Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Descobreix els secrets del vi

Descobreix els secrets del vi

Time Out en associació amb la DO Penedès t'ensenyem a maridar vins i plats perquè deixis als teus convidats bocabadats

Consells per un maridatge de 10
Què fer

Consells per un maridatge de 10

El maridatge de vins pot ser una tasca d'allò més complicada quan ets tu qui organitza el dinar o sopar, ja que has d'analitzar els sabors del vi que serviràs i el que els teus convidats menjaran amb ell. I no es una tasca fàcil! Estudiar el gust del vi i el menjar i els aromes que desprenen pot ser tota una aventura sensorial. Per posar-t'ho més fàcil, en col·laboració amb la D.O. Penedès, et facilitem uns quants consells per triar bé! Primer els lleugers La regla fonamental per un bon maridatge és servir els vins més lleugers al principi. Els vins suaus poden acompanyar una amanida, sopa o aperitiu. Així mateix, amb les aus o el peix, la millor elecció és un vi blanc o un vi negre que no sigui pesat. Per exemple, prova de maridar un xarel·lo amb ostres del Delta de l'Ebre, et lleparàs els dits! Tria vins amb més cos quan serveixis plats més contundents, com els de carn vermella o plats de cullera. En canvi, escull vins blancs refredats per a les postres o vins blans escumosos per a finals amb xocolata. Pels amants del carquinyolis, proveu-los amb vins blancs dolços sobremadurats! Troba l'equilibri Recorda que els vins i els plats han d'estar compensats. Aparella el menjar de sabor complex amb vins de sabor simple i a la inversa. Cal que tinguis present que el tipus de menjar que serveixis pot canviar el sabor del vi, perquè les espècies que utilitzis cuinant interactuen amb els àcids i tanins del vi i poden fer-lo destacar o, pel contrari, dominar-lo. Vigila! Per exem

Una vetllada especial
Què fer

Una vetllada especial

Sigui una nit íntima degustant formatges o celebrant la castanyada amb tota la família, els dies especials s'han de celebrar amb bons vins. En associació amb la DO Penedès, et facilitem alguns consells per aconseguir fer de qualsevol reunió, una vetllada única. T'hi animes? Un maridatge exquisit Per començar, decideix quin és el teu vi favorit o el formatge que t'agradaria servir. Alguns formatges poden tenir un sabor més fort que has de suavitzar amb un vi en particular. Per exemple, el formatge més picant, com el formatge blau, l'has d'acompanyar de vins dolços per alleugerir el seu gust. El formatge de cabra, pel seu sabor, el pots suavitzar amb un vi blanc sec. Pel que fa a la majoria de formatges de pasta tova, els pots combinar amb gairebé qualsevol tipus de vi, incloent vins escumosos Clàssic Penedès. Els formatges fins o suaus, com el cheddar, mariden bé amb vins negres joves. Castanyada en família Quins vins posaràs a taula aquesta castanyada? Et proposem harmonitzar vins dolços blancs sobremadurats amb els característics panellets de pasta blanca o pinyons; mentre que els dolços de raïm negre o els vins de criança es porten d'allò més bé amb les xocolates o els panellets on, per sobre de tot, predomina el cacau. Finalment els dolços especials, més secs, evolucionats i amb notes de fruits secs et recomanem que els reservis per acompanyar l'austera però saborosa castanya. Gaudeix d'aquest producte de temporada!

Com fer un tast?
Què fer

Com fer un tast?

Segur que has vist moltes pelis on actors esnobs feien tastos de vins. Has observat com oloraven i bellugaven el vi dins la boca i has pensat: què fan aquests? Bé, ja et podem dir que res estrany! Fer un tast de vins és més senzill del que et penses i gens exclusiu. T'agradaria aprendre'n? Un tast de vins consta de 3 fases: la visual, la olfactiva i la gustativa. Aquestes han de seguir un ordre concret i demanen una atenció completa. Per aquest motiu, hem d'obrir la ment, observar amb els 5 sentits i ser pacients. Preparat? Fem-hi un cop d'ull La fase visual del tast és la que realitzem en primer lloc i de la que obtindrem informació sobre el tipus de vi, envelliment, criança només observant el seu color. No només es tracta de veure si és blanc, negre o rosat! Per analitzar tots el matisos, hem de posar la copa sobre un fons blanc, inclinar-la uns 45 graus i observar. Per exemple, si el vi negre té tonalitats violetes significa que és jove, però si els tons són més propers als teules significa que és vell. Amb el blanc, quan és transparent, significa que és jove, però quan és vell pren colors grocs i daurats. De la mateixa manera passa amb el rosat, quan és més marronós significa que és més vell. Sabies que amb la vista també podem analitzar el grau d'alcohol? Quan les llàgrimes cauen ràpidament per la paret de la copa després de moure-ho, significa que té poc alcohol. No obstant, quan cauen al voltant de la copa lentament, significa que té un grau alt d'alcohol i glicer

Curiositats del vi
Què fer

Curiositats del vi

Algun cop t'has preguntat quants anys pots guardar el vi dins d'una ampolla? Estarà bo o s'avinagrarà? I quan decantar un vi? I si al contacte amb l'aire el vi s'espatlla? Time Out en associació amb la DO Penedès, t'oferim resposta als teus dubtes perquè puguis degustar el vi amb tots els seus matisos. Decantar un vi Al Penedès diferencien clarament dos motius per decantar un vi. D’una banda, evitar que els pòsits passin a la copa. Ho has de fer en vins molt vells, o bé en vins de caire modern, molt concentrats i poc filtrats, que puguin tenir precipitacions als fons de l’ampolla. Un altre motiu per decantar un vi, és oxigenar-lo. S’acostuma a fer amb vins amb criança i concentrats, que poden necessitar el contacte amb l'oxigen per eliminar la reducció de l’ampolla i així oferir el màxim sabor. Vigila amb els vins molt vells, fes-ho poc a poc, ja que el contacte brusc amb l’aire després de molts anys els pot malmetre. Per evitar els pòsits hi ha decantadors alts i estrets, en aquests casos s’ha de fer lentament, inclinant poc l’ampolla. Pots fer-ho amb un llum il•luminant l’ampolla per que no passi el pòsit. En canvi, per oxigenar són millors els decantadors amples i baixos, que ofereixen molta superfície de contacte del vi amb l’aire. Qüestió de temps Els vins no són immutables, així que no, no pots guardar una ampolla de vi per l'eternitat. És un error freqüent pensar que els vins milloren amb els anys: el màxim que pots esperar és que el vi no s’espatlli, però mai qu

El bon rosat
Què fer

El bon rosat

Saps per què hi ha tan pocs vins rosats a les cartes dels restaurants? Els vins rosats pateixen d'una mala fama que sorgeix de la idea que només els vins negres poden ser bons. Res més lluny de la veritat! El que cal tenir clar és que si volem un bon rosat, com amb tots els vins, tindrà un preu en consonància. Elaboració El vi rosat és molt sensible a la qualitat del raïm, que ha de ser al punt just de maduració i aromàticament expressiu, i és molt delicat d'elaborar. Per tant, no és lògic pensar que ha de ser més barat que un bon vi blanc o negre jove. Tenint en compte això, al Penedès hi ha una nova generació de vins rosats, amb més o menys intensitat de color i aromàticament complexes, que són grans vins. Maridatge Si tens ganes de provar-ne un, per a fer una bona combinació tens diverses opcions. Hi ha plats que gairebé demanen un vi rosat, com els arrossos, la pasta, especialment acompanyats amb peix i marisc com les paelles. També són ideals amb formatges blancs amb bona acidesa com la Mozzarella. Pel seu sabor refrescant i saborós, són vins que combinen perfectament amb amanides, carns blanques o vegetals com les albergínies farcides. A més, poden ser una bona elecció sense compromís en un àpat en que hi hagi plats de característiques variades. Sense complexos!

Secrets del vi
Què fer

Secrets del vi

Qualsevol vi, un parell de dies desprès de la seva obertura, va perdent qualitats fins arribar a espatllar-se del tot. Saps que has de tenir en compte per mantenir qualitat del vidurant el màxim de temps possible? Time Out i DO Penedès, et facilitem alguns secrets bàsics. Refreda'l! El fred ajuda a preservar la qualitat del vi i pot fins i tot doblar els seus temps de conservació. Així que, tot i que es tracti d’un vi negre, -curiosament, més delicat que el blanc o el rosat- cal guardar-lo a la nevera. Vigila amb l'aire El principal problema del vi és l’oxidació, que fa perdre les aromes més fresques fins arribar a enrancir-se del tot, així que recorda tapar l’ampolla. Tot i això, ja hi haurà oxigen a l’interior, així que com més plena de líquid estigui l’ampolla, menys s’espatllarà el vi. També pots comprar bombes de buit manuals amb taps hermètics per treure l’aire. Això et pot ajudar a conservar el vi fins a deu o quinze dies. Retenir les bombolles Per als escumosos, ha d'evitar que s'esbravin i per això pots comprar bombes de doble acció, que també poden injectar aire per tancar l’ampolla a pressió i conservar les bombolles. Tot i que aleshores, l’oxidació serà més ràpida i hauràs de consumir-lo en no més de dos dies. Els més resistents Si no beus molt, prova els vins rancis o dolços, ja que es mantenen sense problemesmolt més temps i podràs gaudir-ne uns quants dies més. Els primers perquè ja estan oxidats, i els altres perquè el sucre i el contingut d’alcohol mé

El Xarel·lo
Què fer

El Xarel·lo

  El vi de la terra El xarel·lo és la varietat blanca estrella del Penedès. Els seus vins joves són suaus, amb un caràcter sedós però amb cos, bona acidesa, afruitats i amb excel·lent graduació alcohòlica. Els seus aromes recorden a flors blanques i fruita típica, un maridatge que trobaràs perfecte per a peixos i carns blanques. Els vins de xarel·lo més madurats resulten consistents, càlids amb final mineral. El Xarel·lo amb pas de bótaté un aroma més complexe que va des de flors blanques, a torrats i vainilla depenent del tipus de roure. Prova'l amb amanides, arròs, peix, sushi o formatges suaus! El maridatge estrella La combinació d’ostres del Delta de l’Ebre amb vins de la varietat Xarel·lo de la Denominació d’Origen Penedès esdevé un encert. Les notes cítriques, els tocs salins, la frescor en boca i la complexitat del Xarel·lo, es complementa a la perfecció amb les ostres del Delta. T'encantarà!