Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
El Pepito
©IvanGiménezEl Pepito

Descobriu el pepito gurmet!

L'entrepà de vedella de tota la vida passa pel filtre de l'alta cuina

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

Quan era petit, el pepito -l'entrepà de vedella- era l'aristocràcia dels entrepans, una recompensa de calité que ajuntava el berenar amb el sopar. Ara que ja sóc gran, la incògnita és per què no gaudeix de més popularitat. Sobretot en aquesta Barcelona embogida amb el menjar popular ben fet.

A l'esplèndida tasca portada a terme per La Pepita -no calen presentacions-, cal afegir-hi ara l'obertura d'El Pepito. Alerta, de caràcter menys popular que el seu parent, La Pepita, obert de fa un parell de mesos, ocupa l'espai del que va ser la sumptuosa cocteleria Lika Lounge, i té un interiorisme espaterrant d'aquells que ja faciliten la digestió.

La seva propietària, la Gemma Ginesta, m'explica que "a casa tothom es deia Pepito, i sempre havia pensat que era l'entrepà més bo que es podia menjar". Aquí els pepitos tenen noms de senyor de Barcelona i arreu -González, Puig, Dupont- i passen pel davant de les hamburgueses, que tenen nom femení, diu Ginesta, "perquè són les seves amants". Això és com un parc d'atraccions carni en format tapa i entrepà, amb delicadeses com la bomba farcida de cua de bou, bistecs tàrtars i un altre de tonyina amb alvocat que mereix repetir. Tasto el Dupont -bou d'Irlanda, pebrots de Padrón, foie i bolets a l'allet- i l'agradable sorpresa, a part d'una combinació d'ingredients precisa, és que evita l'efecte estirada sola de sabata. Mastego tires de carn melosa que a cada mossegada s'abracen amb el foie. El cuiner Martin Francini m'explica que el secret és amanir-lo amb sèsam torrat i fer un tall similar al del sushi.

Per cert, trobareu un pepito de vedella old school al Bar Joanet (pl. Sant Agustí Vell, T. 93 319 90 37), boníssim, acabat de fer, amb tomàquet de ramellet i oli d'oliva, esmorzar de campions.

No et donen vaca per bou
A més de vedella low cost, toca parlar de boví de gamma alta (però no inassequible). El restaurant Sagardi cada any per aquesta època té un ramalassu de romanticisme carni: porten dos bous de raça rossa gallega que sacrifiquen i posen a taula. Més o menys, calculen que tenen provisió de mitjana fins a finals de novmebre, o sigui que cal afanyar-se. Manel Giménez, el xef en cap del grup, explica l'excepcionalitat d'aquesta peça: "Són bous mascles capats, dels que es fan servir per llaurar el camp". Amb la mecanització, esclar, aquestes bèsties com qui diu han desaparegut. Cada any el tastador de carn Imanol Jaca surt a pentinar les pastures de Galícia i Portugal, per localitzar-les i fer que el sacrifici coincideixi amb les jornades del bou.

"Això és com menjar un dinosauri", riu Giménez, "perquè senzillament no se'n troben. Cal que siguin bous que hagin treballat la terra, criar bous per al sacrifici no serveix". Explica que s'hi pot notar el gust d'herba de pastura. És una peça molt més ferma que la de la vaca vella, perquè, com diu Giménez, "les coses s'han de raonar i la carn s'ha de mastegar". Luxe assequible: els 800 grams, més que suficients per a dues persones, surten a uns 46 euros. Podeu fer festa major: per 65 €, tot inclòs, el bou s'acompanya amb xistorra d'Orio, pochas de Tolosa i formatges bascos.

Més informació

El Pepito
  • 3 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Bar d'entrepans
  • Dreta de l'Eixample
  • preu 2 de 4

Aquest restaurant centrat sobretot en la carn, proposa una sèrie de tapes molt ben resoltes –molt bona la bomba de cua de bou– i sobretot entrepans de vedella de primera, el clàssic 'pepito' de tota la vida, preparat amb receptes tan atractives con el de bou d'Irlanda amb pebrots del Padrón, foie i bolets a l'allet. La carn és deliciosa i tendra, evita l'efecte estirada amb les mossegades.

