Mamma mia! Cuina italiana a Barcelona

Els restaurants on podreu tastar pizza, pasta i altres especialitats italianes
Due Spaghi
© Maria Dias Due Spaghi
Advertising

La cuina italiana és, possiblement, la més popular del món. A qualsevol racó d'Occident és ben fàcil trobar un restaurant del país de la bota o degustar un bon plat de pasta, una pizza ben feta o delícies dolces com el tiramisú. Barcelona, on viu una important colònia d'italiana, és tota una referència de la cuina italiana fora d'Itàlia. Descobriu els millors restaurants de cuina italiana que podeu trobar a Barcelona.

Due Spaghi
©GustavoValiente/ElPeriódico
Restaurants, Italiana

Due Spaghi

icon-location-pin Sant Antoni

Due Spaghi interpreta la cuina italiana més muntanyosa, la de la regió de l'Emília-Romanya, amb una perspectiva creativa, fent servir el nostre producte de proximitat. Són plats com, per exemple, els pappardelle amb 'ragoût' de conill (del Matarranya) o una 'tagliata' de vedella bruna del Pirineu.

Time Out diu
Restaurants

Bacaro

icon-location-pin Ciutat Vella

No és un restaurant italià. No és, tampoc, una trattoria italiana. És una taverna veneciana i porta el nom amb què anomenen aquests llocs a la ciutat dels canals, Bacaro. Els venecians són diferents de la resta dels italians. Proveïdors de peix a l’època romana, els venecians encara continuen vivint amb els peus a l’aigua i en qualsevol dels seus sis sestieri (barris) es menja divinament si es pren la precaució d’esquivar els llocs turístics. Tenen una cuina molt particular, marinera i refinada, amb tocs que van quedar de les evitades invasions turques i enriquides gràcies a la passió aventurera dels seus marinaros, amb Marco Polo al capdavant. Un lloc on es pot prendre des d’un prosecco fins a una canya, i passar una de les nits més delicioses en bona companyia i amb una oferta gastronòmica excel·lent i a preus més que raonables.

Time Out diu
Advertising
Restaurants, Italiana

Massimo

icon-location-pin Sarrià - Sant Gervasi

Ja coneixíem les gràcies del sard Massimo Pascucci al seu antic restaurant homònim del carrer de Muntaner. Ara s’ha instal·lat, desafiant la crisi i amb la seva invariable simpatia, en una superba cantonada de Barcelona: Via Augusta amb Modolell. És un local esplèndid, lluminós, ben decorat, alegre i amb una terrassa de la qual se’n sentirà parlar. De fora recorda algun dels bons restaurants de les places de Roma, com els de la Piazza del Popolo; Massimo va passar gran part de la seva adolescència a la capital. Allí probablement va sorgir la idea del plat de pasta amb què ens va sorprendre molt gratament el dia de la nostra visita: els paccheri alla vaccinara.

Time Out diu
Restaurants, Italiana

Non Solo Pizza

icon-location-pin Eixample

Non Solo Pizza elabora una de les millors pastes de la ciutat, per no parlar del seu pesto, que res no ha d'envejar als de la terra del seu xef i propietari Alberto, la Ligúria. En un local molt animat es gaudeix de la seva excel·lent focaccia, els seus entrants típics com l'affetatto misto o la burrata amb tomàquet i ruca, una exquisida varietat de pasta farcida elaborada a la casa i pasta seca. Bons vins italians, de preus assequibles, i excel·lents grappes completen el panorama. Té una oferta molt saborosa de pastes segons el dia de la setmana. M.A

Advertising
Restaurants, Italiana

Santa Marta

icon-location-pin La Barceloneta

En aquest molt atractiu i desenfadat bar a la vora del mar, els bessons Colombo del Xemei serveixen sandvitxos especials, 'panini' i 'tramezzini', molt diferents als nostres entrepans. I també plats del dia com bacallà 'mantecato' i tota mena d'aperitius italians i venecians. Tenen 'spritz'!

Restaurants, Italiana

De Gustibus Italiae

icon-location-pin Sarrià - Sant Gervasi

Hi ha restaurants italians que es basen en l’èxit de la pizza i la pasta i no cuiden prou els segons plats, ni ofereixen uns antipasti més enllà de l’albergínia arrebossada amb all i julivert. Però hem trobat un lloc on el tradicional ossobuco (literalment, 'os foradat'), originari de la Llombardia, mereix l’adjectiu d’excel·lent. De Gustibus Italiae és un restaurant de cuina clàssica italiana situat a Sant Gervasi. No és gaire pràctic arribar-hi amb transport públic, però si agafeu el cotxe o us animeu a pujar carrers costeruts tindreu la recompensa. De Gustibus ofereix un menú de migdia per 16,25 euros amb dos plats per escollir.

Time Out diu
Advertising
Restaurants, Italiana

Gravin

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

El restaurant Gravin té la gràcia de tenir un esperit de trattoria italiana, però amb un aire fresc i renovat de cuina regional mediterrània. No es limita a oferir una cuina típica i més que coneguda, sinó que progressa cap a una cuina més cosmopolita, moderna, però sense allunyar-se de la tradició i del caràcter casolà que caracteritzen les diferents cuines d’Itàlia. El seu creador, en Giovanni, és de la Pulla; el seu xef, en Cristian, és venecià. Té un servei excel·lent amb cambrers romans i un sommelier professional, en Giuseppe. Es donen les condicions per passar-hi grans moments, com va ser durant la nostra visita, en la qual vam arrencar amb una superba amanida de burrata, amb pomodorini i ruca, molt ben presentada, a la qual va seguir un puré d’albergínies fumades amb tomàquet i ceba.

Time Out diu
Restaurants, Italiana

Le Cucine Mandarosso

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

El rei de Le Cucine Mandarosso és Pietro Leonetti, un noi amb ulleres de pasta, arracades a les orelles i barbeta. Si no l’hagués conegut, pensaria que darrere d’aquesta abundància de rebost, hi ha una nonna italiana obsessionada que els seus cadells no passin gana. Res a veure. Hi ha menú de migdia. Els dies laborables ofereixen menú, els diumenges a la nit munten el famós aperitiu i al migdia només serveixen fettuccine. Vaja, cintes. Del que es tracta és que cada dia sigui especial. L’abundància de Le Cucine Mandarosso arriba al celler. Hi podreu tastar begudes que són difícils de trobar fora d’Itàlia com el chinotto (una cola amb un punt amargant), el Crodino (un aperitiu sense alcohol) i la cedrata, una llimonada d’un groc superlatiu molt famosa allà.

Advertising
Restaurants, Italiana

Xemei

icon-location-pin El Poble-sec

No és el mateix dir "avui hem sopat en un italià" que "avui hem sopat en un venecià". Encara hi ha categories! El lloc té glamur i, com pertoca en aquests casos, corre la brama que algun jugador del Barça n'és client. L’ambient de taverna vintage, la hiperactivitat dels xemei, les cambreres xerraires i uns plats buoni, buoni, buoni són motius suficients per decidir que hi tornareu. Abans, però, acabeu-vos els bigoli in salsa veneziana, les sipietes a la planxa amb polenta, el pop a la brasa o, si voleu semblar venecians de soca-rel, el fetge de vedella a la veneciana.

Restaurants, Italiana

Da Greco

icon-location-pin Gràcia

Quan es travessa per primer cop la pesada porta de fusta del Da Greco, el comensal pot sentir-se com el protagonista d'algun film italià. A mesura que ens endinsem en el local podem reviure escenes de pel·lícules de Visconti o Fellini o sentir-nos participant en alguna de les versions d'El Padrí. Unes taules àmplies, ben disposades entre antiguitats i peces de valor, reben el comensal després de ser acollit i encaminat per un personal femení, agradable i eficient. Distribuït en dues plantes, la superior té un toc menys espectacular. Com que havia estat una notaria té aquest ambient senyorial del passeig de Gràcia; des d'un dels seus salons podem gaudir de vistes als Jardinets de Gràcia. On el públic no pot accedir és als soterranis; aquest nivell va pertànyer a un banc i en una de les caixes de cabals s'hi va instal·lar la bodega, amb més de 200 referències de grans vins italians, francesos i espanyols. Amb Da Greco, Toni, Claudia i els seus fills van consolidar la bona fama que ja es va fer el patró quan va obrir, fa més de vint anys, un restaurant a Castelldefels, on va néixer un dels seus plats estrella, el risoto acabat en la forma d'un gegant parmigiano reggiano. Els antipasti són plats ideals per a començar la vetllada. Les postres que presenta el novaiorquès John Greco, fill del Toni, són una autèntica bogeria.

Advertising
Restaurants, Italiana

Blau Cucina e Caffé

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Les pizzes més bones són les més simples. Això diu el napolità Diego Martone al Blau, enganxadet al mercat de Santa Caterina, un favorit de la colònia italiana. Defineix la fórmula del Blau com a "tavola calda"; és a dir, taula calenta. Al matí, esmorzars; al migdia, menú (sempre amb pizza de segon), i a la nit, una carta de platets italians. Sempre amb la seva excel·lent pizza que venen a talls de teló de fons. En Diego ens recomana la d’albergínia, tomàquet fresc i formatge scamorza, fresc de llet de vaca.

Obe
© Maria Dias
Restaurants

Obe

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

L’Obe és un petit restaurant situat a la plaça de Santa Caterina, i la situació, en plena Barcelona del turisme a gran escala, fa pensar que aquest és un restaurant per a turistes sense escrúpols. Res més lluny de la realitat. L’Obe –que, per cert, du un nom que porta a confusions amb la cuina japonesa– és un petit honest restaurant italià. A l’Obe hi ha respecte cap a la cuina que representen. A més a més el vi, un negre de L’Azienda Agricola Tacoli Asquini, el vi de la casa, és altament recomanable.

Time Out diu
Advertising
Restaurants

Sarrietto

Ens resistíem a fer públic un dels nostres italians de referència, al Putxet, però com voleu que no compartim amb els amants de la Bell'Italia les bondats de les seves salses amb tomàquet i ricotta, pesto, carbassó... combinades amb diferents tipus de pasta? Dimecres ho tindrem complicadíssim: és el dia de la lasanya.

Advertising
Aquesta pàgina ha migrat al nostre nou disseny de manera automàtica. Si hi veus res d'estrany, avisa'ns a feedback@timeout.com