de menú del dia, amb els plats fets i la carta podeu demanar el que us vingui de gust sense patir per la clatellada. Deixeu-vos caure en la trilogia bacallà-fricandó-escudella i us vindran ganes de fer petons al cuiner. L’orujo de cafè és deliciós.

Bar Gol
Foto: Iván Moreno
Restaurants, Espanyola

Bar Gol

icon-location-pin El Poble-sec

Aquest reducte de taules de fòrmica ofereix cuina familiar extraordinària a Parlament des de fa 75 anys. El capità d’aquest "dream team" és en Pere Vives, cosí d’en Josep Maria Gol, qui en va ser el propietari des del 1966 i a qui encara veureu amb un somriure rere la barra. No fan menú, sinó plats que canvien segons el dia; no hi solen fallar les galtes, els caragols, el capipota, els ronyons, ni l’arròs del dijous, entre altres luxúries. Els comerços del barri i els veïns els coneixen molt bé, i en són clients habituals.

Advertising
Bar Máximo
Foto: Bar Máximo
Restaurants, Catalana

Bar Máximo

icon-location-pin Navas

El pare del Máximo va obrir fa 53 anys un bar-bodega que més tard es convertiria en restaurant i l’establiment resisteix a Navas, servint àpats a una clientela que hi torna des de fa dues dècades. Elaboren paelles per encàrrec i plats “de sempre i per als qui els agrada menjar cuina normal”, diu en Máximo: escudella, estofat, galtes i peus de porc, braó (bo), espinacs a la catalana, albergínies farcides... Al menú sempre hi ha l’opció d’amanida i patates fregides; obeïm i no en deixem cap al plat.

Bars i pubs

Morryssom

icon-location-pin Dreta de l'Eixample

Aquí comparteixen taula paletes i jutges, explica el propietari, Pedro Sausor. I no és una boutade: mentre endrapo veig l’egregi Joan de Sagarra fotent-se un Jameson mentre encarrega taula per a quatre. El Morrysom hauria de ser declarat patrimoni: preus minúsculs per a una cuina casolana d’arrels distingides. Sausor, que va agafar el restaurant el 1974, de jovenet va passar per les grans cuines burgeses de Barcelona.

Advertising
Sant Joan
©Ivan Moreno
Restaurants, Catalana

Sant Joan

icon-location-pin Dreta de l'Eixample

Aquest és un dels restaurants als quals és difícil accedir-hi els migdies si no es vigila amb l'horari. Excel·lent cuina a càrrec de Maria Glòria i la seva mare, Glòria. Cuina de sempre, de mercat, amb productes molt frescos. La paella dels dijous i la ceba confitada són dues grans cites. Les carxofes, els bacallans o les carns, d’altres especialitats. No es reserva, no hi ha menú, només una pissarade bon producte fresc a preus que no piquen.

Time Out diu
Can Vilaró, cervellets
© Maria Dias
Restaurants, Catalana

Can Vilaró

icon-location-pin Sant Antoni

Menjars casolans. Ja són pocs els llocs que poden definir-se així, com Can Vilaró. Un històric, un clàssic, un autèntic. Ubicat davant el renovat i majestuós Mercat de Antoni, el Sisco i la Dolors reben diàriament com a casa tota una legió de clients fidels que ja saben què escollir. Pel calendari, es podria dir que és un autèntic lloc de cuina de mercat, però agrada més l’etiqueta, menys usada i més concreta, de menjars casolans. Els dilluns hi ha cua, sobretot a l’hivern, per assaborir la seva escudella i carn d’olla, abundant plat únic.

Time Out diu
Advertising