La Pepita
  • Restaurants
  • Bar d'entrepans
  • Gràcia
  • preu 1 de 4

Ni darrere al taulell ni a la barra trobareu cap Pepita. En canvi, és fàcil trobar-se amb la Sofia o l'Andreu, els propietaris d'un local que estira els horaris: serveixen esmorzars, aperitius, dinars (tres menús a 8,10 i 12 euros), berenars i sopars a la carta, on els protagonistes són les pepites, inspirats en els famosos pepitos, des del clàssic de llom fins a combinacions sorprenents. La Pepita també és local de copes, amb predilecció pels gintònics (per 4 euros, et preparen mig vas) i el vermut casolà, a base de ginebra, taronja i sifó.

Publicitat
SAGARDI BCN Centre

El restaurant Sagardi BCN Centre presenta un concepte de restauració basat en les antigues tavernes basques, espais en què compartir les millors sidres i vins del país amb la cuina basca de la millor qualitat, amb criteris de modernitat. 

També us agradarà

Els millors restaurants argentins
  • Restaurants
  • Argentina

10 establiments que agradarien al 'Tata' Martino A Barcelona tenim excel·lents ambaixadors gastronòmics dels fogons argentins. Tasteu sense haver de creuar l'Atlàntic les millors especialitats de la cuina argentina: matambre, milaneses, empanades, 'asados'... ¿Trobes a faltar algun restaurant argentí important? Ens ho pots dir en els comentaris de sota. 9 Reinas Un restaurant argentí d'alta volada, amb carns de tot el món i pasta feta a mà. Sovint hi trobareu cares conegudes de l'esport. Un dels propietaris és l'exjugador de l'Espanyol, Martín Posse. R.M Vinya Rosa Argentina Aquest molt agradable punt argentí ofereix una molt bona relació qualitat-preu en les seves especialitats de carn a la brasa. Puerto Madero Puerto Madero és a Buenos Aires sinònim de bona cuina, sobretot de bona graella i carns rostides, ja que des de la seva remodelació en espai lúdic i comercial s'hi han instal·lat les principals parrillas de la ciutat. Potser els propietaris d'aquest restaurant barceloní van posar aquest nom al seu establiment per cridar l'atenció dels qui han tingut la sort de menjar algun dels bifes extraordinaris que s'hi fan allà. Però el que potser no sospitaven era que ho farien gairebé tan bé com allà, amb les limitacions òbvies de la distància pel que fa als productes. La fórmula pensada per Sebastián, Yann i Pere ha estat un encert. Des de l'hora dels esmorzars es poden assaborir especialitats argentines. Esmorzars amb facturas (pastisseria típica argentina), tapes d'

La llista definitiva d'hamburgueses de Barcelona
  • Restaurants
  • Hamburgueses

El més vist 5 coses per fer avui Aprofita el teu temps i troba el que necessites: el millor del dia al teu abast Japonisme. La fascinació per l'art japonès Que consti que en Pere Calders ja ens havia avisat: som víctimes d’una invasió subtil. Jo mateix em vaig criar amb la Heidi i el Marco, escoltava música d’un Walkman Sony i m’afarto de sushi. Qui no ha tingut una Playstation o ha jugat al Super Mario Bros? O rigut amb 'Humor amarillo'? Doncs aquest fenomen ja dura segle i mig, com bé demostra l’exposició 'Japonisme. La fascinació per l’art japonès' al CaixaForum. Tot va començar el 1868, quan, després de segles d’aïllament, el Japó va reobrir els seus ports al comerç internacional. No avançaré esdeveniments, però al carrer de Ferran, per on ara passen la majoria de les manifestacions, hi havia fins a sis botigues de productes japonesos. I a Barcelona, dos museus dedicats a l’art japonès s’anunciaven a les guies turístiques. Hi havia grans col·leccionistes d’art japonès, com Josep Mansana, que va arribar a reunir més de 3.200 obres de gran qualitat.Deia que tot va començar el 1868. París va ser el gran centre comercial de productes japonesos. I Barcelona estava a 24 hores en tren de la capital francesa. Tots els artistes catalans que passaven per París n’estaven assabentats. Fortuny va ser el primer. Més endavant, Santiago Rusiñol o Darío de Regoyos coŀleccionaran art japonès i s’inspiraran en aquesta cultura tan exòtica com refinada, aprofitant els avenços estètics del mod

Publicitat
Les millors croquetes de Barcelona
  • Restaurants
  • Espanyola

Establiments per assaborir croquetes originals i clàssiques Bodega Sepúlveda “Agafa una croqueta congelada. Acabada de fregir, amb oli d’oliva verge, serà una bona croqueta”. Això ho diu Joan Solà a la Bodega Sepúlveda. Si apliquem aquest tractament a una massa  impecable, el resultat és fantàstic. Sobretot en el cas de la de calamarsons: líquida, negra, la tinta indestriable de la beixamel. Tanta cura paren a les croquetes que, segons el farcit, les arrebossen amb un pa diferent. Poseu en fila l’esmentada de calamarsons, la de carn d’olla, la de ceps i la de Cabrales i serà el millor aperitiu calent de la vostra vida.    Ous i Croquetes Al Maremagnum, a la planta dedicada a la gastronomia, també s’hi practica la bona croqueta. Amb un nom que no necessita explicació, Ous i Croquetes ofereix una selecció de sis croquetes diferent: de pollastre, de bolets, de bacallà, de carn d’olla i de sobrassada amb formatge de Maó i de Cabrales, entre d’altres. Fregides al moment, en dues tongades, sobrepassen amb escreix la qualitat mitja que es podria esperar en un centre comercial. Mito Aquestes croquetes no les trobareu a la carta; les serveixen en el menú de migdia. Al punt de d’excel·lent cuina asiàtica que és Mito en diuen mandonguilles. Però van arrebossades amb pa ratllat, i en el meu univers un artefacte farcit, rodó i arrebossat és una croqueta. La massa està feta amb llagostins al cent per cent, sense beixamel, i quan la mosseguem en regalima formatge emmental fos. Fei Fei Sun

Menjar per menys de 5 euros
  • Restaurants

The Dog is Hot Un 'hot dog' amb cara i ulls: salsitxa de qualitat i ingredients diversos –des de ceba fregida a blat de moro– per acompanyar-la. Can Conesa No oblidem que l’entrepà de frankfurt forma part, des de fa temps, de la nostra cultura culinària (també per celíacs). Un clàssic viu dels entrepans a casa nostra. Tasteu el de carn d'olla i salsa de la Marta. –R.M Bar Sanz El Sanz és un bar de barri que elabora entrepans energètics entre 3 i 4 € de noms irònics com el 'calefactor' o el 'sinsabores', carregats de salsitxa, bacó, pernil dolç, formatge... Quin vici, mare meva! –M.G Buen bocado Ni gall dindi, ni blat de moro, ni iogurt, ni rostidores mecanitzades, ni talladors elèctrics... Pa de pita, carn de xai de qualitat, ceba, tomàquet, salsa picant i –alerta!– salsa de tahina. Els xauarmes estan molt ben servits, però també fan falàfel amb hummus o babaganuix i tenen alguna especialitat de baclaua (pastisset turc). Rekons Urgell O de com una antiga xarcuteria es converteix en centre de peregrinació moderna. A Rekons han tingut el bon gust de mantenir bona part de l'estètica antiga tot canviant el negoci. Ara hi podeu degustar a qualsevol hora empanades, amanides i altres llepolies argentines amb una cervesa o un vinet.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat