Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Girona icon-chevron-right Slow food a Girona

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

Restaurant Els Tinars
© Els Tinars Restaurant Els Tinars

Slow food a Girona

Productes de proximitat, de temporada i una aposta pel KM 0. És el que trobareu en tots aquests restaurants de les comarques gironines

Per Time Out Girona
Advertising

L'slow food és un moviment que va néixer a Itàlia, concretament al Piemont, a finals dels anys vuitanta. L'objectiu? Combatre el fast food i preservar la cuina cultural. És a dir: la carn i el peix, per exemple, provenen del camp i la costa més propera. Les verdures, del pagès del poble o, fins i tot, de l'hort de casa. Autenticitat, producte local i de temporada. És el que trobareu en aquesta llista que hem decidit en dos: els que tenen el certificat 'KM 0 Slow Food' de Catalunya i una selecció dels que, tot i no tenir-lo, també opten pel producte de proximitat i recuperar la gastronomia catalana. 

 

Tenen el certificat 'KM 0 Slow Food'

Antaviana

Restaurants Catalana Alt Empordà

A l’Antaviana fan cuina de km0. Ostenten el distintiu Slow Food Catalunya, que acredita que fan servir aliments de qualitat, justos i de proximitat. Bo, net i just. Són les premisses que tenen en compte a l’hora d’escollir els productes de la seva carta. Compren a pagesos de la zona i el peix, ve de la costa empordanesa. L’Antaviana és ideal per anar-hi a sopar i compartir unes quantes de les seves mitges racions entre amics. Si hi ha més gana, complementeu-ho amb un plat principal, com ara el carpaccio de foie gras, un clàssic que mantenen des de fa anys, les cocotxes de bacallà al pil-pil o els peus de porc desossats farcits amb cep i botifarra negra. Tenen una celler amb 230 referències, majoritàriament de vins de l’Empordà i d’altres DO catalanes, però també d’emergents com Cadis o Méntrida. Al migdia fan menú a un preu força ajustat.

Ca la Maria
© bluescreengirona.com

Ca la Maria

Restaurants Catalana Baix Empordà

Slow food, cuina moderna i de temporada que manté l'essència tradicional i un espai que enamora tant o més que el menjar. És el que ofereix Ca la Maria, un restaurant parit amb molt d'amor pel Martí i la Maria i situat en una impressionant masia del segle XVII de Llagostera. L'any 2002 i després de passar per restaurants com El Bulli, Lasarte, Mas Pau de Figueres o el Talaia, en Martí Rosàs i la Maria Hernández van decidir emprendre la seva pròpia aventura i complir el seu somni: tenir una masia i restaurant al Gironès. Cuinar les verdures del seu propi hort, el peix de la costa més propera (i sempre sostenible!) i la carn de proveïdors de confiança. De fet, és gairebé impossible anar un dijous al mercat de Llagostera i no trobar-se el Martí o la Maria comprant el que, poc després, veurem transformat en un plat per llepar-se'n els dits. Un plat cuinat i embolcallat amb les tècniques més actuals però que, com la 'ratatouille' de la pel·lícula, ens recordarà els sabors de casa, de sempre. Si hi aneu, no dubteu en demanar-vos algun dels plats estrella com el senglar, l'hamburguesa de peix blau amb melmelada (de ceba, síndria, etc...) i tàrtar d'algues o els peus de porc, per exemple. I si sou vegans o vegetarians no patiu: tenen opcions vegetarianes i si, ho demaneu, us cuinaran el que vulgueu. A més, des del 2010 tenen la certificació KM0 de Slow Food Espanya. Proximitat, respecte (pel producte i la tradició) i imaginació. Ah! I estigueu atents al web i les xarxes perquè engua

Advertising
Taverna Cal Barber
Taverna Cal Barber

Taverna Cal Barber

Restaurants Marisc Baix Empordà

La Taverna de Cal Barber també podria dir-se la Taverna de Can Pere. Després d’anys i panys tallant cabells i afaitant barbes, amb 50 anys en Pere va voler fer un gir de 360º i va canviar les tisores pels fogons. Amb la seva alegria encomanadissa, i un punt de rauxa, va convèncer la seva dona i les seves dues filles d’obrir una taverna al mateix espai on fins llavors hi tenia la perruqueria, arran de la platja de Sant Antoni de Calonge. A la cuina regna l’esperit tradicional i el producte de proximitat. De fet, el restaurant forma part de l’associació KM0 Slow Food. Amb uns inicis del tot amateur, a base de prova i error, pares i filles han acabat elaborant una carta de temporada sense massa pretensions però de qualitat i sempre amb un punt d’alegria omnipresent. Tasteu el pop de Cal Barber (saltejat amb espàrrecs verds i raïm moscat), les grasoletes de bacallà, el trio de blaus (sardina al forn, verat en escabetx i anxova fregida) o la gamba de Palamós amb picada de xocolata. Durant els migdies de març a juny, en comptes de menú fan plat únic, normalment a triar entre arròs del dia o suquet de gamba. I a l’hora d’escollir vi, deixeu-vos aconsellar per la Mercè, la dona d’en Pere. Exllevadora amb títol de sommelier, ha apostat per una acurada selecció de vins en què la DO Empordà hi té un clar protagonisme.

Casamar

4 de 5 estrelles
Restaurants Cuina creativa Baix Empordà

Tot i que el Casamar té moltes dècades d’història com a bucòlic hotel-restaurant de la Costa Brava, sospès a la badia de Llafranc, no és fins el 2000 que comença a agafar embranzida gastronòmica fins al punt d’assolir, el 2011, la primera estrella Michelin. La culpa és en bona part d’en Quim Casellas, nét del fundador i xef. Sense haver despertat mai cap interès especial per la cuina tot i ajudar en el negoci familiar des de jove, en un moment donat, i mentre el Casamar estava tancat els hiverns, va començar a aprofitar al màxim aquest períodes per fer estades intensives amb grans mestres de la cuina com Jean Luc Figueres, Joan Bosch, Carles Gaig, Joan Roca o Fermí Puig, i impregnar-se de saviesa. Així, i sense masses pretensions, va començar a construir una nova cuina empordanesa que no es pot assenyalar d’avantguarda sinó d’actualització, amb l’slow food com a filosofia diària.  La carta canvia tres cops a l’any per adaptar-la als productes de temporada i, en la seva majoria, provenen de no més enllà d’uns 5 km a la rodona. Així, si és temps de carxofes, pot haver-hi un saltejat de carxofes confitades amb pedrers d’ànec i ous de guatlla poché. I si teniu la sort que estigui a la carta, no es pot deixar escapar el subtil i revival caneló tebi de porro amb escamarlans i formatge parmesà. Menció especial mereix la carta de vins, amb gairebé 400 referències on predomina la DO Empordà.

També opten per la cuina de proximitat i KM 0

Grop

Restaurants Mediterrània

Després de l’slow life i l’slow food arriba un nou concepte: l’slow restaurant. Un espai on està prohibit mirar el rellotge i tot, absolutament tot, gira al voltant del menjar. Una experiència total que a la Costa Brava té un nom: Grop. Un restaurant de l’Escala de cuina mediterrània i km0 (el peix és de Roses i l’Escala, la carn empordanesa) on pots trobar des d’unes braves fins a un tataki de tonyina. De la carta destaquen el bacallà amb poma i ceba confitada, el salmorejo amb virutes de pernil salat i ou dur i, sobretot, els postres casolans elaborats pel xef Stephane Vidal que canvien cada estació. De llagrimeta. Oblideu-vos del rellotge, poseu rumb al Grop i gaudiu del menjar, del paisatge i de la terrasseta! Per cert: hi ha carta per celíacs i vegans. 

Els Tinars

Restaurants Cuina creativa Est

Des d’una masia situada al peu de les Gavarres, els germans Gascons assumien el repte de posar al dia la cuina catalana elaborada amb productes de proximitat i de temporada. Tasteu el llobregant blau (llamàntol), cuinat amb ingredients tan singulars com el tomàquet, l’alvocat o el fonoll, juntament amb cítrics i una maionesa de coral –la massa que té al cap–. Us adonareu que el repte està més que superat! De fet, una estrella Michelin els abona des de 2008. Però si encara no esteu prou convençuts, observeu la combinació de la tòfona negra i la salsa de mantega amb els nyoquis melosos de patata. A les carns, admirareu l’actualització que fan del típic entrecot a partir de bou gallec a la brasa de carbó, polenta, carxofes i cebetes. DÚNIA

Advertising
Can Marquès
© Can Marquès

Can Marquès

Restaurants Catalana Centre

Ja són la quarta generació. Can Marquès va obrir el 1920, davant per davant del que més tard es convertiria en el Mercat del Lleó, de manera que és un dels restaurants amb més solera de la ciutat. La proximitat del mercat marca definitivament la seva cuina, de producte de proximitat i de temporada. És per això que no us descobrim pas les seves excel·lències, les sabeu de sobres, com ara que el dijous és el dia de l'arròs i no hi cap ni una agulla, o que els dimecres d'hivern regna l'escudella i la carn d'olla. L'Imma, la cuinera, se les enginya per idear un menú diari format per tres primers i tres segons plats, a més de saborosos postres. Amanida, sopa o plat calent de primer, i peix, carn o guisat de segon, amb iogurt ecològic, poma cuita o l'assortit de pastissos de la casa, amb beure, pa, olives i cafè, per 14'50 euros. No es pot demanar gaire més.

El Celler de l'Adroher

Restaurants Catalana

El celler és un restaurant familiar de cuina catalana i de mercat totalment km 0: les verdures i la carn són de la Vall del Llémena. La resta, de les comarques gironines. Les especialitats de la casa són l’espatlla de xai al forn, els cargols a la grotesca i el bacallà amb samfaina. La nostra recomanació? Que comenceu amb el pica-pica de la casa. No us en penedireu!

Advertising

Maràngels

Restaurants Catalana Girona

Una de les coses bones que té viure a la ciutat de Girona és que, en un tres i no res, allunyant-te en cotxe uns pocs quilòmetres, pots estar de seguida en ple contacte amb la natura i el món rural. Aquesta és una de les virtuts que pot presumir de tenir el restaurant Maràngels, ubicat en una antiga masia catalana del segle XVII de Sant Gregori amb esplèndids jardins, ideals per relaxar-se fent el vermut i agafar gana abans d’entrar al menjador.  Tot i que va obrir els anys noranta, és des del 2005 que està liderat per l’Eva Márquez a la sala i en Xesco Mas als fogons, fill del cuiner que va donar fama al restaurant Ànec Blau de Vic, Miquel Mas. Partint d’una cuina tradicional, la clau està en l’actualització que en fa, en funció del producte de temporada i de proximitat, a través d’una carta que canvia quatre vegades a l’any, sempre deixant-hi els plats estrella com l’steak tàrtar, els calamarsets amb ou, el peix salvatge, les carxofes amb pernil i, com no podria ser d’una altra manera, la tòfona, un producte que es troba molt a la Vall de Llémena.

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising