Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right El Born i Sant Pere

El Born i Sant Pere

Passeja per algun dels carrers més bonics de Barcelona

Carrer de l'Allada Vermell
© Maria Dias Carrer de l'Allada Vermell
Advertising

El Born i Sant Pere són dos barris dividits pel carrer Princesa. El Passeig del Born, peatonal, la principal artèria del barri, és un dels carrers més bonics de barcelona, amb el magnífic edifici del mercat, del segle XIX, i una església del segle XIV. Al barri de Sant Pere hi destaca el Palau de la Música catalana, el magnífic auditori de l'arquitecte Domènech i Montaner. Trobeu a faltar algun local imprescindible del barri? Ens ho podeu dir als comentaris de sota.

Restaurants, Pizza

NAP

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

No, no és una pizzeria vegana. És un acrònim que respon a les sigles de Neapolitan Authentic Pizza, i existeix on hi va haver l’excel·lent i bufó Rococó. No ploreu la pèrdua, val molt la pena: el propietari, l’Antonello, ens explica que la seva intenció és “traslladar aquí la pizza napolitana amb els preus d’allà”. Han seguit obsessivament els requisits de la DO –forn de llenya, temps de cocció, farina i tomàquet italià–  i el resultat és una pizza superlativa i barata en un lloc sorollós: ple de jovent italià, ja està tot dit.

Restaurants, Mexicana

Tlaxcal Cantina & Taquería Gastronómica

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Taqueria gastronòmica: ells es defineixen així. Aquest mexicà jove i saborós vol recuperar els plats tradicionals d'aquesta gran cuina amb un format dinàmic. Bona carta de 'tacos', sopes mexicanes i plats que poques vegades es veuen per aquí. Al migdia disposen d'un menú molt econòmic on es pot gaudir d'uns tacos de 'sudadero' excel·lents, nachos i unes postres casolanes delicioses que podrien cobrar molt més cares.

Advertising
Restaurants, Italiana

Gravin

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

El restaurant Gravin té la gràcia de tenir un esperit de trattoria italiana, però amb un aire fresc i renovat de cuina regional mediterrània. No es limita a oferir una cuina típica i més que coneguda, sinó que progressa cap a una cuina més cosmopolita, moderna, però sense allunyar-se de la tradició i del caràcter casolà que caracteritzen les diferents cuines d’Itàlia. El seu creador, en Giovanni, és de la Pulla; el seu xef, en Cristian, és venecià. Té un servei excel·lent amb cambrers romans i un sommelier professional, en Giuseppe. Es donen les condicions per passar-hi grans moments.

Time Out diu
Restaurants, Xinesa

Mosquito

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

El Mosquito és la repera de l'exotisme. Elaboren cuina cantonesa excel·lent i, en especial, els famosos farcellets xinesos, els dim sum. En Giles, l'amo del restaurant, és un anglès que, després de viatjar durant anys per Àsia, va decidir obrir un restaurant xinès a Barcelona, evitant tots els tòpics. Per encara desviar-se més del lloc comú, té quatre assortidors de cervesa anglesa exquisida i, si no sou de canyes, ofereix més de setanta marques de cervesa artesana catalana i d'arreu del món. A més, pregunteu-li el que us passi pel cap, l'enciclopèdia de la birra la va escriure ell.

Advertising
El Chigre
© Maria Dias
Bars i pubs, Bars de tapes

El Chigre

icon-location-pin El Gòtic

Ara que ‘populisme’ és l’insult màxim, recordem l’accepció positiva: el poder, per al poble. El Chigre –una sidreria a Astúries, dit pel manubri obreampolles– també és el bar que ha obert el cuiner asturià Fran Heras, del Llamber. Un lloc planer i senzill, basat en la dualitat sidra/vermut i en l’encreuament Astúries/Catalunya. I vol ser popular i populista. No és gens habitual que un cuiner mencioni tres vegades el sindicalisme, un terme que, com a populista, en l’imaginari neocon es pronuncia com qui tira un gargall: “Els 'chigres' es van desenvolupar a les mines, i s’hi bevia i s’hi discutia de política”, diu Heras. La fusió que proposa és, de tan senzilla, quasi revolucionària: “Mesclar producte asturià amb cuina catalana i viceversa”. Entén la cuina espanyola com Luján i Perucho –cuines diverses connectades– més que no pas una, gran i amb variacions regionals. “Només tenim producte català i asturià, la meva mare em va demanar un rioja i li vagi dir que no havia entès res”, riu. Tenen sota el mateix sostre xoriço –ecològic i d’aquí– amb sidra d’allà, boníssim. O tigres sense feina: els molt asturians musclos arrebossats però sense closca. El lligam entre nacions per Heras és 'gastrosindical': “La primera vaga durant el franquisme va ser a Astúries, i després vau venir els catalans. Dos pobles lluitadors amb lligams”. Aclareix, però, que en el seu 'chigre' “vol ajuntar obrers i burgesos, veïns i turistes, i que s’hi mengi percebe i xoriço”. Un bar equipat amb tiradors de

Restaurants, Catalana

Senyor Parellada

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Les mandonguilles amb sípia són el gran exemple de pragmatisme i practicitat de la nostra cuina. Uneix el concepte de mar i muntanya amb ingredients econòmics i fàcils de manipular: sípia, carn picada, un sofregit de verdures i pèsols. Cap cuiner de la terra no ho és si no ha fet mai unes mandonguilles amb sípia. Tampoc no és tal un restaurant de cuina catalana que no les faci. Al Senyor Parellada passen la prova amb nota. I es permeten donar-li la volta al nom, donant rellevància al cefalòpode. Haureu de demanar sípia amb mandonguilles. Ara bé, entre setmana, hi tobareu com a plat del dia un bon arròs, a molt bon preu, i altres clàssics de la terra com el bacallà amb mongetes del ganxet.

Time Out diu
Advertising
Bars i pubs, Tavernes

Narciso

El Narciso és una de les millors coses que han passat al carrer de la Princesa en els últims anys. A la cantonada amb el carrer de Civader trobareu aquest reducte autènticament italià on fan entrepans amb 'schiacciata' –focaccia toscana condimentada amb oli i sal– i embotits i formatges irresistibles. El més bàsic, de mortadel·la amb salsa de tòfona (4,50 euros), és cruixent i orgàsmic. Si teniu alguna moneda més a la butxaca, afegiu-hi mozzarella i una copeta de spritz. El toscà Francesco Giusti i el colombià Javier Pedrosa han refet una piadineria ruïnosa en un bar italià, especialitzat en entrepans de 'schiacciata', focaccia toscana que vol dir ‘comprimida’. El Narciso és un cop de puny cantoner (a Princesa!) preciós: evoca un pati toscà dins una cocteleria, amb una nevera/taulell de xarcuteria italiana top. “Cada entrepà es fa des de zero davant teu, en diem 'art fast food'”, diuen orgullosos. Amb raó: un dels grans forns de la ciutat els fa el pa segons la seva recepta. I de les nou schiacciata, no puc oblidar la de porchetta amb crema de nous. L’horari és intensiu, tan apte per al take away frenètic com per a l’'slow food': taules d’embotits i formatges selectes, vinets i còctel. Aquest Narciso no és egoista: també projecta el seu amor cap a vosaltres. Visca!

Restaurants, Catalana

Casa Delfín

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Casa Delfín es va fer un bon lífting general fa poc temps, en canviar de propietaris. Però hi ha cirurgies que milloren les faccions i quasi no es noten. Ara és un local que, tot mantenint l’aspecte de casa de menjars, és més dinàmic, té una carta tradicional però més diversa i la seva terrassa és un bé de Déu de gent. I, com a tot bon bar-restaurant de barri, fa un horari continuat des de les 9 del matí fins a la mitjanit, ampliat, els divendres i dissabte, fins a la 1 de la matinada. Perfecte per dur-hi aquells amics de fora que s’entesten a tastar la paella a mig matí, en sortir de Santa Maria del Mar.

Advertising
Le Cucine Mandarosso
© María Dias
Restaurants, Italiana

Le Cucine Mandarosso

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Si no es pot anar a Itàlia amb certa periodicitat, el millor és portar Itàlia a la teva ciutat. Cansat de restaurants italians que tenen tant d’italià com jo, és reconfortant trobar indrets com Le Cucine Mandarosso, un petit local que els cursis dirien que fa olor de nonna, i els no tan cursis, de cuina italiana. El local, a més, té un encant molt genuí i una decoració que et convida a la felicitat. No sé si faig un gran favor a Le Cucine Mandarosso parlant de les seves petites excel·lències. Normalment en aquest restaurant tenen 'overbooking' i deuen tremolar cada cop que algú escriu bé sobre el seu ofici culinari. El cert és que m’hi he trobat tan bé escollint un dels plats del menú de migdia, que si hi torno a la nit, serà l’hòstia reconsagrada. Del menú de migdia vam elegir un salmó marinat per compartir com a entrant –les racions són generoses–, i va resultar magnífic. Era un llom de salmó i la textura era com la de la mantega. De segon vam triar uns nyoquis amb tomàquet, ricotta i albergínia, i una pasta del dia condimentada amb crema de nous. Dues delícies, els nyoquis, mòrbids, la pasta, al dente, no “a la muela”, com deia el meu sant pare, i les salses, subtils. Feia anys que no tastava una pasta amb salsa de nous i vaig tractar de no posar-me nostàlgic. Vaja, que m’hauria posat a recitar Pasolini i el seu poema La millor joventut: “Neixo en l’olor que la pluja sospira des dels prats d’herba fresca...”. Per postres, vam prendre una pannacotta amb fruites vermelles

Time Out diu
Restaurants, Italiana

Blau Cucina e Caffé

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Cada vegada tinc més clar que on es menja més bé és en els locals que fan menys soroll. És el cas del Blau, un restaurant italià petitó on podreu menjar unes pizzes al tall delicioses, pastes exceŀlents i uns menús de migdia, en què tots aquests plats tenen cabuda. Obert també al matí i al vespre (platets italians ben cuidats). Ah! I si aneu com bojos buscant bon cafè a Barcelona, anoteu-lo al vostre mapa!

Advertising
Bars i pubs, Bars de vins

Can Cisa / Bar Brutal

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

En l'ombrívola i agraïda frescor de Can Cisa, es pot apreciar la primorosa remodelació que han fet d'una taverna de barri. La reverència per la religió del barril i el doll i la pressió veïnal han portat als bessons Colombo, propietaris del restaurant Xemei, a combinar una botiga de vins a l'entrada amb el manteniment d'una barra de vins a granel i bótes. Davant hi ha unes 300 referències de vins, tots ecològics o biodinàmics d'arreu del món, sense cap química o additiu, i a preus ni cars ni barats, en una franja molt interessant. Una taverna d'estil antic que ven vermut a doll.

Lluis de les Moles
©Scott Chasserot
Restaurants, Mediterrània

Lluís de les Moles

icon-location-pin El Gòtic

Per fer un menú que és més que un menú en un petit carrer a tocar de la plaça Catalunya. Amb tants plats per escollir que fer menú sembla casi menjar a la carta. Alerta, només al migdia i sense beguda. El seu timbal de patata i botifarra negra ja és un clàssic.

Advertising
Restaurants, Japonesa

Doble Zer00

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Un establiment que va molt més enllà de l'etiqueta de tapes asiàtiques. La seva és una cuina primordialment basada en la japonesa, amb tocs llatins. El cebiche de peix blanc conviu amb l'anguila japonesa.

Time Out diu
Restaurants

Pork Boig per Tu

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Darrere de tota gran brasa hi ha un gran forn. Això és una boutade que m’he inventat, però que en el cas del Pork Boig Per Tu –la braseria dedicada al porcí dels Rovira– és certa. L’Oriol Rovira parla amb passió del seu forn I-Rational (en contraposició a la marca Rational): un forn portat de Sicília que arriba a temperatures de 400 graus i de fa un any i mig no s’ha refredat mai del tot. El carbó del forn és un as a la màniga que alimenta una brasa per on passen delicadeses de porc nostrat: cansalada del coll i peu de porc de cal Rovira, camallot de Ciutadella, botifarres de perol, blanca i negra... La birra és el nou vi i el porc, la nova vedella!  

Advertising
Restaurants, Catalana

7 Portes

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

No és patrimoni únic dels catalans, però aquesta tècnica ha donat a la nostra tradició culinària grans resultats, en alguns casos símbol d'una festa o d'una comarca: dolços i saltats, de poma, de bacallà... Ara ja en trobem d'espinacs, de llamàntol... Són en certa manera com les croquetes: tot hi cap. Al 7 Portes hi fan moltes altres coses, ben bones totes, però alguns recordem amb especial sentiment els entrants dels dinars de família: el pernil, les anxoves, les croquetes... I uns bunyols de bacallà que encara tenim gravats a les papiŀles. Era l'inici de l'àpat i tot era una gran promesa.

Restaurants, Hamburgueses

El Kiosko

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Brad Ainsworth, el xef que va propulsar l'hamburguesa gurmet a Barcelona amb el minúscul Bacoa, també va obrir Kiosko, el mateix concepte però amb un espai més ampli i còmode, i obert al carrer. Tasteu qualsevol de les seves delicioses receptes amb la salsa especial de chutney, patates casolanes i ja em direu.

Advertising
Restaurants, Cuina internacional

Cuines de Santa Caterina

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Enganxat al mercat de Santa Caterina el Cuines ofereix una barreja de gastronomies de tot el món a preus força assequibles i plats molt reeixits.

Més restaurants del Born
Cal Brut
©Irene Fernandez
Restaurants

Cal Brut

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Ara diem bar a qualsevol cosa. Un bar és una cova impregnada d’energies, un cau on sentir-se aixoplugat, una gruta plena de cares conegudes i gots buits. Un bar és un estat d’ànim, diantre, i d’aquests no n’hi ha gaires a Barcelona. Aneu al carrer de la Princesa quan sigui negra nit, entreu a Cal Brut, respireu ben endins i mireu-vos el mirall passada mitja hora: el que teniu a la cara es diu somriure de felicitat... Això és un bar. Cal Brut embolcalla el client amb una triple capa de greix, pòsters, objectes polsegosos i ampolles, tot creant una atmosfera recarregada i calorífica que contribueix a generar el que en terres catalanes es coneix com a caliu. El fil musical de música jamaicana es fon amb les converses dels acòlits –una família exempta de turistes i ben avinguda– i genera un brunzit hipnòtic que, combinat amb les generoses canyes, submergeix el visitant en un amni canalla d’on no voldrà sortir ni amb fòrceps. És un rectangle deliciosament claustrofòbic on trobareu planxes de surf al sostre, cavalls de joguina, grafits de Banksy, fotos de la Velvet i Marley, papers amb frases lapidàries penjats per tot arreu... Al Brut les cerveses són el producte estrella  –artesanals i d’importació–, i també fan un vermut excel·lent, però l’autèntica ambrosia és la pomada, aprovada per les altes instàncies de la Taja Menorquina i alimentada amb Gin Xoriguer. Amb això, Cal Brut en té prou per ser un lloc de culte; un temple llibertari, bohemi i rastafari. Per això us demano que ve

Time Out diu
PonyBar
Irene Fernandez
Restaurants

Pony Cafè

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Capacitat màxima per a 20 persones. Una barra. Uns quants tamborets. Un grapat de tauletes. I tira milles. Al Pony, no hi trobareu mobiliari de Neukölln. Zero concessions al disseny escandinau. No, aquí no fan cursets de sushi, ni estan obsessionats amb la cervesa artesana. El Pony és un bar de tota la vida i punt. I en aquests temps en què tothom busca noves sensacions, que et venguin un gos vell amb un collar nou, una bufetada de realitat com aquesta s’agraeix. No m’estranya que els moderns més a la contra l’hagin convertit en la nova església nocturna de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. El Pony és senzill, però traspua personalitat a cubells. La barra és vella, està deliciosament cruixida, és un pedaç d’història viva i pel seu llom llisquen cubates i gintònics ben preparats durant tota la nit. Per cert, no us passeu de llestos amb el mam, aquí van als bàsics, no es compliquen la vida. Seguim. El bar s’endinsa al formigó descrivint un passadís on floten les converses, els riures, els brindis. Les parets estan arrebossades amb un paper retro que no desentonaria al boudoir de Núria Feliu. El color vermellós i els dibuixos de còmic d’algunes àrees ajuden a accentuar l’esperit canalla del local, que acull la clientela en un amni de calma, bon rotllo i música. Música de la bona. Tots els cops que hi he anat m’he trobat amb una selecció exquisida de pop-rock independent. Suposo que deu ser una de les raons que han convertit el Pony en un punt de trobada per a modernets de

Time Out diu
Advertising
Bars i pubs, Bars de tapes

Bormuth

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

El Bormuth forma part d’aquesta transformació que està tenint el Born, un barri de moda entre barcelonins i forans. Hi ha dies en què el barri queda sepultat pels creueristes que emanen de l’Allure of the Seas de torn. El perill d’un lloc com el Bormuth és que caigui en la rutina i que les tapes que serveix acabin perdent frescor. És més fàcil morir d’èxit que mantenir-se en l’excel·lència. El Bormuth no pretén ser una Bodega 1900, però pretén ser un bon lloc per tapejar, i això, de moment, ho segueix mantenint malgrat un pa amb tomàquet que no passaria el tall ni en un concurs celebrat a Rivas- Vaciamadrid. A banda del vermut, una moda que arrela de nou a Barcelona, felicito el Bormuth per la manera com tiren la cervesa. La base per tirar una bona canya és no estalviar la cervesa que es perd i això no sempre és ben vist pels amos dels locals. Amb els meus companys de viatge solem anar-hi a sopar. Les patates braves són bones, un homenatge a les del Bar Tomás. I el cazón en adobo és esplèndid, encara que no arriba al que jo acostumo a prendre al Restaurante Triana del carrer Narváez de Madrid. Els ous estrellats, de xistorra, de pernil o de botifarra negra, també ajuden a fer la nit més amena. L’ensaladilla russa i les croquetes, meloses i amb un arrebossat cruixent, tampoc no hi poden faltar. Tot aquest conjunt de racions mariden perfectament amb les converses i les ganes de divertir-se en una sala destinada a sopars en grup. El dia que hi vam anar hi havia molts estranger

Time Out diu

Bar Pasajes

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Inaudit: un bar l'exotisme del qual rau en estar ubicat en una anitga porteria del barri de Santa Caterina. Tiren bé la canya i també disposen d'una bona quantitat de tapes casolanes, a més d'una escollida llista de vins.

Advertising
Cat Bar
©Maria Dias
Restaurants, Vegetariana

Cat Bar

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Aquest petit bar-restaurant vegà té esperit punk: les parets semblen portades de Black Flag protagonitzades per gats. I cerveser: disposen de nou bones cerveses artesanes catalanes i també en ampolla la molt punk i escocesa cervesa Brew Dog. Hi trobareu un menú de migdia on no hi falta mai una hamburguesa vegetariana (la millor de la ciutat en aquest estil, quasi es podria dir) i plats senzills però que sempre venen de gust. Serveixen menjar i cervesa tot el dia.

Time Out diu

El Nus

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Diuen que el bon nus és el que es pot desfer. Jo em desfaig amb la cervesa d'aquest local. El Nus, amagat en un dels carrers del Born més atapeït, és un oasi entre tanta xancleta i cartró de sangria. Hi serveixen cervesa txeca de qualitat, amb el tirador i l'espera pertinent perquè l'escuma es consolidi. Mentre beveu, no podreu resistir-vos a mirar una enorme fotografia del sostre. Un home de cabells i amb barba blanca, a mig camí entre Gandhi i Ravi Shankar és l'enigma del Nus. No cal que repasseu l'enciclopèdia britànica, és el pare del propietari. Es deia Lluís.

Advertising
Restaurants

El Bar de l'Antic Teatre

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Té el look atrotinat de les associacions culturals alternatives. Si el que vols són cambrers amb cos d'Adonis, David Guetta a tota llet i Absolut amb Red Bull a preu de petroli, millor que vagis a l'Opium Mar. L'Antic Teatre és un espai vell i reciclat, però té una de les millors terrasses interiors que he vist en la meva vida. Un pati gegantí amb brots anàrquics de vegetació per prendre la fresca, agafar el puntet a base de quintos i fer temps abans de les activitats culturals que hi celebren. Mourinho no podia tenir més raó: teatre del bo.

Bars i pubs, Cocteleries

Collage

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Per als que som del morro clàssic, el més fàcil és reivindicar  bars de vell davant la proliferació d’espais moderns. No obstant això, alguns cops els rondinaires ens trobem amb llocs com el Collage, petits tresors que ens obliguen a empassar-nos les invectives de bevedor ranci i a acceptar una cura d’humilitat coctelera. El que fa diferent aquest racó megacool de Ciutat Vella és que no es troba gens còmode amb la definició tradicional de bar. Se li fa petita. És un bar, però pretén convertir-se en una mena d’oasi artístic/etílic on art i còctel es confonen en dansa seductora: una celebració de la creativitat al servei del fetge. Compro.

Time Out diu
Advertising
Restaurants

Disset 17 Graus

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

El Disset 17 graus és un bar rústic i elegant on predomina la fusta, per asseure's durant hores i arreglar el món. Al costat del passeig del Born, el Disset es converteix, sense voler-ho, en un local per a turistes, però també un lloc per als de casa que ha nascut per mostrar la cultura del vi. La carta de vins presenta més 60 referències de vi del país i de països com França, Itàlia, Alemanya o Portugal. És el que a Europa es coneix com a winebar. En canvi aquí, un dels països productors més importants de vi del món, encara es considera exòtic.

Restaurants, Catalana

Bar del Pla

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Fa goig. És d’aquells llocs que, quan hi entres, la gana corre, se t’avança i et roba el seient on volies dinar. Amb una barra de marbre farcida de coses bones, és una invitació a l’abundància. Elaboren tapes i platets clàssics i factura impecable. És de justícia tastar les croquetes de calamar amb tinta, el caneló de la casa i el cruixent de cua de bou amb foie. Vins catalans i de fora, però amb l’afegitó de trobar-hi ampolles que no ofereixen a tot arreu.

Advertising
Magic Club
Ivan Giménez

Magic Club

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Discoteca rock a Barcelona? Un nom: Magic Club. És l'antre al qual acudeix la fauna roquera de la ciutat en massa, quan noten que se'ls cauen a sobre les parets de la modernitat imposada, les decepcions vitals o senzillament tenen ganes d'agafar un bon pet escoltant els Dictators i ballant. D'ençà de l'obertura l'any 1976, el Magic ho ha vist passar tot: ona laietana, contracultura, punk, new wave. Des de mitjan dels noranta fins ben entrada la darrera dècada va viure una segona joventut com a sala de concerts. Johnny Thunders, Hellacopters, el millor del rock d'alta energia mundial ha cremat el seu minúscul escenari. Ara, per imposició municipal, només funciona com a discoteca i assisteix impassible a l'aparent declivi del rock'n'roll. És un minúscul univers on els caps de setmana podem viure en foscor perpètua fins a les sis del matí. I les seves dues pistes de ball agiten tatuatges, joves amb ganes de festa abominadors del techno i dones perilloses: tot s'hi val. Menys fumar a la pista de ball!

La Fianna

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Carta de vi nodrida, col·lecció de còctels bastant correctes –el Sex on the Beach és el millor–, colors terrosos narcòtics per a la vista, aires neohippies per a jovent de pasta i carta blanca per als qui no saben asseure's com persones normals i necessiten mostrar els forats del mitjons a la concurrència...

Time Out diu
Advertising
Bars i pubs, Bars de vins

Can Cisa / Bar Brutal

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

En l'ombrívola i agraïda frescor de Can Cisa, es pot apreciar la primorosa remodelació que han fet d'una taverna de barri. La reverència per la religió del barril i el doll i la pressió veïnal han portat als bessons Colombo, propietaris del restaurant Xemei, a combinar una botiga de vins a l'entrada amb el manteniment d'una barra de vins a granel i bótes. Davant hi ha unes 300 referències de vins, tots ecològics o biodinàmics d'arreu del món, sense cap química o additiu, i a preus ni cars ni barats, en una franja molt interessant. Una taverna d'estil antic que ven vermut a doll.

Bars i pubs, Bars de vins

L'Ànima del Vi

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Benoît Vale, veterà vinater predicador de les virtuts dels vins naturals i ecològics, ha convertit el seu celler de Gràcia en aquest bar de vins a l'estil francès. Això vol dir que ens podem emportar l'ampolla a casa, o seure al local i pagar set euros més del vi per prendre'l allà. Per menjar, una bona selecció de delicadeses amb molt bon nivell.

Advertising
Bars i pubs, Cocteleries

Cocktail Bar Juanra Falces

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

El gimlet era el còctel preferit del detectiu Philip Marlowe. A la novel·la El llarg adéu de Raymond Chandler, l'home de les cicatrius li descobria la recepta a Marlowe. "Un gimlet és meitat ginebra, meitat suc de llima", assegurava el desconegut. Segons més tard, començaven els problemes. Que aquesta cocteleria s'anomenés Gimlet i enlluernés el carrer amb el seu rètol blau cel i lletres de mirall, ja apuntava una tendència a la desaparició. Fa uns mesos hi vaig tornar, l'antic rètol s'havia fos i se'l coneixia per les sigles, GMT, com una espècie d'endevinalla macabra. Allò va aixecar les meves sospites però encara no ho havia vist tot. M'hi vaig acostar ahir, el nom del local havia canviat per tercer cop. Ara es fa dir Cocktail Bar Juanra Falces. Qui era aquell home? (Llegir-ne més)

Time Out diu
Bars i pubs, Cerveseria

Ale&Hop

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

En sortireu mamats, us aviso. Crec que vaig comptar uns deu tiradors amb diferents marques de birra. Brutal. Els que volen fugir de les cerveseries massificades estan d’enhorabona, perquè aquesta és la cerveseria indie de Barcelona per antonomàsia. Ja ho sabeu... S’imposen els hitsunderground, les cerveses més trendy, les marques més cool, les barreges més atrevides. Vaig deixar-me aconsellar, i em va caure davant dels nassos una poció perversa d’ordi i sang del mateix Satanàs; es diu Mikkeller i us canviarà la vida. I si voleu trobar el camí de tornada a casa, acompanyeu la degustació amb alguns del exquisits platets que surten de la cuina: consell d’amic.

Advertising
Bars i pubs, Cocteleries

Upiaywasi

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Upiaywasi no és un vocable klingon. És una paraula quítxua que vol dir 'la casa del mam'. Vaja, que no us ho posen gaire fàcil. Perquè aquest bar és un rara avis, un cau amb un look dispers que fusiona arrels llatines, reciclatge bohemi, aromes de barri i esperit alternatiu. Tot en el mateix pack i sense que la mescla resulti indigesta. Farcit de tauletes amb espelmes, cadires bastardes, sofàs polsegosos i butaques rococó, l'Upiaywasi és una cova en penombra amb apunts colonials –colors terrosos ben trobats–, cortines victorianes de vellut, llums de gas, llums de peu de la iaia i estranys quadres que farien tremolar Toni Rovira. Però el bar disposa d'un avantatge que li atorga molts punts: la magnífica terrassa, un asteroide zen que flota al buit del passeig de vianants de l'Allada Vermell i convida, sense embuts, a mandrejar tota la tarda com truges silvestres. Ocasionalment, algun ionqui us demanarà tabac, potser haureu de veure passar algun grup de dominicans amb mòbils que escupen música infernal, però és un preu raonable a canvi d'una estona de contemplació i soledat als bastidors del carrer de la Princesa. I el nom del bar no és gratuït, ja que té un catàleg de 20 còctels molt decent. Ara bé, n'hi ha un que han perfeccionat fins al paroxisme: el mojito de coco, el millor de tota la ciutat. Quants cops he tornat a casa a quatre grapes i cantant el tema de Las Chicas de Oro per culpa de la maleïda poció...

Time Out diu
Restaurants

Bar Àngel

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Aquest local, del propietari del Mudanzas, proposa un ambient de bodega simpàtic –culs de porquet empotrats a la paret!– i una carta de preus molt assequibles, on el porc és el rei: i té plats tan curosos com les vieires envoltades amb papada del coll o els cigrons amb llamàntol.

Advertising

Bar Mercaders

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

En una cantonada d’un carreró del barri vell hi ha un catau càlid que et crida com si tu fossis orfe i aquella llumeta la teva única possibilitat de salvació. Un bar que fa cantonada ja té, d’entrada, molt de guanyat –els xamfrans són llocs ideals des del punt de vista tel·lúric i psico-geogràfic: tenen un encant especial.  El Mercaders té això i més: és un cop de puny familiar, fet d’amor i rock’n’roll. Era l’antiga grangeta d’en Pep Torres, membre del Circ Cric i l’Orquestra Plateria, que va deixar el local en mans d’en Ramon i la Cristina, l’experimentada parella que l’ha fet tal i com el coneixem des del 2000. En Ramon és un històric dels bars, va estar en institucions nocturnes com La Enagua, el Falstaff o el Bauhaus i sap com fer-s’ho: té el riure fàcil i el deix calmat dels hippies supervivents de la generació delmada dels setanta laietans. (Llegir-ne més)

Time Out diu
Bars i pubs, Cafeteries

Bar Flassaders

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Al darrere del Museu Picasso hi ha una plaça. A la plaça hi ha un bar amb una porta antiga de fusta pintada de verd on hi posa “Bar Bodega Flassaders 1956”. A l’entrar trobes, a mà esquerra, la barra, llarga, i al mig del pas, l’eterna màquina escura-butxaques, xacra dels nostres temps mai prou denunciada. Al fons, una dotzena de tauletes i al sostre llums fluorescents. A una banda expositors de tapes –braves, llaunes, truites, seitons–, una planxa per fer els entrepans i els plats combinats. A l’altra, una paret de maons vistos i els arcs tallats d’unes pretèrites cavallerisses. “Aquí s’hi reunien els de la CNT als anys 30”, em diu el cambrer, un dels tres treballadors del local. “Després, durant la dictadura, venien els guàrdies civils que s’encarregaven de la vigilància del museu. Ara vénen sobretot gent d’aquí de tota la vida i estrangers, que fan la sargantana a la terrassa quan pica el sol.” (Llegir-ne més)

Time Out diu
Advertising
Bars i pubs, Bars de tapes

El Xampanyet

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

El xampanyet i el vermut reguen les tapes senzilles, però efectives, d'aquest indret que aplega tant a turistes com a nadius.

Més bars del Born
Krizia Robustella
©Maria Dias
Botigues

KR Store

icon-location-pin Ciutat Vella

Que la roba d'esport pot ser sexy ens ho ha ensenyat Krizia Robustella. La dissenyadora, reconeguda pel seu estil, comparteix espai amb altres creadors locals com Ahida Aguirre, Niwen Paola i David Méndez Alonso, entre d'altres.

Ici et la
© Maria Dias
Botigues, Art, artesanies i aficions

Ici et Là

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Ici et Là és un espai eclèctic, atapeït, atractiu, a mig camí entre una galeria d’art i una botiga de decoració. Isabelle Dubois té interés per les peces úniques, les sèries limitades i el treball artesanal, i mobles, làmpades, pintura, paviments i objectes d’autor són les cinc línies mestres de l'espai. Hi trobareu els quadres d'éssers fantàstics de Vanessa Linares, els paviments de Josep Cerdà, i les làmpades originalíssimes d'Imanol Ossa. 

Advertising
Bramby Supply
©Maria Dias
Botigues, Dissenyador

Bramby Supply

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Bramby Supply és una botiga-taller situada a dues passes del Palau de la Música. El petit aparador desperta la curiositat: per què només s’exposen davantals? La resposta és simple: els davantals de denim de Kuroki –amb tirants de pell creuats a l’esquena per descarregar les cervicals– són el producte estrella de la casa, tot i que Fernando Brambilia, àlies Bramby, també en confecciona amb un teixit tipus canvas disponible en diversos colors.

Matiz
© Matiz
Botigues

Matiz

icon-location-pin Barcelona

La primera impressió quan entres a Matiz és que et trobes dins d’una versió XXL de Dentrodeloquecabe, la botiga de mobiliari i objectes vintage que Jordi G. Noddings va obrir a Gràcia fa uns quants anys. Una sensació que creix quan detectes vells coneguts com els llums de Louis Poulsen o les cadires de Pierre Paulin. Però cal fer un matís: en aquesta nova aventura al barri de Sant Pere han començat a temptejar el món de les antiguitats i un espectacular armari de fusta del segle XVIII en dona fe. També s’han bolcat en els projectes d’interiorisme, fins al punt que el Jordi ha instal·lat el seu estudi a l’entresolat. D’allí surten reformes d’habitatges i dissenys inèdits com el llum de ferro ZAG, tot un exercici de minimalisme. Matiz respira un aire de concept store, on els moderns clàssics –de renom o anònims– es mesclen amb art contemporani, catifes marroquines, fundes de coixins, vaixelles antigues i una selecció de joieria que porta del Tibet a la Polinèsia.

Advertising
Ramon Cuberta
© Maria Dias
Botigues

Ramon Cuberta

icon-location-pin Barcelona

Fer-se unes sabates a mida és un caprici de ric? Depèn de si entens el calçat com un complement o com alguna cosa més. A la botiga-taller de Ramon Cuberta, on acudeixen clients locals i internacionals, trobareu les seves ready-to-wear, models fets a Almansa, i alguna prova de disseny fet a la mida del client. Empra pells d’animals crescuts lliurement, provinents del País Basc, França, Itàlia o Igualada, i fa èmfasi en la recerca de la forma i les punteres.

MAM Originals
© MAM Originals
Botigues

MAM Originals

icon-location-pin Barcelona

No hi ha res com dur l’hora al canell. Els amants dels rellotges no n’han prescindit i els nous adeptes l’han adoptat com a accessori de moda; MAM Originals vols satisfer-los a tots. La marca nascuda el 2015 obria botiga l’any passat al Born i ara l’espai llueix blanc i minimalista per presentar The stainless collection.

Advertising
Zaoum
©Zaoum
Botigues, Decoració

Zaoum

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Per trobar mobles, làmpades, bijuteria i altres objectes especials que daten de principis de segle a mitjans dels anys 50 visiteu Zaoum. En aquesta la botiga, un negoci familiar que va engegar fa trenta anys, tenen predilecció pels productes ben dissenyats que s'encarreguen de restaurar i els materials interessants, com la baquelita.

Working in the redwoods
© Maria Dias
Botigues

Working in the redwoods

icon-location-pin Barcelona

Working in the redwoods volia tenir un peu al carrer i un espai des d’on explicar-se. Darrere de la marca hi ha Miriam Cernuda, que va començar a “jugar” amb la ceràmica fa 12 anys. El seu estil és depurat i l’objectiu és que cada objecte sigui el que és: que parlin el pes, la textura, el color.

Advertising
Botigues, Llibreries

Abracadabra Llibres

icon-location-pin El Gòtic

El 2009 arrenca la història d'aquesta llibreria pensada per a nens, on es satisfan les ànsies i inquietuds de lectors de zero a 100 anys. La cuidada selecció de Ricardo Rendón fa que a Abracadabra Llibres s'hi puguin trobar títols nacionals i interacionals –en anglès, francès, italià i holandès– a més de joguines didàctiques i objectes únics. També s'hi organitzen tallers i exposicions, a més de comptar amb petits racons perquè els més petits puguin llegir. Aquí aposten pel bons llibres, els títols fets amb rigorositat i amor.

Art

Ana Yael Gallery

icon-location-pin Barcelona

Ana Yael, iŀlustradora d'origen argentí, està al capdavant d'aquest espai dedicat a l'art de creadors joves. A més de les seves composicions, que tenen un toc absurd i proper al realisme màgic, aquí podem trobar accessoris com les bosses estampades de Forynja Edström i els collages de Pedro Murúa, entre d'altres.

Advertising
Botigues, Llibreries

Abracadabra Llibres

icon-location-pin El Gòtic

El 2009 arrenca la història d'aquesta llibreria pensada per a nens, on es satisfan les ànsies i inquietuds de lectors de zero a 100 anys. La cuidada selecció de Ricardo Rendón fa que a Abracadabra Llibres s'hi puguin trobar títols nacionals i interacionals –en anglès, francès, italià i holandès– a més de joguines didàctiques i objectes únics.

Casa Lama
© Maria Dias
Botigues, Cuina i bany

Casa Lama

icon-location-pin Barcelona

La d’en Toni Lama és una autèntica botiga de barri amb aparador atapeït i interior sense reformar al servei de l’ofici: esmolar i vendre eines de tall. El cognom d’en Toni designa –en castellà– una làmina d’acer però no creu en les coincidències cognom/ofici. Ha agafat el testimoni del besavi Joaquín, l’esmolador de ganivets que des de Galícia va emigrar, a tocar el segle XX, a Cuba. A Santiago i l’Havana va obrir les botigues La Perla amb els mateixos serveis que al carrer Mercaders. Avi i pare, a partir del 1934, continuen amb Casa Lama. Amb filosofia de quarta generació, en Toni assumeix l’altra especialitat dels ascendents: reparació de paraigües. El segell d’identitat, però, són les eines de tall per a sastreria, perruqueria, carnisseria, xefs... Perquè un dels plats forts són els ganivets. Des dels autòctons Pallarès de Solsona fins als Kai japonesos. I, seguint amb tendències, pinces per a cuiners o culleres foradades per fer esferificacions.

Advertising
Botigues

My Beautiful Parking

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Es van enamorar de les bicicletes de pinyó fix i a My Beautiful Parking van decidir redirigir el negoci. Això no els fa una botiga poc convencional: el que els diferencia és que, en comptes de treballar amb models muntats de fàbrica, ofereixen bicicletes a mida dels clients.

OMG Barcelona
©OMG Barcelona
Botigues, Decoració

OMG Barcelona

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

OMG BCN és un espai dedicat a la creació local; hi trobareu roba, complements i objectes per decorar la llar seleccionats per l'Iu i l'Estela, sempre oberts a propostes originals. L’interiorisme d’OMG també té el seu punt: un equip de joves arquitectes han dissenyat els mobles del local i han incorporat les rajoles de flors de Puig i Cadafalch al terra.

Advertising
OMG BCN 2
© OMG BCN
Botigues

OMG BCN 2

icon-location-pin Barcelona

40 metres separen els dos espais, però la gràcia és que a OMG BCN 2 només comparteixen una vintena de referències amb la botiga original de l'Estela i l'Iu. Aquí dediquen una paret sencera a la il·lustració i compten amb els productes de cuir reciclat de Walk with me, la línia elegant de Wouf, la roba per a la llar d'Agustina, els gerros de Plec Metalgoods i les ronyoneres de Jarapa. Tenen espai per fer exposicions i pop-ups i de cara al 2019 esperen poder començar a fabricar les seves referències.

Antic Beauty
©Maria Dias
Botigues, Decoració

Antic Beauty

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

De professió, Cyril Sauzay és restaurador de llums Jieldé, de cos articulat i cap orientable dissenyades per Jean-Louis Domecq. El seu taller, Antic Beauty, és un oasi de ferro i de fusta, un petit homenatge que ret homenatge al moble industrial, el que va imperar a la dècada dels 40, 50 i part dels 60. I el que més abunden són els llums, la gran passió del Cyril.

Més botigues del Born

Magic Club

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Discoteca rock a Barcelona? Un nom: Magic Club. És l'antre al qual acudeix la fauna roquera de la ciutat en massa, quan noten que se'ls cauen a sobre les parets de la modernitat imposada, les decepcions vitals o senzillament tenen ganes d'agafar un bon pet escoltant els Dictators i ballant. D'ençà de l'obertura l'any 1976, el Magic ho ha vist passar tot: ona laietana, contracultura, punk, new wave. Ara, per imposició municipal, només funciona com a discoteca i assisteix impassible a l'aparent declivi del rock'n'roll.

Bar Mercaders

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

En una cantonada d’un carreró del barri vell hi ha un catau càlid que et crida com si tu fossis orfe i aquella llumeta la teva única possibilitat de salvació. Un bar que fa cantonada ja té, d’entrada, molt de guanyat –els xamfrans són llocs ideals des del punt de vista tel·lúric i psico-geogràfic: tenen un encant especial. El Mercaders té això i més: és un cop de puny familiar, fet d’amor i rock’n’roll.

Time Out diu
Advertising
Bars i pubs, Cocteleries

Upiaywasi

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Upiaywasi no és un vocable klingon. És una paraula quítxua que vol dir 'la casa del mam'. Vaja, que no us ho posen gaire fàcil. Perquè aquest bar és un rara avis, un cau amb un look dispers que fusiona arrels llatines, reciclatge bohemi, aromes de barri i esperit alternatiu. Però el bar disposa d'un avantatge que li atorga molts punts: la magnífica terrassa, un asteroide zen que flota al buit del passeig de vianants de l'Allada Vermell i convida, sense embuts, a mandrejar tota la tarda com truges silvestres.

Time Out diu
Restaurants

El Bar de l'Antic Teatre

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Té el look atrotinat de les associacions culturals alternatives. Si el que vols són cambrers amb cos d'Adonis, David Guetta a tota llet i Absolut amb Red Bull a preu de petroli, millor que vagis a l'Opium Mar. L'Antic Teatre és un espai vell i reciclat, però té una de les millors terrasses interiors que he vist en la meva vida. Un pati gegantí amb brots anàrquics de vegetació per prendre la fresca, agafar el puntet a base de quintos i fer temps abans de les activitats culturals que hi celebren. Mourinho no podia tenir més raó: teatre del bo.

Advertising
Bars i pubs, Cocteleries

Cocktail Bar Juanra Falces

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Que aquesta cocteleria s'anomenés Gimlet i enlluernés el carrer amb el seu rètol blau cel i lletres de mirall, ja apuntava una tendència a la desaparició. Ara es fa dir Cocktail Bar Juanra Falces. Qui era aquell home? Era el mateix Juanra, el bàrman de sempre? Per què aquell canvi? Aparentment tot era al mateix lloc, la barra de caoba, els tamborets un pèl massa elevats que sempre em deixen les cames penjant, les cortines darrere el vidre, els còctels de sempre...

Time Out diu

Diobar

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Segurament, l'últim que un espera trobar al soterrani d'un restaurant grec és una festa. Però al Dionisos del Born cada divendres i dissabte a la nit hi ha sarau, i a més d'entrada lliure. Bona música i ambient fresc per als que volen treure el cigne negre que porten a dins.

Advertising
Bars i pubs, Cocteleries