Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Plaça Orfila, Sant Andreu
Foto: Laura GuerreroPlaça Orfila, Sant Andreu

Coses per fer al barri de Sant Andreu de Barcelona

Sant Andreu és un indret acollidor i viu, sociable i amb encant; un barri que se sent poble. Us ajudem a gaudir-lo

Escrit per
Julen Chavarrías
Publicitat

Quan tenia 8 anys vaig descobrir que no era barceloní. Tot i haver nascut sota els braços de l’Eixample i crescut flanquejat pel modernisme de Gaudí, un dissabte a la tarda la meva mare va sentenciar el lloc al qual pertanyia d’una forma extraordinàriament subtil: "Vols que anem a Barcelona i berenem a alguna granja de Petritxol?". Abans de dir res, vaig dibuixar una ganyota de desconcert en el meu rostre, preguntant-me si realment tot aquest temps havia viscut a Londres i no ho sabia. Tot i això, semblava ser un sacrifici en pro d’una causa major: ser andreuenc.

Aquesta història personal és bastant comuna en les llars del barri de Sant Andreu, on els veïns de tota la vida encara guarden la seva condició d’andreuencs amb orgull i convicció, i "van a Barcelona" quan surten de les fronteres d'un barri ple d’espais curiosos on perdre’s. Us en presentem una selecció: esglésies amb tresors desconeguts i amagats, restaurants i botigues amb particularitats úniques a la ciutat i, fins i tot, fàbriques reconvertides en espais plens de vida.

NO T'HO PERDIS: Els carrers més bonics de Barcelona.

Descobrir un trosset de Gaudí a l'Església de Sant Pacià
Foto: Ajuntament de Barcelona

Descobrir un trosset de Gaudí a l'Església de Sant Pacià

L'Església de Sant Pacià, situada en el carrer de les Monges, amaga un dels tresors de l'inigualable Antoni Gaudí: un mosaic d'estil neoclàssic dedicat a la figura de Jesús i Maria decora tota la planta de l'església. Aquesta va ser una de les primeres obres de l'arquitecte i, com es pot apreciar en la representació de la ceràmica, l'estil dels mosaics no s'assemblen gens al caràcter modernista que més tard perfeccionaria Gaudí. Tot i això, es tracta d'una obra d'incalculable valor artístic.

Situat en el carrer Gran de Sant Andreu, una de les artèries de Sant Andreu de Palomar, el centenari Versalles és un dels cors del barri. En l'emblemàtic edifici modernista de la Casa Vidal es troba un dels llocs de reunió per excel·lència de Sant Andreu. L'ambient que es respira és cordial, elegant, familiar i proper, coronat amb una oferta gastronòmica àmplia i variada. La proximitat del local amb la Plaça Orfila, centre neuràlgic del barri, atorga al Versalles una ubicació magnífica.

Publicitat
Visitar la renovada Església de Sant Andreu
Foto: Ajuntament de Barcelona

Visitar la renovada Església de Sant Andreu

Tots els temples tenen la seva litúrgia. Quan passes per la plaça Orfila, és inevitable sentir la necessitat d'aixecar la vista per connectar amb una de les cúpules més boniques de la ciutat. Recentment renovada, la volta que corona l'Església de Sant Andreu de Palomar torna a lluir majestuosa i brillant. L'església, tot un símbol del barri, ha patit diverses remodelacions al llarg de la seva agitada història. Tot i això, segueix sent considerada una insígnia de Sant Andreu de Palomar. A l'interior encara s'hi guarden vestigis de la Capella dels Segadors, des de la qual, el 22 de maig del 1640, diversos pagesos vinguts de tot arreu de Catalunya van iniciar la revolta que acabaria explotant en la Guerra dels Segadors.

Situada a tocar de la plaça Can Fabra, on s'aixeca una enorme biblioteca, la Fabra i Coats, amb un passat lligat a la indústria del cotó, és actualment un espai destinat a la difusió de la cultura i de l'art contemporani. L'any 1903, la família andreuenca Fabra i Puig es va fusionar amb la casa escocesa J&P Coats, coneguda per haver creat la colònia industrial de Borgonyà. L'empresa que sorgiria d'aquesta unió va monopolitzar aquest sector a nivell estatal i va donar feina a més de tres mil andreuencs. Nietzsche deia que els fils invisibles són els vincles més forts, i sembla que la Fabra i Coats i el barri de Sant Andreu estaran lligats eternament.

Publicitat
Invocar la màgia a la Cambra dels Encanteris
La Cambra dels Encanteris

Invocar la màgia a la Cambra dels Encanteris

Si algú mai us diu que la màgia no existeix, porteu-lo a la Cambra dels Encanteris, on podrà fer penitència per les seves paraules. Si us fascinen les fantasies i els mons llegendaris de productes cinematogràfics com 'Harry Potter', 'Joc de trons' i 'El senyor dels anells', entrar a la Cambra dels Encanteris serà com travessar l'armari encantat de Nàrnia i descobrir un món alternatiu i màgic. El conjunt del local és un espai amb encís i acollidor, situat al costat de la plaça del Mercadal, on trobareu mil opcions per decorar l'habitació o sorprendre a algun amic o familiar amb un regal mític.

La voràgine industrial que va patir el barri de Sant Andreu durant el segle XX va provocar que els obrers haguessin de viure en barraques, en condicions precàries i poc higièniques. Per aquest motiu, durant la Segona República es va dissenyar la Casa Bloc, un conjunt d'habitatges socials que desafiaven els models urbanístics de la ciutat: els edificis es van construir en forma de S, sota la premissa que devien estar ben il·luminats, ventilats i en condicions higièniques adients. D'aquesta manera, es van habilitar 200 habitatges que fomentaven l'aparició d'espais verds en el barri i que encara avui són un exemple de l'èxit d'aquest peculiar disseny urbanístic a Sant Andreu.

Publicitat
Fer un vermut a la plaça de Masadas
Foto: Vicente Zambrano

Fer un vermut a la plaça de Masadas

La plaça de Masadas és la germana petita de la plaça Reial de Barcelona. Flanquejada per pòrtics d'estil neoclàssic, aquesta plaça és un dels espais més refinats de Barcelona. És el lloc ideal per fer un vermut en qualsevol dels múltiples restaurants que es troben resguardats dins dels pòrtics. Anteriorment, la plaça de Masadas albergava el tradicional Mercat de la Sagrera i segueix sent un nucli de reunió i vida del Districte de Sant Andreu.

Tastar cerveses artesanals al Michael's Tavern
Foto: Julen Chavarrías

Tastar cerveses artesanals al Michael's Tavern

Si sou amants de les cerveses artesanals i dels gustos exòtics, el Michael's Tavern és el vostre lloc per anar a dinar o sopar. Situat al carrer Concepció Arenal, a dos minuts de l'estació de Sant Andreu Arenal, aquest bar ofereix un catàleg variat de tota mena de cerveses. Des de les suaus i delicades lager fins a les potents cerveses negres, passant per les gustoses i afruitades IPA, la taverna Michael's és el paradís dels llúpols i l'ordi.

Publicitat

Els espais verds també tenen el seu lloc al districte de Sant Andreu. El Parc de la Pegaso està situat en el que fou l'antiga fàbrica de camions d'ENASA (Empresa Nacional d'Autocamions SA). El nom que avui defineix aquest parc, però, s'inspira en els populars camions Pegaso que es fabricaven en aquesta empresa durant l'etapa de desenvolupament industrial del barri. Avui, el Parc de la Pegaso té àmplies zones amb vegetació i una sinuosa ruta, comunicada amb diversos ponts, al voltant del llac que caracteritza el parc. A més, s'han incorporat nous espais de lleure com un pop gegant que domina tota l'escena central del recinte, perfecte per portar la mainada.

Retrocedir en el temps en la Farmàcia Franquesa
Farmàcia Franquesa

Retrocedir en el temps en la Farmàcia Franquesa

El pas del temps roman imperceptible en la mítica Farmàcia Franquesa del Carrer Gran de Sant Andreu. Un cop es traspassa la porta, us traslladareu a un escenari noucentista fomentat per la decoració i la delicadesa dels mobles de banús que envolten el local, del segle XIX. Fundada l'any 1842, la Farmàcia Franquesa és una de les més antigues de Barcelona i està completament assentada en el paisatge del barri. També es coneguda pel tracte proper amb la clientela i per la fabricació de productes cosmètics mitjançant olis vegetals, tot seguint la fórmula creada per Jordi Franquesa. 

Publicitat

Sant Andreu és un barri compromés amb la difusió i protecció de la cultura. Per això, el Sant Andreu Teatre, més conegut com a SAT!, és un element arrelat i consolidat en la vida cultural del barri. Situat al carrer Neopàtria, el SAT! va obrir portes el 1990 en unes antigues cotxeres del passeig de Fabra i Puig i l'any 2003, el SAT! es s'instal·la en la seva ubicació actual. El teatre te capacitat per 383 persones i està especialitzat en musicals i dansa. A més, mostra una sensibilitat particular per als més petits amb una curosa i interessant programació d'espectacles infantils.

Observar una bomba sense explotar al bell mig del barri
Foto: barcelona_historica

Observar una bomba sense explotar al bell mig del barri

Sant Andreu és una caixa de sorpreses. I en una d'aquestes, potser et trobes davant d'una casa que exposa una bomba, en perfectes condicions, just en la seva façana. La casa Emili Bové, més coneguda com la 'Casa de la Bomba', guarda un tresor intacte de l'any 1843. Durant la sublevació popular coneguda com la Jamància, el governador de Barcelona Joan Prim va ordenar bombardejar Sant Andreu, aleshores un poble independent, des de la muntanya de Montjuïc. Va ser en aquestes circumstàncies quan Prim va formular una frase memorable: "Caixa o faixa". És a dir, o aconseguia la faixa de general o acabava mort en una caixa. Avui encara es conserva al carrer Sòcrates una de les múltiples bombes que es van llançar sobre la població andreuenca, tot i que aquesta no va voler seguir les ordres del general Prim.

Recomanat

    Més de Love Local

      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat