Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Glaciar
© Maria DiasGlaciar

Com i quan podré tornar al bar i al restaurant?

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

Ens endinsarem en la 'nova normalitat' –no hi tornarem, perquè no hi hem estat mai, sigui el que sigui – de manera progressiva i gradual. Tot just comencem a saber com serà el retorn a l'activitat de bars i restaurants, que es reiniciarà a partir del 4 de maig. Un sector que, tot i que serà dels primers a tornar a l'activitat, tindrà una òbvia dificultat afegida més gran que la del petit comerç. Aquest pla tindrà quatre fases de desescalada: 

Fase 0

A partir del 4 de maig, podran obrir els restaurants amb servei de menjar per emportar a domicili, però sense consum al local. Recomanable: truqueu al local, encarregueu el menjar i emportar-vos-el a casa. Però això no es podia fer, ja? Doncs no. Només es permetia l'entrega a domicili, en la majoria dels casos efectuada a través aplicacions, i una minoria esforçada de restaurants fent servei propi d'entrega. L'Eduard Minobis, propietari de l'hamburgueseria Oval, explica que serà una petita alenada d'aire fresc, "perquè el servei a domicili funcionava amb comptagotes".

Fase 1

A partir de l'11 de maig, si tot va bé, podran obrir les terrasses de bars i restaurants, però amb la limitació de l'ocupació fins al 50 % cent (en un principi havia de ser un 30 % però el govern de Pedro Sánchez va rectificar). Aquesta mesura va ser criticada amb duresa en Roger Pallarols, director del Gremi de Restauració de Barcelona, que va deixar anar aquestes dades: "El 72 % de les terrasses de Barcelona, 4096 llicències, tenen 16 cadires, o menys. El 30 % d'això són 4,8 persones. Quin establiment pot funcionar amb aquest aforament?", es pregunta. "Demanem a l’Ajuntament de Barcelona, que té competències en terrasses, que posi el seu granet de sorra, i que autoritzi un increment de taules i cadires i un augment de separació entre elles, tot respectant l’espai de pas de 1,80 m des de la façana", reclama. La Mònica Puigdemont, propietària del Toni Bigoti a Les Corts, amb una deliciosa terrassa de quatre taules, es pregunta: "Em val la pena obrir el negoci per una taula i mitja? Tota la despesa per fer 90 euros al dia en el millor dels casos? Aixecar un ERTO, encara que sigui de pocs treballadors, per fer una taula al dia és demencial", raona. 

Podrà funcionar una terrassa com la del Toni Bigoti amb una sola taula?
Podrà funcionar una terrassa com la del Toni Bigoti amb una sola taula?FOTO: Maria Dias

Fase 2

A partir del 25 de maig podrien obrir bars i restaurants, però només amb un terç del seu aforament i servei de taula, no pas de barra (i amb la terrassa al 50 % els que en tinguin). Encara no s'han anunciat els requisits de separació i de control sanitaris als locals. Minobis, es lamenta que "tot el que tenim són preguntes, i cal que donin respostes per poder trobar solucions". Veu poc factible obrir amb un terç de l'aforament: "Si haig de reincorporar tots els treballadors en ERTO des del primer dia, el negoci desapareixerà", es lamenta. La seva gran preocupació és també la del Gremi de Restauració, que reclama canviar la llei que regula els ERTO per permetre que les plantilles es reincorporin progressivament, a mesura que el consum es vagi recuperant. Altres demandes són la condonació del lloguer durant l’estat d’alarma, així com la revisió a la baixa dels lloguers, i també passar transitòriament a un IVA del 10 al 4 % superreduït en bars i restaurants. 

Fase 3

El vuit de juny s'inaugurarà la fase avançada de la desescalada. Això si es compleixen els famosos requisits sanitaris generals. Hi haurà una flexibilització de les condicions d'aforament i d'ocupació de bars i restaurants, que encara no s'ha concretat. "Prefereixo esperar-me a obrir amb certes garanties en aquesta tercera fase (o si m'estires, al setembre) que haver de superar totes aquestes dificultats", explica l'Èlia Caral, propietària del Dr Zhang, petita i exquisida taverna de dumplings. "Som un local estret i petit. I no encaixarem bé cap d'aquestes mesures. Recordeu la llei del tabac? Molts locals es van endeutar refent els restaurants de cap a peus i no els va servir de res. És millor veure-les venir i actuar en conseqüència, perquè segur que aniran rectificant", reflexiona.

Dr Zhang
Dr ZhangFoto: Dr. Zhang

"S'està confonent reobertura amb reactivació del consum", alerta el director del Gremi, que pronostica que la reobertura de la majoria de locals no es produirà fins aquesta fase tres ben avançada. Li dóna la raó en Rafa González, propietari del Glaciar, una de les grans terrasses de la ciutat. "Tinc 11 treballadors en ERTE. I no contemplo obrir fins que no pugui fer funcionar un 50 % de terrassa i un terç de local, com a mínim. Calen ajudes i concessions de propietaris i subministres. Tot això és una cadena que, si no arrosseguem tots junts, no ens en sortirem", vaticina.

I benvinguts a 'la nova normalitat', que començaria dos dies abans de Sant Joan en el millor dels casos (Molt simbòlic! Just pel solstici d'estiu). 

Per cert, totes les persones consultades en aquest article veuen poc factible el famós cubicle de metacrilat que, de moment, només predica el propietari del bar La Hornada de Leganés, però que sembla que hagi comprat mitja Espanya.


Més preguntes?

- Teatres i cinemes: quan podrem tornar a seure a una butaca amb normalitat?
- Quan i com obriran les biblioteques i els museus?
- Quan podrem abraçar els nostres familiars i amics?
- Quan podré anar de concert i festival? Com seran?

NO T'HO PERDIS:  Quan obriran bars, restaurants, cinemes i teatres? Aquestes són les quatre fases del pla de desescalada
Les millors idees d'oci i cultura per fer a casa a la nova Time In Pocket interactiva

Últimes notícies

    Publicitat