Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Pla de desescalada en 4 faes
FOTO: ShutterstockPla de desescalada en 4 faes

Quan obriran bars, restaurants, cinemes i teatres? Aquestes són les quatre fases del pla de desescalada

Escrit per
Marc Andreu
Publicitat

L'estratègia plantejada per l'Executiu consta de quatre fases graduals, que s'aplicaran en diferents temps en les diferents províncies de l'Estat segons la incidència de la pandèmia. Cada fase s'aplicarà durant un mínim de dues setmanes i passat aquest temps, si no hi ha hagut un rebrot en els contagis, es passarà a la següent, de manera que s'espera arribar a l'última etapa en unes vuit setmanes, per a finals de juny si tot va bé. Això sí, el curs escolar no es reprendrà ja fins al setembre i el trasllat entre províncies estarà prohibit fins que tots dos llocs (el d'origen i el de destinació) es trobin ja en la "nova normalitat".

Fase 0:

És la de preparació, i començarà oficialment el 4 de maig. Són "mesures d'alleujament per a tot el país", com les sortides dels menors de 14 anys des del cap de setmana passat o la de poder fer una passejada o sortir a fer exercici de forma individual a partir del dia 2 de maig. A aquestes mesures se sumen també l'obertura d'alguns negocis, com restaurants amb menjar per endur al domicili. L'ús de mascaretes serà obligatori en el transport públic.

En aquesta fase també s'inclou llibreries i arxius que podran obrir amb aforaments limitats.

Fase 1:

Aquesta és la fase inicial. Començaria en principi, si tot va bé, l'11 de maig. En ella, i "sota estrictes condicions de seguretat", es permetrà la reobertura del petit comerç –no els centres comercials– amb horari preferent per a majors de 65 anys, les terrasses de l'hostaleria amb un aforament màxim del 50% i també la d'alguns hotels, excloent les zones comunes. Les restriccions d'aforament afectarà també els llocs de culte i tornaran a entrenar les lligues esportives professionals.

No serà fins a la Fase 1 que les biblioteques de préstec podran reobrir i es permetran actes culturals de menys de 30 persones en espais tancats i amb menys de 200 persones si es tracta de l'aire lliure. Els museus també podran obrir portes amb un terç del seu aforament i es reactivaran de nou rodatges audiovisuals.

Fase 2:

És la fase intermèdia i en principi començaria el 25 de maig. En aquest punt, els bars i restaurants podran obrir les zones interiors dels locals, respectant aquest límit del 30% d'aforament. Es permet també visitar monuments i exposicions, sempre amb aquesta restricció d'aforament i els actes culturals, com concerts, que reuneixin a menys de 50 persones en un espai tancat (si es tracta d'un esdeveniment a l'aire lliure no podran superar les 400 persones assegudes i degudament separades). Per tant, en aquesta fase de desescalada ja es permetrà la reobertura de cinemes i teatres, sempre i quan no es sobrepassi l'aforament d'un terç del seu aformanet. Els parc temàtics també podran obrir amb un màxim de 200 assistents.

Els menors de 6 anys podran acudir de forma puntual a les escoles perquè els pares que no puguin teletreballar acudeixin als seus lloc de treball, i se celebrarà la Evau (l'antiga selectivitat). Serà aquí també quan puguin reobrir cinemes i teatre, amb limitació del  30% de l'aforament.


Fase 3:

És la fase avançada, començaria el 8 de juny. La mobilitat serà "més flexible", i l'aforament en l'activitat comercial passarà al "50% sempre que es pugui permetre la distància física de dos metres", una mesura que hauran de complir també bars i restaurants. Pel que fa els actes culturals també s'incrementarà l'aforament fins a la meitat de la seva capacitat sempre que es guardi la proporció d'una persona cada nou m2. En aquesta fase els parcs temàtics ja podran ampliar el seu aforament fins a 800 persones.

Més preguntes?

- Teatres i cinemes: quan podrem tornar a seure a una butaca amb normalitat?
- Quan i com obriran les biblioteques i els museus?
- Quan podrem abraçar els nostres familiars i amics?
- Quan podré anar de concert i festival? Com seran?
- Quan podré anar al bar o restaurant?

 

NO T'HO PERDIS: Barcelona podria obrir parcs i platges aquest cap de setmana

Les millors idees d'oci i cultura per fer a casa a la nova Time In Pocket interactiva

Últimes notícies

    Publicitat