Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Propostes per celebrar el Dia internacional dels museus a Barcelona

La celebració es trasllada a les xarxes; i la Nit dels museus, al 14 de novembre

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

El 18 de maig se celebra el Dia Internacional dels Museus (DIM), una jornada de reivindicació dels museus i el seu paper en la societat que enguany posa el focus en la diversitat i la inclusió, tant pel que fa a la diversitat de perspectives que conformen les comunitats i personal de les institucions, com a les eines per combatre els prejudicis presents encara en els relats museogràfics

La celebració del #DIM2020 està alterada per la crisi sanitària i els actes es traslladaran tots a la xarxa; la Nit dels museus, la festa oberta a la ciutadania, s'ha posposat al 14 de novembre. Aquestes són algunes de les propostes per celebrar el Dia Internacional dels Museus, seguiu-les a través de les etiquetes #DIM2020 i #museusperlaigualtat.

Pantalles obertes

Així celebren diferents institucions de Barcelona el DIM, amb les pantalles obertes als seus interiors perquè els revisitem en format virtual, perquè els sentim pròxims i necessaris través de visites en línia, entrevistes, concursos i jocs, entre d'altres.

Destaquen propostes com les del Born Centre de Cultura i Memòria, amb el joc de 'La finestra indiscreta', una aventura en la Barcelona del 1700 disponible a Twitter a partir del ds. 16. El Museu de la Música oferirà a partir del dimarts 19 una visita virtual per descobrir els instruments en clau de gènere; al Museu del Disseny podreu visitar l'exposició 'El cos vestit', i també participar en un joc de pistes per conèixer les col·leccions del museu (per a tota la família). Destaca la visita al Museu Etnològic amb Adrià Pujol (dl. 18, 12 h), a través de Facebook Live, i els vídeos en què el personal del Museu Marés ens presenten les peces favorites de la col·lecció (#joemquedoamb).

També podreu sentir les veus de Valentin Roma, director artístic de La Virreina que planteja diferents reflexions sobre els nous escenaris museogràfics; i de l'artista Pere Llobera, que ofereix una visita comentada a l'exposició que ha comissariat a La Capella. El flamant Centre d'Art Contemporani de Barcelona Fabra i Coats presenta vídeos inèdits sobre el muntatge de l'exposició 'La biblioteca infinita inèdita' i el desconfinament d'un taller, de l'artista Jordi Mitjà.  

Museu Picasso

El personal del museu Picasso redescobreix secrets d'obres de la col·lecció, pintures escollides d'acord amb el tema de museus per la igualtat; la proposta es podrà seguir a través de les xarxes (Facebook, Instagram i Twitter). I per gaudir amb tota la família, el Picasso tornarà a oferir el concurs amb què ha participat al Museum Quiz a casa.

Fundació Miró

La Fundació Miró se suma al repte del Museum Week i cada dia de la setmana compartiran un contingut diferent a través d'Instagram (l'heroi l'encarna l'obra 'Aidez l'Espagne'); el museu també posa a disposició diferents recursos per endinsar-se a l'obra de Joan Miró, a partir de diferents lectures triades pel personal del museu, llegides des de la biblioteca, o el recurs Play Miró.  

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de Fundació Joan Miró, Barcelona (@fundaciomiro) el

MACBA

Al llarg de tot el dilluns 18, el MACBA ofereix una projecció en streaming del primer capítol de 'Singularity', la instal·lació que Albert Serra va presentar al Pavelló de la Biennal de Venècia l’any 2015; l'obra és una de les darreres adquisicions de la Col·lecció MACBA, forma part del cicle 'Pantalla oberta. Vídeos de la Col·lecció MACBA' i es podrà veure a la web del museu durant 24 hores. Coincidint amb la reflexió del museu com a espai accessible, també s’estrenarà un fragment de l’obra 'Deaf ears', d'Antoni Abad. Composta per tres videoprojeccions simultànies hi veiem diferents persones sordes que dialoguen en llengua de signes.

MNAC

El Museu Nacional ens proposa revisitar la majestuosa sala del romànic dedicada a Sant Climent de Taüll, una visita guiada virtual de la mà d'educadores del museu (visita a les 19.15h a través de Youtube Live). També conviden a mirar de nou una de les peces emblemàtiques del museu, la pintura de 'La Batalla de Tetuan' de Fortuny (properament oferiran més informació sobre on consultar els vídeos).

Absis de Sant Climent de Taüll, MNAC
Foto: Museu Nacional d'Art de Catalunya

La Pedrera

Des de casa podreu visitar la Pedrera - Casa Milà per celebrar el #DIM i ho fareu acompanyats de la conservadora i historiadora de l'art Sílvia Vilarroya. Al llarg dels dies previs al directe (dl. 18, 12 h, a través d'Instagram Live), l'audiència podreu triar quins dels espais museístics voleu veure, si el pis dels veïns o l'àtic de la Balena i espai dedicat a comprendre l'obra d'Antoni Gaudí. 

Museu de les Aigües

Per celebrar el Dia internacional dels Museus, el Museu de les Aigües posa en marxa un escape room que converteix els participants en gotes d'aigua tancades dins de l'aqüífer del Llobregat que han de sortir per arribar a les aixetes de les cases. 'Atrapats al Museu. Escape room de l’aigua' estarà disponible al web del museu, hi podran jugar grups de 2 a 4 persones per videoconferència i els enigmes s'hauran de resoldre en un màxim de 60 minuts.    

Recinte Modernista de l'Hospital de Sant Pau

Una de les obres icòniques del modernisme de la ciutat, l'Hospital de Sant Pau, s'afegeix a la celebració del #DIM amb una visita guiada virtual al recinte, disponible al canal de YouTube. Podreu gaudir del vídeo a partir del dg. 17 a les 12 h. 

Museus de Catalunya

Els centres que formen part de la xarxa de museus catalans se sumen a aquesta iniciativa d'obrir finestres per celebrar el #DIM2020 i del 16 al 18 de maig oferiran diferents propostes: tours virtuals guiats, jocs digitals i altres recursos per descobrir els museus en línia. 

Museum Week

El MACBA i la Miró són alguns dels centres que se sumen al Museum Week, esdeveniment cultural a les xarxes que vol reunir galeries, biblioteques, museus i arxius per reivindicar el paper de la cultura, també en moments com el de crisi sanitària global. El lema triat per a l'edició del 2020 era 'Togetherness', més que adient, i cada dia fins al 17 de maig insten els museus a compartir continguts inspirats en els següents temes: #herois, #culturaenquarantena, #junts, #momentsmuseu, #clima, #tecnologia, #somnis.  

ICOM

Des de l'ICOM (Consell Internacional dels Museus) ofereixen un mapa interactiu amb les activitats que tenen lloc arreu del món per celebrar el Dia Internacional dels Museus.

NO T'HO PERDIS: museus i biblioteques podrien obrir al juny

Les millors idees d'oci i cultura per fer a casa a la nova Time In Pocket interactiva


Time Out Love Local campaign logo

La campanya Love Local de Time Out dona suport als negocis d'oci i cultura de Barcelona. Descobreix com pots ajudar a salvar els llocs que fan de Barcelona una ciutat genial


Últimes notícies

    Publicitat