Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Dopietta
Foto: Scott ChasserottDopietta

Els millors restaurants italians de Barcelona

Les millors adreces per anar més enllà de la pasta i la pizza i descobrir l'excel·lent diversitat gastronòmica d'Itàlia

Editat per
Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
i
Mireia Font
Publicitat

La cuina italiana és, possiblement, la més popular del món. A qualsevol racó d'Occident és ben fàcil trobar un restaurant del país de la bota o degustar un bon plat de pasta, una pizza ben feta o delícies dolces com el tiramisú. Barcelona, on viu una important colònia d'italiana, és tota una referència d'aquesta gastronomia fora d'Itàlia: descobriu els millors restaurants de cuina italiana que podeu trobar a la ciutat, i mengeu italià més enllà del binomi pasta-pizza (que també l'hi trobareu!). I si teniu problemes amb el gluten, feu un cop d'ull a aquestes pizzeries sense gluten

NO T'HO PERDIS: Les millors pizzes de Barcelona

  • Restaurants
  • Italiana
  • El Poble-sec
  • preu 3 de 4

No és el mateix dir "avui hem sopat en un italià" que "avui hem sopat en un venecià". Encara hi ha categories! El lloc té glamur i, com pertoca en aquests casos, corre la brama que algun jugador del Barça n'és client. L’ambient de taverna vintage, la hiperactivitat dels xemei, les cambreres xerraires i uns plats buoni, buoni, buoni són motius suficients per decidir que hi tornareu. Abans, però, acabeu-vos els bigoli in salsa veneziana, les sipietes a la planxa amb polenta, el pop a la brasa o, si voleu semblar venecians de soca-rel, el fetge de vedella a la veneciana.

  • Restaurants
  • Italiana
  • Sant Antoni
  • preu 3 de 4

Benzina: un restaurant de cuina italiana que batega sota la cromada carrosseria d’un club amb aires novaiorquesos. I en un lloc immillorable: a l’espectacular espai que va deixar el Lando, al passatge Calders, allà on les barbes més ben pentinades de la ciutat se suquen en el millor vermut (Sant Antoni, vaja).

"La nostra intenció és fer cuina regional romana amb un ambient que pugui ser novaiorquès”, expliquen, “i que la gent hi mengi com en una típica trattoria, una cosa no gaire corrent a Barcelona”. Però si una cosa diferencia el Benzina dels restaurants clubs amb més pretensió que ofici, és la cuina: s’hi menja molt bé, amb racions abundants, excel·lent producte i un tiquet gens desmesurat.

Carta curta i efectiva: antipasti, sis pastes (la fresca feta a cuina) i un xic de carn i peix. I una banda sonora de rock clàssic no invasiva, amb tan bon gust com les seves salses. Fan cuina monderna, però no poden faltar els seus autèntics espaguetis a la carbonara, fets com manen els cànons: sense llet i amb 'guanciale', embotit de galta de porc. 

Publicitat
  • Restaurants
  • Italiana
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 2 de 4

El rei de Le Cucine Mandarosso és Pietro Leonetti, un noi amb ulleres de pasta, arracades a les orelles i barbeta. Si no l’hagués conegut, pensaria que darrere d’aquesta abundància de rebost, hi ha una nonna italiana obsessionada que els seus cadells no passin gana. Res a veure. Hi ha menú de migdia. Els dies laborables ofereixen menú, els diumenges a la nit munten el famós aperitiu i al migdia només serveixen fettuccine. Vaja, cintes. Del que es tracta és que cada dia sigui especial. L’abundància de Le Cucine Mandarosso arriba al celler. Hi podreu tastar begudes que són difícils de trobar fora d’Itàlia com el chinotto (una cola amb un punt amargant), el Crodino (un aperitiu sense alcohol) i la cedrata, una llimonada d’un groc superlatiu molt famosa allà.

  • Restaurants
  • Italiana
  • Sant Antoni
  • preu 2 de 4

Aquest italià pertany a l’estirp de trattorias on es mengen plats de pasta fresca d’altíssima qualitat, sense haver de fer grans despeses. La pasta fresca és casolana, i el xef Gabriele Milano ha disposat una oferta ambiciosa, que segueix l’ortodòxia italiana i hi aporta un toc d’autor. Ofereixen plats recurrents del nord i del sud de la bota.

A la carta hi trobareu des de plats quasi alpins, com els raviolis farcits d’ossobuco, fins a un plat calabrès com els paccheri amb ’nduja, una salsitxa calabresa picant, acompanyants de burrata fumada. Alerta a les seves fórmules de migdia i els menús de grup! També fan jornades especials dedicades a la carbonara o el llamàntol.

Publicitat
  • Restaurants
  • Italiana
  • Sant Antoni
  • preu 2 de 4

Ens podem llençar a l'experiència italiana de Doppietta amb els ulls clucs: és porta amb porta amb Benzina, un dels millors –i més 'cool'– italians de Barcelona, i és de la mateixa propietat. Doppietta és una versió actualitzada de la 'salumeria' –la botiga de productes delicatessen italians– amb formatges i embotits de primera (algunes d'elaboració pròpia!). El xef i soci, Nicola Valle, és de Brescia i s'ha empescat una quinzena de segons que van més enllà de la pasta –que també n'hi ha– i agafen el fet popular italià d'una perspectiva gurmet i casolana: com una meravellosa 'porchetta alla romana', amb salsa de carn i envinagrats. Recordeu que els italians fan fetitxe de les màquines i la velocitat: el preciós local és un homenatge a la cursa automobilística Mille Miglia.

Els caps de setmana hi trobareu la seva versió del brunch, que vindria a ser una derivació del vermut italià en horari de migdia. Cada dissabte i diumenge, en dos torns, i a un preu tancat assequible, endrapes un bufet lliure de delicadeses fredes (sense límits!). I de segon, sis platets servits a taula de tradició italiana suculent: pasta carbonara (un dels hits de la casa), nyoquis als quatre formatges, un risotto de ceps suau i dens, les clàssiques mandonguilles... Per sucar-hi pa. Per si no n'hi hagués prou, el preu inclou un còctel d'aperitiu.  

  • Restaurants
  • Italiana
  • Ciutat Vella
  • preu 3 de 4

No és un restaurant italià. No és, tampoc, una trattoria italiana. És una taverna veneciana i porta el nom amb què anomenen aquests llocs a la ciutat dels canals, Bacaro. Els venecians són diferents de la resta dels italians. Proveïdors de peix a l’època romana, els venecians encara continuen vivint amb els peus a l’aigua i en qualsevol dels seus sis sestieri (barris) es menja divinament si es pren la precaució d’esquivar els llocs turístics. Tenen una cuina molt particular, marinera i refinada, amb tocs que van quedar de les evitades invasions turques i enriquides gràcies a la passió aventurera dels seus marinaros, amb Marco Polo al capdavant. Un lloc on es pot prendre des d’un prosecco fins a una canya, i passar una de les nits més delicioses en bona companyia i amb una oferta gastronòmica excel·lent i a preus més que raonables.

Publicitat
Gravin
  • Restaurants
  • Italiana
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 2 de 4

El restaurant Gravin té la gràcia de tenir un esperit de 'trattoria' italiana, però amb un aire fresc i renovat de cuina regional mediterrània. No es limita a oferir una cuina típica i més que coneguda, sinó que progressa cap a una cuina més cosmopolita i moderna. Ens enlluernen els 'tagliolini' amb lluç a la llimona, difícilment replicats en altres restaurants del mateix estil, o la sopa de musclos, cloïsses, tomàquets 'cherry' i bitxo, increïble! Evidentment, no hi falten clàssics de la pasta i la pizza que tot italià ha de conservar a la carta però us recomanem que passeu al costat més salvatge!

  • Restaurants
  • Italiana

Em rep una pissarra amb sis cerveses artesanes, cinc de catalanes. És el verí oficial d’Il Birrino, un petit espai que desconcerta, perquè al costat de la llista de birres hi ha una altra pissarra amb pasta i entrants. Cervesa artesana i puttanesca? On m’hi he d’apuntar? D’un espai minúscul, al costat de la barra, en surt l’Emanuele de Angelis: italià, atent i amb una destresa increïble per moure’s en la capsa de llumins de la cuina. Ha aconseguit que Il Birrino sigui un híbrid perfecte de cerveseria artesana i restaurant italià casolà.

T’hi pots quedar 20 minuts o dues hores, però hi tornaràs. Primer, perquè la selecció de birres en rotació, tot i que curta, és impecable i està adaptada a diferents paladars. Segon, perquè el lloc és autèntic: decoració reciclada i xup-xup humà. I tercer, perquè l’Emanuele és un dels millors cuiners que s’han creuat al meu camí. Té la mà trencada amb els guisats de la nonna i és un mestre de la pasta: la fabrica davant dels nassos del client i la prepara amb coneixement de causa (increïbles espaguetis amb vodka, rematats a les entranyes d’un formatge parmesà gegant). A Il Birrino només se li pot fer un retret: et mortificaràs per no haver-lo descobert abans.

Publicitat
Massimo
  • Restaurants
  • Italiana
  • Sarrià - Sant Gervasi
  • preu 2 de 4

Ja coneixíem les gràcies del sard Massimo Pascucci al seu antic restaurant homònim del carrer de Muntaner. Ara s’ha instal·lat, desafiant la crisi i amb la seva invariable simpatia, en una superba cantonada de Barcelona: Via Augusta amb Modolell. És un local esplèndid, lluminós, ben decorat, alegre i amb una terrassa de la qual se’n sentirà parlar. De fora recorda algun dels bons restaurants de les places de Roma, com els de la Piazza del Popolo; Massimo va passar gran part de la seva adolescència a la capital. Allí probablement va sorgir la idea del plat de pasta amb què ens va sorprendre molt gratament el dia de la nostra visita: els paccheri alla vaccinara.

De Gustibus Italiae
  • Restaurants
  • Italiana
  • Sarrià - Sant Gervasi
  • preu 2 de 4

Hi ha restaurants italians que es basen en l’èxit de la pizza i la pasta i no cuiden prou els segons plats, ni ofereixen uns antipasti més enllà de l’albergínia arrebossada amb all i julivert. Però hem trobat un lloc on el tradicional ossobuco (literalment, 'os foradat'), originari de la Llombardia, mereix l’adjectiu d’excel·lent. De Gustibus Italiae és un restaurant de cuina clàssica italiana situat a Sant Gervasi.  Té més de vint anys de trajectòria a l'esquena, i una carta variada i sumptuosa, amb plats cuidats fins al mínim detall, amb plats com fettuccine mantegats amb forma del Parmesà, amb 'guanciale', bolets, xips de ceba i pebre negre. 

Publicitat
  • Restaurants
  • Italiana

La cuina siciliana podríem dir que és la 'mamma' i fins i tot la 'nonna' de les variades i gustoses cuines italianes. El xef Niko Scimone, que va conquistar diverses estrelles de la música a Nashville, ha instal·lat el Galú a Barcelona. I hi ofereix una carta curta però saborosa, que promet anar ampliant amb la riquesa de la cuina de la seva illa. Les pastes, des del moment en què s’elaboren diàriament i artesanalment, cobren un gran valor, condimentades amb la riquesa d’aquesta cuina gresol de cultures.

Blau Cucina e Caffé
  • Restaurants
  • Italiana
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 2 de 4

Les pizzes més bones són les més simples. Això diu el napolità Diego Martone al Blau, enganxadet al mercat de Santa Caterina, un favorit de la colònia italiana. Defineix la fórmula del Blau com a "tavola calda"; és a dir, taula calenta. Al matí, esmorzars; al migdia, menú (sempre amb pizza de segon), i a la nit, una carta de platets italians. Sempre amb la seva excel·lent pizza que venen a talls de teló de fons. En Diego ens recomana la d’albergínia, tomàquet fresc i formatge scamorza, fresc de llet de vaca.

Publicitat
  • Restaurants
  • Italiana
  • Hostafrancs
  • preu 1 de 4

Brera és un bar restaurant d’italianitat austera però total, arrecerat en una cantonada d’Hostafrancs. Un cop de puny petit i sense artificis, però orgullós: dotze referències, entre antipasti i nyoquis, “tots fets des de zero”. El va obrir el Mirko Italiano (de Milà!, triple carambola) a finals del 2018, i el gener del 2019 va decidir convertir-lo en “l’únic bar de nyoquis d’Europa, que en tingui jo constància”, riu.

Italiano –que va ser cap de cuina al Meneghina– m’assenyala una cantonada rere la barra: una planxa, dos fogons i una superfície metàl·lica on pasta els nyoquis cada dia. Després d’examinar una carta breu però temptadora (nyoquis amb albergínia fumada, gambes i pesto de festucs!) em decideixo pels clàssics de ragú: impecables, amb més carn que salsa, com ha de ser. 

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat