0 M'encanta
Guarda-ho

10 idees per viure a Barcelona de manera més sostenible

Voleu viure d'una manera més saludable i respectuosa amb el medi ambient? Apunteu aquests suggeriments!

Viure en una gran ciutat no és incompatible amb portar un estil de vida sostenible. Hi ha molts aspectes de la vida diària que, sense adonar-nos, podríem fer de manera més respectuosa amb el medi ambient: Desplaçar-nos, vestir-nos, menjar... Si ens hi esforcem mínimament, podem viure igual de bé però consumint molts menys recursos. No sabeu com? Comenceu amb aquestes 10 idees per a portar una vida més sana, verda i sostenible a Barcelona!

A pedalejar!

A pedalejar!

Quin vici la bici! Quan t’acostumes a recórrer la ciutat pedalejant, costa horrors tornar a baixar al metro o pujar a l’autobús. Per sort, Barcelona és una ciutat amb moltes opcions pels ciclistes urbans. Abunden les botigues on a més de vendre bicicletes (i els seus accessoris corresponents, des de seients a gorres) també les arreglen. I és que el concepte de tenda-taller dóna molta confiança a l’usuari. D’aquests espais que no escatimen en disseny d’interiors en trobareu a tots els barris: Bicious al Raval, Bike Gràcia a Gràcia, My Beautiful Parking al Born...

Menjar sa

Menjar sa

La cadena de supermercats Veritas van marcar un camí, però ara les opcions és multipliquen. Una de les més noves és Obbio, un espai ideal per a tots aquells que cuiden molt allò que mengen. Hi trobareu una amplíssima gamma de productes ecològics, que inclouen opcions per a vegans,  koshers, celíacs... Obbio és tan completa que a més a més d’una petita llibreria especialitzada en salut i alimentació, també disposa de d’una cafeteria, on podeu tastar deliciosos plats vegetarians in-situ.

Qui rega el meu hortet

Qui rega el meu hortet

Al cor de la vall de Can Masdeu, a la muntanya de Collserola, ja fa més d’una dècada que s’està cuinant un projecte agroecològic autogestionat que inclou horts comunitaris. En aquests horts es practica una agricultura lliure de productes químics. Els podeu anar a visitar i si us animeu a fer de pagès, només cal que us apunteu a les seves assemblees mensuals. Un altre projecte que gira entorn de l’eix salut, educació i autogestió és Aurea Social, que també s’ocupa d’un hort comunitari on conviuen plantes aromàtiques i comestibles.

Advertising
Vehicles molt verds

Vehicles molt verds

Potser algun dia deixarem de vigilar el preu de la benzina perquè ja no la necessitarem per alimentar els nostres automòbils. Utopia? De moment sí, però potser a mig termini ja no, perquè l’ús del vehicle elèctric a gran escala és una realitat cada cop més palpable. Si us voleu posar al dia sobre la matèria, traieu l’agenda: del 17 a 19 d’octubre se celebra a Barcelona Expoelèctric Formula-e, l’esdeveniment més important sobre vehicles elèctrics i tecnologies eficients del sud d’Europa, on podreu veure novetats com els nous models 100% elèctrics de Volkswagen, l'e-Golf, l'e-up! i el nou Golf GTE.

Temps de cosir

Temps de cosir

Segur que heu sentit a parlar dels co-working, uns espais de treball comunitari on pots llogar la teva taula per mesos o dies. Doncs bé, ara ja ha arribat l’hora dels co-sewing. Si, sí. La paraula ho diu tot: llocs on pots anar i llogar per hores una màquina de cosir. Ho podeu fer en espais tan evocadors com Lantoki  o Costuretas Social Club. El primer està al Raval i el segon a Gràcia i en tots dos també organitzen cursets per tots aquells que tenen ganes de cosir la seva pròpia roba i encara tenen por d’enfrontar-se en solitari a la “màquina”.

L'art de reparar

L'art de reparar

Si voleu fer una petita aportació per canviar el món, memoritzeu aquestes quatre paraules: reduir, reciclar, reutilitzar i reparar. Són la raó de ser de 'Repara’t millor que nou', un projecte de servei i assessorament gratuït per a tots aquells ciutadans que volen aprendre, per exemple, a restaurar un moble o reparar un petit electrodomèstic. Ells posen l’espai, les eines i els professionals; vosaltres només heu de portar allò que creieu que mereix una segona oportunitat. 

Advertising
Segona vida

Segona vida

De roba, d’utensilis de bebè, de mobles i objectes de decoració, de llibres... Les botigues i mercats de segona mà proliferen com bolets. La crisi econòmica hi ajuda, evidentment, però estem convençuts que també hi ha un canvi de mentalitat. Per què una cosa nova ha de ser millor que una ja utilitzada? A Barcelona operen molts mercats d’aquestes característiques amb certa periodicitat: Lost&Found, Flea Market, Demanoenmano, The Fabulous Market... I en quant a botigues, el carrer Riera Baixa del Raval segueix sent l’epicentre d’un fenomen que ja ha conquerit tots els barris de la ciutat.

Rics en temps

Rics en temps

Ja tenim molt per la mà intercanviar coses físiques, però com veuríeu intercanviar temps? Us sembla un concepte una mica abstracte? Doncs no ho és en absolut. En molts barris de Barcelona (Barceloneta, Sarrià, Sant Gervasi, Eixample, Raval, Sagrada Família...) existeix una interessant xarxa de Bancs del Temps que ajuda a posar en contacte ciutadans que volen intercanviar habilitats o serveis. Posarem exemples molt bàsics: algú et talla el cabell o t’arregla un endoll i tu li ensenyes a fer una paella o li dones conversa en anglès. En aquest banc també hi ha moneda, és a dir una unitat d’intercanvi: és l’hora (60 minuts), independentment del servei que s’ofereixi o es rebi. Qui té temps, també pot ser ric!

Reciclatge creatiu

Reciclatge creatiu

El reciclatge creatiu és un nou llenguatge artístic. És increïble amb el munt de coses que es pot arribar a convertir, per exemple, un palet: una butaca, una tauleta, un capçal de llit... I qui diu palet, diu caixes de fruita, finestres de balcó, banderoles, taulons d’obra, cinturons de seguretat d’automòbils... La llista de llocs és llarguíssima: des de les bosses de Vaho i Pinza’t, fins als mobles de L’Estoc o Usame. Però el temple del reciclatge creatiu (inclosa la joiera) és La Carboneria Drap-Art, al Gòtic, impulsors també del Festival Drap-Art. Si parlem de roba, us recomanem les creacions d’alquímia textil de Del Través i que visiteu també la botiga Green Life Style, especialitzada en dissenyadors amb sensibilitat eco.

Advertising
Cosmètica amb consciència

Cosmètica amb consciència

Diuen a Henna Morena que lo més nou en cosmètica ja s’utilitzava fa dos mil anys: olis, karité, henna... Així que si visiteu aquesta preciosa botiga del Born caureu en bones mans. Tant vosaltres com el vostre cabell, doncs la seva línia pròpia de xampús, condicionadors i mascaretes segueix els principis de la fitoteràpia. A Gràcia, en canvi, trobareu l’espai pioner en perruqueria i cosmètica eco de la ciutat: Tresors de Tanit, una botiga multimarca amb un gran assortit de producte i que també ofereix serveis de perruqueria i estètica.

També t'agradarà

Restaurants Km. 0 a Bcn

Els millors establiments per comprar i menjar productes de proximitat Slow Food, Km O, producte de proximitat... Digueu-li com vulgueu, tot apunta al mateix objectiu: la recuperació i reivindicació dels aliments que es produeixen a prop d'on es consumeixen. Una forma ecològica, saludable i alhora profitosa de menjar i viure. Coneixeu més establiments on poder menjar o comprar de proximitat? Ens ho pots dir als comentaris de sota. Botigues Oli Sal Sandra Stefani, a la botiga Oli Sal, ens fa aquesta advertència: “Per sota de 5 euros el litre, cap oli d’oliva pot ser verge extra”. Pagant un xic més, a la seva botiga podem aconseguir una garrafa de cinc litres d’oli verge –un sabor incomparable– per 33 euros. Els màxims especialistes en oli de la ciutat disposen de 80 referències catalanes de totes les denominacions d’origen i també de totes les varietats d’olives, no només de la recurrent arbequina (tot i això, molt cotitzada per la seva suavitat). Rosses i Torrades Aquest celler especialitzat en birra sembla una convenció de l’ONU de països productors de cerveses (Dinamarca, Austràlia, Suècia, el Japó, per exemple), on Catalunya hi participa com a país de ple dret: disposen de fins a 23 marques de cervesa catalana artesana. A més de marques ja tan conegudes i apreciades com la Montseny i la Rosita, hi trobem cerveses amb noms que semblen grups de heavy metal extrem –Zulogaarden, cervesa artesana de Molins de Rei– i d’altres de desconegudes només en aparença, com la Fort, l’ela

Llegir-ne més

Cervesa i tapes vegetarianes

Birra artesana i maridatge sense carn La febre per la cervesa artesana ja fa estona que dura. Per això, i perquè els dos socis de l'Ale & Hop, l'Albert Coromina i el Giles Brown, són un parell de culs inquiets, han fet un salt més llarg. Dins aquest bar, acompanyen les birres de categoria marca de la casa amb plats vegetarians del mateix nivell. Coques de verdures ecològiques, hummus generosos, hamburgueses de seitan que res tenen a envejar a les de carn i pa fet a casa a preus raonables. Difícil de superar tanta excel·lència, oi? La parella  ja ha pujat a sobre d'un altre fenomen, els brunch. Des de fa unes setmanes, en aquesta cerveseria del barri de Sant Pere, hi podeu esmorzar com uns reis els diumenges i aviat, els dissabtes. A part del cafè de filtre selecte que serveixen, podeu anar maridant amb cerveses cadascun dels plats d'aquests esmorzars de forquilla sense animals. Deu varietats de cervesa en tiradorSi encara no hi heu anat mai, la varietat de cerveses de l'Ale & Hop us deixarà ben astorats. Ofereixen sempre deu varietats que canvien cada setmana. Pel que fa a estils de cervesa, no hi falten mai una cervesa rossa, una de blat, la negra, la torrada i una IPA. Però el més identificatiu del local és que, igual que al Mosquito, el restaurant de tapes orientals propietat del Giles, sempre hi trobareu dues cerveses de casc. És a dir, punxades directament del barril, sense afegir-hi el gas que provoca la pressió, una modalitat molt típica de les cerveses angleses. Per s

Llegir-ne més

Ecologia urbana a Barcelona

Les millors noves botigues de menjar ecològic D'ençà l'any 2011, el consum d'alimentació ecològica ha augmentat un 7 %, tot i la marea negra econòmica. Això vol dir una cosa: u, que l'actitud dels que titllaven aquest consum d'ecopijo -sovint gent adinerada que en restaurants cars se'n fan un fart, de km 0- s'esvaeix; i segon i més important, que el consumidor, a l'hora d'emplenar la cistella, no només compra per militància. S'ha acostumat a l'eco perquè té un gust que marca diferència. Ara, en el punt àlgid de l'explosió de sabors d'estiu, és el millor moment per comprar producte ecològic.    Tomàquets premiatsEl mañico Chema Bescós, des de la recent botiga I love food, adverteix que els establiments de menjar ecològic són necessaris. Sobretot perquè "comprar al mercat no garanteix que compris menjar lliure de pesticides". Sovint, diu, moltes parades compren directament a Mercabarna, i "allà hi ha de tot". En la seva botiga, especifica, tot és ecològic -certificat amb el segell del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica, CCPAE per als amics- i "tot és elaborat per petits productors km 0, segons criteris slow food". Això els porta certs maldecaps: en l'ànsia d'oferir el millor producte possible, tenen 400 proveïdors directes. Quasi un per producte! La seva especialitat són les verdures. Al seu hort de Canet de Mar, hi regnen els tomàquets amb diferents varietats de noms anglesos (beef steak, heart of compassion) i varietats guardonades al Tomato Fest dels EUA, tot c

Llegir-ne més
Advertising

Restaurants vegetarians

Els millors restaurants de Barcelona per menjar sa i verd Manel Guirado ha seleccionat els millors vegetarians de la ciutat: restaurants que demostren que la dieta a base de vegetals és saludable, diversa i deliciosa. Coneixes més restaurants vegetarians de visita obligatòria? Ens els pots recomanar als comentaris de sota. Aguaribay El millor que es pot dir d'un vegetarià és que no ho sembla. Defugen la cuina del vegetarià de batalla estil tofu arrebossat, i cada migdia hi podem trobar un molt menú amb plats imaginatius, saborosos i nutritius, com les mongetes amb crema de polenta i sàlvia, o pasta farcida artesanal, sempre amb una tapa d'aperitiu inclosa. Per la nit triomfa un repertori de tapes com les 'papas arrugás', les empanades argentines i fajites i burritos. Petita i acurada sel·lecció de vi i cervesa. –R.M Teresa Carles Tots els vegetarians volen ser diferents, però aquest ho és de veritat: el seu receptari, a mig camí entre la tradició catalana i la cuina d'autor, és sorprenent, saborós i sense dogmes vegetarians. Tasteu les faves a la catalana o el seu timbal d'escalivada i figues i ja em direu. I tenen una bona bodega. Raso Terra Aquest fenomenal restaurant vegetarià, propietat dels presidents de Slow Food Barcelona, té dos fronts oberts: el del migdia, on preparen un menú fantàstic i econòmic, on es pot triar tres variants (un, dos o tres plats) sempre amb intenció gastronòmica, amb sopes i plats que s'escapen del clàssic mengar vegetarià, ja sigui per imaginac

Llegir-ne més

Comentaris

0 comments