Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

4 obres per conèixer l'artista Àngels Ribé, nou Premi Nacional de Cultura

Escrit per
Eugènia Sendra
Publicitat

Àngels Ribé ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Cultura d'Arts Plàstiques 2019, que atorga el Ministerio de Cultura y Deporte. Referent i exemple per a creadors que han treballat en l'àmbit de l'art conceptual, Ribé ha emprat el cos com a articulador d'elements i processos molt connectats a la natura; el jurat ha valorat això la seva "trajectòria centrada en l'experimentació" i "la reivindicació del gènere i la reflexió sobre l'espai en els seus treballs". Repassem el seu treball en quatre obres que evoquen una trajectòria de més de tres dècades.

1. El cos que es mou

A finals dels anys 60, Àngels Ribé es trasllada a París fugint del franquisme i allà entra en contacte amb la sociologia i treballa com a ajudant de l'escultor Piotr Kowalski. La seva primera instal·lació és 'Laberint', que es reproduiria en l'exposició que li va dedicar el Macba el 2011: la peça feta de plàstic transparent, amb una sola entrada en l'obra original, es converteix en una escultura participativa que li serveix per explorar la corporalitat. L'acció de l'espectador condiciona l'espai. Estem de sort: actualment aquesta instal·lació forma part de l'exposició 'En caiguda lliure', a CaixaForum.

Foto: Macba
'Laberint', d'Àngels Ribé

2. Mirada feminista

Ribé es trasllada a Chicago (1972) i després a Nova York, on hi viurà fins a l'any 80. Les performances i instal·lacions es documenten en fotografies poètiques com les del tríptic 'El no dit, el no fet, el no vist' (1977): el seu cos esdevé un mecanisme més per qüestionar el sistema, l'espai i el gènere. Aquesta sèrie s'exposa a la mostra 'Feminismes!' del CCCB, on es posa de relleu el paper de Ribé en la genealogia feminista.

'El no dit, el no fet, el no vist' (1977), d'Àngels Ribé
Foto: Àngels Ribé / VERBUND COLLECTION, Vienna

 3. Llum volumètrica

Després de treballs més plàstics, de l'interès per l'objecte, l'artista també experimenta amb llum de neó. El resultat són peces volumètriques i escultòriques com les que presentaria a l'Espai Volart de la Fundació Vilacasas el 2003.

'Cap al lluny' (2003), d'Àngels Ribé

Foto: Àngels Ribé

4. Beure de la natura

Recentment la galeria Ana Mas Projects feia dialogar treballs recents de l'artista i obra dels 70 i 80, a la mostra Mon corps, mon esperit. En el marc del festival Loop de videoart, a Tecla Sala a partir del 14 de novembre, s'ofereix una nova revisió de l'obra de Ribé a partir d'un element constant a la seva obra com és la connexió amb la natura.

Foto: Àngels Ribé

NO T'HO PERDIS: les exposicions destacades de la cartellera.

Últimes notícies

    Publicitat