Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right 13 llocs de Barcelona per aprendre a ballar

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

13 llocs de Barcelona per aprendre a ballar

Llista d’escoles i tallers per tornar a ballar, des de dansa contemporània fins a salsa o tango i del twerking al ballet clàssic.

Per Maria Junyent i Eugènia Sendra
Advertising

Ballar ens fa feliços i ens uneix. Tots portem la dansa als gens, però pot ser que ens falti una pauta, una motivació, un mestre. Per a molts l'acte de ballar s'acaba quan les discoteques obren els llums i en la vida diürna caiem en els moviments rutinaris del dia a dia. Sortir de nit desperta el ballarí que portem dins però la ciutat ens ofereix infinitat de propostes, places i escoles per gaudir del ball a totes hores. Barcelona balla al ritme de swing, de country i, fins i tot, de Bollywood. Potser no seràs un Tony Manero, ni el rei de la pista, però descobriras els beneficis de la dansa.

 

13 llocs de Barcelona per aprendre a ballar

La Piconera

Dansa

És la cuina on es gesten els espectacles de la Companyia Professional de Dansa Sol Picó, però també és un espai obert a no professionals, amb l’objectiu d’apropar la dansa a nens, joves i adults. A La Piconera hi fan ioga, hi fan cursos de dansa contemporània aptes per a totes les edats, dansa clàssica –impartida per la coreògrafa i ballarina Eulàlia Bergadà i dirigida a persones que mai han tingut contacte amb el ballet– i també hi fan un curs de condicionament físic, destinat a posar-se en forma (o mantenirs’hi) d’una manera conscient i sense posar en risc el cos.

Bailongu

Dansa Clàssic

L’any 1989, la Glòria Bastardes va obrir una escola de balls de saló tradicionals a Gràcia. Avui, a Bailongu, encara amb la Glòria al capdavant de la direcció però ara a la Sagrada Família, tenen en actiu més d’un centenar de cursos que van des de la salsa cubana –en parella o sols– fins a l’afrobeat, la kizomba (ball angolès dels 70 que ara tira fort), el jazz i la bachata. Els seus alumnes, explica la Glòria, van des dels 3 fins als 70 anys, i el ventall de cursos evoluciona segons les tendències i la demanda del públic. Si us costa decidir-vos, podeu provar amb els tallers de dues hores que fan els dissabtes.

Advertising

La Capitana

Dansa Folk i ètnica

'En el flamenc no hi ha un cos ideal, ni una correcció postural extrema. Hi ha la interpretació', explica la Marta Piñol, productora a l’espai de flamenc La Capitana –en honor a la gran Carmen Amaya– que va obrir portes fa un any a l’Hospitalet. El director de l’espai és José Manuel Álvarez, un jove bailaor en actiu nascut a Sevilla i criat a l’Hospitalet que va voler obrir un local d’assaig propi que fes d’espai de trobada per a professionals del flamenc que passen per la ciutat on també fan cursos dirigits a persones que es vulguin iniciar en aquest art que és un llenguatge en si mateix.

Centre Cívic Barceloneta

Llocs d'interès Ciutat Vella

Les arts visuals i la dansa són el fort del Centre Cívic Barceloneta, que fa més de vint anys que programa cursos i tallers tant per a professionals (aprofiten residències internacionals de ballarins) com per a persones que no tenen cap base, o que la tenen però no s’hi dediquen. 'La gent sap que aquí pot trobar cursos especialitzats i canyers', diu la Neus Bernaus, que es dedica a la programació dels tallers del centre. La majoria dels cursos tenen una durada de dos mesos, la varietat de tècniques és al·lucinant i els preus –prop dels 50 euros– són dels més ajustats de la ciutat.

Advertising

Anna Maleras

Dansa Ballet Sant Gervasi - Galvany

Escola de dansa creada a finals dels anys 60 per la reconeguda ballarina Anna Maleras. Pionera a Barcelona en l'aprenentatge de disciplines com el contemporani o el jazz. Ara mateix s'hi formen ballarins en tot tipus de balls i compta amb professionals amb llarga trajectòria al sector de la dansa

Onair Barcelona

Què fer El Poblenou

És la primera escola de dansa aèria i vertical d’Espanya i van instal·larse fa quatre anys a una nau del Poblenou, quan gairebé ningú sabia de què va això d’enfilar-se fent servir teles, o a un cèrcol, o ballar penjat d’un edifici. El que fan no és acrobàcia ni circ, explica el ballarí i director del projecte, Jorge Alcover. És fer pujar la dansa de qualitat a l’aire. Després d’anys de tècnica, el Jorge va decidir convertir la seva passió per la dansa aèria i vertical en una escola i un projecte de vida. Avui, aquest projecte té 350 alumnes (meitat adults, meitat nens) que s’han fet addictes a les altures.

Advertising

Tango Queer Barcelona

Dansa Burlesc Barcelona

'Em portes o et porto?' Aquesta pregunta, dins del tango clàssic (i heteronormatiu) no té cap sentit perquè sempre és l’home qui porta la dona. Tango Queer Barcelona va néixer l’any 2015 perquè fins aleshores no hi havia a la ciutat cap milonga que subvertís els rols de gènere. Dafne Saldaña, argentina establerta a Barcelona, imparteix classes de tango en què els alumnes treballen simultàniament tots dos rols, tant des de l’aproximació teòrica com des del ball mateix. Després de les classes (els dilluns a les 19 h fan iniciació i a les 20.30 h, nivell mitjà) organitzen milongues per ballar sense prejudicis.

Escola Sarabi
© Montse Garcia Márquez

Escola Sarabi

Dansa Folk i ètnica Barcelona

Finals dels 70, Minneapolis. Devorah Korek veu una dona ballant dansa oriental i li demana que li ensenyi a moure el ventre com ella. Ho aconsegueix, i uns anys més tard, el destí la porta fins a Barcelona, on obre la primera escola de dansa oriental de la ciutat. 'El desconeixement era tal que, quan ballava, m’havien arribat a preguntar si allò era xinès', explica la Devorah, que ha arribat a tenir 400 alumnes a la seva escola. Avui, en un format molt més reduït, el seu objectiu és que les seves classes siguin una eina per al benefici físic, per al plaer i per a la consciència corporal de les dones.

Advertising
Ecstatic dance
© Ecstatic dance

Ecstatic dance

Dansa Contemporània i experimental Barcelona

L’ecstatic va néixer com una variant de la teoria dels cinc ritmes de Gabrielle Roth. De Hawaii va fer cap a Califòrnia, i de les capitals europees va arribar a Barcelona, on ha arrelat de la mà de DJs professionals. 'No és una tècnica ni una dansa –diu Albert Pala, qui fa moure la gent els diumenges a l’Espai Cosmo–. És un espai on expressar-se, per ballar com vulguis, el primer que se’n va és la vergonya'. Són dues hores i quinze minuts per deixar-se fluir, en què pot passar de tot: que ploris, cridis, t’arrosseguis, ballis acompanyat... Això sí, està prohibit parlar. 'O balles, o penses', insisteix Pala.

Swing Maniacs

Què fer Escoles i universitats Vila de Gràcia

Al costat de Balla Swing i les seves mogudes a la plaça de la Virreina, l’escola fundada per Jana Grulichová és una de les més veteranes de la ciutat. Ofereixen classes per a nens de 4 a 80 anys, programen jams cada tarda, tenen orquestra pròpia per viatjar als anys 20 i, un diumenge al mes, treuen el ball al passeig de Sant Joan. Divertit, social i fàcil, el swing es prescriu sol: 'No és un ball elitista, la gent aviat sent que ho pot fer', reflexiona la professora Jazzmin Olave. La tècnica més popular és el lindy-hop, però a Swing Maniacs també aprendreu balboa, shag, jazz steps i claqué.

Espais on els qui ballen són els altres

La Caldera

Teatre Les Corts

El projecte de La Caldera neix l’any 1995 dins un context de manca d’espais adequats per a la creació i per la dansa específicament. És així com diferents ballarins es van associar per transformar una antiga fàbrica de cinturons del barri en una plataforma de creació independent.

El Centre de Creació de Dansa i Arts Escèniques programa activitats obertes al públic, a famílies i nens, i també té una forta branca social vinculada a les Corts.

Mercat de les Flors

Dansa Contemporània i experimental El Poble-sec

Es va inaugurar oficialment com a teatre municipal el 1985 amb 'Mahabarata'. La gran cúpula de 12 metres de diàmetre que governa el vestíbul del Mercat és obra de Miquel Barceló. 

A banda d’acollir el bo i millor de la dansa internacional, el Mercat aposta per fer pedagogia amb una pila d’activitats laterals durant l’any.

Advertising
CCCB

Al carrer

Si el MACBA és la pista de skate més popular de la ciutat, el CCCB i la vidriera de l’edifici al Pati de les Dones és el punt de ball més popular entre els adolescents.

Pels qui se'ls resisteixi l'asfalt també poden anar a les sessions de balls de swing a la platja que organitzen els Swing Maniacs. Deixa't portar per la música o, simplement, difruta mirant. 

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising