Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Malamén
©MariaDiasMalamén

Malamén i La Marmota, gastrobars amb un toc nòrdic

Alta gastronomia en barra i esmorzars dels bons

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

Humberto Cruz se'n fa creus: "Ens van donar la darrera llicència al Poble-sec". I ha valgut la pena. El bar Malamén té tantes possibilitats com matisos el nom -bruixot al qual s'encomanen els actors, matís trapella, final del parenostre- i fa un mes que ha obert al carrer de Blai. "Trenquem amb els bars de pintxos en sèrie", somriu aquest veneçolà associat amb un de Pamplona, "i els veïns se n'alegren. És un bar maco on es menja molt bé". De lluny, hi ha el perill de confondre el Malamén amb una cocteleria de luxe -miralls, fusta, tamborets- o el clàssic lounge amb més pa que formatge. Quan tastes el primer plat del suec David Elfstrand -cuina a la vista, xou cinètic- els dubtes s'evaporen.

Elfstrand, amb mili al Mutis i Michelins -"el que és important és l'experiència i no l'estrella", diu-, com a nadiu del nord llunyà, està acostumat "a viure de la terra, a aprofitar al màxim un producte que dura poc". Les coordenades de la seva cuina són tradició catalana amb un toc del producte del lloc d'origen de cadascú i radicalisme: aquí hi ha plats pensats per a carnívors gurmet -extraordinaris canelons de pintada amb trompetes de la mort i un fons amb els ossos de l'au, estofat de cérvol d'alta cuina- i plats pensats directament per a vegans: una amanida de fulles de temporada amb llavors i vinagreta de cava que redimeix totes les crudités sonses que us han fet menjar com si fóssiu remugants.

El plat principal val el que costa -producte del bo- i és abundant. I també hi podeu fer unes tapes, excel·lents (croqueta de calamar: un arròs negre arrebossat!). Si l'energia no decau, seran referent al barri: barra de caça amb opció vegana!

Les rosses del bar
La peripècia del Malamén fa pensar en la de La Marmota: la María Montero, sevillana, es va ajuntar amb la María Kauppila -"vam abandonar les nostres respectives multinacionals", diu la primera- per posar un bar. Una rossa del nord, nord, i una del sud, sud, unides amb l'ànim "d'oferir coses de la nostra terra i bon producte". La Marmota té una oferta més humil que el Malamén, però en la seva casella, la del bar per esmorzar, dinar saludable o berenar, impecable.

Hi manen els entrepans fets amb pa de pagès eco, pa negre portat de Finlàndia o mollete andalús (llom amb manteca colorá!) i receptes que justifiquen un dinar, com la de salmó, alvocat, brie i Philadelphia, amb una bona amanida. L'extensa oferta de dolç és casolana i els paladars curiosos hi heu de tastar el karjalanpiirakka, pastisset salat fet amb massa d'arròs i servit calent, amb ou dur i mantega. Una bomba de pa negre! El lloc és preciós i fa barri: una antiga merceria enfustada amb el material de l'altell. Berena contra l'ennobliment!

Més informació

  • Restaurants
  • Cuina creativa
  • El Poble-sec
  • preu 2 de 4

Malamén, producte de l'associació d'un veneçolà, un navarrès i un xef suec amb experiència en l'alta cuina, és un bar-restaurant que trenca del tot amb la filera de pintxos pseudobascos en sèrie en què s'ha convertit el carrer de Blai. A Malamén –amb aspecte de cocteleria però amb cuina a la vista– hi trobareu una cuina de producte de temporada que para atenció tant a vegans com a carnívors. En el primer apartat, una amanida de fulles amb llavors i vinagreta de cava. En el segon, uns canelons de pintada amb trompetes de la mort que són bona cuina de caça amb totes les de la llei, i també alguna pinzellada sueca o llatina. I si voleu un tiquet més econòmic, tapes de tota la vida amb un toc innovador.

  • Restaurants
  • Bar d'entrepans
  • Sant Antoni

La cafeteria La Marmota, resultat de l'associació d'una sevillana i una finlandesa, en la seva casella, la del bar per esmorzar, dinar saludable o berenar, és impecable. Hi manen els entrepans fets amb pa de pagès eco, pa negre portat de Finlàndia o mollete andalús (llom amb manteca colorá!) i receptes que justifiquen un dinar, com la de salmó, alvocat, brie i Philadelphia, amb una bona amanida. L’extensa oferta de dolç és casolana i els paladars curiosos hi heu de tastar el karjalanpiirakka, pastisset salat fet amb massa d’arròs i servit calent, amb ou dur i mantega. El lloc és preciós i fa barri: una antiga merceria enfustada amb el material de l’altell.

També t'agradarà

Mercer Restaurant: vida més enllà de Jean Luc
  • Restaurants

Xavier Lahuerta omple el buit del gran Figueras amb alta cuina catalana Ningú no és irreemplaçable però hi ha pèrdues molt importants. El setembre del 2014, Jean Luc Figueras va morir d'una aturada cardíaca a Turquia. Als 56 anys no havia deixat la primera línia: es feia càrrec de l'oferta gastronòmica de l'hotel Mercer, el segon millor hotel de luxe de l'Estat, segons TripAdvisor. El restaurant, esclar, no va tancar ni un vespre. Després dels tovallons negres de rigor, Xavi Lahuerta acaba d'assumir-ne els fogons. Nascut a Barcelona el 1975, Lahuerta planteja un canvi tranquil respecte a la feina de Figueras: "Segueixo tenint un fort toc d'influència francesa, és la meva formació personal. Però jo sóc de Barcelona i, si ets un cuiner català, vols explotar la teva identitat culinària". En aquest cas, el toc francès a la sala el posa el maître Mika Lasne, amb una actitud "de ser-hi sense ser-hi: ser present quan el client ho requereix, però desaparèixer quan no cal". Amb l'entrada de Lahuerta al càrrec, la ciutat guanya un nou espai d'aquella alta cuina catalana que sacralitza el producte amb un toc afrancesat -la de Santamaria, Pellicer i el mateix Figueras- que en els últims anys ha reculat. "Tot i que hagi passat per elBulli, no nego quins són els cuiners que més m'han marcat", explica Lahuerta.   Restaurant d'hotel nostrat S'agraeix que en un restaurant d'hotel -o dins d'un hotel, matisa Lasne- hagin evitat els paranys de l'alt estànding internacional; aquí no hi ha un està

El bon bar Manolo, espècie a protegir
  • Restaurants
  • preu 1 de 4

El bar de la cantonada com a refugi gastronòmic a preus immillorables Els bars Manolo, la categoria autòctona de bar dominant, gaudeixen d'una mala fama tot sovint merescuda. Sí, les taules llardoses i el llom amb formatge de plàstic recremat, i fins i tot les males olors, estan a l'ordre del dia. Però també podem trobar baretus on us tractaran com a casa, la cervesa rarament passa de l'euro i mig i al cim hi fan un menjar casolà i deliciós. Mireu i remeneu, el vostre bar Manolo amb valor afegit us espera a la cantonada. Deu bars Manolo per treure's el barret Sant Joan Aquest és un dels bar-restaurants als quals és difícil accedir-hi els migdies si no es vigila amb l'horari. Excel·lent cuina a càrrec de Maria Glòria i la seva mare, Glòria. Cuina de sempre, de mercat, amb productes molt frescos. La paella dels dijous i la ceba confitada són dues grans cites. Les carxofes, els bacallans o les carns, d’altres especialitats. No es reserva, no hi ha menú, només una pissara de bon producte fresc a preus que no piquen. El bar Manolo com a gastrobar, podríem dir. De bon matí, entrepans excel·lents. Los Cachitos Un bar gallec que cal conèixer: la seva cuina és senzilla, però exquisidament gustosa i de bona qualitat. El seu brou gallec és molt bo i l'amanida de ventresca i tomàquet raf està molt ben preparada. Hi ha una llarga llista de plats molt bons, com ara el panadó gallec, les gírgoles a la brasa, el lacón amb 'cachelos', el brou gallec, la sopa de peix i els fideus negres amb g

Publicitat
La barra de bar de James Bond
  • Clubs

Descobriu Solange, cocteleria clàssica amb el glamur de l'espia De James Bond, n'hem après que es pot salvar el món sense arrugar-se la camisa, i de la bona cocteleria, que alguna mescla resulta tan temptadora com el petó d'una noia Bond. I és per això que el bàrman Alfredo Pernía, amant tant dels petons com dels còctels, ha volgut donar el nom de Solange, la xica de Casino Royale, al bar que acaba d'inaugurar. Pernía va forjar la seva carrera de bàrman al Tandem, una de les cocteleries més clàssiques de Barcelona, al costat del seu pare i els seus dos germans. En aquesta barra de capçalera va aprendre l'art de la mescla, la discreció i el respecte pel destiŀlat. Aquests pilars on se sustenta un bon bàrman se'ls ha endut uns números més amunt del carrer d'Aribau, al Solange. I allà, on trobàvem el Harry's, un altre local emblemàtic, s'hi han colat des de fa setmanes el glamur i els daurats d'una noia Bond. Uns llums de tub, els sofàs capitonats i les bombolles del xampany Bollinger s'encavalquen en una disputa cromàtica de daurats que ha creat el dissenyador d'interiors Carlos Martínez. Al Solange s'ha conservat la preciosa barra del Harry's i el marbre verd del terra que dóna solemnitat. Pur estil retro que a les generacions d'avui els durà a un capítol de Mad men. Tampoc no hi falta un detall que els clients del Tandem coneixen, el gust per la cristalleria. Les copes llueixen marques acanalades que revisiten l'art déco. L'Alfredo, amb tres setmanes, ja pot presumir d'un ass

Bar Nou: el pa amb tomàquet pot ser 'hipster'!
  • Restaurants

Un restaturant especialitzat en pa amb tomàquet i cuina catalana moderna Un restaurant dedicat al pa amb tomàquet? L'enunciat sembla un tros de boutade, però Miquel Àngel Vaquer, renovador del vermut de Casa Mariol i director creatiu de Bar Nou, ven pa i cuina en lloc de fum. "Algú arriba aquí i es pensa que això serà un Port Aventura del pa amb tomàquet. Però no". En realitat, Bar Nou -obert per Sant Esteve- és un local "especialitzat en pa amb tomàquet on es poden menjar moltes coses". De petit, quan la mare li feia una truita a la francesa amb pa amb tomàquet, la llesca "era ben bé la meitat del plat", res d'una llesca mínima de pa gomós. La clau de Bar Nou és entendre que no s'hi tracta el pa amb tomàquet "com a acompanyament, sinó com a part del plat principal". Per triar i remenarI això com es menja? Doncs amb una carta on s'ofereixen cinc menes de pa excel·lent d'aquí i allà (de pagès, d'espelta, negre de llúpol, coca del Maresme, bagel, focaccia i brètzel). Amb tots els matisos que calgui de fermentació lenta o forn de llenya. Es suquen amb tomàquet de penjar del bo, es poden triar cinc menes de sal, quatre d'oli i l'all és opcional. Si demaneu una taula d'embotits o de formatges, podeu triar el pa. Ara bé, també hi ha un apartat de sopes, amanides i, sobretot, quatre de plats calents (carn, verdura, peix i ous), on el pa s'integra en la recepta amb el protagonisme proustià que ambiciona Vaquer. "La idea era sorprendre amb coses molt bàsiques, només impressionar amb

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat