Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Carrer de l'Allada Vermell
© Maria DiasCarrer de l'Allada Vermell

El Born i Sant Pere

Passeja per algun dels carrers més bonics de Barcelona

Publicitat

El Born i Sant Pere són dos barris dividits pel carrer Princesa. El Passeig del Born, peatonal, la principal artèria del barri, és un dels carrers més bonics de barcelona, amb el magnífic edifici del mercat, del segle XIX, i una església del segle XIV. Al barri de Sant Pere hi destaca el Palau de la Música catalana, el magnífic auditori de l'arquitecte Domènech i Montaner. Trobeu a faltar algun local imprescindible del barri? Ens ho podeu dir als comentaris de sota.

NAP
  • 4 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Pizza
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 1 de 4

No, no és una pizzeria vegana. És un acrònim que respon a les sigles de Neapolitan Authentic Pizza, i existeix on hi va haver l’excel·lent i bufó Rococó. No ploreu la pèrdua, val molt la pena: el propietari, l’Antonello, ens explica que la seva intenció és “traslladar aquí la pizza napolitana amb els preus d’allà”. Han seguit obsessivament els requisits de la DO –forn de llenya, temps de cocció, farina i tomàquet italià–  i el resultat és una pizza superlativa i barata en un lloc sorollós: ple de jovent italià, ja està tot dit.

Tlaxcal Cantina & Taquería Gastronómica
  • 4 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Mexicana
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 2 de 4

Taqueria gastronòmica: ells es defineixen així. Aquest mexicà jove i saborós vol recuperar els plats tradicionals d'aquesta gran cuina amb un format dinàmic. Bona carta de 'tacos', sopes mexicanes i plats que poques vegades es veuen per aquí. Al migdia disposen d'un menú molt econòmic on es pot gaudir d'uns tacos de 'sudadero' excel·lents, nachos i unes postres casolanes delicioses que podrien cobrar molt més cares.

Publicitat
Bar Joan
  • 4 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Bar d'entrepans
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 1 de 4

Amagadet dins del mercat de Santa Caterina hi ha un tresor que es conserva amb el pas dels anys. El Bar Joan, una perla en forma de restaurant on podreu gaudir des d’un fabulós capipota per esmorzar fins a un entrepà de xistorra que us tornarà a la vida. Amabilitat i tracte proper darrere la barra, com si els coneguéssiu de tota la vida, vaja! Sumeu-hi bona cuina catalana i... res més reconfortant! Al migdia haureu de fer cua. El menú que serveixen és senzill (d’aquells que et cuiden: força planxa i verdura), però excel·lent i el producte, esclar, no pot ser més fresc tractant-se d’un bar de mercat. Avís! L’arròs negre té molts adeptes, pregunteu quin dia el tenen i reserveu!

Oaxaca Mezcalería
  • 4 de 5 estrelles
  • Bars i pubs
  • Cocteleries
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 3 de 4

La recuperació de plats de la tradició mexicana és el 'leitmotiv' de Joan Begur, xef amb arrels menorquines però amb anys d’experiència a Mèxic. Entre els plats estrella, cal reivindicar el pop 'tatemado' i el mole amb pollastre del Prat. Cal mencionar les 'tortillas' i el guacamole preparat a taula, entre d’altres. A més del restaurant, l’Oaxaca pot presumir d’una 'mezcaleria' amb més de 200 marques. Sabies que tenen la seva pròpia horta mexicana? Cada dia porten al restaurant 'chiles', 'jalapeños', 'nopales' i més productes cultivats per ells mateixos a prop de Barcelona.

Publicitat
Gravin
  • 4 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Italiana
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 2 de 4

El restaurant Gravin té la gràcia de tenir un esperit de trattoria italiana, però amb un aire fresc i renovat de cuina regional mediterrània. No es limita a oferir una cuina típica i més que coneguda, sinó que progressa cap a una cuina més cosmopolita, moderna, però sense allunyar-se de la tradició i del caràcter casolà que caracteritzen les diferents cuines d’Itàlia. El seu creador, en Giovanni, és de la Pulla; el seu xef, en Cristian, és venecià. Té un servei excel·lent amb cambrers romans i un sommelier professional, en Giuseppe. Es donen les condicions per passar-hi grans moments.

Tantarantana
  • Restaurants
  • preu 2 de 4

Quants locals poden xulejar de tenir dues terrasses encisadores? I de servir-hi exquisits platets de temporada, fets amb cura i ingredients de proximitat? El Tantarantana és un oasi enmig del Born i té una carta per a tots els paladars; amb opcions pàtries (seitons, ous estrellats), italianes (raviolis de mascarpone i espinacs, risotto de ceps trufats) i alguna asiàtica (musclos amb coco i xili).

Publicitat
Sagàs
  • 4 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Hamburgueses
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 2 de 4

És un clàssic en matèria d’entrepans i té un proveïdor d’excepció: la granja i l’hort que la família Rovira té a Sagàs (Berguedà), que serveix també de rebost a la cuina d’Els Casals, amb una estrella Michelin. Tot el que se serveix al restaurant del Born, des de les verdures i hortalisses fins a les carns i els embotits, són productes que es veuen des de la finestra de la seva habitació. Val la pena tastar delicadeses com l’entrepà xinès amb cansalada de porc. Tot directe de la terra, sense intermediaris.

  • Restaurants
  • Vegetariana
  • Barcelona
  • preu 2 de 4

L’eslògan d’aquest restaurant càlid i d’ambient nòrdic no pot ser més clar: cuina vegetariana per a vegetarians i no vegetarians. Escèptics de la verdura; l’equip del The Green Spot té arguments molt sòlids per desmuntar-vos tots els vostres prejudicis. Com? Amb més de 30 plats originals, suculents i temptadors com la pizza de massa de coliflor, pebrots de Padró, porro, espinacs, feta i pinyons o l’hamburguesa de fesols negres i pa 'pretzel'.

Publicitat
Mosquito
  • 4 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Xinesa
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

El Mosquito és la repera de l'exotisme. Elaboren cuina cantonesa excel·lent i, en especial, els famosos farcellets xinesos, els dim sum. En Giles, l'amo del restaurant, és un anglès que, després de viatjar durant anys per Àsia, va decidir obrir un restaurant xinès a Barcelona, evitant tots els tòpics. Per encara desviar-se més del lloc comú, té quatre assortidors de cervesa anglesa exquisida i, si no sou de canyes, ofereix més de setanta marques de cervesa artesana catalana i d'arreu del món. A més, pregunteu-li el que us passi pel cap, l'enciclopèdia de la birra la va escriure ell.

  • Restaurants
  • preu 2 de 4

El nom de Xavier Franco és un vell conegut de l’alta gastronomia a Barcelona. Seu va ser el restaurant Saüc, on ja es posava de manifest l’obsessió del cuiner amb el millor producte. El nou projecte que assessora segueix aquesta línia, i a més la perfecciona, apostant per un producte 'genuïnament local', proper, reconegut i de temporada. Un producte (ostres del Delta, vedella de Girona, secallones d’Aiguafreda…) que arriba a taula poc manipulat, amb tocs contemporanis, amb l’objectiu de posar en valor les denominacions d’origen catalanes.

Publicitat
  • Restaurants
  • Catalana
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 3 de 4

En Gonzalo Rivière i el xef Luca Marongiu van tancar Els Garrofers d’Alella per capitanejar un nou projecte gastro. Aquí s’hi despatxa cuina 'slow food' i de proximitat d’una complexitat al·lucinant. Munten i desmunten el producte i en bifurquen les possibilitats per disparar el sabor. Avorrida, la coliflor? No si es rosteix el tronc i amb les flors se’n fa una crema amb praliné salat d’ametlla. Mmm...

  • 4 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Bar d'entrepans
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 1 de 4

Si no ho saps, no hi pares. El Transatlàntic passa desapercebut en un barri on despunten els locals guiri friendly. És restaurant de menús de treballadors, d’aquells autèntics, sí! Als matins, entrepans quilomètrics per atipar els estómacs famolencs. Al migdia, menús dignes dels fogons més casolans, a deu euros. Consell: afanyeu-vos cap a dins si veieu al cartell (totalment DIY) de la porta que avui hi ha patates de pobre–amb xoriço, boníssimes–, macarrons generosos o lasanya casolana. I segons com, bacallà amb samfaina, fricandó o una excel·lent entranya, tendríssim tall de vedella.

Publicitat
  • 4 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 3 de 4

No podeu anar a l’altre barri –ni fotre-us un altre bao, curri, cebiche o pizza– sense haver tastat abans la truita trempera de Cal Pep, al punt i feta al moment, amb aquell gustet fumat del pebre vermell de la Vera que li dona el xoriço Tia Felipa i l’allioli per damunt. O les escarxofes arrebossades, o les cloïsses amb pernil, amb un suquet que demanaràs tot el pa que faci falta per no deixar-ne gota. Els segons piquen però la qualitat és indiscutible: el corball a la donostiarra és sensacional, el filet també. Però sereu igual de feliços si demaneu peixet fregit, sèpia amb cigrons o unes mandonguilles.

Casa Delfín
  • Restaurants
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 2 de 4

Casa Delfín es va fer un bon lífting general fa poc temps, en canviar de propietaris. Però hi ha cirurgies que milloren les faccions i quasi no es noten. Ara és un local que, tot mantenint l’aspecte de casa de menjars, és més dinàmic, té una carta tradicional però més diversa i la seva terrassa és un bé de Déu de gent. I, com a tot bon bar-restaurant de barri, fa un horari continuat des de les 9 del matí fins a la mitjanit, ampliat, els divendres i dissabte, fins a la 1 de la matinada. Perfecte per dur-hi aquells amics de fora que s’entesten a tastar la paella a mig matí, en sortir de Santa Maria del Mar.

Publicitat
  • 3 de 5 estrelles
  • Bars i pubs
  • Bars de tapes
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 1 de 4

Fa quasi 90 anys que aquest bar, un clàssic dels vermuts d’abans, és obert i continua en peu de guerra com sempre. Que no us faci enrere la munió de turistes que s’hi solen aplegar. De vegades toca esperar però l’espera us valdrà la pena. El Xampanyet és un imprescindible per les seves mítiques anxoves del Cantàbric, que ells mateixos confiten i serveixen en vinagre, sense oli, per l’assortiment de conserves de qualitat i pels bons embotits i formatges que tenen a la carta. Feu-vos un lloc entre la multitud i vermutegeu com uns senyors en aquesta taverna amb història.

Fismuler
  • 4 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Cuina creativa
  • Ciutat Vella
  • preu 2 de 4

En una minestra de beines del Fismuler hi ha alguna cosa més que unes beines, o en unes aletes de pollastre amb rovell, moniato i tòfona. Un exemple d’àpat? Mitja ració d’amanida de bonítol al sarment amb patata ratte i confitats (una delícia amb el toc melós de la ceba) i mitja de calamars amb bolets de card, un plat delicadíssim. De segon, mandonguilles de be anglès pre-salé amb remolatxa rostida, plat del qual els anglesos estarien tan cofois com del 'fish and chips'. Per postres, un pastís de formatge demolidor.

Publicitat
Estimar
  • 4 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Mediterrània

En aquest petit local es transforma la millor matèria primera procedent del port de Roses en un homenatge diari. El xef Rafa Zafra, d’escola elBulli, ofereix receptes senzilles que respecten al màxim un producte extraordinari. En voleu exemples? Uns sensacionals calamarsets fregits acompanyats de gota negra (maionesa i tinta), uns musclos fumats amb el forn Josper o navalles en escabetx tebi.

Pork Boig per Tu
  • Restaurants
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Darrere de tota gran brasa hi ha un gran forn. Això és una boutade que m’he inventat, però que en el cas del Pork Boig Per Tu –la braseria dedicada al porcí dels Rovira– és certa. L’Oriol Rovira parla amb passió del seu forn I-Rational (en contraposició a la marca Rational): un forn portat de Sicília que arriba a temperatures de 400 graus i de fa un any i mig no s’ha refredat mai del tot. El carbó del forn és un as a la màniga que alimenta una brasa per on passen delicadeses de porc nostrat: cansalada del coll i peu de porc de cal Rovira, camallot de Ciutadella, botifarres de perol, blanca i negra... La birra és el nou vi i el porc, la nova vedella!  

Publicitat
  • 4 de 5 estrelles
  • Bars i pubs
  • Bars de tapes
  • El Gòtic
  • preu 1 de 4

Ara que ‘populisme’ és l’insult màxim, recordem l’accepció positiva: el poder, per al poble. El Chigre –una sidreria a Astúries, dit pel manubri obreampolles– també és el bar que ha obert el cuiner asturià Fran Heras, del Llamber. Un lloc planer i senzill, basat en la dualitat sidra/vermut i en l’encreuament Astúries/Catalunya. I vol ser popular i populista. No és gens habitual que un cuiner mencioni tres vegades el sindicalisme, un terme que, com a populista, en l’imaginari neocon es pronuncia com qui tira un gargall: “Els 'chigres' es van desenvolupar a les mines, i s’hi bevia i s’hi discutia de política”, diu Heras. La fusió que proposa és, de tan senzilla, quasi revolucionària: “Mesclar producte asturià amb cuina catalana i viceversa”. Entén la cuina espanyola com Luján i Perucho –cuines diverses connectades– més que no pas una, gran i amb variacions regionals. “Només tenim producte català i asturià, la meva mare em va demanar un rioja i li vagi dir que no havia entès res”, riu. Tenen sota el mateix sostre xoriço –ecològic i d’aquí– amb sidra d’allà, boníssim. O tigres sense feina: els molt asturians musclos arrebossats però sense closca. El lligam entre nacions per Heras és 'gastrosindical': “La primera vaga durant el franquisme va ser a Astúries, i després vau venir els catalans. Dos pobles lluitadors amb lligams”. Aclareix, però, que en el seu 'chigre' “vol ajuntar obrers i burgesos, veïns i turistes, i que s’hi mengi percebe i xoriço”. Un bar equipat amb tiradors de

Blau Cucina e Caffé
  • Restaurants
  • Italiana
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 2 de 4

Cada vegada tinc més clar que on es menja més bé és en els locals que fan menys soroll. És el cas del Blau, un restaurant italià petitó on podreu menjar unes pizzes al tall delicioses, pastes exceŀlents i uns menús de migdia, en què tots aquests plats tenen cabuda. Obert també al matí i al vespre (platets italians ben cuidats). Ah! I si aneu com bojos buscant bon cafè a Barcelona, anoteu-lo al vostre mapa!

  • 5 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 1 de 4

Ara diem bar a qualsevol cosa. Un bar és una cova impregnada d’energies, un cau on sentir-se aixoplugat, una gruta plena de cares conegudes i gots buits. Un bar és un estat d’ànim, diantre, i d’aquests no n’hi ha gaires a Barcelona. Aneu al carrer de la Princesa quan sigui negra nit, entreu a Cal Brut, respireu ben endins i mireu-vos el mirall passada mitja hora: el que teniu a la cara es diu somriure de felicitat... Això és un bar. Cal Brut embolcalla el client amb una triple capa de greix, pòsters, objectes polsegosos i ampolles, tot creant una atmosfera recarregada i calorífica que contribueix a generar el que en terres catalanes es coneix com a caliu. El fil musical de música jamaicana es fon amb les converses dels acòlits –una família exempta de turistes i ben avinguda– i genera un brunzit hipnòtic que, combinat amb les generoses canyes, submergeix el visitant en un amni canalla d’on no voldrà sortir ni amb fòrceps. És un rectangle deliciosament claustrofòbic on trobareu planxes de surf al sostre, cavalls de joguina, grafits de Banksy, fotos de la Velvet i Marley, papers amb frases lapidàries penjats per tot arreu... Al Brut les cerveses són el producte estrella  –artesanals i d’importació–, i també fan un vermut excel·lent, però l’autèntica ambrosia és la pomada, aprovada per les altes instàncies de la Taja Menorquina i alimentada amb Gin Xoriguer. Amb això, Cal Brut en té prou per ser un lloc de culte; un temple llibertari, bohemi i rastafari. Per això us demano que ve

  • 4 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 1 de 4

Capacitat màxima per a 20 persones. Una barra. Uns quants tamborets. Un grapat de tauletes. I tira milles. Al Pony, no hi trobareu mobiliari de Neukölln. Zero concessions al disseny escandinau. No, aquí no fan cursets de sushi, ni estan obsessionats amb la cervesa artesana. El Pony és un bar de tota la vida i punt. I en aquests temps en què tothom busca noves sensacions, que et venguin un gos vell amb un collar nou, una bufetada de realitat com aquesta s’agraeix. No m’estranya que els moderns més a la contra l’hagin convertit en la nova església nocturna de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. El Pony és senzill, però traspua personalitat a cubells. La barra és vella, està deliciosament cruixida, és un pedaç d’història viva i pel seu llom llisquen cubates i gintònics ben preparats durant tota la nit. Per cert, no us passeu de llestos amb el mam, aquí van als bàsics, no es compliquen la vida. Seguim. El bar s’endinsa al formigó descrivint un passadís on floten les converses, els riures, els brindis. Les parets estan arrebossades amb un paper retro que no desentonaria al boudoir de Núria Feliu. El color vermellós i els dibuixos de còmic d’algunes àrees ajuden a accentuar l’esperit canalla del local, que acull la clientela en un amni de calma, bon rotllo i música. Música de la bona. Tots els cops que hi he anat m’he trobat amb una selecció exquisida de pop-rock independent. Suposo que deu ser una de les raons que han convertit el Pony en un punt de trobada per a modernets de

Publicitat
Bormuth
  • 3 de 5 estrelles
  • Bars i pubs
  • Bars de tapes
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 2 de 4

El Bormuth forma part d’aquesta transformació que està tenint el Born, un barri de moda entre barcelonins i forans. Hi ha dies en què el barri queda sepultat pels creueristes que emanen de l’Allure of the Seas de torn. El perill d’un lloc com el Bormuth és que caigui en la rutina i que les tapes que serveix acabin perdent frescor. És més fàcil morir d’èxit que mantenir-se en l’excel·lència. El Bormuth no pretén ser una Bodega 1900, però pretén ser un bon lloc per tapejar, i això, de moment, ho segueix mantenint malgrat un pa amb tomàquet que no passaria el tall ni en un concurs celebrat a Rivas- Vaciamadrid. A banda del vermut, una moda que arrela de nou a Barcelona, felicito el Bormuth per la manera com tiren la cervesa. La base per tirar una bona canya és no estalviar la cervesa que es perd i això no sempre és ben vist pels amos dels locals. Amb els meus companys de viatge solem anar-hi a sopar. Les patates braves són bones, un homenatge a les del Bar Tomás. I el cazón en adobo és esplèndid, encara que no arriba al que jo acostumo a prendre al Restaurante Triana del carrer Narváez de Madrid. Els ous estrellats, de xistorra, de pernil o de botifarra negra, també ajuden a fer la nit més amena. L’ensaladilla russa i les croquetes, meloses i amb un arrebossat cruixent, tampoc no hi poden faltar. Tot aquest conjunt de racions mariden perfectament amb les converses i les ganes de divertir-se en una sala destinada a sopars en grup. El dia que hi vam anar hi havia molts estranger

Bar Pasajes
  • Música
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Inaudit: un bar l'exotisme del qual rau en estar ubicat en una anitga porteria del barri de Santa Caterina. Tiren bé la canya i també disposen d'una bona quantitat de tapes casolanes, a més d'una escollida llista de vins.

Publicitat
  • 4 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Vegetariana
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 1 de 4

Aquest petit bar-restaurant vegà té esperit punk: les parets semblen portades de Black Flag protagonitzades per gats. I cerveser: disposen de nou bones cerveses artesanes catalanes i també en ampolla la molt punk i escocesa cervesa Brew Dog. Hi trobareu un menú de migdia on no hi falta mai una hamburguesa vegetariana (la millor de la ciutat en aquest estil, quasi es podria dir) i plats senzills però que sempre venen de gust. Serveixen menjar i cervesa tot el dia.

El Nus
  • Què fer
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Diuen que el bon nus és el que es pot desfer. Jo em desfaig amb la cervesa d'aquest local. El Nus, amagat en un dels carrers del Born més atapeït, és un oasi entre tanta xancleta i cartró de sangria. Hi serveixen cervesa txeca de qualitat, amb el tirador i l'espera pertinent perquè l'escuma es consolidi. Mentre beveu, no podreu resistir-vos a mirar una enorme fotografia del sostre. Un home de cabells i amb barba blanca, a mig camí entre Gandhi i Ravi Shankar és l'enigma del Nus. No cal que repasseu l'enciclopèdia britànica, és el pare del propietari. Es deia Lluís.

Publicitat
El Bar de l'Antic Teatre
  • Restaurants
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Té el look atrotinat de les associacions culturals alternatives. Si el que vols són cambrers amb cos d'Adonis, David Guetta a tota llet i Absolut amb Red Bull a preu de petroli, millor que vagis a l'Opium Mar. L'Antic Teatre és un espai vell i reciclat, però té una de les millors terrasses interiors que he vist en la meva vida. Un pati gegantí amb brots anàrquics de vegetació per prendre la fresca, agafar el puntet a base de quintos i fer temps abans de les activitats culturals que hi celebren. Mourinho no podia tenir més raó: teatre del bo.

Collage
  • 5 de 5 estrelles
  • Bars i pubs
  • Cocteleries
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Per als que som del morro clàssic, el més fàcil és reivindicar  bars de vell davant la proliferació d’espais moderns. No obstant això, alguns cops els rondinaires ens trobem amb llocs com el Collage, petits tresors que ens obliguen a empassar-nos les invectives de bevedor ranci i a acceptar una cura d’humilitat coctelera. El que fa diferent aquest racó megacool de Ciutat Vella és que no es troba gens còmode amb la definició tradicional de bar. Se li fa petita. És un bar, però pretén convertir-se en una mena d’oasi artístic/etílic on art i còctel es confonen en dansa seductora: una celebració de la creativitat al servei del fetge. Compro.

Publicitat
Disset 17 Graus
  • Restaurants
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

El Disset 17 graus és un bar rústic i elegant on predomina la fusta, per asseure's durant hores i arreglar el món. Al costat del passeig del Born, el Disset es converteix, sense voler-ho, en un local per a turistes, però també un lloc per als de casa que ha nascut per mostrar la cultura del vi. La carta de vins presenta més 60 referències de vi del país i de països com França, Itàlia, Alemanya o Portugal. És el que a Europa es coneix com a winebar. En canvi aquí, un dels països productors més importants de vi del món, encara es considera exòtic.

Bar del Pla
  • Restaurants
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 2 de 4

Fa goig. És d’aquells llocs que, quan hi entres, la gana corre, se t’avança i et roba el seient on volies dinar. Amb una barra de marbre farcida de coses bones, és una invitació a l’abundància. Elaboren tapes i platets clàssics i factura impecable. És de justícia tastar les croquetes de calamar amb tinta, el caneló de la casa i el cruixent de cua de bou amb foie. Vins catalans i de fora, però amb l’afegitó de trobar-hi ampolles que no ofereixen a tot arreu.

Publicitat
  • Música
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Discoteca rock a Barcelona? Un nom: Magic Club. És l'antre al qual acudeix la fauna roquera de la ciutat en massa, quan noten que se'ls cauen a sobre les parets de la modernitat imposada, les decepcions vitals o senzillament tenen ganes d'agafar un bon pet escoltant els Dictators i ballant. D'ençà de l'obertura l'any 1976, el Magic ho ha vist passar tot: ona laietana, contracultura, punk, new wave. Des de mitjan dels noranta fins ben entrada la darrera dècada va viure una segona joventut com a sala de concerts. Johnny Thunders, Hellacopters, el millor del rock d'alta energia mundial ha cremat el seu minúscul escenari. Ara, per imposició municipal, només funciona com a discoteca i assisteix impassible a l'aparent declivi del rock'n'roll. És un minúscul univers on els caps de setmana podem viure en foscor perpètua fins a les sis del matí. I les seves dues pistes de ball agiten tatuatges, joves amb ganes de festa abominadors del techno i dones perilloses: tot s'hi val. Menys fumar a la pista de ball!

La Fianna
  • 3 de 5 estrelles
  • Música
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Carta de vi nodrida, col·lecció de còctels bastant correctes –el Sex on the Beach és el millor–, colors terrosos narcòtics per a la vista, aires neohippies per a jovent de pasta i carta blanca per als qui no saben asseure's com persones normals i necessiten mostrar els forats del mitjons a la concurrència...

Publicitat
Can Cisa / Bar Brutal
  • Bars i pubs
  • Bars de vins
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

En l'ombrívola i agraïda frescor de Can Cisa, es pot apreciar la primorosa remodelació que han fet d'una taverna de barri. La reverència per la religió del barril i el doll i la pressió veïnal han portat als bessons Colombo, propietaris del restaurant Xemei, a combinar una botiga de vins a l'entrada amb el manteniment d'una barra de vins a granel i bótes. Davant hi ha unes 300 referències de vins, tots ecològics o biodinàmics d'arreu del món, sense cap química o additiu, i a preus ni cars ni barats, en una franja molt interessant. Una taverna d'estil antic que ven vermut a doll.

L'Ànima del Vi
  • Bars i pubs
  • Bars de vins
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Benoît Vale, veterà vinater predicador de les virtuts dels vins naturals i ecològics, ha convertit el seu celler de Gràcia en aquest bar de vins a l'estil francès. Això vol dir que ens podem emportar l'ampolla a casa, o seure al local i pagar set euros més del vi per prendre'l allà. Per menjar, una bona selecció de delicadeses amb molt bon nivell.

Publicitat
Cocktail Bar Juanra Falces
  • 4 de 5 estrelles
  • Bars i pubs
  • Cocteleries
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

El gimlet era el còctel preferit del detectiu Philip Marlowe. A la novel·la El llarg adéu de Raymond Chandler, l'home de les cicatrius li descobria la recepta a Marlowe. "Un gimlet és meitat ginebra, meitat suc de llima", assegurava el desconegut. Segons més tard, començaven els problemes. Que aquesta cocteleria s'anomenés Gimlet i enlluernés el carrer amb el seu rètol blau cel i lletres de mirall, ja apuntava una tendència a la desaparició. Fa uns mesos hi vaig tornar, l'antic rètol s'havia fos i se'l coneixia per les sigles, GMT, com una espècie d'endevinalla macabra. Allò va aixecar les meves sospites però encara no ho havia vist tot. M'hi vaig acostar ahir, el nom del local havia canviat per tercer cop. Ara es fa dir Cocktail Bar Juanra Falces. Qui era aquell home? (Llegir-ne més)

Ale&Hop
  • Bars i pubs
  • Cerveseria
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 1 de 4

En sortireu mamats, us aviso. Crec que vaig comptar uns deu tiradors amb diferents marques de birra. Brutal. Els que volen fugir de les cerveseries massificades estan d’enhorabona, perquè aquesta és la cerveseria indie de Barcelona per antonomàsia. Ja ho sabeu... S’imposen els hitsunderground, les cerveses més trendy, les marques més cool, les barreges més atrevides. Vaig deixar-me aconsellar, i em va caure davant dels nassos una poció perversa d’ordi i sang del mateix Satanàs; es diu Mikkeller i us canviarà la vida. I si voleu trobar el camí de tornada a casa, acompanyeu la degustació amb alguns del exquisits platets que surten de la cuina: consell d’amic.

Publicitat
Upiaywasi
  • 4 de 5 estrelles
  • Bars i pubs
  • Cocteleries
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Upiaywasi no és un vocable klingon. És una paraula quítxua que vol dir 'la casa del mam'. Vaja, que no us ho posen gaire fàcil. Perquè aquest bar és un rara avis, un cau amb un look dispers que fusiona arrels llatines, reciclatge bohemi, aromes de barri i esperit alternatiu. Tot en el mateix pack i sense que la mescla resulti indigesta. Farcit de tauletes amb espelmes, cadires bastardes, sofàs polsegosos i butaques rococó, l'Upiaywasi és una cova en penombra amb apunts colonials –colors terrosos ben trobats–, cortines victorianes de vellut, llums de gas, llums de peu de la iaia i estranys quadres que farien tremolar Toni Rovira. Però el bar disposa d'un avantatge que li atorga molts punts: la magnífica terrassa, un asteroide zen que flota al buit del passeig de vianants de l'Allada Vermell i convida, sense embuts, a mandrejar tota la tarda com truges silvestres. Ocasionalment, algun ionqui us demanarà tabac, potser haureu de veure passar algun grup de dominicans amb mòbils que escupen música infernal, però és un preu raonable a canvi d'una estona de contemplació i soledat als bastidors del carrer de la Princesa. I el nom del bar no és gratuït, ja que té un catàleg de 20 còctels molt decent. Ara bé, n'hi ha un que han perfeccionat fins al paroxisme: el mojito de coco, el millor de tota la ciutat. Quants cops he tornat a casa a quatre grapes i cantant el tema de Las Chicas de Oro per culpa de la maleïda poció...

Bar Àngel
  • Restaurants
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 1 de 4

Aquest local, del propietari del Mudanzas, proposa un ambient de bodega simpàtic –culs de porquet empotrats a la paret!– i una carta de preus molt assequibles, on el porc és el rei: i té plats tan curosos com les vieires envoltades amb papada del coll o els cigrons amb llamàntol.

Publicitat
Bar Mercaders
  • 4 de 5 estrelles
  • Música
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

En una cantonada d’un carreró del barri vell hi ha un catau càlid que et crida com si tu fossis orfe i aquella llumeta la teva única possibilitat de salvació. Un bar que fa cantonada ja té, d’entrada, molt de guanyat –els xamfrans són llocs ideals des del punt de vista tel·lúric i psico-geogràfic: tenen un encant especial.  El Mercaders té això i més: és un cop de puny familiar, fet d’amor i rock’n’roll. Era l’antiga grangeta d’en Pep Torres, membre del Circ Cric i l’Orquestra Plateria, que va deixar el local en mans d’en Ramon i la Cristina, l’experimentada parella que l’ha fet tal i com el coneixem des del 2000. En Ramon és un històric dels bars, va estar en institucions nocturnes com La Enagua, el Falstaff o el Bauhaus i sap com fer-s’ho: té el riure fàcil i el deix calmat dels hippies supervivents de la generació delmada dels setanta laietans. (Llegir-ne més)

Bar Flassaders
  • 3 de 5 estrelles
  • Bars i pubs
  • Cafeteries
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Al darrere del Museu Picasso hi ha una plaça. A la plaça hi ha un bar amb una porta antiga de fusta pintada de verd on hi posa “Bar Bodega Flassaders 1956”. A l’entrar trobes, a mà esquerra, la barra, llarga, i al mig del pas, l’eterna màquina escura-butxaques, xacra dels nostres temps mai prou denunciada. Al fons, una dotzena de tauletes i al sostre llums fluorescents. A una banda expositors de tapes –braves, llaunes, truites, seitons–, una planxa per fer els entrepans i els plats combinats. A l’altra, una paret de maons vistos i els arcs tallats d’unes pretèrites cavallerisses. “Aquí s’hi reunien els de la CNT als anys 30”, em diu el cambrer, un dels tres treballadors del local. “Després, durant la dictadura, venien els guàrdies civils que s’encarregaven de la vigilància del museu. Ara vénen sobretot gent d’aquí de tota la vida i estrangers, que fan la sargantana a la terrassa quan pica el sol.” (Llegir-ne més)

Publicitat
El Xampanyet
  • Bars i pubs
  • Bars de tapes
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

El xampanyet i el vermut reguen les tapes senzilles, però efectives, d'aquest indret que aplega tant a turistes com a nadius.

  • Botigues
  • Ciutat Vella

Que la roba d'esport pot ser sexy ens ho ha ensenyat Krizia Robustella. La dissenyadora, reconeguda pel seu estil, comparteix espai amb altres creadors locals com Ahida Aguirre, Niwen Paola i David Méndez Alonso, entre d'altres.

  • Botigues
  • Art, artesanies i aficions
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Ici et Là és un espai eclèctic, atapeït, atractiu, a mig camí entre una galeria d’art i una botiga de decoració. Isabelle Dubois té interés per les peces úniques, les sèries limitades i el treball artesanal, i mobles, làmpades, pintura, paviments i objectes d’autor són les cinc línies mestres de l'espai. Hi trobareu els quadres d'éssers fantàstics de Vanessa Linares, els paviments de Josep Cerdà, i les làmpades originalíssimes d'Imanol Ossa. 

Publicitat
  • Botigues
  • Dissenyador
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Bramby Supply és una botiga-taller situada a dues passes del Palau de la Música. El petit aparador desperta la curiositat: per què només s’exposen davantals? La resposta és simple: els davantals de denim de Kuroki –amb tirants de pell creuats a l’esquena per descarregar les cervicals– són el producte estrella de la casa, tot i que Fernando Brambilia, àlies Bramby, també en confecciona amb un teixit tipus canvas disponible en diversos colors.

  • Botigues
  • Barcelona

La primera impressió quan entres a Matiz és que et trobes dins d’una versió XXL de Dentrodeloquecabe, la botiga de mobiliari i objectes vintage que Jordi G. Noddings va obrir a Gràcia fa uns quants anys. Una sensació que creix quan detectes vells coneguts com els llums de Louis Poulsen o les cadires de Pierre Paulin. Però cal fer un matís: en aquesta nova aventura al barri de Sant Pere han començat a temptejar el món de les antiguitats i un espectacular armari de fusta del segle XVIII en dona fe. També s’han bolcat en els projectes d’interiorisme, fins al punt que el Jordi ha instal·lat el seu estudi a l’entresolat. D’allí surten reformes d’habitatges i dissenys inèdits com el llum de ferro ZAG, tot un exercici de minimalisme. Matiz respira un aire de concept store, on els moderns clàssics –de renom o anònims– es mesclen amb art contemporani, catifes marroquines, fundes de coixins, vaixelles antigues i una selecció de joieria que porta del Tibet a la Polinèsia.

Publicitat
  • Botigues
  • Barcelona

Fer-se unes sabates a mida és un caprici de ric? Depèn de si entens el calçat com un complement o com alguna cosa més. A la botiga-taller de Ramon Cuberta, on acudeixen clients locals i internacionals, trobareu les seves ready-to-wear, models fets a Almansa, i alguna prova de disseny fet a la mida del client. Empra pells d’animals crescuts lliurement, provinents del País Basc, França, Itàlia o Igualada, i fa èmfasi en la recerca de la forma i les punteres.

  • Botigues
  • Barcelona

No hi ha res com dur l’hora al canell. Els amants dels rellotges no n’han prescindit i els nous adeptes l’han adoptat com a accessori de moda; MAM Originals vols satisfer-los a tots. La marca nascuda el 2015 obria botiga l’any passat al Born i ara l’espai llueix blanc i minimalista per presentar The stainless collection.

Publicitat
  • Botigues
  • Decoració
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Per trobar mobles, làmpades, bijuteria i altres objectes especials que daten de principis de segle a mitjans dels anys 50 visiteu Zaoum. En aquesta la botiga, un negoci familiar que va engegar fa trenta anys, tenen predilecció pels productes ben dissenyats que s'encarreguen de restaurar i els materials interessants, com la baquelita.

  • Botigues
  • Barcelona

Working in the redwoods volia tenir un peu al carrer i un espai des d’on explicar-se. Darrere de la marca hi ha Miriam Cernuda, que va començar a “jugar” amb la ceràmica fa 12 anys. El seu estil és depurat i l’objectiu és que cada objecte sigui el que és: que parlin el pes, la textura, el color.

Publicitat
  • Botigues
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Com un oasi càlid i acollidor en mig del barri del Born, Mirlett Boutique apareix com el lloc ideal per trobar la peça de roba que estaves buscant: aquella que no passa mai de moda, que no té ningú més que coneixes i que eleva el teu estil. Aquesta boutique independent ofereix roba i complements atemporals i amb caràcter: hi trobaràs de 'Norse Projects' i 'Le Mont Saint Michel', marques de la Bretanya Francesa. Són al Born des del 2014 i s’han consolidat com a botiga de referència perquè ofereixen els millors dissenys nacionals i internacionals i també pel el seu compromís amb la moda responsable, sofisticada i contemporània. 

Ana Yael Gallery
  • Art
  • Barcelona

Ana Yael, iŀlustradora d'origen argentí, està al capdavant d'aquest espai dedicat a l'art de creadors joves. A més de les seves composicions, que tenen un toc absurd i proper al realisme màgic, aquí podem trobar accessoris com les bosses estampades de Forynja Edström i els collages de Pedro Murúa, entre d'altres.

Publicitat
Abracadabra Llibres
  • Botigues
  • Llibreries
  • El Gòtic

El 2009 arrenca la història d'aquesta llibreria pensada per a nens, on es satisfan les ànsies i inquietuds de lectors de zero a 100 anys. La cuidada selecció de Ricardo Rendón fa que a Abracadabra Llibres s'hi puguin trobar títols nacionals i interacionals –en anglès, francès, italià i holandès– a més de joguines didàctiques i objectes únics.

  • Botigues
  • Cuina i bany
  • Barcelona

La d’en Toni Lama és una autèntica botiga de barri amb aparador atapeït i interior sense reformar al servei de l’ofici: esmolar i vendre eines de tall. El cognom d’en Toni designa –en castellà– una làmina d’acer però no creu en les coincidències cognom/ofici. Ha agafat el testimoni del besavi Joaquín, l’esmolador de ganivets que des de Galícia va emigrar, a tocar el segle XX, a Cuba. A Santiago i l’Havana va obrir les botigues La Perla amb els mateixos serveis que al carrer Mercaders. Avi i pare, a partir del 1934, continuen amb Casa Lama. Amb filosofia de quarta generació, en Toni assumeix l’altra especialitat dels ascendents: reparació de paraigües. El segell d’identitat, però, són les eines de tall per a sastreria, perruqueria, carnisseria, xefs... Perquè un dels plats forts són els ganivets. Des dels autòctons Pallarès de Solsona fins als Kai japonesos. I, seguint amb tendències, pinces per a cuiners o culleres foradades per fer esferificacions.

Publicitat
My Beautiful Parking
  • Botigues
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Es van enamorar de les bicicletes de pinyó fix i a My Beautiful Parking van decidir redirigir el negoci. Això no els fa una botiga poc convencional: el que els diferencia és que, en comptes de treballar amb models muntats de fàbrica, ofereixen bicicletes a mida dels clients.

  • Botigues
  • Decoració
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

OMG BCN és un espai dedicat a la creació local; hi trobareu roba, complements i objectes per decorar la llar seleccionats per l'Iu i l'Estela, sempre oberts a propostes originals. L’interiorisme d’OMG també té el seu punt: un equip de joves arquitectes han dissenyat els mobles del local i han incorporat les rajoles de flors de Puig i Cadafalch al terra.

Publicitat
  • Botigues
  • Barcelona

40 metres separen els dos espais, però la gràcia és que a OMG BCN 2 només comparteixen una vintena de referències amb la botiga original de l'Estela i l'Iu. Aquí dediquen una paret sencera a la il·lustració i compten amb els productes de cuir reciclat de Walk with me, la línia elegant de Wouf, la roba per a la llar d'Agustina, els gerros de Plec Metalgoods i les ronyoneres de Jarapa. Tenen espai per fer exposicions i pop-ups i de cara al 2019 esperen poder començar a fabricar les seves referències.

  • Botigues
  • Decoració
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

De professió, Cyril Sauzay és restaurador de llums Jieldé, de cos articulat i cap orientable dissenyades per Jean-Louis Domecq. El seu taller, Antic Beauty, és un oasi de ferro i de fusta, un petit homenatge que ret homenatge al moble industrial, el que va imperar a la dècada dels 40, 50 i part dels 60. I el que més abunden són els llums, la gran passió del Cyril.

Magic Club
  • Música
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Discoteca rock a Barcelona? Un nom: Magic Club. És l'antre al qual acudeix la fauna roquera de la ciutat en massa, quan noten que se'ls cauen a sobre les parets de la modernitat imposada, les decepcions vitals o senzillament tenen ganes d'agafar un bon pet escoltant els Dictators i ballant. D'ençà de l'obertura l'any 1976, el Magic ho ha vist passar tot: ona laietana, contracultura, punk, new wave. Ara, per imposició municipal, només funciona com a discoteca i assisteix impassible a l'aparent declivi del rock'n'roll.

Bar Mercaders
  • 4 de 5 estrelles
  • Música
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

En una cantonada d’un carreró del barri vell hi ha un catau càlid que et crida com si tu fossis orfe i aquella llumeta la teva única possibilitat de salvació. Un bar que fa cantonada ja té, d’entrada, molt de guanyat –els xamfrans són llocs ideals des del punt de vista tel·lúric i psico-geogràfic: tenen un encant especial. El Mercaders té això i més: és un cop de puny familiar, fet d’amor i rock’n’roll.

Publicitat
Upiaywasi
  • 4 de 5 estrelles
  • Bars i pubs
  • Cocteleries
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Upiaywasi no és un vocable klingon. És una paraula quítxua que vol dir 'la casa del mam'. Vaja, que no us ho posen gaire fàcil. Perquè aquest bar és un rara avis, un cau amb un look dispers que fusiona arrels llatines, reciclatge bohemi, aromes de barri i esperit alternatiu. Però el bar disposa d'un avantatge que li atorga molts punts: la magnífica terrassa, un asteroide zen que flota al buit del passeig de vianants de l'Allada Vermell i convida, sense embuts, a mandrejar tota la tarda com truges silvestres.

El Bar de l'Antic Teatre
  • Restaurants
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Té el look atrotinat de les associacions culturals alternatives. Si el que vols són cambrers amb cos d'Adonis, David Guetta a tota llet i Absolut amb Red Bull a preu de petroli, millor que vagis a l'Opium Mar. L'Antic Teatre és un espai vell i reciclat, però té una de les millors terrasses interiors que he vist en la meva vida. Un pati gegantí amb brots anàrquics de vegetació per prendre la fresca, agafar el puntet a base de quintos i fer temps abans de les activitats culturals que hi celebren. Mourinho no podia tenir més raó: teatre del bo.

Publicitat
Cocktail Bar Juanra Falces
  • 4 de 5 estrelles
  • Bars i pubs
  • Cocteleries
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Que aquesta cocteleria s'anomenés Gimlet i enlluernés el carrer amb el seu rètol blau cel i lletres de mirall, ja apuntava una tendència a la desaparició. Ara es fa dir Cocktail Bar Juanra Falces. Qui era aquell home? Era el mateix Juanra, el bàrman de sempre? Per què aquell canvi? Aparentment tot era al mateix lloc, la barra de caoba, els tamborets un pèl massa elevats que sempre em deixen les cames penjant, les cortines darrere el vidre, els còctels de sempre...

Diobar
  • Música
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Segurament, l'últim que un espera trobar al soterrani d'un restaurant grec és una festa. Però al Dionisos del Born cada divendres i dissabte a la nit hi ha sarau, i a més d'entrada lliure. Bona música i ambient fresc per als que volen treure el cigne negre que porten a dins.

Publicitat
Ohla Boutique Bar
  • 4 de 5 estrelles
  • Bars i pubs
  • Cocteleries

El futur de la cocteleria ja és aquí i es troba dins un hotel. L'Ohla Boutique Bar aposta per el bàrman com a artista i l'alta gastronomia que es beu. Us sembla pretensiós? Doncs aconsegueixen el seu objectiu, donant la volta als clàssics a la seva manera.

Palau de la Música Catalana
  • Música
  • Espais musicals
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Un dels auditoris més espectaculars del món: una extraordinària explosió d'arquitectura modernista construïda l'any 1908 per Lluís Domènech i Montaner, i considerat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. A més del seu interior, amb una sala de concerts d'una bellesa aclaparadora amb presència de les muses, val la pena dedicar una estona a admirar la façana i reconèixer alguns dels elements que hi ha representats, com els bustos dels compositors Palestrina, Bach, Beethoven i Wagner, o el grup escultòric La cançó popular catalana, que fa cantonada.

Santa Maria del Mar
  • Llocs d'interès
  • Llocs i edificis religiosos
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

És un dels exemples més emblemàtics i representatius de l'art gòtic català. Rep el nom de Maria, patrona dels mariners, i va ser construïda allà on abans hi havia una petita església coneguda com Maria d'Arenys, per la seva proximitat al mar. Al seu ampli interior, amb només una nau, les columnes perfectament proporcionades s'eleven en voltes de ventall, creant sensació d'espai al voltant de l'altar. També hi ha uns vitralls meravellosos, especialment la rosassa del segle XV que es troba al damunt de la porta principal, encara que la finestra original va caure a causa d'un terratrèmol.

Publicitat
Museu Picasso
  • Museus i institucions
  • Ciutat Vella

El Museu Picasso de Barcelona és el centre de referència pel coneixement dels anys de formació de Pablo Ruiz Picasso. Obert al públic l'any 1963, acull un fons de més de 3.800 obres que conformen la col·lecció permanent i ofereixen una dilatada programació d'exposicions temporals. El museu va ser creat per pròpia voluntat de l'artista i del seu amic i secretari Jaume Sabartés, que va donar la seva col·lecció.

Mercat de Santa Caterina
  • Llocs d'interès
  • Ciutat Vella

Construït l'any 1846, el Mercat de Santa Caterina és el segon mercat més antic de la ciutat. El projecte de reforma va ser obra de l'equip d'arquitectes d'Enric Miralles i Benedetta Tagliabue, i el seu element més característic és una preciosa coberta de mosaic de ceràmica, de reminiscències gaudinianes, fet amb 325.000 peces que volen ser un homenatge a l'acoloriment de les parades de fruites i verdures. De l'antic edifici s'ha conservat la façana porticada original, reconstruïda l'any 1988, i les parets laterals.

Publicitat
MEAM: Museu Europeu d'Art Modern
  • Museus i institucions
  • Art i disseny
  • El Gòtic

Al barri del Born, al Palau Gomis, és on trobareu el Museu Europeu d'Art Modern, que fa difusió de l'art figuratiu dels segles XX i XXI. Una disciplina que no acostuma a gaudir de gaire espai a la resta de museus. A més, la Fundació del museu organitza cada any un premi de Pintura i Escultura Figurativa.

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat