Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Grec 2014: Els 15 imprescindibles del festival
Beyond

Grec 2014: Els 15 imprescindibles del festival

Tots els espectacles que no us podeu perdre al Grec 2014: teatre, dansa, circ i música internacional i de casa, de petit i gran format

Per Maria Junyent
Advertising

El Grec Festival de Barcelona arriba a la 38a edició amb més de 70 propostes de teatre, dansa, música, circ i espectacles multiformat que es presenten durant tot el mes de juliol als escenaris del Teatre Grec, el Teatre Lliure –de Montjuïc i de Gràcia–, el Mercat de les Flors, el Teatre Romea, la Beckett, el Poliorama, la Muntaner i la Villarroel. D'entre el gruix d'espectacles que presenta el festival aquest any, hem fet una tria dels quinze que no ens volem quedar sense veure i viure.

Grec 2014: The Fountainhead (La deu)

Teatre
Autora: Ayn Rand. Direcció: Ivo van Hove. Dramatúrgia: Peter van Kraaij. Amb: Tamar van den Dop, Aus Greidanus jr, Robert de Hoog, Hans Kesting, Hugo Koolschijn, Ramsey Nasr, Frieda Pittoors, Halina Reijn, Bart Slegers.

Què ha de fer un creador, mantenir-se fidel als seus ideals o trair-los per tal d’assegurar-se l’èxit? Cal sacrificar-se pels principis propis o sobreviure adaptant-se a les exigències de la comunitat? L’escriptora Ayn Rand responia aquestes preguntes el 1943 en un best-seller que parla de la lluita entre individualisme i col·lectivisme en l’arena política però, especialment, en l’ànima humana. Ivo van Hove, artífex de 'Tragèdies romanes', un dels grans èxits del Grec 2013, porta el text a escena.

Grec 2014: Wonderland

Dansa
De Gallim Dance Company. Concepció, direcció i coreografia: Andrea Miller. Amb: Tal Adler, Celine D’Hont, James Lindsay Hartwell, Allysen Hooks, Gwyneth Mackenzie, Matthew Perez, Francesca Romo, Daniel Staaf, Austin Tyson, Georgia Usborne, Dan Walczak, Arika Yamada.

Andrea Miller, una coreògrafa que aquest 2014 ha estat nomenada Guggenheim Fellow per la John Simon Guggenheim Memorial Foundation, debuta a Barcelona amb una metàfora artística de la 'mentalitat de ramat' inspirada en una instal·lació de Cai Guo Qiang, un dels artistes contemporanis xinesos més coneguts de l'actualitat. Creadora d’uns muntatges cinètics però que alhora expressen una profunda reflexió sobre el jo i la recerca de la identitat, la companyia ambienta 'Wonderland' en un paisatge que recorda els EUA de l’era atòmica.
Advertising

Grec 2014: Ubu Roi

Teatre
Autor: Alfred Jarry. Direcció i dramatúrgia: Declan Donnellan. Cia. Cheek by Jowl. Amb: Xavier Boiffier, Camille Cayol, Vincent de Boüard, Christophe Grégoire, Cécile Leterme, Sylvain Levitte.

El 1896, Alfred Jarry va causar un gran impacte amb 'Ubu Roi' el retrat salvatge d’un tirà cruel i covard amb una ambició sense límits. Declan Donellan, el prestigiós director de la companyia Cheek by Jowl es reiventa amb aquest muntatge d'Ubu Roi' en què el caos, l’ambició i la crueltat tenen com a marc un sopar elegant en una sofisticada llar francesa.

Grec 2014: tauberbach

Dansa
Concepció i direcció: Alain Platel. Dramatúrgia: Koen Tachelet i Hildegard De Vuyst. Creació i interpretació: Bérengère Bodin, Elie Tass, Elsie de Brauw, Lisi Estaras, Romeu Runa, Ross McCormack.

Alain Platel investiga, des del 2006, el que anomena 'dansa bastarda', que es produeix, segons explica, quan els ballarins exploren aquelles àrees de la ment que no s’han vist afectades per la civilització. Aquest cop ho fa partint de dues fonts d’inspiració: una, el projecte 'Tauber Bach' de l’artista polonès Artur Zmijewski, que va proposar a un grup de sords cantar música de Bach tal com la percebien. I l’altra, el documental 'Estamira', de Marcos Prado, que se centra en una dona esquizofrènica que sobreviu en un abocador de Rio de Janeiro.
Advertising

Grec 2014: Les criades

Teatre
De Jean Genet. Direcció: Do Wan Im. Dramatúrgia: Ky Choi. Amb: Mee-Ryeong Kim, Eun-Young Joung, Eun-Ju Lee (Sadari Movement Laboratory).

El 1998, quan va tornar d’estudiar a França amb Jacques LeCoq, el director Do Wan Im va fundar el Sadari Movement Laboratory, una companyia entestada a assajar nous llenguatges teatrals. 'Les criades' de Genet esdevé en mans del Sadari Movement Laboratory una mostra imponent de teatre físic en què, a més, una peça del mobiliari té un paper fonamental. Es tracta d’un gran armari de fusta que, en aquest joc de dualitats entre el jo i els altres, entre la realitat i la ficció, esdevé un espai psicològic compartit entre minyones i mestressa.

Grec 2014: Beyond

Teatre Circ
Creació: Yaron Lifschitz amb l'equip de Circa. Direcció: Yaron Lifschitz. Interpretació: Rowan Heydon-White, Bridie Hooper, Rudi Mineur, Kathryn O’Keeffe, Paul O’Keeffe, Skip Walker-Milne, Billie Wilson-Coffey.

'Beyond' convida els espectadors a explorar límits: els que separen els humans dels animals, la gent de seny dels bojos i la lògica dels somnis. Amb calidesa, emoció i algun toc de surrealisme, els artistes de Circa mostraran les seves habilitats extraordinàries –com van fer ja al Grec 2013–, però també les ombres de la naturalesa humana i, el que és més important, un univers de sentiments i tendresa.
Advertising

Grec 2014: La partida (Dealer's Choice)

Teatre
Autor: Patrick Marber. Direcció: Julio Manrique. Interpretació: Ramon Madaula, Andrew Tarbet, Marc Rodríguez, Joan Carreras, Andreu Benito, Oriol Vila.

Julio Manrique torna a submergir-se en el món teatral del britànic Patrick Marber, com ja ho va fer amb 'Senyoreta Júlia' a partir de la versió que Marber havia fet del clàssic de Strindberg. Manrique dirigeix ara una peça que l’autor va escriure quan encara era un desconegut i que, en clau masculina, utilitza una partida de pòquer per parlar de temes que van més enllà del joc. I és que, com diu un dels personatges de l’obra al restaurant on passa tot, 'no es juga a les cartes, es juga a l’home'.

Grec 2014: Le Capital (El Capital)

Teatre
Posada en escena: Sylvain Creuzevault. Amb: Vincent Arot, Benoit Carré, Antoine Cegarra, Pierre Devérines, Lionel Dray, Arthur Igual, Clémence Jeanguillaume, Lucette Lacaille, Léo-Antonin Lutinier, Frédéric Noaille, Amandine Pudlo, Sylvain Sounier, Julien Villa, Noémie Zurletti.

Amb espectacles com 'Le père tralalère' i 'Notre terreur', la companyia francesa D’ores et déjà i el jove director Sylvain Creuzevault van captar l’atenció del món teatral francès. Eren dues creacions col·lectives fruit del desig d’experimentació dels artistes que formaven part de la companyia, unes improvisacions reflexives que Creuzevault s’ocupava de dirigir amb una saviesa teatral poc comuna. Ara l’aplica a un repte encara més difícil: mostrar en escena les estructures secretes del món capitalista al voltant de les quals s’organitza la nostra vida, tal com les ensenya 'El capital', una obra difícil que Marx va deixar inacabada.
Advertising

Grec 2014: Victòria d'Enric V

Teatre
Autor: William Shakespeare. Versió i direcció: Pau Carrió. Interpretació: Pep Ambrós, Laura Aubert, Javier Beltrán, Paula Blanco, Pau Carrió, Pol López, Albert Prat, Mima Riera, Maria Rodríguez i David Verdaguer.

Joves talents de l'escena barcelonina parteixen d'un clàssic shakespearià per reflexionar sobre el valor de la victòria. El director, dramaturg i músic Pau Carrió ha reclutat La Kompanyia del Lliure per representar 'Enric V' seguint el personatge dels seus primers passos a 'Enric IV'. Expliquen la història d'Enric, un príncep jove de qui ningú no espera gran cosa com a futur rei. Un cop coronat, decideix emprednre una guerra contra França que guanya contra tot pronòstic. Però què en treu, de la victòria?

Grec 2014: Sun

Dansa
Coreografia i música: Hofesh Shechter.  Interpretació: Hoefesh Shechter Company. Maeva Berthelot, Chien-Ming Chang, Sam Coren, Frederic Despierre, Bruno Karim Guillore, Yeji Kim, Kim Kohlmann, Erion Kruja, Merel Lammers, Sita Ostheimer.

El món és un lloc meravellós... però també perillós, adverteix en aquesta peça l’autor de coreografies que van d’'Uprising' al seu darrer èxit, 'Political Mother'. 'Sun', produïda amb el suport del Mercat de les Flors, és el darrer espectacle de Shechter, un artista nascut a Israel que va ballar amb la mundialment famosa Batsheva Dance Company i que s’ha consagrat a Europa com un dels grans noms de la dansa actual.
Mostra'n més

També t'agradarà

Advertising
Recomanat

    També t'agradarà

      Best selling Time Out Offers
        Advertising