Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
We Harvest Wind / Llum BCN
Foto: JANUS VAN DEN EIJNDEN

5 coses que farem al Llum BCN 2023

El festival d'arts lumíniques del Poblenou torna del 3 al 5 de febrer. Deixeu-vos il·luminar!

Eugènia Güell
Escrit per
Eugènia Güell
Publicitat

N'hi ha que són més il·luminats que altres, però tots coincidirem que sense la dosi de llum solar diària, els barcelonins no seríem qui som. Però per molt acostumats que estiguem a la llum, segur que us sorprendrà veure-la amb el cel apagat i des dels ulls del talent local: el cap de setmana del 3 al 5 de febrer torna el Llum BCN, el festival d'arts lumíniques que ja fa dotze edicions que ens renova el paisatge nocturn de la ciutat creant un museu a l'aire lliure amb les últimes propostes d'art, disseny i il·luminació. Què heu de veure al Llum BCN? Tot és gratis, però abans que correu cap al Poblenou, hem parlat amb la comissària del festival, la Maria Güell Ordis, per poder-vos explicar què podreu fer-hi!

1. Transitar cap a nous imaginaris (amb energia!)

 “Hi ha propostes artístiques que enfronten la transició energètica amb nous imaginaris”, explica Güell Ordis. En aquesta edició hi ha dues obres amb autogeneració d’energia: 'Another moon' de Kimchi & Chips i 'We harvest wind', de l’holandès Thijs Biersteker.

'Another Moon', del col·lectiu sud-coreà Kimchi and Chips, farà aparèixer al cel de Barcelona una segona lluna, un satèl·lit que respon a un espectacular artifici tecnològic i que és climàticament conscient. Es podrà veure al parc del Centre del Poblenou - Espai Sardana.

Another Moon / Llum BCN
Foto: Jochen Tack/ZollvereinAnother Moon

'We Harvest Wind' és una crida a canviar el món amb l’energia eòlica, posant el poder d’aquest canvi a les mans dels visitants, i es podrà veure a la Sala Ricson (Emilia Coranty, 16). El mecanisme que proposa és una sèrie d’aspes, de tres metres de diàmetre, que giren al voltant d’una agulla central de sis metres. Els visitants activen aquest artefacte eòlic amb ventiladors que apunten cap a la peça des de múltiples angles per fer girar les pales.  

We Harvest Wind / Llum BCN
Foto: JANUS VAN DEN EIJNDEN

2. Fer postureig

En un festival de llum tot és objecte de fotografia, però el col·lectiu Architects of Air ha creat uns inflables lumínics i plens de colors on la gent es podrà endinsar. Per tant, sabates fora! El recorregut dura uns 20 minuts i el disseny, inspirat en formes de la natura, ha donat nom a la peça: 'Arborialis'. La trobareu a la plaça Josep Antoni Coderch. A més, aquesta instal·lació obra a les 16.30 h.

Llum BCN
Foto: Llum BCN

Una altra plena de colors és 'Liberty and Light', de l'artista Chila Kumari. Són uns neons amb dibuixos i paraules diverses a la paret del pati de Can Framis plens de significat. Però amb la que quedarem meravellats segur serà amb el 'Monolith', de SpY: una hipnòtica experiència visual que traça un vincle entre el mite cinematogràfic d''Una odissea a l'espai' i l’element més totèmic de la nostra societat: la pantalla del telèfon mòbil.

Llum BCN
Foto: Llum BCN

3. Il·luminar la llanterna

Cal visitar la llanterna de L’Auditori amb les pintures murals de Palazuelo després de la seva rehabilitació, i ja no hi ha excusa: “Aprofitant aquesta ocasió especial, hi hem posat la peça de Playmodes. Veureu que té moltes afinitats amb l’espai!”. 'Signes', de l’estudi Playmodes, busca precisament un diàleg amb aquesta peça del 1999 —restaurada recentment— i el seu concepte gràfic. Serà una instal·lació de llum cinètica i so, formada per un conjunt de llumeneres motoritzades que creen un espai immersiu i evolutiu.

Playmodes Llum BCN
Foto: Llum BCNPlaymodes Llum BCN

 4. Un homenatge

Heu sentit mai a parlar de Vera Molnar? “És una artista pionera que als anys 60 va començar a utilitzar la computarització en l’àmbit artístic”, explica la comissària del festival. Se li farà un homenatge dins del Disseny Hub, on s’ensenyarà part del seu treball.

5. Visualitzar dades (moltes)

Què flota ara mateix sobre la ciutat? Amb el projecte 'Call out' d’Abel Korinsky i Orhan Kavra Koglu podreu visualitzar informació en temps real a l’interior del Disseny Hub. A més, a la façana de la Torre Glòries també s’hi projectaran dades. Com interactuen els fluxos d’aire amb un edifici? Com la vida urbana condiciona l’atmosfera? Aquest projecte fa visible, fins i tot, la pols i la sorra que arriba del desert, la humitat del mar o l’aire fresc de les muntanyes. 

Call Out / Llum BCN
Foto: Llum BCN

Quins són els horaris del Llum BCN?

Divendres 3 i dissabte 4 de febrer 2023, les instal·lacions del Llum BCN estaran obertes de les 18.30 h a les 23.30 h. Diumenge 5 de febrer 2023, l'horari serà de les 18.30 h a les 23.00 h.

On puc veure les instal·lacions del Llum BCN?

Les instal·lacions del Llum BCN estan repartides per tot el Poblenou. Al web oficial del Llum BCN hi podeu trobar un mapa interactiu amb les explicacions de les peces artístiques.

Llum BCN
Foto: Llum BCN

NO T'HO PERDIS: Les millors exposicions de Barcelona

Ja pots llegir el número de febrer de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat    

Últimes notícies

    Publicitat