Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Tinter abocat, Joan Brossa
© Fundació Joan Brossa, Vegap, 2015Tinter abocat, Joan Brossa

Les cites culturals més esperades a Barcelona el 2017

Les obres i pel·lícules que veuràs, els concerts que escoltaràs, les expos que aniràs a veure i fins i tot el que menjaràs. Descobreix el bo i millor de l'any!

Publicitat

Bones notícies. Tenim per davant un any ple d'estrenes de teatre amb talent local i internacional. Els grans festivals tornaran a convertir Barcelona en capital mundial de la música i un festival de cine tan estimat com el de Sitges farà anys. També està d'aniversari la Filmo, i els museus posaran en valor l'obra d'artistes imprescindibles com Joan Brossa, David Bowie i Ismael Smith.

Agafaeu aire i l'agenda: això és el millor que ens portarà el 2017. Gaudiu-lo!

L’hora dels directors
© Iván Moreno

1. L’hora dels directors

Són, d’esquerra a dreta, Pau Roca, Jordi Prat i Coll, Alícia Gorina, Israel Solà, Ferran Utzet, Pau Carrió, Ivan Morales i Albert Arribas. Vuit directors de teatre de la nova fornada que aquest 2016 han dit moltes coses i que el 2017 en diran moltes més. Des de L’hostalera (Carrió) que es podrà veure a la Biblioteca de Catalunya fins a Wasted (Morales) i Dybbuk (Roca) que arribaran a la Beckett. I no ens oblidem de Requiem for Evita (Prat) ni de la nova obra de La Calòrica (Solà) que aterrarà al Tantarantana.
Incerta glòria

2. Incerta glòria

Sens dubte, 'Incerta glòria' de Joan Sales és la millor novel·la sobre la Guerra Civil mai escrita. Al maig del 2015 Àlex Rigola es va atrevir a portar-la al teatre a la sala petita del Teatre Nacional, amb un muntatge que no va acabar de crear consens. Hi va haver defensors i detractors, més o menys en la mateixa proporció. Agustí Villaronga ha doblat l’aposta, i l’ha adaptat al cinema, amb Marcel Borràs, Oriol Pla, Bruna Cusí i Núria Prims com a protagonistes. El rodatge va tenir lloc l’estiu passat en diferents localitzacions de Barcelona i l’Aragó. I ara, ultimant la fase de muntatge, ja ha anunciat que la podrem veure el 17 de març de l’any que ve.
Publicitat
Uniqlo i Kenzo

3. Uniqlo i Kenzo

Passeig de Gràcia continua sent l’espai més desitjat del mapa per a operadors de luxe i els gegants del retail de moda. Kenzo (Pg. de Gràcia, 33), la marca del conglomerat LVMH que es mou entre el prèmium i el luxe, ha estat una de les darreres a aterrar-hi amb una flagship store on fer-se amb les seves col·leccions de roba i complements reconeixibles pels estampats. I qui s’espera amb candaletes i de fa temps –sembla que el 2017 és el seu any– és Uniqlo (Pg. de Gràcia,18). Aviat els bàsics de qualitat de la marca japonesa competiran amb els preus i el ràpid subministrament de tendència d’empreses com les d’Inditex.
Els 50 anys del Festival de Sitges

4. Els 50 anys del Festival de Sitges

És la gran cita dels cinèfils de Catalunya, i aquest 2017 fa mig segle de sang i fetge. Després d’haver tancat una edició antològica, amb convidats d’honor com Max von Sydow i Christopher Walken i la projecció d’una obra mestra com 'La llegada' de Denis Villeneuve, el Festival de Cine Fantàstic de Sitges es prepara per a una efemèride de les bones a principis d’octubre. Encara no ens han descobert ni una unça de la programació, però entre zombis i vampirs, slashers de pit i cuixa i gore nauseabund, tenen molt de gènere on triar. Visca la tortura!
Publicitat
Josep Maria Miró
© Maria Dias

5. Josep Maria Miró

És el dramaturg més en forma del panorama actual. Ningú no ho dubta. Al maig estrenarà al Lliure 'Cúbit', amb la companyia La Ruta 40, en la qual ens parla de la construcció de la memòria. “Dos fills arriben a casa, a on hi van poc. I el primer que es plantegen és per què la mare s’ha posat d’ajudant el fill de l’home que més detestava el pare”, ens explica Miró. Però això no és tot, ja que al març viurà a Buenos Aires l’estrena mundial d’'Obac'. Poca broma, ja que la première és al San Martín, el teatre més important de la ciutat i receptacle del seu gran èxit El principi d’Arquimedes, que hi va estar tres anys en cartell. Entre això i estrenar al National Theatre londinenc tampoc no hi ha gaire diferència.

  • Sales de cinema
  • El Raval
Aquest mes de febrer, farà cinc anys que algú va tenir la brillant idea de traslladar la Filmoteca de Catalunya de l’avinguda de Sarrià al cor del Raval. Les xifres canten: el 2016 es tanca amb més de 140.000 espectadors, és a dir, 103 per sessió. Una dada que ja voldrien molts cines de la ciutat... Entre les novetats del 2017, a la Filmo destaquen  els cicles dedicats a Maria de Medeiros, Eugène Greene i els germans Dardenne.  També celebraran el centenari de la Revolució Soviètica, faran un cicle sobre Cuba i un altre de cinema fantàstic.
Publicitat
Ismael Smith
Ismael Smith, MNAC

7. Ismael Smith

Qui era Ismael Smith? Escultor, pintor, il·lustrador, gravador i sobretot, creador transgressor. Vinculat als cercles noucentistes i modernistes de la ciutat, el 1919 va posar rumb als Estats Units, on donaria lloc a una producció molt variada. Entre d’altres va brillar pel disseny d’ex-libris i en el seus darrers treballs es va apropar a l’expressionisme. Els coetanis titllaven la seva obra d’excèntrica per l’aura inquietant, grotesca i la presència de personatges sexualment ambigus. I l’èxode americà i la posterior reclusió de l’artista per estudiar el càncer van fer que Smith caigués en l’oblit. Ara el MNAC en recupera la figura amb una exposició tan bella com  plena de monstres.

A partir del 22 de juny.
080: See it now-buy now
© Maria Dias

8. 080: See it now-buy now

Davant de les setmanes de la moda retransmeses per streaming i la immediatesa de les xarxes, el sector és qüestiona el sentit d’exhibir col·leccions que no es poden adquirir fins al cap de sis mesos mentre les marques de prontomoda en repliquen les peces estrella. Firmes com  Burberry, Tommy Hilfiger, Tom Ford i Moschino han començat a integrar la dinàmica del 'see it now-buy now' –ho veus i ho compres al moment– i la propera edició del 080 Barcelona obrirà la porta a aquest sistema que ja han tastat creadors locals com Celia Vela. Les firmes petites, d’autor, s’encarreguen de recordar que els seus ritmes de producció no són els de la majoria.   

Del 30 de gener al 3 de febrer.
Publicitat
Ricci/Forte
© Nahyeli Malingamba

9. Ricci/Forte

No han vingut mai a Barcelona i els esperem amb ànsia. La companyia italiana més trencadora de l’actualitat, deixebles del gran Luca Ronconi, faran 'Macadamia Nut Brittle' i 'Still Life' al Lliure, que els presenten com els “guerrers de la bellesa”. A la primera peça, agafen l’univers literari de l’escriptor Dennis Cooper i n’expliquen un conte cruel sobre l’adolescència. A la segona, parlen del 'bullying' homòfob per intentar combatre la discriminació identitària. Els fenòmens teatrals del 2017?
Picasso. Retrats
© RMN-Grand Palais (musée Picasso de Paris) / Jean-Gilles Berizzi © Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2016

10. Picasso. Retrats

Coproduïda amb la National Portrait Gallery de Londres arriba una exposició sobre el Picasso retratista, en què són presents les dones i muses que va pintar de forma reiterada, i també els  familiars, amics i els companys del cercle artístic de Barcelona. Picasso coneixia el retrat clàssic, versemblant i idealitzat, i va practicar el realisme fotogràfic, però alhora es va atrevir a distorsionar i caricaturitzar la figura, tot buscant la reacció de l’espectador. També va reinterpretar lliurement les obres dels grans mestres de la pintura als quals admirava (i els va retratar): Degas, Rembrandt i Velázquez vistos des dels ulls de Picasso.

A partir del 17 de març.
Publicitat
Jaume Cabré

11. Jaume Cabré

El 'Jo confesso' de Jaume Cabré és el gran èxit de la literatura produïda a casa nostra de l’última dècada. Traduïda a 30 llengües, premis, presentacions arreu... I ara Cabré, després d’endinyar-nos aquella obra mestra de 1.000 pàgines, ens regala ‘Quan arriba la penombra’, una col·lecció de relats. N’hi ha un on un escriptor amenaça el seu edidor amb una  novel·la inquietant. Premonició? Aquest 2017 també ens portarà les novetats, entre d’altres, de Siri Husvedt, Antònia Vicens, Maria Cabrera, James Salter, Màrius Serra, Ian McEwan, Empar Moliner, Marta Sanz i Ponç Puigdevall.

 A partir de l’abril.
Star wars Episodi VIII

12. Star wars Episodi VIII

Per més que l’estrena de Rogue one us hagi saciat la set, la comunitat mundial de 'warsies' s’impacienta. D’aquí a un any estarem veient l'’Episodi VIII' de Star wars, la nova entrega de la saga galàctica més famosa de la història. Ens retrobarem amb Adam Driver vestit amb capa negra, seguirem els bips robòtics d’en BB-8 i potser descrobrirem què carai hi feia Mark Hamill amb aquella barba franciscana desterrat en una illa rocosa. Rian Johnson, el director de pel·lícules com 'Looper' i d’alguns capítols de 'Breaking bad', li pren el relleu a J.J. Abrams. Li fem plena confiança.

A la cartellera el 15 de desembre
Publicitat
Letter to a man

13. Letter to a man

Fa molts i molts anys que Bob Wilson, segurament el director de teatre nord-americà més interessant, no ens visita. I aquesta vegada ho fa acompanyat d’una altra primera espasa, el ballarí i coreògraf Mikhail Baryshnikov. Tots dos han unit forces per  explicar-nos la vida d’una altra estrella, el també coreògraf i ballarí rus Vàtslav Nijinski, un mite del segle XX del qual n’agafen els diaris publicats el 1936. Un home que va revolucionar el ballet i que va patir d’esquizofrènia. Wilson, pare del minimalisme escènic contemporani, autor de muntatges bellíssims, s’endinsa a 'Letter to a man' en la ment fragmentada de l’artista mentre perd el contacte amb la realitat.

Del 29 de juny al 2 de juliol al TNC
Epicentre Brossa
© Fundació Joan Brossa, Vegap, 2015. Foto: Martí Gasull

14. Epicentre Brossa

Ja ho va dir ell: “El segle que ve, tothom serà Brossa”. I el MACBA, que el 2011 es va convertir en dipositari de l’obra del poeta, el posarà al lloc que es mereix amb l’exposició Poesia Brossa, una revisió exhaustiva de l’obra de l’artista barceloní, des dels seus primers treballs fins al final de la seva vida, i un diàleg amb els artistes del seu temps... L’any brossià no s’acaba aquí, ja que La Seca tindrà, del 19 d’abril al 21 de maig, una gran obra del poeta: Diumenge. I al TNC veurem, al maig, Collar de cranis (Varietats a la Brossa) i la magnífica instal·lació dels Cabosanroque No em va fer Joan Brossa.

Què menjaràs?

Arròs podrit, ‘street fusion’ i Cuba lliure!

16. Arròs podrit, ‘street fusion’ i Cuba lliure!

Què ens passarà a la gola aquest 2017? Doncs, com sempre, coses bones i dolentes. Sóc fatalista/vitalista i prefereixo el mal rotllo primer sempre, sisplau. Després de la benèvola irrupció de sushi, buns, kakigori, ramen, shoronpo, te matcha... veig venir que els més esnobs faran triomfar el shio koji. I això què és? Doncs un arròs fermentat amb el fong 'koji', el mateix que hi ha a la base del sake i la soja. D’acord, és essencial a la cuina 'japo', però una cosa és amanir amb una agradable salseta umami i una altra tirar fongs a l’arròs i deixar-lo podrir dos dies fins que li surti una capa de verdet. Jo passo. Però passarà. Encara que el possible cantó bo és que obri la porta a un més gran  coneixement de la cuina asiàtica de fermentació, gran desconeguda a casa nostra.

Més emocionat estic amb una altra futurible tendència: la de fusió de 'street food' de països diferents. Un camp que pot conduir al despropòsit –no oblidem la infame ramen burger– però que ja té un exemple esplèndid al Bar Centro, un restaurant on el xef veneçolà Carlos Gremone fa un entrepà de pulled pork acebichado que és una meravella.     

I si l’any passat va ser el bourbon i el xerès els que van sortir del moble-bar, pronostico que la cocteleria de rom tornarà a posar-se de moda. Passi el que passi amb Cuba, al món hi haurà més rom, no pas menys, i això ja s’ha traduït en una cocteleria especialitzada en aquesta beguda: l’Aguanilé (Salvà, 21) fa cocteleria d’autor a preus raonables.

I una que ens agrada molt: el guisat mai ha marxat però recuperarà terreny. La imaginació de l’autor i la tècnica combinada amb el xup-xup tel·lúric promet estones meravellosaes de deglució i digestió: un exemple, les cassoles del Marea Alta.  

Per cert, caradures, males notícies: començarà a ser norma que per reservar en una Michelin es deixi paga i senyal.

Festivals i concerts

Guitar Festival

Guitar Festival

Lambchop (23/01), Rosalía & Refree (23/03), Damien Jurado (30/03),  Loquillo (13/05), Pat Metheny (27/05), Amaral (14/07)...

  • Música
  • Música

Fleet Foxes és un dels nous noms confirmats per al festival de Vilanova i la Geltrú, que se celebrarà del 29 de juny al 2 de juliol, i al qual arribaran, després de sis anys absents als escenaris, amb el seu nou àlbum, previst per al 2017. Però n'hi ha més: el Vida ha anunciat també la presència dels francesos Phoenix, que actuaran com a caps de cartell del dijous 29. També s'afegeixen al 'line-up' Warpaint, Dr. Dog, Erol Alkan, Rosalía i Refree, Guadalupe Plata, Joan Miquel Oliver i Enric Montefusco. Noms internacionals, estatals i locals que van del rock al flamenc passant pel blues i l'electrònica que també compta amb The Flaming Lips, Real Estate i La Casa Azul.

Publicitat
Més concerts

Més concerts

The Divine Comedy (08/02, Palau), James Rhodes (24/02, Palau), Benjamin Biolay (24/03, BARTS), Raimon (maig, Palau), Aerosmith (02/07, Rock Fest)...

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat