Descobrim 5 joies modernistes

Una ruta pels edificis que reconcilien amb l''art noveau' local
Ruta modernista
©Raquel Ródenas
Per Eugènia Sendra |
Advertising

"No arrufaré el nas davant de la paraula 'modernisme' i miraré amunt per descobrir els forjats, les balconades i els esgrafiats que Barcelona regala". Convé dir aquest mantra per moure's per la ciutat del món amb més obres modernistes per metre quadrat (des de l'Institut de Paisatge Urbà assenyalen que s'han comptabilitzat fins a 2.200 edificis 100% modernistes o amb la decoració d'aquest corrent). No us caldrà repetir-lo després de redescobrir les perles de l''art noveau' local.

Hivernacle

Hivernacle

Una coberta de ferro i vidre flanquejada per dues naus ombrívoles, plenes de vegetació que a primer cop d’ull sembla resseca. Potser és per la humitat i el silenci que s’hi respira o per l’encant sense floritures de l’estructura recta, decorada amb arcs i motllures; sigui com sigui, l’Hivernacle de la Ciutadella desprèn màgia. L’obra de Josep Amargós és una de les joies que es conserva de l’Exposició Universal del 1888. Després de les reformes que el 2009 li van rentar la cara, ara continua tancada. Mentrestant, l’espiem entre reixes.

Casa Vicens

Casa Vicens

Camí de Gràcia, inevitablement un s’atura al carrer Carolines, davant de la casa que Antoni Gaudí va construir a partir del 1883 per a un fabricant de rajoles de València. Crida l’atenció el  cromatisme –els jocs de maons vermells combinats amb les rajoles en verd i blanc, que servien per promocionar la indústria dels Vicens– i el perfum àrab de l’obra. Què projectava Gaudí abans de firmar la Pedrera? La Casa Vicens.

Advertising
Hotel Espanya

Hotel Espanya

Seguim la petjada de la Ruta del Modernisme –a la web www.rutadelmodernisme.com ofereixen descomptes per visitar fins a setze monuments– i ens endinsem al carrer Sant Pau, a l’Hotel Espanya. Si busqueu una expressió de modernisme amb totes les lletres, aquí el trobareu: Lluís Domènech i Montaner va decorar l’hotel, on brillen els esgrafiats de sirenes que podria haver pintat Ramon Casas i la xemeneia d’alabastre, feta per Eusebi Arnau. El millor de tot és que la joia encara no ha estat descoberta (i envaïda) pels turistes.

Casa Thomas

Casa Thomas

L’edifici que Domènech i Montaner va concebre per a l’impressor Josep Thomas es va convertir en una de les meques del disseny quan BD Ediciones de Diseño, l’empresa capitanejada per Òscar Tusquets i Cristian Cirici, entre d’altres, va instal·lar la seva base d’operacions el 1979.  L’afegim a la llista d’imprescindibles perquè és una de les plantes baixes més magnètiques de l’Eixample.

Advertising
Casa Planells

Casa Planells

Els agosarats truquen al timbre de Casa Planells sense manies per contemplar l’escala o algun dels interiors de l’obra de Josep Maria Jujol (els més prudents podreu visitar-la a la propera edició de 48 H Open House). És un edifici singular, sinuós i de regust expressionista fet el 1924. Alguns experts l’han qualificat de modern i indiquen que a Jujol l’haurien inspirat els nous corrents europeus, però l’arquitecte Arturo Frediani, que té el despatx a la finca, apunta que no és més que el resultat del bon ofici de l’arquitecte, que va convertir una parcel·la de 85 metres en un despatx de 120, guanyant metres a partir dels voladissos i dels altells. La Casa Planells, acabada de pintar de tons ocres, relluirà encara més amb els porticons originals restaurats.

Advertising
Aquesta pàgina ha migrat al nostre nou disseny de manera automàtica. Si hi veus res d'estrany, avisa'ns a feedback@timeout.com