Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right 15 propostes per viure una Barcelona més sostenible

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

I love food

15 propostes per viure una Barcelona més sostenible

Any 2020: ja no hi ha excuses. Portar una vida ecològica és el millor que pots fer tant per a tu mateix com pel medi ambient

Per Júlia Gamissans i Laia Beltran
Advertising

Viure en una gran ciutat no és incompatible amb portar un estil de vida sostenible. Hi ha molts aspectes de la vida diària que, sense adonar-nos, podríem fer de manera més respectuosa amb el medi ambient: Desplaçar-nos, vestir-nos, menjar... Fes que la Greta Thurnberg n'estigui orgullosa. Si no saps ni per on començar, aquesta llista pot ser un bon punt de partida.

NO T'HO PERDIS: Botigues de Barcelona amb produces sense plàstic

Drapard Montseny

Planta't

En aquesta vida la diferència la marquen els acompanyants: un sopar il·luminat amb espelmes, aquell vestit negre que et queda d’infart amb unes maxiarracades d’anelles daurades o l’oliva del vermut dels diumenges. Quin sentit tenen uns rovellons sense all i julivert o una burrata sense alfàbrega? Planta les teves espècies a casa i digues prou al plàstic amb els testos de llana Drapard, una marca tèxtil sostenible nascuda d’un projecte social amb dones del Montseny.

EcoReciclat

Pensa i pesa

Si vas al súper, prescindeix de les bosses de plàstic i les de paper reciclat, que ara estan tan de moda. EcoReciclat ha creat un pack de bosses de malla de polipropilè reutilitzat que serveix per separar i pesar les fruites i verdures tantes vegades com vulguis. A més, hi tens un espai multiús per enganxar les etiquetes amb els preus. Així podràs deixar de llençar plàstic quan tornes de comprar i col·loques els aliments a la nevera.

Advertising
Too Good To Go

Aquí no es llença res!

Potser no ho saps i la pastisseria de la cantonada, que fa unes ulleres per llepar-se els dits, es troba a l’app TooGoodToGo. Això vol dir que pots endur-te cada dia un pack bestial amb totes les restes més llamineres per només tres euros. Aquesta aplicació ofereix als usuaris el menjar que els restaurants, mercats i forns de pa llençarien en acabar la jornada a un preu molt econòmic. Podeu buscar els establiments que teniu més a prop, per franja horària o àpat i per tipus d’alimentació.

Banbu

Higiene que no embruta

Es diu que els raspalls de dents s’han de canviar cada tres mesos; tothom sap que les màquines d’afaitar amb sis depilacions ja no treuen un pèl, i que els bastonets per netejar les orelles d’un sol ús acaben fent nosa els animals marins. La marca Banbu ha dissenyat una línia de productes higiènics feta amb bambú per evitar que els productes cosmètics, que s’han de renovar amb freqüència, contaminin l’entorn.

Advertising
Foto: Cocoro

Un nou període

És cert que els tampons van ser una gran descoberta del segle XX, però ara ja són un format força obsolet: perquè contaminen i perquè són més incòmodes que la copa menstrual. Si ets pro compreses, també tens una opció eco-friendly: les calces menstruals. Amb aquestes podràs despreocupar-te de si les ales s’han mogut de lloc o de si se’t marca el salvaeslip al pantaló. I també serveixen com a complement dels tampons i la copa menstrual: són molt útils per evitar les taques i aguantareu més sense recanvi. A la web de Tierra Sabia trobareu compreses i de tela i esponges menstruals.

Al Gra
Foto: Scott Chasserot

De temporada i a granel

Col, raïm i pastanagues quan fa fred; i prunes, albercocs i mongeta tendra quan ve la xafogor. Cada cop a Barcelona hi ha més botigues on pots comprar a granel i de proximitat. Si vols col·laborar amb els productors locals i lluitar contra el malbaratament d’aliments, visita Gra de Gràcia (Gràcia), Casa Perris (Born), Casa Ramona (Sant Antoni), Jaime J. Renobell (Born), Al Gra. Del Sac al Plat (Gràcia) i Vida Meva (Poblenou), entre molts d’altres.

Advertising
Amanida verda

Menjar sa

La cadena de supermercats Veritas van marcar un camí, però ara les opcions és multipliquen. Una de les més noves és Obbio, un espai ideal per a tots aquells que cuiden molt allò que mengen. Hi trobareu una amplíssima gamma de productes ecològics, que inclouen opcions per a vegans,  koshers, celíacs... Obbio és tan completa que a més a més d’una petita llibreria especialitzada en salut i alimentació, també disposa de d’una cafeteria, on podeu tastar deliciosos plats vegetarians in-situ.

Hort Urbà

Qui rega el meu hortet

Al cor de la vall de Can Masdeu, a la muntanya de Collserola, ja fa més d’una dècada que s’està cuinant un projecte agroecològic autogestionat que inclou horts comunitaris. En aquests horts es practica una agricultura lliure de productes químics. Els podeu anar a visitar i si us animeu a fer de pagès, només cal que us apunteu a les seves assemblees mensuals. Un altre projecte que gira entorn de l’eix salut, educació i autogestió és Aurea Social, que també s’ocupa d’un hort comunitari on conviuen plantes aromàtiques i comestibles.

Advertising
Volkswagen e-Golf

Vehicles molt verds

Potser algun dia deixarem de vigilar el preu de la benzina perquè ja no la necessitarem per alimentar els nostres automòbils. Utopia? De moment sí, però potser a mig termini ja no, perquè l’ús del vehicle elèctric a gran escala és una realitat cada cop més palpable. Si us voleu posar al dia sobre la matèria, traieu l’agenda: del 17 a 19 d’octubre se celebra a Barcelona Expoelèctric Formula-e, l’esdeveniment més important sobre vehicles elèctrics i tecnologies eficients del sud d’Europa, on podreu veure novetats com els nous models 100% elèctrics de Volkswagen, l'e-Golf, l'e-up! i el nou Golf GTE.

Costuretas

Temps de cosir

Segur que heu sentit a parlar dels co-working, uns espais de treball comunitari on pots llogar la teva taula per mesos o dies. Doncs bé, ara ja ha arribat l’hora dels co-sewing. Si, sí. La paraula ho diu tot: llocs on pots anar i llogar per hores una màquina de cosir. Ho podeu fer en espais tan evocadors com Lantoki  o Costuretas Social Club. El primer està al Raval i el segon a Gràcia i en tots dos també organitzen cursets per tots aquells que tenen ganes de cosir la seva pròpia roba i encara tenen por d’enfrontar-se en solitari a la “màquina”.

També t'agradarà

Restaurants Km. 0 a Bcn

Restaurants

Els millors establiments per comprar i menjar productes de proximitat Slow Food, Km O, producte de proximitat... Digueu-li com vulgueu, tot apunta al mateix objectiu: la recuperació i reivindicació dels aliments que es produeixen a prop d'on es consumeixen. Una forma ecològica, saludable i alhora profitosa de menjar i viure. Coneixeu més establiments on poder menjar o comprar de proximitat? Ens ho pots dir als comentaris de sota. Botigues Oli Sal Sandra Stefani, a la botiga Oli Sal, ens fa aquesta advertència: “Per sota de 5 euros el litre, cap oli d’oliva pot ser verge extra”. Pagant un xic més, a la seva botiga podem aconseguir una garrafa de cinc litres d’oli verge –un sabor incomparable– per 33 euros. Els màxims especialistes en oli de la ciutat disposen de 80 referències catalanes de totes les denominacions d’origen i també de totes les varietats d’olives, no només de la recurrent arbequina (tot i això, molt cotitzada per la seva suavitat). Rosses i Torrades Aquest celler especialitzat en birra sembla una convenció de l’ONU de països productors de cerveses (Dinamarca, Austràlia, Suècia, el Japó, per exemple), on Catalunya hi participa com a país de ple dret: disposen de fins a 23 marques de cervesa catalana artesana. A més de marques ja tan conegudes i apreciades com la Montseny i la Rosita, hi trobem cerveses amb noms que semblen grups de heavy metal extrem –Zulogaarden, cervesa artesana de Molins de Rei– i d’altres de desconegudes només en aparença, com la Fort, l’ela

Cervesa i tapes vegetarianes

Restaurants

Birra artesana i maridatge sense carn La febre per la cervesa artesana ja fa estona que dura. Per això, i perquè els dos socis de l'Ale & Hop, l'Albert Coromina i el Giles Brown, són un parell de culs inquiets, han fet un salt més llarg. Dins aquest bar, acompanyen les birres de categoria marca de la casa amb plats vegetarians del mateix nivell. Coques de verdures ecològiques, hummus generosos, hamburgueses de seitan que res tenen a envejar a les de carn i pa fet a casa a preus raonables. Difícil de superar tanta excel·lència, oi? La parella  ja ha pujat a sobre d'un altre fenomen, els brunch. Des de fa unes setmanes, en aquesta cerveseria del barri de Sant Pere, hi podeu esmorzar com uns reis els diumenges i aviat, els dissabtes. A part del cafè de filtre selecte que serveixen, podeu anar maridant amb cerveses cadascun dels plats d'aquests esmorzars de forquilla sense animals. Deu varietats de cervesa en tiradorSi encara no hi heu anat mai, la varietat de cerveses de l'Ale & Hop us deixarà ben astorats. Ofereixen sempre deu varietats que canvien cada setmana. Pel que fa a estils de cervesa, no hi falten mai una cervesa rossa, una de blat, la negra, la torrada i una IPA. Però el més identificatiu del local és que, igual que al Mosquito, el restaurant de tapes orientals propietat del Giles, sempre hi trobareu dues cerveses de casc. És a dir, punxades directament del barril, sense afegir-hi el gas que provoca la pressió, una modalitat molt típica de les cerveses angleses. Per s

Advertising

Ecologia urbana a Barcelona

Restaurants

Les millors noves botigues de menjar ecològic D'ençà l'any 2011, el consum d'alimentació ecològica ha augmentat un 7 %, tot i la marea negra econòmica. Això vol dir una cosa: u, que l'actitud dels que titllaven aquest consum d'ecopijo -sovint gent adinerada que en restaurants cars se'n fan un fart, de km 0- s'esvaeix; i segon i més important, que el consumidor, a l'hora d'emplenar la cistella, no només compra per militància. S'ha acostumat a l'eco perquè té un gust que marca diferència. Ara, en el punt àlgid de l'explosió de sabors d'estiu, és el millor moment per comprar producte ecològic.    Tomàquets premiatsEl mañico Chema Bescós, des de la recent botiga I love food, adverteix que els establiments de menjar ecològic són necessaris. Sobretot perquè "comprar al mercat no garanteix que compris menjar lliure de pesticides". Sovint, diu, moltes parades compren directament a Mercabarna, i "allà hi ha de tot". En la seva botiga, especifica, tot és ecològic -certificat amb el segell del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica, CCPAE per als amics- i "tot és elaborat per petits productors km 0, segons criteris slow food". Això els porta certs maldecaps: en l'ànsia d'oferir el millor producte possible, tenen 400 proveïdors directes. Quasi un per producte! La seva especialitat són les verdures. Al seu hort de Canet de Mar, hi regnen els tomàquets amb diferents varietats de noms anglesos (beef steak, heart of compassion) i varietats guardonades al Tomato Fest dels EUA, tot c

Restaurants vegetarians

Restaurants Vegetariana

Els millors restaurants de Barcelona per menjar sa i verd Manel Guirado ha seleccionat els millors vegetarians de la ciutat: restaurants que demostren que la dieta a base de vegetals és saludable, diversa i deliciosa. Coneixes més restaurants vegetarians de visita obligatòria? Ens els pots recomanar als comentaris de sota. Aguaribay El millor que es pot dir d'un vegetarià és que no ho sembla. Defugen la cuina del vegetarià de batalla estil tofu arrebossat, i cada migdia hi podem trobar un molt menú amb plats imaginatius, saborosos i nutritius, com les mongetes amb crema de polenta i sàlvia, o pasta farcida artesanal, sempre amb una tapa d'aperitiu inclosa. Per la nit triomfa un repertori de tapes com les 'papas arrugás', les empanades argentines i fajites i burritos. Petita i acurada sel·lecció de vi i cervesa. –R.M Teresa Carles Tots els vegetarians volen ser diferents, però aquest ho és de veritat: el seu receptari, a mig camí entre la tradició catalana i la cuina d'autor, és sorprenent, saborós i sense dogmes vegetarians. Tasteu les faves a la catalana o el seu timbal d'escalivada i figues i ja em direu. I tenen una bona bodega. Raso Terra Aquest fenomenal restaurant vegetarià, propietat dels presidents de Slow Food Barcelona, té dos fronts oberts: el del migdia, on preparen un menú fantàstic i econòmic, on es pot triar tres variants (un, dos o tres plats) sempre amb intenció gastronòmica, amb sopes i plats que s'escapen del clàssic mengar vegetarià, ja sigui per imaginac

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising