Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Robata
© Maria Dias Robata

El millor sushi de Barcelona

Els restaurants japonesos amb el peix més fresc, el tall més fet i l'arròs sempre al punt

Publicitat

A Barcelona el sushi, més que una moda, és una tradició. Si us cenyiu a aquesta llista de restaurants japonesos us assegurem que teniu garantit menjar el peix més fresc, el tall més fi i l'arròs més ben fet. Però si el peix cru no és la vostra tassa de te, teniu rotllet de menjar japonès per a la resta de la vostra vida: tasteu el millor ramen de Barcelona. I si voleu seguir amb els sabors asiàtics de qualitat, no deixeu de tastar altres gastronomies irrenunciables, amb els millors restarants xinesos i també els restaurans coreans més espectaculars de Barcelona.

NO T'HO PERDIS: El millor sushi de Barcelona per emportar i a domicili

Koy Shunka
  • Restaurants
  • Japonesa
  • El Gòtic

L’estrella Michelin,  la primera d'un japonès a Barcelona, és merescuda, faltaria més. La cuina és estratosfèrica, però aquí la grandesa ve donada pels nigiris: surten directament de les mans de Hideki Mtsuhisa i arriben a la nostra boca sense alteració en la temperatura. I s’hi desfan amb tots els gustos potenciats. És una cerimònia on es controla exactament el tall del peix, la quantitat d’arròs i la textura. I fan d’aquest un lloc absolutament ineludible per a qualsevol amant de la cuina japonesa.

  • Restaurants
  • Japonesa
  • El Putget i Farró
  • preu 3 de 4

Ximplet que és un, sempre m’ha fet gràcia l'homofonia entre 'omakase' –posar-se en mans del xef, literalment– i 'olakease' (el mem idiota definitiu). Doncs els mestres de sushi Ryuta i Aya Sato, de trajectòria immaculada (Nomo, Aiueno, Sato y Tanaka), s’han independitzat a Sensato, on podeu confiar amb bena als ulls en el que us faran.

Sensato és una barra minimalista de sushi amb vuit cadires per servei i volta catalana. “Això és autèntic. Però un omakase no vol dir només sushi. El meu té 22 passes de tapetes, però també ostres fumades, sopa de cloïsses... Veig com menges i decideixo què t’aniré servint”, diu Ryuta (que també ens recorda que sushi tampoc és sinònim de cru: es pot flambejar, escaldar, marinar...). Un exemple és el seu magistral 'nigiri' de gamba, amb el suc del cap fet reducció i pols cruixent de la clova. Hi ha mossegades insuperables: com un 'gunkan' de tonyina amb ou curat de codorniu. No 'take away': “A cada segon perds sabor i textura, i jo faig coses normals, però de la millor manera que es poden fer”. Un paio sensat.

Publicitat
  • Restaurants
  • Japonesa
  • Sant Gervasi - Galvany
  • preu 3 de 4

Atsushi Takata: “No ho he pensat mai, que tinc un restaurant japonès, no ho diu a la meva targeta”. I té tota la raó del món. Ell va ser pioner el 2002 a barrejar el Japó amb Catalunya
–aquell meravellós Icho, ah, els fideus de sèpia amb papada!–, coneix i estima a fons la cuina catalana i exerceix sense etiquetes ni caixes. El 2021 va reobrir el seu referencial Uribou en un local íntim, lluny dels 50 comensals de La Cuina de l’Uribou, de quan era a Les Corts.

Només fa 'omakase': “La gent, si veu japonès, sempre acaba demanant yakisoba i makis. I la cuina japonesa és molt àmplia, per no dir que intento fer els meus propis plats”. L’abundant menú, a 57 euros, passa per tapetes, tres plats de temporada de mitja ració i la tria entre un assortiment de sushi o alguna altra especialitat, sempre barbaritats de sabor i tècnica delicada, com la seva tempura de carxofes amb llagostins, un plat que uneix Hiroshima amb el Prat de Llobregat!

  • 5 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Japonesa
  • El Gòtic
  • preu 3 de 4

La millor cuina japonesa en viu i en directe. Deixeu-los fer. Tallen el sushi amb la destresa d’autòmats i la delicadesa d’un samurai. Senzillament, estem davant d’una de les millors barres de sushi de Barcelona. L’artífex del Shunka (‘aroma de temporada’ en japonès) és Hideki Matsuhisa, qui va començar a posicionar el sushi dins l’alta gastronomia catalana. Procureu reservar taula a la barra per gaudir de l’autèntic espectacle visual i gustatiu. 

Publicitat
Sakura-Ya
  • Restaurants
  • Japonesa
  • Les Corts

 

Peix en barra! No, no estic parlant de varetes de peix. A l’Illa Diagonal trobem la barra de sushi en un centre comercial més veterana d’Espanya, oberta el 2004, i la seva categoria l’allunya de la casella de restaurant de centre comercial. És, senzillament, una barra de sushi collonuda implantada allà. I per la pinta de silenciosa dedicació del personal que s’hi asseu, hi vénen pel sushi i no pas per les ofertes de calces. El mestre és japonès, com no podia ser de cap altra manera, i fan servir sempre que poden peix mediterrani. I pel dia del sushi, el 18 de juny, sempre hi trobareu alguna sorpresa.

Nakashita
  • Restaurants
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Arrecerat a la falda de l’Arc de Triomf, el Nakashita acompleix el petit miracle d’oferir un sushi excel·lent a un preu arranat. El shushiman brasiler Marcio Araujo és el punt focal d’atenció d’aquest deliciós raconet: des de la barra talla i munta delícies com els gunkan –embolcalls d’alga o peix– que contenen fetge de bacallà (cal tastar-los!) o sardina fumada. No són innovadors radicals, però la qualitat i finesa dels seus nigiris –atenció al de toro– o d’invencions com el sashimi de carabiner és indiscutible.

Publicitat
Nomo Gràcia
  • Restaurants
  • Japonesa
  • Gràcia

Un exemple de fusió amb coneixement de causa –limeña!– és el que trobem al restaurant Nomo. El sushimaster Nao va arribar a Barcelona amb mentalitat ortodoxa, i els germans Molina a poc a poc el van anar convencent de les virtuts del mestissatge culinari. “La cuina japonesa i l’espanyola tenen en comú el màxim respecte als gustos, no els maseguen, diu. Cada dijous és dia de proves, i es fan tests de coses com un nigiri flamejat d’anguila del delta de l’Ebre –brutal!– o un maki de llagostí en tempura, salsa huancaína – habitual de la cuina criolla del Perú–, i olivada.

  • 4 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Japonesa

Aquest restaurant ha deixat el llistó ben alt en matèria de ‘nigiri’. Zero taules, dues barres, menys de 20 comensals. A cada barra trobem un sushi master diferent. Simetria pura i dura. Els entrants passen de pressa. El tofu d’eriçó, el fetge de rap i les sepietes es volatilitzen.

Són els teloners perfectes per al cap de cartell d’aquest festival, uns 'nigiri' d’un altre planeta. Cuina mil·límetre zero amb peces que no necessiten cap bany de soia. Bogeria desfermada amb el de navalla. El de calamar és mel. Llàgrimes amb el de toro i el d’anguila. Rendició absoluta amb el de gamba vermella (amb el cap polvoritzat per sobre!). Ulls en blanc amb el 'gunkan' d’eriçó!

Publicitat
  • Restaurants
  • Japonesa
  • Sant Gervasi - Galvany
  • preu 3 de 4

I si voleu la senzillesa pura del millor sushi, aneu a Hitsumabushi. Obert l’any 2018 per Nobuyuki Kawai –dotze anys cap de cuina al Yashima, fent sushi des dels 16 anys a la llotja de Tokyo– i la seva dona Yukiko, aquest és un establiment d’austeritat espartana (només dos treballant!) on serveixen uns talls tan exquisits que tenen clients fixos com els germans Torres. El plat estrella de la casa és l’anguila amb arròs, flamejada amb mà de mestre, que dona nom al restaurant, i tenen menú de migdia a un preu assequible.

Ara bé, aquest no és un lloc per anar-hi amb ànim d'estalviar o de menjar bé a preu apanyat: això és una festa del milloret de la cuina japonesa i s'hi ha d'anar amb ganes de menjar i pagar el millor producte del mar, com els eriçons quan n'és temporada, o un tàrtar de ventresca de tonyina delirantment bo. 

  • Restaurants
  • Japonesa
  • El Raval
  • preu 3 de 4

Majide és el retorn de Hideki Matsuhisa als orígens del Shunka: una taverna japonesa, una 'izakaya' fina amb sensibilitat i producte d'alta cuina. Majide té una taula comunal, una barra i tauletes amb tota la llum que li falta al Shunka. Hi trobem platets d'intersecció nipona-catalana, com per exemple les espardenyes amb peril·la o la ventresca de tonyina amb eriçó i ous de salmó. I

Publicitat
Nomo Sarrià
  • Restaurants
  • Japonesa
  • Sarrià - Sant Gervasi
  • preu 3 de 4

El Nomo Sarrià ve a eixugar un dèficit del barri, el de la fusió japonesa-mediterrània. I tanta és la solvència del xef Naoyuki Haginoya en el tema que no els reca fer servir el terme fusió, tant impopular avui en dia. De fet, Haginoya és un dels cuiners asiàtics que millor entén Catalunya.

I això és veu en propostes de plats com els 'makis' de carabiner (acabats amb el suc de la gamba al sushi) i el 'tataki' de moll, amb una frapant presentació que recrea el peix sencer. I el sushi és d'alt nivell.  També és un valor afegit l'immoble: el restaurant ocupa una casa sencera de Major de Sarrià, una finca catalogada del s. XIX on els menjadors s'assimilen a les habitacions.

  • Restaurants
  • A la brasa
  • Esquerra de l’Eixample

La Fabiola Lairet és una cuinera veneçolana que va aprendre l'ofici del sushi en una escola californiana, d'un mestre japonès. I més tard va anar a treballar al restaurant que la família del 'sushiman' té a Kobe, Japó. Això la converteix en una de les poques 'sushiwoman' de la ciutat que ha après l'ofici en el país d'origen. Al Robata, restaurant japonès pensat per a tota la família, tant hi trobareu un fenomenal sushi –aquí us en podeu fiar dels california rolls– com peix i carn fets en brasa japonesa ('robata'), tant amb tocs catalans com llatinoamericans. 

Publicitat
99 Sushi Bar
  • 4 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Japonesa
  • Sant Gervasi - Galvany
  • preu 3 de 4

La carta és una mescla de receptes tradicionals del Japó i plats més d’avantguarda en què incorporen productes de sols més propers. Les meves quatre eleccions són unes 'gyozes' de senglar amb ceba caramel·litzada, formatge d’Arzúa i infusió de castanya pilonga, un sashimi de 'toro' amb 'wasabi' fresc, 'maki' de cranc de closca tova i un 'gunkan' de garota nacional. Hi ha molts plats a escollir: les vieires a la graella amb salsa d’ume i mentaiko, o el 'capumiso' de soja fermentada amb algues, trufa, ceba tendra i escuma de tofu.

  • Restaurants
  • Japonesa
  • Les Corts

Yoshizumi Yamashita va venir d’Hiroshima a mitjan anys setanta a fer de professor d’arts marcials i va acabar obrint un restaurant japonès, m’explica. Aquest home de figura encara muscular em confirma que a Barcelona tots els bons japonesos tenen els mateixos dos proveïdors, i que per afinar la punteria ell organitza una subhasta entre els productes de gamma alta dels dos. Ja sigui al Yamadori (el japonès més veterà de la ciutat, obert el 1977) o al del seu germà petit més solemne, tracten el sushi com si fos un art.

Publicitat
Bun Sichi
  • Restaurants
  • Japonesa
  • Eixample
  • preu 2 de 4

D’aspecte humilíssim i vint anys d’experiència, Bun Sichi és un referent en la implantació del sushi a Barcelona. L’afable Takashi Komura –res a veure amb els sushiman severs– és d’Osaka, on té més protagonisme el peix blanc. Això es tradueix en uns nigiris de daurada extraordinaris, però els de llom de tonyina i verat, blaus, també són dels millors de la ciutat. Atenció: menú perpetu de 19,50 euros amb sis nigiris i sis makis i entrants calents. Tasteu l’oshi zushi: arròs premsat en motlles de bambú i peix variat, especialitat cara de veure.

Nomo Galvany
  • 4 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Japonesa
  • Sarrià - Sant Gervasi
  • preu 2 de 4

El Nomo Galvany és un exemple d’aquest arrelament d’una gastronomia que, sense ser tan rica com la xinesa, agrada molt per la subtilesa i la puresa de les seves receptes, i la seva presentació artesanal. La ment pensant és Nao Haginoya, i el resultat és fantàstic tant per als experts en l’ús dels bastonets com per als que ho fan per primera vegada. L’oferta és extensa, i el sushi i el sashimi són de primeríssima qualitat. Jo tinc predilecció pels maki spicy tuna (amb tonyina, salsa picant i enciam) i pels maki crispy toro roll (amb ventresca de tonyina, pinyons i salsa picant). 

Publicitat
Ekubo
  • Restaurants
  • Barcelona

La Katia Torán ho tenia clar: volia obrir un japonès sense fusions. Producte pur i de proximitat comprat cada matí a la Boqueria, al mercat del Ninot i a Sant Antoni. L’espai just –25 persones– per poder atendre cada comensal amb l’atenció que es mereix i el coneixement d’un xef nipó, Naotaka Takayama, capaç de controlar amb precisió la frescor i el tall de cada peix.

  • Restaurants
  • preu 2 de 4

El 'sushimaster' Daisuke Fukamura, que es va donar a conèixer a Espai Kru, Icho i Shibui, ha iniciat una nova aventura en solitari en un petit i acollidor restaurant japonès a Gràcia en el que cerca retrobar-se amb la cuina tradicional del Japó amb influències mediterrànies i un tracte proper amb el client. Cal destacar que Fukamura va començar la seva professió a Asakusasa, un dels barris més populars de Tòquio, i es va especialitzar en sushi i calent al Asakusa Sushi Sei, un restaurant centenari.Després de portar les regnes de restaurants de gran aforament, Fukamura té tan sols capacitat per a 18 comensals. Tenint en compte la seva trajectòria, la cuina compleix les expectatives de sobres: receptari tradicional nipó –producte superlatiu– amb tocs mediterranis i autorals. Sí, el sushi és per treure's el barret, però també convé provar la sopa de miso amb brou de bou i bolets de temporada, el tataki de tonyina amb crema de coliflor amb yuzu, o el filet saltat amb shiitake.

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat