Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.
El millor sushi de Barcelona fet per dones
Desmuntem el tòpic més masclista de la cuina japonesa: el que diu que una dona no pot fer un bon sushi
Unicorns, això és el que són les sushi masters al Japó. Allà hi ha la creença històrica que la mida i la suposada escalfor de les mans de les dones, les hormones i l’ús de cosmètics i perfums poden alterar negativament el producte. Per això, aquest gremi ha estat des de sempre un club exclusivament masculí, igual que el dels talladors de pernil aquí. Una dada; el primer restaurant de sushi del país dirigit per una dona i amb un equip 100% femení, el Nadeshico Sushi, va obrir a Tòquio fa només cinc anys i se’n van fer ressò arreu del món. Parlem del tema amb sis professionals de la gastronomia nipona a Barcelona. Prepareu-vos per menjar el millor sushi de Barcelona fet per mans femenines.
NO T'HO PERDIS: el millor sushi de Barcelona
Elles tallen el 'sashimi'
Robata Sushi & Grill
La Fabiola, mestra de sushi diplomada i propietària del Robata (Enric Granados, 55) i el Sushi Monster (Gal·la Placídia, 25) de Caracas i amb experiència laboral al Japó, desmenteix l’existència del sexisme dins del gremi: “Sempre se m’ha tractat amb molt respecte. Mai he patit discriminació, tot el contrari”. I rememora el temps que va conviure amb una família japonesa a Nishiwaki: “Un matriarcat absolut. Això, sí, l’encarregat de fer sushi a casa era el pare, igual que als Estats Units és l’home qui fa la barbacoa”.
Lasarte
Hi ha consens entre elles que la qualitat d’una peça de sushi no depèn del gènere de la persona que la fa, sinó de l’experiència que tingui. “És impossible que algú pugui distingir un nigiri fet per un home del fet per una dona. No hi ha nigiris d’homes i dones, hi ha nigiris bons o dolents” sentencia la Kioko, cap de partida de peix al Lasarte (Mallorca, 259). “Si acceptem que les mans dels homes són més aptes per a l’elaboració del sushi que les nostres, acceptem també que nosaltres hi posem més cor que ells quan en fem”, afegeix enriolada l’Akiko del Watatsumi.
Cuina Mametora
Què diríeu a les dones que s’hi volen dedicar? L’Ayako del Cuina Mametora hi posa ironia: “Que no s’oblidin de refredar-se les mans en un bol amb aigua i glaçons abans de treballar”. L’Akiko, el pragmatisme: “Que s’hi dediquin fora del Japó, on hi ha menys prejudicis”. I la Fabiola, la força: “Que no caiguin en el victimisme de la suposada discriminació, que passin a l’acció. És un ofici meravellós.