Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Toni Arola / Llum BCN
Foto: Llum BCN

7 coses que farem al Llum BCN 2022

El festival d'arts lumíniques del Poblenou torna del 4 al 6 de febrer. Deixeu-vos il·luminar!

Escrit per
Eugènia Güell
Publicitat

N'hi ha que són més il·luminats que altres, però tots coincidirem que sense la dosi de llum solar diària, els barcelonins no seríem qui som. Però per molt acostumats que estiguem a la llum, segur que us sorprendrà veure-la amb el cel apagat i des dels ulls del talent local: del 4 al 6 de febrer torna el Llum BCN, el festival d'arts lumíniques que ja fa onze edicions que ens renova el paisatge nocturn de la ciutat creant un museu a l'aire lliure amb les últimes propostes d'art, disseny i il·luminació. Tot és gratis, però abans que correu cap al Poblenou, us expliquem què podreu fer-hi!

1. Formar part d'una obra d'art

Imagineu-vos una rua poètica de llum i so que es mou pels carrers del barri. Això és el que veureu si assistiu a la intervenció 'La Formigonera del PobleNew: balada per a un estómac', de l'artista convidat d'aquesta edició, Antoni Miralda. Tots els visitants seran part de la peça. L'artista amb això vol representar l'estómac del Poblenou que està en continua digestió, devorant, deconstruint i construint el barri amb el pas del temps.

Antoni Miralda / Llum BCN
Foto: Llum BCN

Divendres, 4 de febrer, l’obra circularà pels carrers de Pere IV, de Cristóbal de Moura, d’Espronceda, del Marroc, de Tànger, de Roc Boronat, de Pujades i de Joan d’Àustria. Dissabte, 5, i diumenge, 6, la instal·lació s’exhibirà al solar del carrer de Pere IV, 115, cantonada amb el carrer de la Ciutat de Granada.

2. Desinformar-nos

Tot el que fan els Domestic Data Streamers és un encert -recordeu l'exposició 'Feminista havies de ser'? -, i segur que amb l'obra 'Data Heartbreak' no ens deceben. Es tracta d'una exploració lumínica sobre la intoxicació informativa, l'apatia i la importància de les dades. En aquesta experiència, la desinformació serà la llum que us il·luminarà.

A més, per primera vegada una obra es podrà visitar més enllà dels dies del festival: aquesta, en coproducció DHUB-LlumBcn, estarà instal·lada a la sala A del Disseny Hub Barcelona durant tot el mes de febrer.

Domestic Data Streamers / Llum BCN
Foto: Llum BCN

3. Menjar

Si us agrada la xocolata, no us perdeu aquesta instal·lació en què un llum fon una xocolata en directe i es convida al públic a degustar-la. Amb el pas de les hores, veureu la capacitat de la llum (i la calor) d'afectar la matèria: amb 'Xocolata amb llum', Jordi Canudas vol evidenciar el poder de la llum per fer transformar la xocolata quan es desfà. Serà als Jardins de Ca l’Aranyó.

4. Olorar

Al carrer de Badajoz amb carrer Bolívia hi haurà 'Oloramade Juankrha & Yolimonada, un desplegament de múltiples aromes que convidaran els visitants del festival a inspirar fort i submergir-se en l’olor.

Olorama / Llum BCN
Foto: Llum BCN

5. Ser (més) víctimes de la intel·ligència artificial 

Nosaltres tampoc sabíem què és l'ImagiNet: resulta que és una base de dades molt polèmica que conté 14 milions d'imatges que els sistemes d'intel·ligència artificial utilitzen per classificar persones i objectes. Doncs bé, en aquesta obra, Trevor Paglen farà un gran mural interacitiu a la façana del DHUB que permetrà als visitants introduir-se en la base de dades d'Imaginet. L'obra es diu 'Faces of Imaginet', i capturarà amb una càmera les cares dels participants i les projectarà a la façana amb etiquetes que triïn uns algoritmes. Agafeu aire, que la intel·ligència artificial pot estar plena de prejudicis! 

6. Perdre'ns

Pels més atrevits i curiosos, us proposem endinsar-vos en un laberint transparent que estarà en constant transformació: 'Limbo' és l'obra que presenta Antoni Arola, i que trobareu al Parc Central del Poblenou, Oliva Artés. MEntre feu el recorregut, es crearan diverses escenes de llum i so on la percepció del real quedarà desdibuixada. Un espai on desorientar-se i (potser) trobar-se. 

Toni Arola / Llum BCN
Foto: Llum BCN

7. Descobrir artistes internacionals

Quan passeu per l'estany del DHUB veureu un gran monòlit LED: és l'obra de l'austríac Ulf Langheinrich, que farà que juntament amb el vent, l'ombra i l'aigua, es generi una coreografia. També interactuaran amb el seu voltant dues llengües inflables de l'artista navarrès Raul Goñi, que estaran sobre la Casa de les Lletres (Sancho d’Ávila, 135). A més, a la sala vidriada del Disseny Hub Barcelona hi haurà una instal·lació feta de projectes hologràfics del col·lectiu de San Petesburg Tundra. Podreu veure com es dibuixen formes del so que sura a l'aire.

Raul Goñi / Llum BCN
Foto: Llum BCN

A més a més, setze escoles d’art, disseny, il·luminació i arquitectura exhibiran els seus projectes conjuntament en un recorregut pel Parc del Centre del Poblenou.

Informació pràctica

Per no perdre-us un dels espectacles lluminosos més efímers de la ciutat, apunteu: divendres 4 i dissabte 5 de febrer l'horari és de 18 h a 24 h i diumenge 6 de febrer de 18 a 23 hL'accés és gratuït, però amb control d’aforament en els espais perimetrats, i la limitació al 70% en espais tancats. Podeu descarregar-vos l'app i seguir el mapa de les instal·lacions!

Mapa Llum BCN
Foto: Llum BCN

A més, aquest any el Llum BCN compta per primera vegada amb un projecte de senyalètica de LEDS C4: 19 escultures lumíniques pensades per facilitar la circulació. Cada cercle s'il·luminarà en un dels tres colors bàsics elegits per distingir els diferents punts del Festival: Punts del Festival (vermell + el número identificatiu de cada instal·lació artístca); Escoles (blau) i Col·laboracions externes del festival (groc).

NO T'HO PERDIS: Les millors exposicions de Barcelona

Llegeix el número de febrer de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat