Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Cuina mediterrània a Barcelona

Cuina mediterrània a Barcelona

Barcelona té una de les millors ofertes del món de cuina mediterrània, la més saludable, gustosa i colorista. La prova és aquí.

Per Manel Guirado
Advertising
Restaurants, Catalana

La Pubilla

icon-location-pin Gràcia

Fa pocs anys el que es duia era el restaurant minimalista de cuina intel·lectual i cristalleria de marca, versions barates incloses. De cop va començar a sorgir un corrent contrari, el de recuperar la casa de menjars de tota la vida, amb la seva botifarra amb seques, el seu bacallà a la llauna i el gotet de vermut. El cas de La Pubilla és un dels més feliços i encertats, aparegut en el moment i el lloc just, enfront del mercat de la Llibertat que el nodreix de producte fresc per recuperar els plats de sempre amb un toc nou.

Time Out diu
Camera
Restaurants, Mediterrània

La Clara

icon-location-pin Eixample

Un nou restaurant amb ànima de fonda. Amb no gaires anys d’existència, La Clara s’ha posicionat entre un dels bons llocs de cuina catalana i de mercat de la ciutat. En té la culpa una cuina feta amb producte fresc, amb una llarga proposta de plats on el producte de temporada de la mar i la terra n’és el protagonista i les receptes demostren una factura impecable. Hi ajuden definitivament la seva cuidada i confortable sala i un client com Ferran Adrià, que sempre n’ha cantat les virtuts.

Advertising
Restaurants, Cuina contemporània

Lluerna

icon-location-pin Fora de Barcelona

En Víctor Quintillà i la Mar Gómez van iniciar deu fer uns deu anys aquest projecte basat en la cuina creativa –normal en aquell moment– tot utilitzant producte de proximitat, fresc i ecològic –cosa menys trendy que ara–. Ho constatareu en el peix, els ous o altres productes recuperats com les nyàmeres. També en una carta de vins on es cuida el producte nacional de tendència bio. La nova estrella Michelin no és casualitat... I en podeu gaudir a un preu més que correcte!

Restaurants, Cuina contemporània

Monvínic

icon-location-pin Dreta de l'Eixample

No és un wine bar, encara que serveixi vins. Ni un restaurant, encara que en tingui. El Monvínic és (agafeu-vos fort) un centre de la cultura del vi, amb la seva biblioteca i un celler gestionat informàticament amb més de 3.000 vins d’arreu del món! Res a veure amb la Mediterrània si no fos pel minimalista restaurant on Sergi de Meià elabora una cuina creativa amb producte estrictament de proximitat. Tant és així que fins i tot podeu conèixer-ne els productors amb fotografies projectades a la paret de la sala. Gent amb principis.

Advertising
Restaurants, Catalana

Petit Comitè

icon-location-pin Dreta de l'Eixample

Quan parlem de la Mediterrània ens ve al cap el món marítim. Però hi ha tota una cultura mediterrània d’interior, diguem-ne, aquella que tradicionalment no es podia abastir directament del Mare Nostrum però en rebia (i en rep) els seus influxos culturals i climàtics. En un restaurant com el Petit Comitè podreu gaudir d’aquesta tradició gastronòmica amb plats on els protagonistes són el porc i altres bèsties de la granja, el bacallà, els cargols... I també algun fruit de la mar, tot ben unit amb el pacient i antic xup-xup.

Restaurants, Catalana

Quim de la Boqueria

icon-location-pin El Raval

La gastronomia d’un indret no és només el producte, la tècnica, les receptes... També hi influeixen els llocs on es desenvolupa i es cou, el seu soroll, les olors, el comportament de les persones. Planteu-vos a la Boqueria ben d’hora al matí i fiqueuvos entre pit i esquena uns ous ferrats amb bolets, un capipota o un peixet fregit envoltats de gent que transporta carn, peix i verdures, i el caràcter animat d’en Quim i els seus...I entendreu què és la Mediterrània.

Advertising
Restaurants, Cuina contemporània

El Rebujito de Morán

icon-location-pin Les Corts

La cuina andalusa és la trobada –a vegades violenta, a vegades feliç– de diferents àmbits: el de cultures (ibèrica i magribina), el religiós (cristianisme, judaisme i islam) i, finalment, el del Mediterrani i l’Atlàntic. D’aquests xocs o trobades, n’ha sortit un racó de món únic. A El Rebujito ho podeu constatar al plat concretat en forma de tortillita de camarón, pernil ibèric, cazón en adobo i la famosa tonyina de Barbate quan n’és temporada. La versió més excèntrica de la Mediterrània.

Time Out diu
Hotels, Hotels boutique

The Mirror Barcelona

icon-location-pin Eixample

Darrere d’aquest luxós restaurant d’hotel es troba ni més ni menys que l’afamat xef Paco Pérez, conegut pel seu biestrellat restaurant Miramar de Llançà, una de les referències més importants del país quant a cuina contemporània, amb especial atenció a la mar que té davant... A The Mirror se centra en aquest vessant més marítim i desenvolupa una carta on el peix i el marisc més selecte es cuiden, es cuinen i es combinen de manera creativa. Cuina mediterrània i marinera duta a un altre nivell.

Advertising
Camera

Arrosseria Xàtiva Gràcia

icon-location-pin Gràcia

Tota la costa de la península Ibèrica té una cultura de l’arròs important i variada arribada fa més de mil anys de la mà dels àrabs. Cada zona té la seva manera de cuinar-lo i el seu receptari. Si nosaltres els omplim de ceba picada, per als valencians és una aberració. Si a nosaltres ens agrada barrejar carn i peix, a ells els sembla absurd. Una bona manera de conèixer altres formes d’entendre aquesta gramínia és tastar les receptes del Xàtiva, que no són valencianes sinó alacantines. No ens confonguéssim!

I si voleu explorar el Mediterrani sencer...

Restaurants, Orient Mitjà

Arabia

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Un restaurant àrab d'alt estànding que respira aires mediterranis i orientals, exquisit, amb plats com l'amanida libanesa de fatuix i tagins variats. –R.M

Restaurants, Francesa

Atmosphère

icon-location-pin Gràcia

Petita gran joia de cuina mediterrània i sobretot francesa, l’Atmosphère s’ha consolidat com un dels restaurants diferents de Gràcia. La carta que elabora en Carlos Yñiguez –diplomat a la Hoffmann i amb una bona experiència a les espatlles– des de la seva cuina dóna joc per passar nits romàntiques en un ambient acollidor, de bona música i servei atent. Els peixos del dia són el seu punt fort, i, pel que fa als plats francesos, s’hi pot gaudir de bones amanides amb mostassa o enriquides amb formatges, del foie gras semicuit amb poma confitada, i del confit d’ànec acompanyat amb un gratinat de pommes de terre à la dauphinois. Té un menú d’11,50 euros al migdia, i de nit funciona amb carta.

Advertising
Camera
Restaurants, Turca

Kapadokya

icon-location-pin El Raval

El durum –el pa de pita farcit– té un nom a Barcelona: Kapadokya. Aquest restaurant en tres minuts us posa a la mà un durum celestial: compacte, calentet, que quan es mossega no esclata a la boca.

Camera
Restaurants, Grega

La Taberna Griega

icon-location-pin Gràcia

Amb un ambient rústic gens impostat, i preus molt ajustats, aquí podem tastar els plats tradicionals d’aquesta cuina tan propera, com les dolmades –fulles de parra farcides d’arròs– i la mussaca.

Advertising
Restaurants, Italiana

Xemei

icon-location-pin El Poble-sec

No és el mateix dir “avui hem sopat en un italià” que “avui hem sopat en un venecià”. Encara hi ha categories! Quan, al Poble-sec, va obrir el Xemei, aquest incís es va fer imprescindible. Els bessons –xemei, en dialecte venecià– Stefano i Max Colombo van portar a Barcelona una cuina transalpina que superava d’una vegada els macarrons a la bolonyesa i les pizzes quattro stagioni. Arribava el peix tal com el cuinen al Vèneto, i havíem d’aprendre què són les sarde in saor o el baccalà mantecato: una altra cuina italiana era possible.

Camera
Restaurants, Orient Mitjà

Ugarit Bruniquer

icon-location-pin Gràcia

Els Ugarit s’han convertit en un referent de la cuina siriana. Disposen de set restaurants on es pot demanar, a preus força ajustats i una qualitat més que digna, plats combinats molt variats contundents d’hummus, mutàbal, carn i falàfel.

Advertising
Restaurants

Kosher Club

icon-location-pin Dreta de l'Eixample

Que ara a Barcelona hi hagi un segon restaurant kosher –després del Delicias de  Santaló— no és casualitat ni moda. Ciutat cosmopolita i punt obligat de visitants estrangers, Barcelona ho necessitava. Però també jueus residents, viatgers i sobretot creueristes nord-americans, per no parlar d’aquells que només vénen des d’Israel per veure el club de la seva vida. El Barça tenia dificultats per donar menjar segons els preceptes de la religió jueva. 

Time Out diu
Camera
Restaurants, Mediterrània

Aska Dinya

icon-location-pin Gràcia

La cuina palestina aquí té un superb representant. A Aska Dynia hi trobarem un fresquíssim tabulé, amb julivert, coriandre i menta, amb la sèmola amagada en un bosc de verdor. Tasteu-hi el maqhluba, una mena de paella àrab.

Time Out diu
Advertising