[title]
Tornem a les vaques grasses: el festival gastronòmic de referència de la Ramba de Barcelona torna a les xifres d'antuvi, fregant la quarantena llarga de restaurants i pastisseries que hi participen. Hi trobareu platets d'alta elaboració en format cuina creativa, tradicional, tapes de tota la vida i postres frapants. I com que és una feina dura, però algú l'ha de fet, hem fet una passejada golafre i us expliquem què us heu de menjar sí o sí. Ah, i la foto de la portada és el meravellós pintxo de truita trufat del Bar Alegría: que era present en l'edició del 2019 i en aquesta repeteix!
1. El brioix del Telefèric.

Molt millor un briox –torradet, mantegós, dolç/salat– que no pas la textura glutinosa del bao, on vas a parar. La xef del Magreb i del Telefèric, l'Aziza el Bachiri, ens en porta un amb galta melosa de vedella confitada amb cireres, espècies marroquines, maionesa de siracha a la menta i ametlles fregides. Deliciós és dir poc.
2. Les patates braves del Tapas 24

Les braves de tota la vida són un bàsic en tot festival gastro que es preui. I en aquest cas, són de luxe: les d'en Carles Abellán, amb aquell màgic i suau equilibri entre la maionesa i la salsa de picant moderat. Demaneu-les, i recordeu que pocs han fet més que aquest home per la tapa de barra o d'autor a Barcelona.
3. Butter chicken pav del Mirch

La visió del pollastre indi amb mantega, a càrrec del xef barceloní d'arrels índies Ivan Surinder, és una hamburguesa de contracuixa de pollastre arrebossat, i coberta d'una salsa suau i amb mil i una espècies. Un mos generós i addictiu que ha esdevingut l'exitàs del seu Mirch.
La visió del pollastre indi amb mantega, a càrrec del xef barceloní d'arrels índies Ivan Surinder, és una hamburguesa de contracuixa de pollastre arrebossat, i coberta d'una salsa suau i amb mil i una espècies. Un mos generós i addictiu que ha esdevingut l'exitàs del seu Mirch.
4. El Pepito del Casa Guinart

Un cas d'aquells en què la realitat supera la lletra impresa. El xef Àlex Clotas ha preparat un pepito, l'indomable entrepà de bistec, en què la vedella no és a la planxa, sinó preparada en un tendre i substanciós fricandó, amb un polsim de patates palla, i amb un panet que recorda la 'pate au choux' francesa. Això sí que és l'street food català!
5. La torrada de salmó salvatge del Xuba

Poc com l'Antonio Sáez –que és català i no pas de Oaxaca– toquen els tacos com ell. En aquest cas ha preparat una 'tosta' de blat de moro blau –sabor més neutre, permet apreciar més la recepta. Que són llenques picants de salmó salvatge, fresquíssim, amb els seus ous.
6. Corball brasejat de la Fonda Espanya

Al capdavant de la Fonda Espanya, i treballant de costat amb Berasategui, en Germán Espinosa és un dels grans cuiners de Barcelona, no ho dubteu ni per un moment. I ho demostra aquest plat: corball brasejat i fred –sembla un bacallà esqueixat però molt més fi– amb salsa de mol·lusc, sobre pa de pasta fullada. Un bocí de mar suau i domesticat d'esperit català i modernista.
NO T'HO PERDIS: Els millors restaurants de Barcelona