Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Els millors restaurants italians de Barcelona
Galú
Foto: Edgar Ortiz Galú

Els millors restaurants italians de Barcelona

Les millors adreces per anar més enllà de la pasta i la pizza i descobrir l'excel·lent diversitat gastronòmica d'Itàlia

Per Time Out Barcelona Editors
Advertising

La cuina italiana és, possiblement, la més popular del món. A qualsevol racó d'Occident és ben fàcil trobar un restaurant del país de la bota o degustar un bon plat de pasta, una pizza ben feta o delícies dolces com el tiramisú. Barcelona, on viu una important colònia d'italiana, és tota una referència de la cuina italiana fora d'Itàlia: descobriu els millors restaurants de cuina italiana que podeu trobar a la ciutat, i mengeu italià més enllà del binomi pasta-pizza (que també l'hi trobareu!) 

NO T'HO PERDIS: Les millors pizzes de Barcelona

Xemei

Restaurants Italiana El Poble-sec

No és el mateix dir "avui hem sopat en un italià" que "avui hem sopat en un venecià". Encara hi ha categories! El lloc té glamur i, com pertoca en aquests casos, corre la brama que algun jugador del Barça n'és client. L’ambient de taverna vintage, la hiperactivitat dels xemei, les cambreres xerraires i uns plats buoni, buoni, buoni són motius suficients per decidir que hi tornareu. Abans, però, acabeu-vos els bigoli in salsa veneziana, les sipietes a la planxa amb polenta, el pop a la brasa o, si voleu semblar venecians de soca-rel, el fetge de vedella a la veneciana.

Benzina
© Maria Dias

Benzina

Restaurants Italiana Sant Antoni

Benzina: un restaurant de cuina italiana que batega sota la cromada carrosseria d’un club amb aires novaiorquesos. I en un lloc immillorable: a l’espectacular espai que va deixar el Lando, al passatge Calders, allà on les barbes més ben pentinades de la ciutat se suquen en el millor vermut (Sant Antoni, vaja).

"La nostra intenció és fer cuina regional romana amb un ambient que pugui ser novaiorquès”, expliquen, “i que la gent hi mengi com en una típica trattoria, una cosa no gaire corrent a Barcelona”. Però si una cosa diferencia el Benzina dels restaurants clubs amb més pretensió que ofici, és la cuina: s’hi menja molt bé, amb racions abundants, excel·lent producte i un tiquet gens desmesurat.

Carta curta i efectiva: antipasti, sis pastes (la fresca feta a cuina) i un xic de carn i peix. I una banda sonora de rock clàssic no invasiva, amb tan bon gust com les seves salses. Fan cuina monderna, però no poden faltar els seus autèntics espaguetis a la carbonara, fets com manen els cànons: sense llet i amb 'guanciale', embotit de galta de porc. 

Advertising
Le Cucine Mandarosso
© María Dias

Le Cucine Mandarosso

Restaurants Italiana Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

El rei de Le Cucine Mandarosso és Pietro Leonetti, un noi amb ulleres de pasta, arracades a les orelles i barbeta. Si no l’hagués conegut, pensaria que darrere d’aquesta abundància de rebost, hi ha una nonna italiana obsessionada que els seus cadells no passin gana. Res a veure. Hi ha menú de migdia. Els dies laborables ofereixen menú, els diumenges a la nit munten el famós aperitiu i al migdia només serveixen fettuccine. Vaja, cintes. Del que es tracta és que cada dia sigui especial. L’abundància de Le Cucine Mandarosso arriba al celler. Hi podreu tastar begudes que són difícils de trobar fora d’Itàlia com el chinotto (una cola amb un punt amargant), el Crodino (un aperitiu sense alcohol) i la cedrata, una llimonada d’un groc superlatiu molt famosa allà.

Bacaro

4 de 5 estrelles
Restaurants Ciutat Vella

No és un restaurant italià. No és, tampoc, una trattoria italiana. És una taverna veneciana i porta el nom amb què anomenen aquests llocs a la ciutat dels canals, Bacaro. Els venecians són diferents de la resta dels italians. Proveïdors de peix a l’època romana, els venecians encara continuen vivint amb els peus a l’aigua i en qualsevol dels seus sis sestieri (barris) es menja divinament si es pren la precaució d’esquivar els llocs turístics. Tenen una cuina molt particular, marinera i refinada, amb tocs que van quedar de les evitades invasions turques i enriquides gràcies a la passió aventurera dels seus marinaros, amb Marco Polo al capdavant. Un lloc on es pot prendre des d’un prosecco fins a una canya, i passar una de les nits més delicioses en bona companyia i amb una oferta gastronòmica excel·lent i a preus més que raonables.

Advertising
Il Birrino
© Maria Dias

Il Birrino

Restaurants Italiana

Em rep una pissarra amb sis cerveses artesanes, cinc de catalanes. És el verí oficial d’Il Birrino, un petit espai que desconcerta, perquè al costat de la llista de birres hi ha una altra pissarra amb pasta i entrants. Cervesa artesana i puttanesca? On m’hi he d’apuntar? D’un espai minúscul, al costat de la barra, en surt l’Emanuele de Angelis: italià, atent i amb una destresa increïble per moure’s en la capsa de llumins de la cuina. Ha aconseguit que Il Birrino sigui un híbrid perfecte de cerveseria artesana i restaurant italià casolà.

T’hi pots quedar 20 minuts o dues hores, però hi tornaràs. Primer, perquè la selecció de birres en rotació, tot i que curta, és impecable i està adaptada a diferents paladars. Segon, perquè el lloc és autèntic: decoració reciclada i xup-xup humà. I tercer, perquè l’Emanuele és un dels millors cuiners que s’han creuat al meu camí. Té la mà trencada amb els guisats de la nonna i és un mestre de la pasta: la fabrica davant dels nassos del client i la prepara amb coneixement de causa (increïbles espaguetis amb vodka, rematats a les entranyes d’un formatge parmesà gegant). A Il Birrino només se li pot fer un retret: et mortificaràs per no haver-lo descobert abans.

Massimo

4 de 5 estrelles
Restaurants Italiana Sarrià - Sant Gervasi

Ja coneixíem les gràcies del sard Massimo Pascucci al seu antic restaurant homònim del carrer de Muntaner. Ara s’ha instal·lat, desafiant la crisi i amb la seva invariable simpatia, en una superba cantonada de Barcelona: Via Augusta amb Modolell. És un local esplèndid, lluminós, ben decorat, alegre i amb una terrassa de la qual se’n sentirà parlar. De fora recorda algun dels bons restaurants de les places de Roma, com els de la Piazza del Popolo; Massimo va passar gran part de la seva adolescència a la capital. Allí probablement va sorgir la idea del plat de pasta amb què ens va sorprendre molt gratament el dia de la nostra visita: els paccheri alla vaccinara.

Advertising

De Gustibus Italiae

4 de 5 estrelles
Restaurants Italiana Sarrià - Sant Gervasi

Hi ha restaurants italians que es basen en l’èxit de la pizza i la pasta i no cuiden prou els segons plats, ni ofereixen uns antipasti més enllà de l’albergínia arrebossada amb all i julivert. Però hem trobat un lloc on el tradicional ossobuco (literalment, 'os foradat'), originari de la Llombardia, mereix l’adjectiu d’excel·lent. De Gustibus Italiae és un restaurant de cuina clàssica italiana situat a Sant Gervasi. No és gaire pràctic arribar-hi amb transport públic, però si agafeu el cotxe o us animeu a pujar carrers costeruts tindreu la recompensa. 

Colella

Restaurants Mediterrània Eixample

Hi ha tradicions, codis i regles que un bon cuiner interpreta a la seva manera. Un cas és el de Roberto Colella, que durant quatre anys ens va fer gaudir cuinant al Meneghina. Aquest original xef napolità ha fet un gran pas obrint el seu local. Amb una cuina sorprenent: no pas per la seva extravagància, sinó per un concepte de cuina mediterrània basat en el seu Nàpols i en altres punts de la gastronomia italiana, combinant- ho amb les seves experiències d’arreu del món.

Colella va al fons de l’essència mediterrània i podem gaudir del cuscús de Trapani, Sicília, a base de peix i calamar, amb un tractament del gra especial i un toc del producte estrella sicilià, la llimona. El biquini de patata confitada i melmelada d’all és una troballa, així com els nyoquis de patata amb carabassa, sàlvia i cansalada. I tenen una sàvia carta de vins. 

Advertising
Galú
Foto: Edgar Ortiz

Galú

Restaurants Italiana

La cuina siciliana podríem dir que és la 'mamma' i fins i tot la 'nonna' de les variades i gustoses cuines italianes. El xef Niko Scimone, que va conquistar diverses estrelles de la música a Nashville, ha instal·lat el Galú a Barcelona. I hi ofereix una carta curta però saborosa, que promet anar ampliant amb la riquesa de la cuina de la seva illa. Les pastes, des del moment en què s’elaboren diàriament i artesanalment, cobren un gran valor, condimentades amb la riquesa d’aquesta cuina gresol de cultures.

Blau Cucina e Caffé

Restaurants Italiana Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Les pizzes més bones són les més simples. Això diu el napolità Diego Martone al Blau, enganxadet al mercat de Santa Caterina, un favorit de la colònia italiana. Defineix la fórmula del Blau com a "tavola calda"; és a dir, taula calenta. Al matí, esmorzars; al migdia, menú (sempre amb pizza de segon), i a la nit, una carta de platets italians. Sempre amb la seva excel·lent pizza que venen a talls de teló de fons. En Diego ens recomana la d’albergínia, tomàquet fresc i formatge scamorza, fresc de llet de vaca.

Advertising
Brera
© Maria Dias

Brera

Restaurants Italiana Hostafrancs

Brera és un bar restaurant d’italianitat austera però total, arrecerat en una cantonada d’Hostafrancs. Un cop de puny petit i sense artificis, però orgullós: dotze referències, entre antipasti i nyoquis, “tots fets des de zero”. El va obrir el Mirko Italiano (de Milà!, triple carambola) a finals del 2018, i el gener del 2019 va decidir convertir-lo en “l’únic bar de nyoquis d’Europa, que en tingui jo constància”, riu.

Italiano –que va ser cap de cuina al Meneghina– m’assenyala una cantonada rere la barra: una planxa, dos fogons i una superfície metàl·lica on pasta els nyoquis cada dia. Després d’examinar una carta breu però temptadora (nyoquis amb albergínia fumada, gambes i pesto de festucs!) em decideixo pels clàssics de ragú: impecables, amb més carn que salsa, com ha de ser. 

Obe
© Maria Dias

Obe

4 de 5 estrelles
Restaurants Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

L’Obe és un petit i honest restaurant italià situat a la plaça de Santa Caterina, que té un fort respecte cap a la cuina que representen. Hi trobareu plats representatius de la tradició italiana, preparats amb tot l'afecte i cura del món. Com per exemple, uns tagliatelle al pesto amb mongeta fina i patata, o una albergínia a la parmesana amb tot el sabor de la 'melanzane' original. 

Recomanat

    També t'agradarà

      També t'agradarà

        Advertising